ciasto - 163312 przepisów (strona:4596/10888)

Słodkie środy - sernik ze śmietaną i owocami 185

sernik w nieco innej wersji pojawiał się już u Nas. Dla mnie wersja z cukrową nitką jest opcją zimową, natomiast ta z bitą śmietaną i owocami letnią. Wierzch ciasta można zalać jeszcze lub posmarować galaretką, ale nie jest to punkt obowiązkowy. Polecam to ciasto z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców, które najbardziej lubicie. Sernik ze śmietaną i owocami   SKŁADNIKI(...)najmniejszej ilości gorącej wody i studzimy. W czasie gdy sernik się piecze ubijamy schłodzoną śmietanę. Dodajemy pod koniec cukier puder, a następnie cienkim strumieniem żelatynę i miksujemy całość. Ostudzone ciasto smarujemy warstwą śmietany. Na wierzchu układamy pokrojone na plasterki owoce, tu brzoskwinie i truskawki. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i gdy zacznie tężeć smarujemy nią owoce

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Murzynek z bitą smietaną i czekoladową pajęczyną 379

Murzynek sam w sobie jest jednym z moich ulubionych ciast, a jeszcze z dodatkiem bitej śmietany to już zupełnie rozpływa się w ustach. I tak twierdzę że najlepszego murzynka piecze moja mama i w tym jej nie dorównam. Tym bardziej, że odmierza składniki "na oko" i przygotowuje go błyskawicznie a zawsze wychodzi rewelacyjny. Dla mnie to jeden ze smaków kojarzących(...)dokładnymi miarami składników. Dla małego urozmaicenia przełożyłam murzynka bitą śmietaną i zrobiłam pajęczynową dekorację z polewy czekoladowej.  Murzynek z bitą śmietaną   SKŁADNIKI: Na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 5 łyżeczek kakao 250 g margaryny 4 jajka sól 4 łyżki mleka 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na bitą śmietanę: 400 ml śmietany

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową z bakaliami 510

Odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia.     Po tym czasie dodajemy do wyrośniętych drożdży      mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciastoCiasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia.      Wyrośnięte ciasto  dzielimy na części     rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wuzetka z mascarpone 724

Kolejno dodajemy porcjami wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia miksując na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy kakao oraz olej i delikatnie miksujemy. Blachę 24x37 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy, wkładamy na 25 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Wyciągamy i chwile przestudzamy, obracamy biszkopt na drugą stronę ściągając papier(...)kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy porcjami ser i mascarpone. Na koniec dodajemy ciepłą żelatynę i miksujemy do połączenia.  Składamy ciasto: Dolną nasączoną część biszkoptu przekładamy do formy, makadamy krem i przykrywamy drugą częścią. Delikatnie dociskamy by równo rozłożyć krem.  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy śmietanę dokładnie mieszamy. Polewę wylewamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babka krówka 1191

łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jajka zmiksować wraz z cukrem na gładką masę, dodać masę krówkową, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksować. Wlać do ciasta olej, po połączeniu się składników. Formę do baby o średnicy 22 cm (mierzone na górze ) nasmarować tłuszczem i posypać kaszą manną. Wlać ciasto i piec około 45 min w 180 stopniach(...)przestudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem

O kuchni z uczuciem
mało słodkie pączki z powidłami śliwkowymi... 188

następnie wsypać przesianą mąkę pszenną (użyłam typ 650:bułkowa), sól i hakiem zacząć wyrabiać jajka, cukier, aromat waniliowy rózgą blendera zmiksować do spienienia się masy i wlać do wyrabianego ciasta - wlać również stopione letnie masło, ocet i w robocie wyrabiać z 10 minut, zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia w misie ciasto krótko hakiem zamieszać i wyjąć na podsypaną mąką stolnicę(...)zlepiać zostawić do podrośnięcia na 30 minut na gorącym smalcu smażyć na rumiano z każdej strony pączki, odkładać na ręcznik papierowy wystudzone pączki posypać pudrem cukrem, nam smakują bo ciasto nie jest za słodkie...................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Całusy kokosowo - migdałowe z truskawkami 245

łyżki gorącej wody Przygotowanie: ciastka  Migdały prażymy na patelni i blendujemy. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy wiórki, konia, cukier i migdały. Z ciasta formujemy małe kuleczki i posypujemy cukrem, kulki delikatnie spłaszczamy ( najlepiej drewnianą łopatką).  Pieczemy przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Studzimy. masa Żelatynę rozpuszczamy w gorącej

Niezły Młynek
PEŁNOZIARNISTE FAWORKI PIECZONE 240

szklanki drobnego cukru  1/4 łyżeczki soli + cukier puder i odrobina mleka mąka ziemniaczana do podsypania  Zimne masło siekam z mąką wymieszaną ze solą. Dodaję cukier, wyrabiam ciasto, na samym końcu dolewając piwa. Ciasto powinno być gładkie, lepkie, ale jednocześnie łatwo odchodzić od dłoni. Formuję kulę, zawiją w folię spożywczą i wstawiam na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowuję(...)oderwane od kuli porcje ciasta na 2-3 mm, podsypując mąką ziemniaczaną. Kroję paski, a te na małe kawałki, w których środku robię nacięcie nożem. Zawijam słynną faworkową "kokardkę" i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zwilżam mlekiem każdy osobny faworek i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę 8-10 minut (w zależności od wielkości faworków) w 170 stopniach

