Składniki: ciasto: 3 marchewki 4 łyżki cukru trzcinowego 1 kubek mąki 0,5 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 0,5 słoiczka dżemu truskawkowego 1 łodyżka rabarbaru 1 kubek truskawek Przygotowanie: marchewki zcieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z cukrem oraz mąką, proszkiem, dodajemy schłodzone masło, zagniatamy na jednolite ciasto z ciast formujemy kulę, wstawiamy
Luźna KuchniaZnane lubiane i chyba najłatwiejsze ciasto na świecie. I pewnie każdy ma swoją domową recepturę. Oto wersja mojej rodzinki. Składniki: 6 jajek 1,5 szklanki cukru (można dać mniej) 1,5 szklanki oleju 3 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki kakao cynamon (opcjonalnie) 1 kg jabłek pokrojonych w kostkę Sposób wykonania: 1. Jajka ubić z cukrem na puch(...)Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną, powoli miksować, a potem wlać olej i dodać kakao i cynamon. 2. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać łyżką. 3. Ciasto wylać na blachę (36x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30-40 minut do suchego patyczka. 4. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia domowa Anioknem szaro i buro, a ja na poprawę humoru upiekłam smaczne ciasto z rabarbarem. W końcu mamy sezon na te "kwaskowate badyle" i trzeba jakoś to wykorzystać. Tak jak szybko upiekłam to jeszcze szybciej zniknęło. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 szklanka mąki 1,5 szklanki(...)delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Rabarbar obrać i pokroić na 0,5 cm plasterki. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, posypać po wierzchu rabarbarem, a następnie 2 łyżkami cukru. Masło pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na cieście. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godziny
O kuchni z uczuciemwanilinowy ucieramy mikserem na puszysty krem. Do ubitego kremu wlewamy masę czekoladową i mieszamy łyżką aż składniki dokładnie się połączą. Mąkę, szczyptę soli i kakao mieszamy - wsypujemy do ciasta, dodajemy 1/4 pokruszonych ciasteczek i ponownie mieszamy łyżką, aż uzyskamy gładką masę. Ciasto przelewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (opcjonalnie: wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką(...)ciasteczka. Pieczemy 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce, kroimy zimny. Rady: Aby ciasteczka się nie przypaliły można włożyć do piekarnika pustą brytfannę - nad ciastem oczywiście
Kolorowy Przepisownikkończą, nie mogłam więc zmarnować okazji, aby jeszcze coś z nich upiec. Wzięłam pierwszy z brzegu, dawno nie używany przepis - miało być szybko i pysznie i właśnie tak jest :) Ciasto pyszne - mało słodkie, lekko kwaskowe - takie lubimy :D taka trochę inna szarlotka :) Składniki: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 kostka masła 82% tłuszczu 1/2 szkl. cukru 3 duże jajka(...)jednym jajku, po każdym dodaniu ucieramy na najmniejszych obrotach miksera do połączenia składników. Do masy wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę, dokładnie łączymy. Wlewamy śmietanę i jeszcze raz miksujemy. Ciasto przekładamy do tortownicy (24-26cm) i wyrównujemy wierzch. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wydrążamy gniazda nasienne i nacinamy lekko w prążki lub w krateczkę. Układamy na cieście
Kolorowy Przepisowniktakim tytułem "siedzi" ciasto w zeszycie mojej Mamy. To właśnie m.in. to ciasto piekłam jako małolatka bardzo często. Potem zostało zapomniane, a ja właśnie teraz miałam na niego smaczek :) jest bardzo szybki w przygotowaniu, kilka minut i gotowe. A co dla mnie było ważne - miałam wszystkie składniki pod ręką. Pewnie większość ludzi w domu ja ma, więc polecam go jako(...)miksujemy, dodajemy olej i 1/4 szklanki wody, miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę i wodę, ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i olejek rumowy i jeszcze raz krótko miksujemy. Ciasto dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao. Wylewamy na przemian do blaszki (25x25) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około godzinę w 200 stopniach
Kolorowy Przepisownikwcale nie jest. To już ostatni z tych moich serowych wypieków, bo ser się skończył ;) ale jeść mamy co, nie tylko do kawy ;) chętnych zapraszam, póki nie zjedzone :) Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szkl. mąki 1 kostka masła 2 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: około 1 kg mielonego twarogu 1 budyń waniliowy 1/2 szkl(...)żółtka rodzynki (120-150g) Beza: 6 białek 3/4 szkl. cukru Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy folią i schładzamy w lodówce. W dużej misce ucieramy masło, dodajemy żółtka, miksujemy z cukrem, serem i budyniem. Rodzynki przelewamy wrzątkiem i oprószamy mąką. Wrzucamy do masy serowej
Kolorowy Przepisownikchciałam, aby masa była gęściejsza, a to dlatego, że nie miałam czasu go schłodzić - od razu musiał zostać rozkrojony i znikał w ekspresowym tempie :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru Masa bananowa: ½ kg twarogu mielonego –może być z wiaderka ½ szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego(...)dałam ok. 235ml) 3 batoniki milky way 2 łyżki cukru pudru trzcinowego 1 śmietan fiks Wiórki kokosowe lub starta czekolada do dekoracji (nie zdążyłam dać nic;)) Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać żółtka oraz posiekane masło. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 24 cm. Wsadzić do lodówki
