której piekłam bezowe koszyki (takie jak tu - klik) do mojej wiosennej wariacji na temat Grapefruit Fluff (klik) . Środkowy blat orzechowego biszkoptu na białkach to również wynik nadprodukcji ciasta do mazurkowego spodu. Zarówno bezy jak i biszkopt po upieczeniu mogą być przechowywane przez nawet dwa tygodnie, pod warunkiem, że trzymane są w suchym i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce(...)papierem do pieczenia. Masę z białek przełożyć do przygotowanej tortownicy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15-20 minut, do momentu, gdy wierzch ciasta będzie twardy, a środek wilgotny - można to sprawdzić patyczkiem. Odstawić do ostudzenia. Ciasto nie wyrośnie bardzo wysoko, może też po upieczeniu lekko opaść, ale jest bardzo miękkie, puszyste i wilgotne
KUCHARNIAgłowie "Tak, solony karmel, brownie i pistacje to jest to co zawsze będę uwielbiać, nawet w środku rabarbarowo-truskawkowej wiosny!". A Wy? BROWNIE Z SOLONYM KARMELEM I PISTACJAMI Na ciasto: 225 g gorzkiej czekolady, dobrego gatunku o zawartości kakao min. 70% 3 duże jajka 225 g masła 150 g mielonych migdałów 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 g grubo siekanych pistacji(...)dodatkowo garść pistacji do posypania ciasta) 200 g cukru Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Czekoladę wraz z masłem stopić w kąpieli wodnej - dobrze wymieszać, by powstała gładka masa. Zdjąć z ognia, wmieszać ekstrakt waniliowy i cukier. Odstawić do wystudzenia. Jajka ubić, dodając pod koniec mielone migdały i pistacje. Połączyć z masą czekoladową i przelać do wysmarowanej lub wyłożonej papierem
KUCHARNIAsilnych ramion dziadka, żeby go rozłupać. Potem kruszeje i jest już cały mój. Orzech, oczywiście! Miłość od pierwszego ugryzienia. Pociągający w każdym wcieleniu. W lodach, czekoladzie, cieście, rogalikach. W surówce z selera, w terrinie. W duecie z jabłkiem. W zmysłowym trójkącie z gruszką i rokpolem. I oczywiście solo. Takim go poznałam i pokochałam, za sprawą(...)taki pekan czy laskowy potrafi zawrócić w głowie, ale to do włoskiego mam prawdziwą słabość. Pewne jest, że wybierając lody zawsze poproszę o gałkę orzechową, a zamawiając ciasto w kawiarni wybór padnie na to, które jest z orzechami. Z bombonierki najpierw znikają czekoladki z nadzieniem orzechowym, a skrytka z likierem orzechowym to jedna z pilniej strzeżonych przeze mnie tajemnic
KUCHARNIAObok stawiam ulubioną filiżankę. Lubię ten widok. Najbardziej wtedy, gdy mogę wtopić się w tło i stać się jego częścią. Fotel. Kominek. Stolik z tacą. Dzbanek z herbatą. I ciasto. Tu nic nie znika we mgle, choć lubię, gdy wieczorem kolory zmienia i podkreśla jedynie światło świec. Łyk herbaty ogrzewa. Czuję jak ciepło rozchodzi się powoli po ciele. Aromat(...)pigwy jest subtelny, ale tak cudownie wonny, że pochylam się nisko nad filiżanką, by chłonąć go jak najwięcej. Tworzy idealne tło do ciasta. Chlebek imbirowy ze znalezionymi we mgle jabłkami pięknie pachnie korzeniami. Otwieram słoik jabłkowego musu, który dzięki rozmarynowi zyskał wyjątkowy, jesienny smak. Późne śniadanie. Z mgłą za oknem. Z ciepłą herbatą. Imbirowym chlebkiem. Jabłkowym musem. Rozgrzewa
KUCHARNIAszklanki z kilogramem upłynnionych marchwianych korzeni. Lubię też tartą, soczystą marchew z cytryną. Pyszna jest młoda marchewka duszona w maśle i glazurowana. W Szkocji bardzo smakowało mi słodkie ciasto marchwiowe. Na podobne trafiłem niedawno w barze "TriBeCa" w Krakowie. Idę skrobnąć na jutro. Bikont Nafaszerowany Witaminami Marchewka. Albo się ją kocha, albo nie. Trudna miłość(...)następnie ugotować je do miękkości. Odcedzić i zmiksować w blenderze do uzyskania gładkiego pure. Połączyć z serkiem, jajkiem i pozostałymi dodatkami. Doprawić do smaku wg uznania. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do wyłożonej pergaminem formy na tartę. Ułożyć na wierzchu kawałek pergaminu i obciążyć z góry fasolkami lub specjalnymi kuleczkami do pieczenia, aby ciasto równo się upiekło, nie tworząc
KUCHARNIAkorzenno-orzechowe smaki. Poszukajcie pasternaku. Upieczcie tort. Jest pyszny. I to nie jest złudzenie. TORT Z PASTERNAKU Z PIGWĄ /na 8-10 porcji, przepis własny/ Na ciasto 1,5 szklanki mąki 1 szklanka brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej(...)połączy się razem. Na koniec dodajemy tarty pasternak i orzechy i ponownie mieszamy. Formę o średnicy 19 cm natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie przy pomocy ostrego noża dzielimy
KUCHARNIAszklanki gotowanej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Mąki mieszamy razem, dodajemy sól, żurawinę i oliwę z oliwek. Następnie dodajemy wystudzone płatki wraz z wodą i na końcu zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite. Jeśli mocno klei nam się do rąk, można podsypać mąką. Z ciasta formujemy kulę, smarujemy olejem, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe(...)miejsce na 1-1,5 godziny. Po tym czasie z ciasta formujemy podłużne bułeczki. Za pomocą ostrego noża, na każdej robimy po dwa dość głębokie nacięcia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie każdą bułkę smarujemy odrobiną mleka i posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni i pieczemy 15-20 minut, na złoty kolor