W kuchni Karmel-itki
Lane faworki 341

szybki sposób przygotowania sprawia, że warto czasem pójść na skróty i upiec pączko-faworki za jednym razem. Deser ma bardzo nietypowe kształty – esy-floresy, koła, zawijańce, ślimaki, ponieważ ciasto wylewa się przez lejek lub butelkę, a od naszej fantazji będzie zależał ich kształt – te grubsze będą bardziej puszyste, te cieńsze – chrupiące. Najważniejsze to prawidłowe rozgrzanie oleju(...)szczyptą soli. Należy je delikatnie wmieszać do masy łyżką (nie mikserem!) – najpierw połowę, a gdy masa będzie jednolita pozostałe. Masa gotowa. Sprawdzamy czy olej jest gorący – odrobina ciasta wylanego do oleju, powinna szybko zacząć się złocić. Na gorący olej wlewamy ciasto, tworząc fantazyjne kształty – przez lejek, rękaw cukierniczy lub butelkę z otworem zrobionym w korku. Najprecyzyjniejsze kształty

Poezja smaku
Kokosowy sernik jaglany z ekologicznej kaszy jaglanej Symbio 266

początek wyjaśnienie. Muszę przyznać, że to ciasto ma wspólnego z sernikiem tyle, co ja z top modelką. ;-) Ale pod taką nazwą funkcjonuje w Internecie, postanowiłam więc zostawić to bez zmian. A teraz trochę o nim: jakoś trudno mi nazywać ten wypiek ciastem. Nie znaczy to, że było niesmaczne, wręcz przeciwnie - miłośnicy kaszy jaglanej nastawieni na zdrowe odżywianie na pewno zjedzą(...)stałą (białą) część mleczka kokosowego. Całość mieszamy i blendujemy. Sprawdzamy czy jest dla nas wystarczająco słodkie, ewentualnie dodajemy cukru. 3. Na natłuszczoną i obsypaną wiórkami tortownicę 21cm wykładamy ciasto i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce

Szefowa kuchni
Salceson, ciasto amerykańskie: 171

Czas na jakieś przepisy, trochę mnie nie było, więc zaniedbałam systematyczne umieszczanie postów. Od dzisiaj nadrabiam zaległości. Dzisiaj na słodko- Ciasto amerykańskie lub salceson. Przepis pachnący cynamonem, wypełniony jabłkami i  orzechami. Polecam. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki oleju  5 jajek ok 2 szklanki cukru kryształ 1  cukier  waniliowy 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu(...)sodę.  Wsypujemy posiekane orzechy, pokrojone w kostkę jabłka Wszystko łączymy masa jest dość gęsta. Na koniec ubijamy pianę z białek, dodajemy szczyptę soli. Sztywną pianę dodajemy  do ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C około godziny  Po upieczeniu wystudzone  posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO  Czekam

W kuchennym oknie Ewy
,,Błękitna Laguna’’ 29945

film który nosi tytuł ,,Błękitna Laguna’’ można przenieść na talerz? Oczywiście że tak!! A ciasto które Wam dziś prezentuje jest tego dowodem! Połączenie egzotyki oraz morskiej bryzy przeniesie Was w krainę tropikalnej wyspy. Efektowny wygląd oraz wysublimowany smak ukoi podniebienia nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy ciast! Sposób wykonania: Ciasto z makiem: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy mąkę pszenną

Podróż w kulinaria
Kruche babeczki z kremem orzechowym 186

orzechowego kremu z ostatniego tortu więc postanowiłam go wykorzystać do własnych wypieków. Od razu do głowy wpadł mi pomysł na zrobienie świątecznych kruchych babeczek. Połączenie kremu orzechowego z kruchym ciastem komponuje się idealnie. Pyszne zarówno do popołudniowej kawki bez okazji jak i na przyjęcie bądź tak jak w moim wypadku na święta. Serdecznie polecam ;)  Składniki: 150 gramów mąki pszennej(...)gramów masła 50 gramów cukru  2 żółtka  szczypta gorzkiego kakao szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i wstawić ciasto na 30 minut do lodówki. Każdą z foremek delikatnie wysmarować masłem i dokładnie wyłożyć ciastem. Każdą z babeczek ponakłuwać widelcem. Babeczki ułożyć na blaszce i piec przez około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Babeczki pozostawić w foremkach

Krakowskie smaki Ani
Ciasto jogurtowe 540

kubeczki. Do mąki wsypujemy odpowiednią ilość cukru, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Składniki płynne wlewamy do składników sypkich i mieszamy dokładnie łyżką. Na koniec można dodać aromat. Ciasto wykładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut. Warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Mój piekarnik jest dość specyficzny, dlatego musiałam podpiec(...)ciasto dłużej aby mieć pewność, że będzie dobrze wypieczone. W efekcie lekko się przypiekło z góry, ale i tak było smaczne i miało chrupiącą skórkę :). Smacznego

KasiekGotuje
O miotle, gadżetach i kwadratach. Lemon bars. 209

kolekcja mioteł, gdybym tak teraz stosowała ten sposób!  Czuję dyskomfort, gdy nie mam w domu cytryny. Zawsze kupują więcej i robię zapas. Cytryna musi być - do herbaty, ciasta drożdżowego, sosu, zupy, ryb, sałatki, czarnej kawy  przeciw migrenie, no i oczywiście przeciw gorączce. Nie wiem czy znacie ten sposób.  Moja Babcia zawsze kroiła cytrynę w plastry i okładała(...)się przekonać do nowoczesnych motywów z muskularnym kulturystą czy kształtną tu i ówdzie modelką, które nie wiem czemu widuję coraz częściej nadrukowane na kuchennych fartuchach... Czyżby na ich widok ciasto miało lepiej wyrastać, a danie stać się bardziej pikantnym?! Wiecie coś na ten temat?   LEMON-COCONUT BARS, Kwadraty cytrynowo-kokosowe  /składniki na 16 porcji/  Spód

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania