ciasto - 163312 przepisów (strona:4578/10888)

piernik staropolski (dojrzewający) - etap I 180

Nieco późno pojawia się tu ten przepis, ale sama dopiero w poniedziałek zdecydowałam się na zrobienie ciasta na piernik staropolski. W mojej rodzinie nie ma (niestety...) tradycji robienia tego piernika na święta, poza tym nigdy też nie miałam okazji go skosztować, więc...zrobię go sama! :) Co z tego wyjdzie? Przekonam się za niecały miesiąc :) PIERNIK STAROPOLSKI (DOJRZEWAJĄCY) ETAP I przepis(...)ciągle miksując dodawać do masy. W miarę gdy będzie gęstnieć należy zwiększać obroty miksera. Zróbcie mu też z 1-2 przerwy, żeby się nie przegrzał, jednak nie za długie. Ciasto przełożyć do kamionkowego/emaliowego garnka (bez odprysków), przykryć ściereczką i odstawić do piwnicy/spiżarni/na najwyższą półkę w lodówce. Ciasto zgęstnieje do tego stopnia, że w kolejnym etapie będzie się dało

chili & sugar
babka marmurkowa 158

pozostawić do ostudzenia. Jogurt zmiksować z jajkami, dodać cukier, roztopione masło i ponownie zmiksować. Następnie, ciągle miksując, partiami dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać sól. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać ekstrakt waniliowy, a do drugiej kakao (i ew. trochę mleka jeśli masa będzie za gęsta). Do formy wlewać na przemian ciasto waniliowe(...)kakaowe. Włożyć ciasto do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 190*C i piec ok. 45-55 minut, do "suchego patyczka". Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Francuskie zawijańce sylwestrowe 579

się na wielkich balach zostawiam przepis na  świetna przekąska na domówkę sylwestrowo-noworoczną...Prosto łatwo tanio i smacznie!    Składniki 12-13 parówek dobrej jakości 2 opakowania ciasta francuskiego świeżego 1 jajko 2 łyżki mleka ziarna słonecznika SOS: 1/2 szklanki śmietany 18% 1/2 szklanki majonezu 4 ząbki czosnku sól do smaku pieprz czarny do smaku Sposób przygotowania Ciasto(...)francuskie rozwijamy z rulonu, radełkiem lub nożem wycinamy cienkie paski około 2-3 cm. Parówki odwijamy z folii i zawijamy w ciasto francuskie tak aby paski nachodziły na siebie.  Jajko roztrzepujemy z mlekiem smarujemy pędzelkiem zawijańce obsypujemy ziarnami słonecznika, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200*c piekarnika i pieczemy około 15 minut

Wanilia i Kardamon
Pączki z wisienką 226

drożdże oprószamy łyżką mąki i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce. W misce mieszamy mąkę łącznie z kokosową , cukrem i szczyptą soli dodajemy żółtka, wlewamy wyrośnięty zaczyn i powoli wyrabiamy ciasto,następnie dodajemy miękkie masło-ja rozpuszczam wcześniej w mikrofali, wlewamy wódkę i dobrze ciasto zagniatamy tak aby odchodziło od ręki,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce(...)Wisienki odsączamy na ręczniku papierowym tak aby nie uszkodzić ogonków. Gdy ciasto podwoi objętość odrywać porcje i formować kulki delikatnie spłaszczyć w środek włożyć po jednej wisience tak aby ogonek był na zewnątrz zostawić do ponownego wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron -ja smażyłam we frytkownicy ustawionej na 170*c -olej nie może być mocno rozgrzany bo pączki

