Razowe ciasto z jabłkami Żytnia mąka razowa, jabłka, cynamon i migdały to połączenie daje nam pyszne i delikatne ciasto. Przepis z delikatnymi zmianami zapożyczony z tej strony. Składniki: 2 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 50 g mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g masła 50 g miodu 80 g cukru 75 ml mleka 1 jajko
Słodka Kraina Wypiekówszczyptą soli, dodajemy cukier, skórkę otartą z cytryny, jajko oraz wyrośnięty zaczyn. Na koniec wlewamy resztę mleka i 7 dag rozpuszczonego masła. Całość zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do czasu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na prostokątny placek grubości ok 1 cm, polewamy resztą rozpuszczonego masła i posypujemy cynamonem wymieszanym(...)cukrem i cukrem waniliowym. Ciasto zwijamy w roladę i kroimy na ok 5 cm paski. Każdy z pasków nacinamy do 3/4 długości i przecięte boki wywijamy na zewnątrz. Smarujemy z wierzchu delikatnie rozpuszczonym masłem, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i odstawiamy na ok 0,5 godz do wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st C. piekarnika i pieczemy
Słodka Kraina WypiekówFantastycznie mieć własny sad, czereśnie doskonale obrodziły więc zabrałam się za ich przetwarzanie. Był kompot, konfitura, pierogi no i oczywiście ciasta :) Na początek ciasto które zawsze się udaje czyli brownies z czereśniami. Składniki: 200 g czekolady ( u mnie jedna mleczna i jedna gorzka) 200 g masła 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 3 całe jajka 3 łyżki kakao(...)garnuszku roztapiamy masło i czekoladę dodajemy cukier i odstawiamy do wystudzenia. Do letniej masy dodajemy po jednym jajku, kakao oraz mąkę, mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do formy (u mnie 25x25) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy wypestkowane czereśnie i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Pieczemy ok 30 minut. Smacznego
Słodka Kraina WypiekówPrzepyszne ciasto bez pieczenia - ciasteczkowy spód, pyszna, delikatnie kokosowa warstwa jogurtowa z mascarpone, białą czekoladą, mlekiem kokosowym i likierem, a do tego borówki w jagodowej galaretce. Poezja! Ile ja się pochwał za ten torcik nasłuchałam to głowa mała ;) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: (tortownica 28 cm) Spód ciasteczkowy: 30 dag ciasteczek (np. herbatniki, kruche) 150 g masła 100 g czekolady mlecznej (można(...)żeby nie było grudek), jeszcze raz szybko zmiksować. 5. Czekoladę mleczną rozpuścić, posmarować nią spód ciasteczkowy. Na czekoladę wylać masę jogurtowo-kokosową, odstawić do lodówki do stężenia. 6. Ciasto posypać borókami/jagodami i zalać tężejącą galaretką jagodową. Inspiracja: Food cook love
Kto ugości moich gości?Odkąd jestem weganką ograniczam maksymalnie kupowanie gotowych produktów typu ciastka, ciasta, pieczywo itd. nawet jeżeli są wegańskie jak słynne Oreo to zawsze znajdzie się w ich składzie jakiś niepokojący składnik. Tym razem padło krakersy, nie są idealnie kruche jak „kupne”, raczej jak paluszki, ale przynajmniej potrafię wymówić nazwy wszystkich składników. Składniki: 400 g mąki pszennej (można się pokusić(...)pół z maka pełnoziarnistą) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli płaska łyżeczka sody oczyszczonej 4-5 łyżek oleju roślinnego około 150 ml zimnej wody Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość 2 mm powykrawać dowolne kształty, wyłożyć na blaszkę (na pergamin lub folię) posypać ulubionymi
greenscarfPyszne puszyste i wilgotne ciasto na bazie majonezu którego tutaj w ogóle nie czuć-cała słodycz przełamana słodko-kwaśnymi owocami borówek , to idealny wypiek na słodki poczęstunek. Uwielbiam to ciasto ! Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego szczypta soli(...)proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszać ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach,do całkowitego połączenia, wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm. Na koniec ciasto posypujemy borówką obtoczoną w malej ilości mąki ziemniaczanej , pieczemy około 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika, całkiem zimne oprószamy cukrem pudrem
Wanilia i KardamonKupiłam trzy nieduże cukinie z myślą o jakimś cieście lub lekkim obiedzie. Zastanawiałam się, czy wystarczy, bo przecież tylko trzy … Czytaj dalej
brunetkawkuchniWiem, że sezon na owoce w pełni, ale kawałeczek ciasta z budyniem, polewą krówkową i orzeszkami do popołudniowej kawki chyba będzie miłą odmianą :) Chociaż żeby nie było - w zanadrzu mam przepis na kostkę malinową na zimno, ale to następnym razem. Jak ukropy odpuszczą to może odważycie się odpalić piekarnik i wypróbować ten prosty, słodki przepis? Składniki na formę(...)sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka ubijając (już do końca) na wolnych obrotach. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo mąkę. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec do 35 min w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i rzucić je na podłogę ( można podłożyć poduszkę;) dzięki temu biszkopt nie opadnie. Nadzienie
Ze smakiem i z pasjąwyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić. Następnie podzielić na mniej więcej równe części(...)Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki sklejeniem do dołu na blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny
Walijskie PichcenieUpały nadal trwają i ciężko coś pichcić w kuchni [chociaż i tak trzeba]...i w ten weekend z racji wydarzenia Ciasto na niedzielę robiłyśmy ciasto bez pieczenia na herbatnikach...ja miałam już upatrzony przepis ,ale zapomniałam kupić jednej rzeczy...i zaczęłam improwizować...ale i tak nie poszło tak jak w sumie tak jak chciałam ...masa mi się zwarzyła(...)sumie mogłam jeszcze coś pokombinować , ale szczerze mówiąc już mi się nie chciało...ale i tak takie same herbatniki z jabłkową galaretką zostały zjedzone ze smakiem. Razem ze mną ciasto bez pieczenia na herbatnikach robiły : Iwonka .. 2-3 paczki herbatników 1 galaretka wiśniowa 1 kg jabłek 3/4 szkl.cukru Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać cukier
Moje domowe kucharzenieprostu na chwile kiedy nie mamy ochoty na włączanie piekarnika! Coś co dodatkowo nie będzie męczyło naszego sumienia i nie będzie dręczyło uporczywymi wyrzutami sumienia! Figowe brownie! Ciasto zrobione z suszonych owoców, orzechów i gorzkiej czekolady! Samo zdrowie! A kiedy brownie jest dobrze schłodzone smakuje jak najlepsze pralinki! Pycha! Przepis pochodzi z książki, do której mamy ostatnio słabość. Wiele słyszeliśmy(...)oraz ze zmiksowanymi figami. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód migdałowo-rodzynkowy. Na koniec mieszamy syrop z buraków z kakao i kiedy polewa będzie gotowa wylewamy ją na wierzch ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia, na minimum pół godziny. Smacznego :) Jakiś czas temu na FB zorganizowaliśmy konkurs na najciekawsze pytania dotyczące zdrowego odżywiania - do wygrania
Plate of JoySkładników dość sporo, ale ciasto proste do wykonania, dlatego kiedy są już świeże jeżyny, zachęcam do jego upieczenia :) Składniki : 3 średnie jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 2 łyżki masła 2 łyżki oleju rzepakowego 25 dag jeżyn 1/2 szklanki wiórek kokosowych pół łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sodki 1/2 szklanki cukru trzcinowego plus 3 łyżki cukru białego(...)odstawić na bok Cukier trzcinowy zmiksować z masłem i olejem, aż będzie puszysta, dodawać po jednym jajku, a następnie jogurt Stopniowo dodawać mąkę i zmiksować do połączenia składników Część ciasta wylać do foremki, posypać jeżynami, wylać resztę ciasta i posypać znów jeżynami Piekłam 40 min. w natłuszczonej foremce o średnicy 22 cm. przepis stąd zmodyfikowany
Proste Potrawyjajka ugotowane na twardo – posiekana natka pietruszki – kilka plastrów szynki pokrojonej w drobną kostkę – majonez – kilka rzodkiewek * Przepis na babeczki vol au vent Z ciasta francuskiego ( przepis tutaj lub gotowego) przygotować 32 babeczki. Babeczki wykonuje się następująco: na 1 babeczkę – kieliszkiem lub innym podobnym „narzędziem” wycinamy 3 kółka z ciasta francuskiego tego(...)składników – możecie je dowolnie modyfikować w zależności od ilości babeczek i ich wielkości, a także pożądanej konsystencji. Bon apetit! Podobne przepisy Inny tatar z łososia Sos tatarski prawdziwy Ciasto francuskie – przepis podstawowy Tarta z wędzonym łososiem i cukinią .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important
Pociąg Do Kuchnizaczął się sezon na maliny. Ja zjadam je w postaci wszelakiej, a najbardziej smakują mi te prosto z krzaczka, ale gościć będą one teraz w moich śniadaniach, przekąskach i ciastach. I dziś także zapraszam Was na pysznego przekładańca z kremem i galaretką malinową. Ciasto samo w sobie nie jest mocno słodkie, a maliny dodają mu dodatkowego smaczku. Biszkopt: 4 jaja(...)chwilę do lodówki by lekko zgęstniała, a następnie rozsmarowuję na ostudzonym biszkopcie. Galaretki rozpuszczam w 3/4 litra wody. Na kremie układam maliny, a następnie zalewam je tężejącą galaretką. Ciasto należy schłodzić 2-3 godziny przed podaniem. Smacznego
Cynamonowe szczęściechłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Składniki na spód umieszczamy w misce, mieszamy i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 2. Spód tortownicy o średnicy 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą(...)manną. Spód wylepiamy przygotowanym ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy ciasto i pieczemy 18-20 minut aż do zarumienienia. Wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia, a temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160 stopni. 4. W misie miksera umieszczamy twaróg, mascarpone, cukier, jajka + białko, rozpuszczone masło
My Culinary Art