Kolorowy Przepisownikpozostałości niezjedzonego ciasta można wykorzystać w taki sposób dowiedziałam się niedawno :) bajaderki - to tak naprawdę taki kulinarny "recykling" :) Do przygotowania tych bajaderek użyłam pozostałości świątecznej babki piernikowej ( tej ), bo chociaż jest bardzo smaczna, to w ogromie różnorodnych słodkości trochę jej zostało - dlatego przygotowując bajaderki nie dodawałam przyprawy do piernika. Ale jeśli mamy inne resztki tą przyprawę należy dodać, aby wyszły(...)właśnie piernikowe. Nie użyłam też alkoholu, aby mogły je jeść dzieci. Jednak na pewno byłyby jeszcze lepsze, gdyby go odrobinę dodać :) Składniki: 70-80 dag resztek ciast (biszkopty, babki..) 190 g gęstego dżemu porzeczkowego 1/2 kostki masła 1/2 szkl. mleka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka słodzonego kakao 3 łyżeczki cukru 1 olejek pomarańczowy 1 łyżka przyprawy do piernika
Kolorowy Przepisownikłyżek kaszy manny 1 kostka margaryny lub masła 1 zapach cytrynowy Polewa: 1/2 kostki masła 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru 2 łyżki wody 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy kostkę tłuszczu, miód, cukier i sodę. Wszystko siekamy, a następnie szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 części(...)przekładamy masą. Polać polewą. Można posypać wiórkami lub posypką cukrową. Polewa: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy około 5-10 minut. Polewamy ciasto od razu (można posypać wiórkami lub kolorową posypką) i odstawiamy do zastygnięcia
Kolorowy PrzepisownikDzisiejsze ciasto to w zasadzie coś pomiędzy brownie a tradycyjnym wypiekiem. Dosyć gorzkie, przełamane kwaskowatym posmakiem malin. Jest też na tyle ciężkie, że spokojnie można się najeść jednym kawałkiem ;) Składniki (10 porcji): 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 miękkie awokado 100 g gorzkiej czekolady pół szklanki mrożonych malin pół szklanki mleka roślinnego 50 g (5 łyżek) kakao(...)Dodaj jajka i miksuj przez minutę. 3. Dodaj sodę oczyszczoną, mąkę, sól, kakao, mleko i miód, następnie wymieszaj. 4. Czekoladę i olej kokosowy rozpuść w rondelku, dolej do ciasta i zmiksuj. 4. Masę przelej do formy o średnicy 25 cm. Na wierzchu ułóż zamrożone maliny. 5. Całość wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz ok. 35-40 minut
Powiedz dietom nieStraszna ochota mnie naszła na ciasto, takie szybkie, co to się robi od niechcenia aby migiem spałaszować... padło na ciastko z mikrofalówki. Wybór okazał się trafny ciastko w pełni zaspokoiło moją nagłą potrzebę słodkości... Ciasto z mikrofalówki z jabłkiem Składniki 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 3 łyżki oleju 3 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)oczkach. Na spód filiżanki kładziemy cześć potartego jabłka, na to wlewamy gotową masę, na wierzch ponownie kładziemy jabłka. Całość wkładamy do kuchenki mikrofalowej na około 3 minuty. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem
Kuchenne aromatydzięki zimowej aurze pogodowej zazwyczaj pełne słoneczka, pachnące wiosną i świeżością święta Wielkiej Nocy, zamieniły się w pochmurne i śniegowe Boże Narodzenie, niestety zakończone dla mnie w dodatku antybiotykiem. Ciasto Składniki 2 całe jaja 0,5 kostki margaryny 0,5 szkl. cukru 3 czubate łyżki mąki wrocławskiej Sposób Wszystkie składniki dokładnie utrzeć, wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Masa serowa Składniki(...)kostką roztopionego, gorącego masła, dodać cukier puder, 8 żółtek, kartoflankę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę z białek oraz rodzynki, wszystko porządnie mieszamy, wykładamy na ciasto na blachę. Piec około godziny w 180 stopniach. Wystudzone ciasto polać polewą z białej czekolady i śmietanki
Kuchenne aromatyCiasto które można okrzyknąć 100 procentowym pewniakiem - wychodzi zawsze, ale to zawsze. Wyglądem przypomina sernik, choć wcale nim nie jest. Składniki ciasta 3 szkl. maki 1 kostka masła 0,5 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Składniki masy 2 jogurty brzoskwiniowe po 500g 0,5 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 białek(...)wiórków kokosowych 1 budyń śmietankowy Sposób Składniki ciasta zarobić na kruszonkę, połowę posypać na blaszkę. Jogurty wymieszać z pozostałymi składnikami, na koniec dodać ubite białka. Masę wylać na kruszonkę i posypać pozostałą częścią kruszonki. Piec w temp 180 stopni przez ok 50 minut
Kuchenne aromatyRabarbar w pełni obrodził , więc nie sposób o nim zapomnieć. Bardzo dobrze wypada w cieście, dlatego postanowiłam przygotować szybki i niedrogi placek z rabarbarem. SKŁADNIKI: 4 jajka 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki śmietany 18% 50 mil. słodkiej śmietanki 2 łyżki oleju 2 szklanki maki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 0.5 kg rabarbaru WYKONANIE(...)Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, śmietanę i olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystkie składniki. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Wykładamy na nie pokrojony w kostkę rabarbar. Posypujemy cukrem waniliowym. Wciskamy rabarbar do środka ciasta. Pieczemy 40 minut w temp. 180 st. C. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewy