końcu piątek.. i kolejny tydzień za nami. Na piątkową osłodę polecam ciasto Shrek - lekkie, chłodzące za sprawą galaretek, rozpływające się w ustach dzięki bitej śmietanie.. Dla tych którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować i dla tych, którzy już poznali ten smak - polecam od razu wziąć się do roboty, żeby jak najszybciej móc się cieszyć tym ciastkiem, zaparzać pyszną(...)Smacznego! BISZKOPT: Składniki: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju kilka kropel aromatu do ciast Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier, żółtka, aromat i olejem. Następnie małymi porcjami dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cały czas mieszamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
psgotujemyświeżych drożdży 50 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 350 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej rozpuszczone masło do posmarowania ciasta Nadzienie: 2 łyżki rozpuszczonego masła 1/2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki dżemu rabarbarowego kilkanaście gałązek czerwonych porzeczek Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże(...)łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt
Kulinarne przygody Gatitysyropu klonowego (może być też melasa, syrop trzcinowy) 120 ml oleju roślinnego Przygotowanie: Mąkę, sól, cynamon, imbir i proszek do pieczenia przesiać do miski Dodać olej i wymieszać Powstanie ciasto o konsystencji bułki tartej, dodać do tego syrop klonowy, ponownie zamieszać. Dodać płatki kukurydziane, moja rada wyrobić ciasto rękami. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, z ciasta formować kulki
greenscarfpieczenia oraz ocet i energicznie mieszamy do połączenia. Tak przygotowane żółtka dodajemy do ubitych białek, mieszamy. Do masy przesiewamy obie mąki i delikatnie mieszamy, aż otrzymamy gładkie, puszyste ciasto. Następnie przekładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy około 35-40 minut, aż się ze złoci, a wetknięty w nie patyczek wyciągniemy suchy. Studzimy w formie. ŻELKA TRUSKAWKOWA(...)zmiksowanych truskawek 2 galaretki truskawkowe Truskawki zagotowujemy, wyłączamy grzanie, dodajemy suche galaretki i dokładnie mieszamy aż do ich rozpuszczenia. Studzimy. WIERZCH CIASTA: 900 ml wrzącej wody 2 galaretki truskawki We wrzątku rozpuszczamy galaretki i dokładnie mieszamy. Studzimy. Truskawki dzielimy na 4 części. KREM: 1 opakowanie żelatyny na 1 litr wody
Rozpustne gotowanieroku (s. 284) podaje: Przeważnie słodkie (bywają też i słone) małe placki smażone z obu stron na tłuszczu (…). W północnej części województwa śląskiego, w regionie częstochowskim, tradycyjne racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra i ostatki, czasem też stanowiły proste danie obiadowe. Posypywane są cukrem pudrem lub podawane z powidłami.” Racuchy drożdżowe jak pączki. Składniki(...)masa lekko się spieni (ok. 2 minut) – wlewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa, bez widocznych grudek mąki. Ciasto ma być dość wolne i lejące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. W szerokim garnku (u mnie gęsiarka) rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia
mojewypiekiinietylkołyżka jogurtu naturalnego 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego Winiary bez cukru 1/2 litra mleka 3 duże dojrzałe brzoskwinie Z mąki, masła, jogurtu i żółtek zagniatamy kruche ciasto, jeśli się klei to należy dosypać jeszcze trochę mąki. Ciastko obowiązkowo należy co najmniej przez pół godziny schłodzić w lodówce. Następnie wykładamy nim formę do tarty i zapiekamy przez 10 minut(...)Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu z taką małą różnicą, że ja nie dodałam do niego cukru. Na podpieczone ciasto wykładamy budyń, a na nim rozkładamy obrane i pokrojone brzoskwinie. Zapiekamy całość jeszcze ok 30 minut w 170 st. C. Smacznego
Cynamonowe szczęściezaskakujące w smaku. Ja go nie przekładam, ale można przeciąć na dwa blaty i przełożyć, np. dżemem porzeczkowym. Idealne do kawy i plotek :) Składniki: (26cm) Ciasto: 250 g czekolady (ja daję 150 g czekolady gorzkiej i 100 g czekolady mlecznej) 175 g rozpuszczonego masła lub oliwy z oliwek 175 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 100 g cukru 6 jajek szczypta soli Polewa: 250 g czekolady 250 g śmietanki 30% CIASTO: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło lub oliwę, dokładnie rozmieszać. Połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, połączyć z czekoladową masą. Przełożyć do tortownicy
Cakes By Kejtrobimy w niej wgłębienie. Do środka wlewamy wyrośnięte drożdże i delikatnie je zasypujemy mąką. Kiedy zacznie pękać dodajemy utarte z cukrem jajka i 3/4 ilości ciepłego mleka. Wyrabiamy ciasto (dodając sukcesywnie mleka, tak aby otrzymać miękkie i elastyczne ciasto). Na koniec dodajemy roztopione masło. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Ciasto krótko zagniatamy
