Prawda, że wygląda bardzo apetycznie? lekkie, słodkie, prawdziwa beza, pokazowe ciasto, gdyż można dodać koloru w postaci kolorowego kisielu zamiast białej mąki ziemniaczanej i jeszcze bardziej go urozmaicić! rzecz gustu i chęci oczywiście... Składniki: 8 białek 300 gram cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli masa śmietanowa 400 ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone
kgwjanczewosans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ciasto: 2 białka, 1 szczypta soli, 125 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 300 g orzechów laskowych, krem: 1 litr śmietany kremówki, 4 opakowania śmietan(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy i równo rozłożyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. Czekoladę zetrzeć lub drobno posiekać. Śmietanę ubić ze śmietan-fixem i cukrem. Dodać 150 g czekolady i wymieszać. Ciasto ułożyć na paterze lub płaskim talerzu
królestwo garówmiejsce do wyrośnięcia. Rodzynki zalać brandy i zagotować, przykryć, odstawić do ostudzenia. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, mleko, 2 jajka i 1 białko, sól i porządnie zagnieść. Ciasto ma być lśniące i gładkie. Dodać masło i dalej zagniatać. Następnie dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową oraz ekstrakt wanilii i dokładnie wyrobić. Nie zapomnijmy o dodaniu migdała. Przykryć ściereczką(...)odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto przełożyć do formy, posmarować rozmąconym żółtkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 -40 minut. Komu trafi się kawałek ciasta z migdałem zostaje „królem/królową” i ma prawo panować cały dzień -wszyscy powinni spełniać jego/jej zachcianki. W przypadku gdy migdał trafi się pannie niedługo wyjdzie za mąż... Na podstawie
królestwo garówmocnej zielonej herbaty, 10 ml rumu ciemnego, kilka kropli tabasco, krem: 500 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru, 2 opakowania śmietan-fix, 600 g borówki amerykańskiej* kakao do oprószenia ciasta Mąkę przesiać i wymieszać z kakao. Dwie tortownice wysmarować masłem. Jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą pianę. Następnie delikatnie wymieszać z mąką. Masę przełożyć do form do pieczenia(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 15 -20 minut w zależności od wielkości form. Upieczony biszkopt będzie odstawał od boków formy. Ciepłe ciasto wyjąć z formy do pieczenia i odstawić do ostudzenia. Herbatę wymieszać z rumem i doprawić tabasco, skropić nim biszkopty. Śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixem (dodałam śmietan-fix ponieważ mam pewność, ze śmietana
królestwo garówprzez sito. Przecier powinien być gęsty, w przypadku, gdyby był zbyt płynny należy go zagęścić przez gotowanie. Serek rozmieszać delikatnie ręczną trzepaczką (serka mascarpone nie ubijamy), połączyć ze śliwkami. Ciasto przekroić w poprzek na dwie części. Ja wyrównałam brzegi ciasta. Delikatnie nasączyć naparem z herbaty. Jeden blat posmarować kremem (2/3 kremu), przykryć drugim blatem. Całość posmarować pozostałym kremem(...)minut, dosypać resztę czekolady (75 g) i mieszać aż się rozpuści i osiągnie temperaturę 29°C. Następnie postawić ponownie na garnku i podgrzewać do 31 stopni. Czekoladę wylać na ciasto, pozwalając jej swobodnie spływać po brzegach, Delikatnie rozprowadzić po całym wierzchu. Odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej do następnego dnia. Do dekoracji użyłam masę marcepanową oraz
królestwo garówsprowadzi też tych, którym wydawało się, że jakimś cudem można żyć bez czekolady - otóż powiadam Wam - nie można! Jeśli macie ochotę podajcie ten tort w wersji "light" - nie pieczcie ciasta, ale koniecznie zróbcie sam mus - powstanie wykwintny, uzależniający deser! To czekoladowe niebo - dajcie się do niego porwać! Wiosna bez czekolady nie może być udana! Tort podarowałam(...)PRAŻONYM SEZAMEM Tort dla prawdziwych koneserów czekolady. Wilgotny, mocno czekoladowy, najlepiej smakuje kolejnego dnia. Pamiętajcie, aby do przygotowania musu użyć czekolad najlepszej jakości - polecam oczywiście czekolady Lindt. Na ciasto: 1 3/4 szklanki mąki 1 szklanki cukru 3/4 szklanki ciemnego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanki maślanki
KUCHARNIAPrzepis na to ciasto znalazłam na opakowaniu proszku do pieczenia Gellwe. Odjęłam trochę cukru i dodałam cukier waniliowy. Ananasy można zamienić na inne owoce. Polecam serdecznie - robi się ekspresowo, ciasto jest proste i pyszne. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 4 jajka 2/3 szklanki oleju 150 g jogurtu naturalnego(...)dodać cukry i szczyptę soli, wymieszać. 3. Do suchych produktów dodać jajka, jogurt i olej, całość miksować na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. 4. Ciasto wylać do małej blaszki (24x28 cm) lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć pokrojone ananasy (lub inne owoce). Piec ok. 40 minut w 180 st.C. 5. Po wystudzeniu
