ciasto - 163312 przepisów (strona:4572/10888)

Porzeczkowiec pod kokosową bezą 147

Składniki: 200 g mąki 120 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 jajko Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią i zmrozić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, przełożyć na blaszkę, ponakłuwać widelcem. Piec w 160 stopniach przez 25 minut. Porzeczkowa beza: 3 białka 1/2 szklanki cukru 220 g porzeczek 100 g wiórków kokosowych(...)Białka ubić na sztywno, następnie łyżka po łyżce dodawać cukier. Delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi a na końcu z porzeczkami. Wyłożyć na ciasto i piec przez 30 minut 150 stopniach do zarumienienia bezy. Źródło znajduje się tutaj

Moja Galeria Smaku
Pierożki francuskie z wołowiną i warzywami 236

Pierożki z ciasta francuskiego, świetnie smakują popijane barszczykiem, bądź maczane w sosie czosnkowym Składniki na około 23 szt: ciasto francuskie (ja miałam wersję xl - 345 g) 1 marchewka 1 pietruszka 200 g mięsa wołowego 4 łyżki groszku konserwowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczka sosu sojowego 1 ząbek czosnku sól, pieprz, słodka papryka 1 jajko olej Mięso wołowe zmielić, ugotować(...)patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Dodać pokrojone warzywa, groszek, czosnek (starty na tarce), koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Z ciasta francuskiego wykrawać kubkiem kółka.Nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić pierogi.  Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierożki. Posmarować je jajkiem. Piec

Moja Galeria Smaku
Ciasteczka cytrynowe z maszynki 108

wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Dodać skórkę z cytryny. Wlać sok z cytryny i roztopione masło. Dokładnie wymieszać. Teraz w zależności od konsystencji ciasta należy dodać mleko. Ciasto musi być dosyć elastyczne, żeby dobrze się wyciskało. Ja dodałam 8 łyżek mleka. Zbyt twarde nie będzie przechodziło przez otwory. Przełożyć ciasto do maszynki i wyciskać

Moja Galeria Smaku
Ciasteczka maślane z marmoladą 138

masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka małe opakowanie twardej marmolady Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać żółtka, masło i zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto do maszynki/dekoratora i wyciskać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każde ciasto nałożyć niewielką ilość marmolady. Piec w 180 stopniach około 15 minut. Wystudzić na kratce

Moja Galeria Smaku
Pianka z musem jabłkowym i herbatnikami 199

Ciasto a raczej deser bez pieczenia. Delikatna pianka z mleka skondensowanego i galaretki przełożona musem jabłkowym i kakaowymi biszkoptami. Na pewno zachwyci Waszych gości. Polecam! Składniki na "keksówkę" o wymiarach 30x12 cm: ze strony Mała Cukierenka 1 kg jabłek 1 galaretka brzoskwiniowa 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru 200 g herbatników kakaowych 200 mleka skondensowanego niesłodzonego, schłodzonego(...)połowę piany z mleka i galaretki, przykryć herbatnikami, dodać połowę jabłek i znów przykryć herbatnikami. Wyłożyć resztę piany, ułożyć herbatniki, przykryć resztą jabłek i na to ułożyć herbatniki. 5. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc. 6. Schłodzone ciasto wyjąć z formy, odwracając je do góry dnem. Posypać cynamonem. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Sernik z malinami 197

masła 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Mąkę, pokrojone masło, cukier i proszek do pieczenia wymieszać mikserem lub posiekać wszystko nożem. Dodać jajko, zagnieść ciasto. Owinąć folią aluminiową i odłożyć do lodówki na czas przygotowywania masy. Masa serowa: 500 g sera twarogowego na sernik 250 g mascarpone 1 budyń śmietankowy 1 jajko 2/3 szklanki cukru(...)pudru 1 cukier waniliowy Wszystkie składniki (oprócz jajka) krótko zmiksować, do połączenia masy. Dodać jajko, ponownie zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części, mniejszą i większą. Większą częścią wylepić dno tortownicy, dodatkowo można wylepić 1 cm boków. Wylać na to masę serową. Dodatkowo:  300-400 g malin 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej wiórki kokosowe

Moja Galeria Smaku
Ciastka francuskie z kremem tiramisu i malinami 388

zdarzyło Wam się, że odwiedzili Was niezapowiedziani goście, a Wy nie mieliście nic słodkiego:) Wtedy sprawdzają się tak zwane gotowce, które trzeba tylko ciekawie połączyć. Proponuję ciastka z ciasta francuskiego z dodatkiem kremu o smaku tiramisu i dużą ilością świeżych malin! Pychota! Składniki:  1 opakowanie ciasta francuskiego,  1 opakowanie kremu Tiramisu Gellwe (60g) , 150ml mleka,  200g świeżych(...)malin. Wykonanie Ciasto francuskie (mrożone rozmrozić!) rozwinąć i pociąć na około 12-15 kwadratów. Wraz z papierem przełożyć na blachę do pieczenia i piec około 15 minut w temp. 220st. Ostudzić.  Krem z paczki wymieszać z mlekiem, miksować na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Rozłożyć na ciastkach. Posypać świeżymi malinami.  Najlepiej od razu podawać

Z miłości do słodkości
bułeczki z czarną porzeczką, porzeczkowianki ;) 172

oderwać szypułki, wymieszać z cukrem. Mąkę, jajka, cukier, sól, drożdże, roztopione masło, letnie mleko włożyć do miski i dokładnie wyrobić. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wycinać kwadraty o boku około 9 cm. Porzeczki odcedzić (wytworzony sok wypić, nie wylewać) , wymieszać z bułka tartą(...)cieście ułożyć porcję owoców, zlepić ciasto w ładne bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem, posypać cukrem trzcinowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. zastawa

królestwo garów
pyszny, łatwy truskawkowy torcik... 289

najwyższej mocy - następnie żmienić na mniejszą moc i trakcie ubijania wsypywać obie mąki z proszkiem tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować, do blaszki dać ciasto piec w 200 C około40 minut, do suchego patyczka i ciasto wystudzić w blaszce ciasto jak jest już dobrze wystudzone przekroić na 3 blaty KREMY: zimną śmietanę

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik idealny 182

małych obrotach ) ser, dodając jajko i żółtka, po jednym. Następnie dodać rodzynki, masło i mąkę. Wymieszać dokładnie. Dodać pianę z białek i dokładnie połączyć z serem, bez miksowania. Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 ºC na godzinę. Po godzinie zmniejszyć temperaturę 150 ºC, sernik przykryć folią aluminiową i piec jeszcze godzinę. Podczas pieczenia(...)otwieramy piekarnika. Po upieczeniu ciasta uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto do wystygnięcia  w cieple ( dzięki temu opadnie minimalnie ). Następnie należy go schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Atlas Smaków
Mazurek cytrynowy 128

cukru sok wyciśnięty z dwóch cytryn 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka skórki z cytryny płatki migdałowe do posypania Z mąki, masła, żółtek, śmietany i cukru zagniatamy ciasto do połączenia składników ( nie dłużej! ). Blaszkę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Spód podziurkować widelcem. Piekarnik nagrzać do 180  ° C , ciasto piec

Atlas Smaków
TORCIK PORZECZKOWY IMIENINOWY 207

Dzisiaj moi synowie Krzyś i Kuba obchodzą imieniny. Jako że akurat ostatnio mieliśmy ich zatrzęsienie część powekowałam a co zostało poszło do tego ciasta. Polecam. Pyszne!! Ciasto podałam na DIAMANT PLATIN- PORCELANA BOGUCICE Składniki: tortownica 20 cm-na tortownicę dużą składniki razy 2   biszkopt: 3 jajka 7 łyżek cukru 7 łyżek mąki 1  łyżeczka proszku do pieczenia masa(...)dodajemy mus. Dosładzamy wg uznania do smaku. Miksujemy, Na koniec dajemy żelatynę,mieszamy. Masę wykładamy na dolny blat biszkoptu, przykrywamy kolejnym.Zostawiamy kilka łyżek masy na wysmarowanie boków i wierzchu ciasta. Mus porzeczkowy: Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści. Studzimy. Porzeczki blendujemy na mus, dosładzamy wg uznania. Do gotowego dodajemy przestudzoną żelatynę, mieszamy. Wylewamy na biszkopt. Przykrywamy ostatnim

Z Majeczką w kuchni
Peruwiańskie ciasto pomarańczowe 225

Wilgotne i bardzo mięciutkie ciasto z pomarańczami wprost z Peru albo i z Peru i Meksyku. Ciasto bowiem wypiekała pewna babcia Lietta która była pół peruwianką a pół meksykanką i wypiekała je w kształcie babki. Przepis znalazłam tutaj [ klik ] jako babkę wielkanocną ale zapewniam Was że ja jej na Wielkanoc nie piekłam tylko teraz i jest znakomita. Polecam gorąco, będzie(...)pysznie. Peruwiańskie ciasto pomarańczowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Świąteczne pierniczki 179

rozpuszczą i odstawiamy do wystygnięcia.  (Gdy masa będzie zimna- wyciągamy i wyrzucamy goździki) Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko i przestudzoną masę. Dokładnie zagniatamy ciasto, jeżeli jest za bardzo lepkie , należy dosypać mąki. Dobrze zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na godzinkę w chłodne miejsce. Gotowe ciasto rozwałkowujemy  na ok. 5 milimetrów, wykrawamy

The Sweet Damsel

Proponowane wyszukiwania