Wanilia i Kardamon
Słodka pomarańcza 358

Idealne ciasto na letnie upały, orzeźwiające nuty pomarańczy pod lekką pianką...niebo w gębie....Przepis powstał na specjalną okazję ,,Słodkich wypieków z Kujawskim,, i okazał się całkowitym hitem w moim domu!. Składniki na tortownicę o średnicy 27 cm: Biszkopt pomarańczowy: 5 jaj 3/4 szk cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szk oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia 1 łyżeczka proszku(...)dodać żółtka. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Wlać olej i sok z pomarańczy, połączyć składniki. 2. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem, przelać ciasto do formy. Piekarnik rozgrzać do 180 C, czas pieczenia ok. 30 minut. Po upieczeniu formę z biszkoptem położyć na kratce kuchennej do góry nogami, aby biszkopt nie opadł, wystudzić

Apetyczna babeczka
Murzynek z wiśniami 163

się z obowiązkami), kiedy siądę wieczorem pod kocykiem, z laptopem na kolanach i kubkiem herbaty w ręku.  A jutro polowanie na kasztany :) Wypadałoby wspomnieć co nieco o poniższym cieście:) Cóż, kolejny rodzinny przepis, który zawsze spotyka się z adoracją z mojej strony:) Murzynek :D Puszysty i wilgotny zarazem, bardzo czekoladowy :) Z dodatkami lub bez:) W sam raz na początek(...)proszkiem do pieczenia wsypać do masy kakaowej i cały czas mieszając dodać 5 żółtek i wlać alkohol. Następnie delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy. Na wierzchu poukładać wiśnie. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 40 - 45 minut. Gotowe ciasto posmarować polewą czekoladową. I coś

My simple kitchen
Babka cytrynowa (wilgotna) 172

nią szaleję bo uwielbiam takie wypieki). Cóż więcej dodać? Szybka i prosta w przygotowaniu, smakuje nawet bez lukru i cukru pudru na wierzchu. Oryginalny przepis pochodzi z czasopisma Naj. Ciasta na Wielkanoc (nr 3/2000) i widnieje tam jako Babka pomarańczowa . Wersję z pomarańczami także robiłam, ale moim zdaniem cytrynowa i grejpfrutowa są o niebo lepsze. Polecam.   Składniki(...)cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać szczyptę soli oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut (do suchego patyczka). Gdy babka wystygnie wyjąć ją ostrożnie z formy. Z soku z cytryny

My simple kitchen
Ciastka - Łapy Misia 166

sobą. Ogarniam myśli. Refleksji czas.  Przepis na te ciastka znalazłam w książce "Ciasta, ciastka, ciasteczka" Jana Czernikowskiego i właśnie ich nazwa skusiła mnie do ich upieczenia. "Łapy Misia" niezwykle mnie zaintrygowały - skojarzyły mi się właśnie z dużymi, okrągłymi ciasteczkami dla dzieci. Ciasteczka są naprawdę pyszne - z zewnątrz chrupiące a w środku miękkie i pełne aromatycznych orzechów. Doskonale smakują(...)łyżeczki cynamonu 1 białko czekolada* Orzechy laskowe lekko uprażyć (ja dałam włoskie więc pominęłam tę czynność) i grubo posiekać. Wszystkie podane składniki (oprócz białka) wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto. Następnie odrywać po kawałeczku ciasta, formować kulki, spłaszczać je w dłoni i układać na blasze. Wierzch ciastek posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około

My simple kitchen
Tort Miś 193

przepisu, nie mniej jednak, jeśli macie swoją sprawdzoną i niezawodną recepturę, to spokojnie możecie z niej skorzystać. Jeśli natomiast tort ma być dla dzieci, to wystarczy alkohol do nasączenia ciasta zamienić na sok :) Przygotować należy także kilka misiek o różnych średnicach, co ułatwi nam wycinanie kształtów. Warto również już na etapie składania misia ułożyć go na naczyniu lub desce(...)sztywno. Partiami dosypujemy cukier aż masa będzie gładka i lśniąca. Dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko ze sobą łączymy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. W ten sam sposób pieczemy biszkopt ciemny. Biszkopt jasny rozcinamy