Czerwona Porzeczkapianę. Cukier ucieramy-na puszystą masę - z masłem , dodajemy po jednym żółtku Następnie dodaję po trochu mąkę i proszek do pieczenia i cały olejek. Gdy mamy już gładkie ciasto ostrożnie dodaję pianę z białek i kieliszek wódki. Całość mieszam łyżką - najlepiej drewnianą. Foremkę do gotowania babki smaruję dokładnie tłuszczem. Wlewam ciasto i szczelnie zamykamy formę. Zanurzamy formę(...)bialek robimy tak.... białko ubić na sztywno z odrobiną soli. pod koniec dodać po łyżce 150 g cukru, ciągle ubijając. cukier ma się rozpuścić, a masa powinna być błyszcząca. ciasto posmarować masą bezową. podpalić delikatnie palnikiem kuchennym (gazowym) do karmelizowania.nie mam jeszcze palinika ,wiec wstawilam do piekarnika na 10 minut na 180 stopni
w mojej kuchnikuchniapepin.blogspot.com/2014/04/marchewki-z-ciasta.html Składniki: Ciasto 1 1/2 szkl. mąki pszennej 100g twardego, zimnego masła 100ml gęstej śmietany 1/2 łyżeczki soli 1 jajko i 1 żołtko 2 łyżki mleka do barwnika(...)krótko zagnieść jednolite ciasto.Odstawić do lodowki na 2 godz.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-4 mm Białko roztrzepać z mlekiem, dodać barwnik, odstawić. Nastawić piekarnik na 160 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki i pokroić w paski, paskami ciasta dość ciasno owijać metalowe rurki, po zawinięciu układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.U mnie na stojąco .Posmarować bialkiem z mlekiem
w mojej kuchniSKŁADNIKI NA CIASTO: 350 g mąki tortowej(...)cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do powstałej wcześniej masy razem ze szczyptą soli. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy żółty barwnik, do drugiej zielonyk, natomiast trzecią część łączymy z kakao. Każdą część pieczemy w tortownicy
w mojej kuchnipianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Obie mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wymiarach 22x28cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Wylać ciasto. Piec około 25 minut w temp. 170°C. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości 60cm, po czym ponownie wstawić do piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Wykonanie masy(...)cukier puder , stale mieszając mikserem na zmniejszonych obrotach. Cienkim strumieniem nie przerywając mieszania wlewamy rozpuszczona ,przestudzoną żelatynę Tak przygotowaną masę rozprowadzamy na warstwie jabłkowej Powierzchnię ciasta posypujemy wiórkami czekoladowymi i ewentualnie płatkami dekoracyjnymi. Jabłecznik schładzamy w lodówce.== Torta di mele con panna montata pan di Spagna Ingredienti 3 uova
w mojej kuchniPora na kolejnego amoniaczka na moim blogu. Ten jest pół kruchy, a dzięki galaretce lekko wilgotne. Ciasto wyszło naprawdę smakowicie. Pyszne i szybkie do zrobienia. Idealne do weekendowej kawki, czy herbatki. U mnie w domu bardzo wszystkim smakowało. Polecam jak najbardziej. Szybki pomysł na to co znalazłam w lodówce, ale takie przecież są najlepsze :D Składniki: 3 szklanki krupczatki(...)zalać wodą (po 400 ml) i odstawić do wystudzenia. Krupczatkę przesiać dodać cukier i cukier waniliowy, przemieszać. Następnie dodać masło i posiekać. Amoniak wymieszać z jogurtem i dodać do ciasta. Dokładnie zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą dokładnie wylepić dno prostokątnej formy (średniej), wyłożoną papierem i piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut (aż nabierze koloru). Następnie wszystkie
Moje pyszne gotowaniebyły to np. malinowa, wiśniowa, truskawkowa, arbuzowa. Do pianki, do środka, można dodać świeże owoce, przy czym wówczas należy użyć większej tortownicy. Można użyć dowolnych owoców do dekoracji ciasta, jak również oblać je po wierzchu czekoladą czy galaretką. Zamiast herbatników do spodu można użyć biszkotów, czy upiec biszkopt, a zamiast masła - margaryny. Ciasto należy przechowywać w lodówce. Źródło przepisu
Gospodyni Miejskaczekoladą i miksujemy na gładką masę. Połowę czekolady łamiemy na kostki i roztapiamy – ja robię to w mikrofali, chociaż trzeba bardzo uważać, żeby nie spalić czekolady. Dodajemy czekoladę do ciasta, mieszamy. Do przygotowanych 12 foremek na muf inki wkładamy równomiernie ciasto do ¾ wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 C przez 15 minut lub do momentu, gdy ciasto
Humanistka w kuchniczekoladowa tarta to wariant dietetyczny. ciasto: 3 żółtka i 1 jajko pół szklanki mąki kukurydzianej 9 łyżek otrąb owsianych 3 łyżki słodzika 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku ½ olejku waniliowego 7 łyżek mleka nadzienie: 3 łyżki mąki kukurydzianej ¼ szklanki wody 1.5 szklanki truskawek słodzik w proszku – kilka łyżek(...)smaku nadzienie: Mieszamy mąkę z wodą, dodajemy słodzik, a następnie truskawki. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. ciasto: Otręby mielimy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy. Wkładamy na pól godziny do zamrażalnika i wykładamy dno blaszki na tartę. Najpierw smarujemy blaszkę tłuszczem i wysypujemy bułka tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy około
Humanistka w kuchni