Kuchnia domowa AniChlebek bananowy z daktylami Wariacja na temat chlebka bananowego - szybkiego i banalnie prostego w przygotowaniu ciasta. Tym razem wzbogaciły je kawałki daktyli oraz płatki migdałów na wierzchu. Do zrobienia chlebka bananowego wykorzystaj dojrzałe banany, a odpłacą ci się delikatnym i niepowtarzalnym smakiem. Dzięki daktylom chlebek bananowy zyskuje jeszcze więcej słodyczy, a całe ciasto pozostaje lekko wilgotne. Zobacz również przepis
Moje Qulinariabiszkoptami, a następnie wylać masę jajeczno jogurtową i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C , ok. 1h, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto do wystudzenia. Ciasto ładnie wyrasta, ale w trakcie studzenia nieco opada, mimo to pozostaje puszyste w środku. Przygotować polewę. Żelatynę namoczyć w łyżce wody, rozpuścić w kąpieli wodnej(...)mikrofali na najniższej mocy, ale tak aby nie zagotować. Dżem podgrzać w mikrofali lub na kuchence, przetrzeć przez gęste sitko, dodać żelatynę, wymieszać i posmarować wierzch ciasta, a następnie posypać płatkami migdałowymi
Mix smakuSkładniki: ciasto francuskie 1 rulon/nie mrożone, marmolada 200 ml, mleko - do posmarowania nie mrożone ciasto francuskie rozwinąć, posmarować po całości marmoladą różaną brzegi boczne podwinąć i zawinąć ciasto jak roladę, dać na blachę z papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem maczanym w mleku piekarnik 220 C, grzanie góra/dół, 2 poziom, wstawić blachę i piec około 25 minut, wystudzić szybki
W Mojej Kuchni Lubiędomu małego smakosza to przepis zawsze będzie przydatny. Zakupiłam więc wiaderko twarogu (już jakiś czas temu) a w zeszły weekend znalazłam w końcu czas i mobilizację na gotowanie ciasta :) Przepis rzeczywiście prosty i skuteczny. Polecam Składniki: 1 kg twarogu z wiaderka 3 żółtka 3/4 kostki masła 1/2 szklanki mleka 1 mały cukier waniliowy 8-9 łyżek cukru pudru kilka kropli(...)godziny też wystarczy ;) energicznie mieszając. Uważamy by gęstniejąca masa się nie przypalała. Gotujemy 2-3 minuty. Gorącą masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i herbatnikami. Wystudzone ciasto wstawiamy do lodówki. Schładzamy. Następnie przygotowujemy polewę czekoladową - u mnie Deser rzeczywiście wychodzi a do tego jest pyszny. Następnym razem przygotuję go z samodzielnie mielonego twarogu. Podobno wychodzi bardziej zwięzły
Kuchnia po mojemumocniej, innego nieco słabiej. Głównym punktem osłabienia naszego samopoczucia jest kategoryczny zakaz używania piekarnika, który chodzi u nas dzień w dzień. Córka przeboleć nie może, że ma zakaz pieczenia ciast, więc i zjeść ich nie ma jak. A słodkie być musi! Tak, więc deser musiał być na zimno. Postawiłyśmy na mocno śmietanowego śmietanowca zwanego również galaretowcem. Nasze dzieło sztuki dojrzewało(...)śmietanowca i inne desery, które zawsze robimy w misce (i dotąd bawiłyśmy się w oklejanie folią spożywczą przed wstawieniem do lodówki) dwa, że chciałyśmy móc robić w takim 'naczyniu' ciasto, aby sobie pod przykryciem rosło, no i trzy - sałatki, rzecz jasna. Znalazła się ona - misa Tupperware 4,3l o (chyba) fioletowym kolorze, bo tu wciąż nie możemy dojść do konsensusu
Wypisz WymalujDzisiaj publikuję uniwersalny przepis na ciasto na pierogi. Pierogi lubi chyba każdy, można je podawać zarówno na słodko, słono jak i ostro. A Wy jakie nadzienie najbardziej lubicie? Ciasto na pierogi Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, woda, sól. Wykonanie: Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto. Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy łyżeczkę nadzienia
paapilotkaaBardzo lekkie ciasto, które powstało jako modyfikacja przepisu znalezionego na Smaczny.pl. Autorką jest Kasienia. Biszkopt: 6 jajek 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa mleczna: 25 dag margaryny 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 2 szklanki mleka w proszku 1 duża łyżeczka kakao(...)Dodatkowo: 1 opakowanie (80 g) ryżu chrupiącego Sante o smaku czekoladowym polewa czekoladowa wg. dowolnego przepisu 1/2 szklanki syropu z wody i cukru do nasączenia ciasta Jajka z cukrem ubić na puch. Pod koniec ubijania dodać kakao. Delikatnie
Praktyczna pltrwa wyjadanie zapasów w postaci owoców w soku własnym, kompotów czy też mrożonych owoców. Świetnym sposobem na ich wykorzystanie jest to pyszne, wilgotne, bardzo proste i szybkie ciasto na bazie jogurtu naturalnego. Ja najczęściej piekę je z wiśniami drylowanymi a tym razem zrobiłam z truskawkami ze słoika (w soku własnym). SKŁADNIKI: (na tortownicę 26-28 cm, ja piekę(...)Wszystkie składniki wymieszać (wystarczy trzepaczką ręczną). Przełożyć do formy. 3. Na wierzch wyłożyowoce. Piec 50 min w 180*C (grzanie góra-dół). *nie próbowałam robić tego ciasta ze świeżymi owocami (które de facto przy pieczeniu puszczą dużo soku) więc nie wiem jak by się zachowało, na pewno trzeba by dużo dłużej piec Ciasto to wspaniale nadaje się
Kto ugości moich gości?