My simple kitchen
Chlebek dyniowy z czekoladą 203

ending. Just a new beginning.   Dzisiaj bardzo prosty przepis na chlebek dyniowy (czyli inaczej babkę):) Robiłam go już tydzień temu na weekend. Teraz w piekarniku siedzi już kolejne ciasto a ja dopiero skrobię ten przepis. (Dobo - wydłuż się do 48 godzin:P). Skorzystałam z tego przepisu ( klik ) jednak nie dodałam rodzynek bo M je nie lubi. Nie polałam też(...)ciasta polewą bo... no cóż, nie zdążyłam :) Zniknęło w mgnieniu oka :) To pierwszy w tym sezonie wypiek z dynią ale na pewno nie ostatni :) Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru brązowego 2 jajka 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki ciepłej wody 200 g puree dyniowego 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki proszku

My simple kitchen
Piernik staropolski cz.I 197

Najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Delikatny, rozpływający się w ustach i z każdym dniem coraz lepszy. Jego cały sekret tkwi w procesie dojrzewania, bowiem ciasto na piernik powinno leżakować co najmniej przez 5-6 tygodni, zanim się je upiecze. Dlatego wraz z początkiem listopada wybija ostatni dzwonek aby je przygotować. Ja od kilku lat korzystam niezmiennie z tego ( klik ) przepisu(...)który pewnie każdy już zna). Zawsze piekę mniejszy piernik dlatego podaje proporcję na połowę składników, jednak gorąco polecam przygotować większą porcję ciasta gdyż po prostu jest przepyszne. Piernik najlepiej upiec na kilka dni przed świętami i przełożyć ulubionym nadzieniem, aby zdążył zmięknąć. Składniki: 250 g miodu 3/4 szklanki cukru 125 masła 500 g mąki pszennej 2 małe jajka

My simple kitchen
Muffinki z rabarbarem i orzechami 185

misce roztrzepujemy jajko, wlewamy olej i kefir bądź jogurt. Mokre składniki wlewamy do suchych i niedbale mieszamy. Dorzucamy posiekane orzechy. Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dorzucamy do ciasta i ponownie mieszamy, aby cały obkleił się ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wykładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Pieczemy około 25 minut aż do suchego patyczka

My simple kitchen
Drożdżówki z czereśniami 195

litra mleka sojowego 150 g masła kokosowego 50 g drożdży 150 g cukru szczypta soli łyżeczka esencji waniliowej farsz: czereśnie przesmażone z niewielką ilością cukru, odsączone Dokładne wykonanie ciasta drożdżowego znajdziecie pod tym linkiem: http://www.greenscarf.pl/weganskie-buleczki-cynamonowe/ A tak je formowałam: Ciasto dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy w prostokąt i smarujemy farszem. Zawijamy w rulon Robimy supełek Końcówki ciasta zawijamy

greenscarf
Śmietanowiec na zimno 351

ostatnio nie wychodzi tak jak trzeba...tym razem z braku czasu [ musiałam iść do pracy] za szybko wylałam ostatnią galaretkę na wierzch ciasta ..i jak widać na zdjęciach narobiła ona trochę bałaganu....ale jak to się mówi...w dobrym młynie wszystko zginie i wszystko zostało zjedzone..Takie ciacho można zrobić bez biszkoptów lub dać jedną warstwę na dno, dać dowolne(...)owoce..kombinacje dowolne...w sumie myślałam , że będzie bardziej kolorowe..ale galaretki w połączeniu ze śmietaną utraciły swoje kolory.. Ciasto robiłam w ramach Ciasta na niedzielę ...ciekawe co inne kobitki zrobiły.. 3 dowolne galaretki [ u mnie pomarańczowa, agrestowa i wiśniowa]  660 ml śmietanki 30 %  4 łyżki cukru pudru biszkopty truskawki Dwie galaretki rozrobić w 1 szklance

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki orzechowe 164

pełnoziarnistej (dodałam mąkę, gdyż nie miałam więcej orzechów) wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojone w kostkę miękkie masło i jogurt naturalny, całość wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. Ciasto wkładamy do foremki. Pieczemy ok. 12-15 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu, aż rogaliki będą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania