pieczenia i posiekaną nożem czekoladą. W drugim naczyniu łączymy maślankę, olej i jajka. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Blachę o wymiarach 26x20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na ciasto wykładamy rabarbar. Mąkę, cukier i masło na kruszonkę łączymy w misce i wcieramy je w siebie do chwili utworzenia się niewielkich grudek. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy
Pobite gary BarbaryMoje drugie podejście do ciasta z dodatkiem cukinii znowu mile zaskoczyło. Lubię tą delikatność i wilgoć, którą gwarantuje nam dodatek cukinii. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 2 i 1/2 szklanki cukini startej na grubych oczkach - 3 łyżki kakao - 8 jajek - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)białości. Dodajemy wszystkie suche składniki i miksujemy. Do masy wlewamy wolnym strumieniem olej i miksujemy. Na sam koniec dodajemy stratą cukinię oraz drobno pokrojoną połowę czekolady. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę. Drugą połowę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem
Zainspirowana w kuchnimini tarty. Do tych tymiankowych tarteletek wybrałam pilsnera, chociaż mam przeczucie, że klasyczny lager też mógłby pasować, ale ja nie jestem znawcą piwa :) Składniki na 6 sztuk: Kruche ciasto 160 g mąki 120 g zimnego masła ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki suszonego tymianku 2-3 łyżeczki lodowatej wody Mąkę wymieszać z solą i tymiankiem. Posiekać z masłem do uzyskania drobnych grudek (można(...)ręcznie lub w malakserze). Zagnieść szybko kruche ciasto dodając po odrobinie wody (tylko tyle, aby składniki się połączyły). Uformować wałek, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 45 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie 75 g wędzonego boczku 4-6 małych młodych cebul (lub 2-3 duże) 1 mała antonówka 1 łyżka klarowanego masła (opcjonalnie) 1 jajo ½ szklanki śmietany
Pełny talerzwięc... Dzień wcześniej upiekłam czekoladowe babeczki z kremem z białej czekolady i mascarpone, którymi M. zaczął się zajadać niedługo po przyjeździe. Patrząc po ilości pozostawionych papierków, chyba mu smakowały ;) Ciasto czekoladowe jest wilgotne z kawałkami rozpływającej się w ustach czekolady. Biały krem dodaje całości lekkiej słodyczy, a owoce przyjemnego, orzeźwiającego smaczku. Nic tylko wcinać! ;) BABECZKI CZEKOLADOWE Z KREMEM Z BIAŁEJ(...)CZEKOLADY I MASCARPONE Składniki na ciasto: - 125 gram miękkiego masła - 7 łyżek cukru - 2 roztrzepane jajka - 2 łyżki mleka - 50 gram gorzkiej czekolady - pokruszonej - 125 gram mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 30 gram kakao w proszku Przygotowanie ciasta: Wykładamy foremki do babeczek papierowymi foremkami. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy jajka i dokładnie mieszamy mikserem
Życie zamknięte w smakujabłkami w masie śmietanowej , tradycyjny apple pie z cynamonem i karmelem . Czasami jednak potrzebuję odmiany. Ten przepis z pewnością dołączy do stałych pozycji w moim menu :) JABŁECZNIK Z CIASTA UCIERANEGO Z PIANKĄ Składniki: - 200 gram masła - szczypta soli - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru - 3 jajka (+2 białka) - 1 szklanka mąki pszennej - 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 łyżeczka(...)jabłek (lub mniejszymi, dopasowanymi do przestrzeni). Pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piankę z 2 białek, szczypty soli i 2/3 szklanki wykładamy na podpieczone ciasto i pieczemy jeszcze 15-20 minut, do zarumienienia wierzchu. Samo ciasto powinno spełniać warunki tak zwanego suchego patyczka. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuchłopaka mojej kumpeli, więc, żeby wyglądała nieco bardziej urodzinowo zabarwiłyśmy krem na pomarańczowo. Potem nieco tego żałowałyśmy. Ale smak pozostał doskonały :) CROQUEMBOUCHE Z PROFITEROLI Z KREMEM BUDYNIOWYM Składniki na ciasto do profiteroli: - 750 mililitrów wody - 375 gramów masła - 390 gramów mąki - 12 jajek Przygotowanie ciasta na profiterole: Wodę zagotować z masłem. Wsypać mąkę i mieszać energicznie, uważając, by nie przypalić(...)masy. Ciasto jest gotowe, gdy staje się szkliste i odkleja się od ścianek garnka. Jajka do masy dodajemy dopiero po całkowitym jej ostudzeniu. Miksujemy całość na gładko. Wyciskamy rękawem cukierniczym na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25-30 minut. Rozcinamy na dwie części nie do końca) po ostudzeniu lub napełniamy
Życie zamknięte w smakudodajemy cukier, partiami, oraz żółtka. Następnie wsypujemy mąki, które łączymy z masą za pomocą szpatułki (mikser wszystko zepsuje). Blaszkę (u mnie keksówka) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nań ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut lub do "suchego patyczka". Studzimy i nasączamy niewielką ilością alkoholu. Składniki na masę jogurtową: - 2 duże jogurty greckie - 2 galaretki(...)jeszcze jedna na wierzch o innym smaku Przygotowanie masy jogurtowej: 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku. Przestudzamy i przy użyciu miksera łączymy z jogurtami. Powstałą masę wylewamy na ciasto. Schładzamy. Trzecią galaretkę robimy według opisu na opakowaniu. Przestudzamy. Gdy masa jogurtowa stężeje, wylewamy na nią ostatnią galaretkę i raz jeszcze chłodzimy. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuczasu do czasu nie mam wyjścia i muszę upiec ciasto, bo za domownikami „chodzi” coś słodkiego. Tak było tym razem. W domu zapachniało pieczonym ciastem z jabłkami - jeszcze czuję ten zapach. Składniki: 4 jajka ¾ szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 4 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki + 1 łyżka 4 – 5 jabłek 1 łyżka kakao(...)Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki i posypujemy niewielką ilością cukru wanilinowego. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno olej, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy. Po wymieszaniu ciasta dzielimy je na dwie części. Do jednej części dodajemy 1 łyżkę mąki i pozostałą część cukru wanilinowego. Do drugiej części dodajemy 1 łyżkę kakao. Blaszkę do pieczenia ( mniejszą niż najczęściej
Smaki Ewypłaska łyżka cukru Otarta skórka z połowy cytryny Olej Cukier puder Wykonanie: Z żółtek , mąki, śmietany, masła, cukru, wódki i startej skorki z cytryny ( wcześniej wyszorowanej i sparzonej ) zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto zbyt bardzo się klei, można dodać mąki. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy prostokąty o wymiarach około 9 x3 cm. Przecinamy w środku otwór i przekładamy jeden brzeg
Smaki EwyMocno dojrzałe nektarynki w koszu z owocami, kostka białego sera w lodówce- jak tu tego nie wykorzystać do pieczenia? ;-) A że mam ostatnimi czasy ogromną chrapkę na ciasto kruche, powstało smakowite połączenie. A zatem, do działa! SKŁADNIKI: ciasto: - 200 gr mąki - 100 gr margaryny do pieczenia - 50 gr cukru - 1 jajo - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kruszonka(...)cukier, proszek do pieczenia. Wszystko szybko ze sobą mieszam i wykładam na blaszkę (ja użyłam okrągłej blaszki do tarty). Biały ser mieszam z jajkiem i cukrem waniliowym, wykładam na ciasto. Pokrojone na kawałki nektarynki. układam na białym serze, szybko przygotowuję kruszonkę, mieszając ze sobą mąkę, margarynę i cukier. Posypuję kruszonką owoce i całość wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę
WielopokoleniowoPyszne danie, widowiskowe i znakomite dla gości bo robi wrażenie. Do ciasta jako składnik dodałam musztardę i dlatego ciasto ma charakterystyczny posmak, idealnie pasujący do kiełbasy. Polecam i zapraszam na fajną zabawę przy robieniu warkoczy. Biała kiełbasa pieczona w cieście musztardowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczekoladowym spodzie, z wybornym, puszystym kremem z białej czekolady i całym mnóstwem leśnych, kwaskowych owoców. Poezja smaku! Tarta nie wymaga pieczenia, krem jest również bardzo prosty do wykonania. Idealne ciasto na upalne popołudnie. Kto się skusi ? ;) Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g kruchych czekoladowych ciasteczek typu Oreo (najlepiej z czekoladowym nadzieniem) 75 g gorzkiej czekolady 50 g masła w temperaturze
maniapieczeniamieszamy razem i przesiewamy. Żółtka ubijamy z jednym i drugim cukrem pudrem, oraz z ciepłą wodą, stopniowo dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy masę delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki wyłożonej papierem i pieczemy 15 min. w tem. 180 stopni. Zaczekać 5 - 10 minut aż foremka wystygnie, wyjąć ciasto z formy położyć(...)lekko wilgotną ścierkę i odwrócić na drugą stronę. Mama zawsze każe mi wcześniej obciąć i wyrównać boki ciasta. Zdjąć papier i zwinąć roladę za pomocą ścierki. Żelatynę rozrobić w gorącej wodzie. 150 g malin zmiksować z 1 łyżką cukru pudru. Połowę rozpuszczonej żelatyny dodać do musu malinowego i wymieszać. Śmietanę 36 % ubić z cukrem pudrem, dodać pozostałą część
Lili w kuchniWakacyjne lenistwo mnie dopadło... Nie mogę się zebrać, żeby coś sensownego napisać, ale za to mam dla Was przepis na proste i pyszne ciasto. ;) Ta tarta była u nas numerem jeden zeszłych wakacji, znika błyskawicznie (dlatego mam tylko zdjęcie ostatnich ocalałych kawałków (; ). Gorąco polecam! Składniki: Spód: 100 g drobno mielonej mąki pszennej z pełnego przemiału 100 g mąki krupczatki(...)masła 3 żółtka (prosto z lodówki) Obie mąki wymieszać z migdałami. Dodać pokrojone na małe kawałki masło. Posiekać razem do uzyskania drobnych grudek. Dodać cukier i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię aluminiową. Schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 180C. Zimne ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na cienki placek
Pełny talerz