Malinowe Pocałunkiagawy 400 g zmielonego twarogu 4 łyżki jagód szklanka jagód 3/4 szklanki poziomek nektarynka 4 łyżki syropu klonowego 3 łyżki kakao (użyłam surowe) Składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy nim formę o średnicy około 30 cm. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach. Do twarożku dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy(...)kolejne 20-30 minut (zależy od piekarnika). Gotowe ciasto odstawiamy do ostudzenia. Wystudzone dekorujemy owocami. Kakao mieszamy z syropem klonowym i gotowym sosem polewamy ciasto. Smacznego :) Artykuł Tarta z owocami i twarożkiem (bez glutenu i bez cukru) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogCiasto kakaowe z cukinią Składniki: ciasto: - 1 szklanka startej cukinii - 2 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1 1/2 szklanki mąki - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/3 szklanki oleju rzepakowego (u mnie Rapso) dodatki: - rodzynki, żurawina, pocięte morele - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie: Z białek(...)ubijam pianę, dodaję cukier i miksuję dalej. Do miski dodaję resztę składników na ciasto oprócz cukinii i dokładnie miksuję. W końcu dodaję cukinię i bakalie, mieszam drewnianą łyżką. Gotową masę przelewam do keksówki wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 45-50 minut
Kuchnia co dniakojarzy się z truskawkami. Jednak trzeba było dobrze wykorzystać te, które zostały wcześniej zamrożone. Co roku przygotowuję słodkie musy, które świetnie się przydają zimową porą do deserów i ciast. Latem ciasto najlepiej jest przygotować ze świeżych truskawek. Składniki: - 500 ml śmietanki kremówki 36% - 350g herbatników czekoladowych - 200g masła - 2 śmietan fix - cukier wanilinowy - 3 galaretki truskawkowe - około 600g truskawek(...)Sposób przygotowania: Herbatniki rozkruszamy a masło rozpuszczamy. Płynne masło dodajemy do herbatników i dokładnie mieszamy. Do wysmarowanej masłem formy dodajemy herbatniki i bardzo mocno ugniatamy tworząc spód ciasta. Śmietankę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach powoli dodając cukier wanilinowy a pod koniec ubijania śmietan fixy. Pilnujemy aby nie "przebić" śmietany. Jeśli nie posiadamy gotowych musów truskawkowych to całe truskawki blendujemy. Zmiksowane
Pan i Pani Smith w kuchnijajka - 1 łyżka wódki - 3/4 szklanki cukru - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2 łyżki śmietany 18% - cukier puder - tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Wszystkie składniki bardzo dobrze mieszamy. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Nabieramy ciasto małą łyżeczką, drugą zrzucamy ciasto bezpośrednio do garnka z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym
Pan i Pani Smith w kuchniLato idzie wielkimi krokami, słońca coraz więcej i wolny czas staramy się spędzać na świeżym powietrzu. To szybkie w przygotowaniu ciasto, idealnie nadaje się na przyjęcie w ogrodzie. Ciasto jest bardzo puszyste i smaczne. Składniki: - 220g mlecznej czekolady - 0,5 szklanki cukru pudru - 250g margaryny Kasi - łyżka kakao - 1,5 szklanki mąki tortowej - 7 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)przygotowujemy roztapiając pół kostki margaryny z połową szklanki cukru pudru, 3 łyżkami kakao i 2 łyżkami gorącej wody. Wszystko chwilę zagotowujemy, cały czas mieszając. Gorącą polewę wylewamy na ciasto
Pan i Pani Smith w kuchniKolejny przepis na ciasto z truskawkami. Trzeba korzystać z okazji, że są one wszędzie dostępne a przy tym bardzo smaczne. Przygotowanie ciasta jest proste. Idealnie pasuje do porannej herbatki. Składniki: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 16 łyżek oleju - 4 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - około 1 kg truskawek - 100 ml wody - cukier puder(...)mąką. Po tym czasie do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę, olej i wodę. Dalej miksujemy na gładka, jednolita masę. Do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą wykładamy ciasto. Wyrównujemy i na wierzch układamy truskawki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 -50 minut
Pan i Pani Smith w kuchniBardzo, bardzo proste w wykonaniu. Lubię takie ciasta w których przepisie jest niewiele składników. UWAGA! Wciąga tak, że można zjeść wszystko naraz. Oczywiście, jeśli się ma jakiegoś pomocnika ;) Składniki (forma o śr. 30 cm): - 6 nektarynek/brzoskwiń* - garść żurawiny - cukier brązowy do posypania - 3/4 szklanki mąki krupczatki - 1/3 szklanki cukru pudru - 75 g masła - płaska łyżeczka sodki albo proszku(...)łyżek jogurtu naturalnego Wymieszać mąkę, cukier puder i sodę/proszek. Wrzucić pokrojone w kostkę, schłodzone masło. Posiekać drobno nożem, razem z suchymi składnikami. Wrzucić jajko, kilka łyżek jogurtu. Zagnieść ciasto, aż osiągnie konsystencję plasteliny (dodać ewentualnie więcej jogurtu). Rozwałkować na naleśnik wielkości formy, ułożyć na blaszce. Zrobić dziurki widelcem na całym cieście. Ułożyć pokrojone w cząstki nektarynki. Posypać żurawiną
Corner With Recipes