Już jakiś czas temu piekłam ciasto czekoladowe z całymi gruszkami. Miałam ochotę na ciasto z jabłkami ale nie bardzo chciało mi się trzeć lub kroić jabłek. Leń wygrał ze mną ale nie żałuję, bo ciasto wyszło smaczne choć mało pracochłonne. Często to co najprostsze okazuje się strzałem w dziesiątkę. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnitortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (papier układam na wyjmowanym spodzie tortownicy, zaciskam obręcz i odcinam boki papieru) Boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać Przelać gotowe ciasto Piec w 170 o C przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę(...)ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia. Żeby przekroić biszkopt moja mama zawsze używała nitki. Obkładamy nią boki biszkopta tam gdzie chcemy przekroić i ciągniemy. No i nie chwaliłam się moim nowym (i jedynym) mikserem. Moim pierwszym okazał się mikser 250 W z TESCO za ok. 38 zł w promocji ;D Spostrzeżenia? Ma za krótkie
W kuchni bez szafekserka mascarpone 125 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 opakowanie budyniu waniliowego garść rodzynek 4 duże jajka skórka otarta z połowy cytryny Składniki na ciasto: 200 g mąki, 140 g zimnego masła 70 g cukru pudru 2 żółtka Dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki 36 % 2 łyżki cukru pudru 1 granat Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieść ciasto(...)odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć. Ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku aż powstanie puszysta masa. Sery przełożyć do dużej miski. dodać utarte masło, budyń w proszku i zmiksować na jednolitą masę. Dorzucić rodzynki
Gosia gotujeMalinowy Pocałunek- ciasto składające się z prostego, puszystego spodu z równie prostą masą jogurtową z dżemem malinowym (w wersji na zimno) z dodatkiem malin i polewy z białej czekolady i posypki w postaci maleńkich kropelek. To proste ciasto może mieć wiele odsłon- w zależności od smaku dodanego dżemu i owoców- można także pokusić się o zrobienie na spodzie(...)podłużnych biszkoptów (tzw. 'kocie języczki') będzie wtedy jeszcze prościej i szybciej! :) Reasumując: ciasto o rozkosznym i delikatnym smaku malin, nie za słodkie, proste w przygotowaniu i idealne na uroczystość kobiecą, gdyż utrzymane jest w uroczej, delikatnie różowej tonacji :))) Spód: * mąka pszenna- 300 g * jajka- 3 szt. * cukier trzcinowy- 3/4 szklanki * mleko- 1/2 szklanki * olej- 1/2 szklanki * cukier waniliowy- 1 opakowanie
Kraina Miodem PłynącaKeks jest bardzo wdzięcznym ciastem, gdyż można przechowywać go bardzo długo. Najlepszy jest po 2-3 dniach, gdyż nabiera wilgoci i aromatu. 150 g rodzynek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 150 g orzechów, śliwki suszonej, żurawiny 100 ml rumu 200 g masła 150 g cukru pudru 4 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Rodzynki zalać rumem(...)Masło utrzeć, dodając powoli cukier oraz żółtka. Dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz wszystkie bakalie oraz rum, którego nie wpiły rodzynki. Na samym końcu dodać ubite białka na sztywno. Ciasto przełożyć do długiej foremki i piec przez 45 minut w 170 stopniach. Ciasto po upieczeniu będzie suche, ale po 2-3 dniach naprawdę nabiera wilgoci i jest pyszne
Jadło i czytadłopuszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać ok 5 minut, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy ok 20x30 cm i piec przez 20-25 minut w 170 stopniach. Gotowe i schłodzone ciasto zwilżyć wodą z cytryną lub samą wodą. Masa serowa: Galaretkę ugotować(...)wylać na biszkopt. Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie zmiksować na gładką masę. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i dodać do masy. Tężejącą masę wylać na masę serową. Na końcu na ciasto można zetrzeć białą czekoladę
Jadło i czytadłolubi ciepłe lody, z pewnością polubi to ciasto. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka miałkiego cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa: 1 duże opakowanie ciepłych lodów 1/2 kg serka z wiaderka 2 cytrynowe galaretki 300 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe na wierzch Sposób przygotowania: Ubijamy białka na sztywno(...)stopniach. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku, studzimy. Z ciepłych lodów odcinamy spody (ja tego nie zrobiłam i wafelek był bardzo twardy) . Lody ustawiamy na cieście. Śmietanę ubijamy. Ser mieszamy ze śmietaną i tężejącymi galaretkami. Wylewamy na ciasto i lody. Na samym końcu wylewamy pozostałe dwie galaretki
Jadło i czytadłospróbowałam tej rolady u mojej cioci, nie mogłam się nadziwić, że takie niby zwyczajne ciasto, a tak pyszne. Jego sekret tkwi w jabłkach, które pieczone są razem z puszystym biszkoptem. Najsmaczniejsza jest na 2-3 dzień, gdy biszkopt przejdzie wilgocią i aromatem jabłek. No ale któż chciałby tak długo czekać... ok. 6-7 jabłek cynamon 4 jajka 1 szklanka cukru(...)ubijać do jego rozpuszczenia, następnie dodać żółtka, ubijać tylko chwilę i odłożyć mikser. Stopniowo dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką, na samym końcu olej. Gotowe ciasto wylać na jabłka. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 165-170 stopni i piec przez 20 minut. Jeszcze gorące ciasto wyjąć z blachy jabłkami do góry i zwinąć w roladę. Gotową
Jadło i czytadłoGruszka to dla mnie symbol kończącego się lata... niestety. Pękate i słodkie wylądowały w mym babkowym cieście, otulone aromatycznym syropem. Gruszki w syropie: 1 kg kruszek 3/4 szklanki cukru 2 ziarenka kardamonu 1 gwiazdka anyżu 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku Gruszki(...)sztywno dodać cukier, ubijać przez chwilę i dodać żółtka nadal ubijając. Odstawić mikser, dodać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, na samym końcu dodać oliwę. Ciasto wylać na gruszki i wstawić do piekarnika na 30 minut. Przez pierwsze 10 minut należy piec z górną i dolną grzałką, kolejne 20 minut tylko górna
Jadło i czytadłoMięciutki biszkopt z kawałkami czekolady, kwaskowatość malin i granatu oraz słodycz chałwy sprawiają, że ciasto jest tak pyszne. Jeden kawałek do kawy to zdecydowanie za mało. Biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 16 g cukru waniliowego 1 łyżka mąki pszennej 3 budynie czekoladowe po 47 g (na ½ litra mleka) 50 g czekolady mlecznej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa(...)Wlewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy. Przykrywamy wilgotną ściereczką i studzimy. Margarynę ucieramy na puch i stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Chałwę rozgniatamy i dodajemy do masy. Złożenie ciasta: W blaszce układamy pierwszy biszkopt. Na niego wylewamy delikatnie stężałą masę galaretkową z malinami i granatem. Następnie wykładamy większą połowę masy chałwowej, przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy resztą kremu. Wierzch
VioletoweKucharzenietorcik przypomina mi magię Bożego Narodzenia- choinkę, prezenty i tą rodzinną atmosferę. Idealne połączenie placków z miodem i orzechami, pasty pomarańczowej z cynamonem i słodkiej masy kajmakowej. Dla mnie ciasto idealne, pomimo, że Święta już za nami. Tortownica 24 cm Biszkopty: 600 g mąki 170 g cukru 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 200 g margaryny(...)śmietankowy 40 g 2 łyżki cukru 400 ml mleka Dodatkowo: 5 łyżek pasty pomarańczowej z cynamonem (przepis tutaj ) 510 g kajmaku Z składników na biszkopty zagniatamy gładkie jednolite ciasto. Masę dzielimy na trzy części. Każdą z części wykładamy w tortownicy. W garnku rozgrzewamy 4 łyżki cukru i 100 g margaryny, dodajemy posiekane orzechy i gotujemy. Studzimy i wykładamy
VioletoweKucharzeniebardzo nie mam na to czasu. Wczoraj po całym dniu w biegu miała mnie odwiedzić koleżanka, więc wypadało coś przygotować. Postawiłam na smaczną i błyskawiczną przekąskę - krajankę z ciasta francuskiego. Do tego gorąca czekolada z cynamonem i jesteśmy w raju. Przepis banalny, wykonanie zajmuje raptem 5 minut, później wystarczy pilnować piekarnika. Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego - jajko - cukier Przygotowanie: Ciasto
W poszukiwaniu inspiracjiminut w ciepłe miejsce. Żółtka rozkręcamy mikserem z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sól, roztopione masło oraz rozczyn z drożdży. Całość wyrabiamy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy do ciasta żurawinę i skórkę pomarańczową - mieszamy łyżką. Ciasto jest dość rzadkie, i takie powinno być. Papilotki napełniamy do połowy wysokości ciastem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 50 minut
Walijskie Pichcenieserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto łatwe w przygotowaniu. Prezentuje się ładnie, a połączenie pomarańczy i kakaowych herbatników jest idealne. Polecam! Składniki: 1 litr tłustego mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej(...)równe części. Spód formy o wymiarach 22x32 cm wykładamy herbatnikami, na których delikatnie rozsmarowujemy pierwszą część masy, którą następnie przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy trzy razy, kończąc na masie. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby zastygło. Rozpuszczamy 1,5 opakowania galaretki w 500ml wody, odstawiamy żeby lekko stężała. Następnie polewamy nią ciasto i wkładamy do lodówki
Symfonia smakowamąkę z proszkiem i wymieszać, wsypać wiórki kokosowe i sparzone rodzynki posypane maką, wymieszać w trakcie mieszania wlewać pomału rozpuszczoną gorącą palmę i krótko wymieszać forma silikonowa 22cm - przełożyć ciasto do formy i piec w 200C około 45 minut, do suchego patyczka, wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem ciasto jest lekkie, nie za suche smakuje do kawki, herbatki............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię