Dziś mam dla Was kolejne, pyszne ciacho bez pieczenia , na herbatnikach. Niesamowicie lekkie, delikatne, o konsystencji musu i fajnie orzeźwiające. Takie ciasto, które jest idealne na upale dni, które mamy za oknem! Herbatniki pokryte masą bananową i galaretką są świetnym pomysłem do popołudniowej kawki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie pop dokładkę! Ps. ja do zalania użyłam galaretki truskawkowej
Ostra na SłodkoKlasyk wśród ciast ze świeżymi owocami. Puszysty biszkopt, bita śmietana, truskawki oraz galaretka-połączenie idealne:) SKŁADNIKI Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia BITA ŚMIETANA 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka żelatyny DODATKOWO 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Truskawki(...)masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min . Upieczony biszkopt wystudzić. Bita śmietana Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia
RAROSSAMarzy mi się szybkie, ale zdecydowanie owocowe i słodkie ciasto. Najlepiej z rabarbarem, skoro mamy sezon. Do tego dorzucam bakalie, wbijam jajka, dodaję trzcinowego cukru i całość zasypuję mąką. Czekam, by wymieszać i upiec to ciasto. Proste, łatwe? Zrobicie? Koniecznie! Przepis na rabarbarowy śmieciowiec ukazał się także w drugim numerze naszej blogerskiej Chochli . Składniki : * 4 łodygi rabarbaru * jabłko * 200g truskawek(...)trzcinowego * łyżka cukru waniliowego * garść rodzynek * 3 jajka * 2 łyżki kakao * garść orzechów włoskich * 2 szklanki mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : W podanej kolejności układamy składniki ciasta w misce. Jeden składnik przysypujemy drugim. Odstawiamy na minimum 30 minut. Wymieszać dokładnie. Przełożyć do formy i piec przez godzinę w 180 stopniach. Odstawić do wystygnięcia, posypać cukrem pudrem
Magiczne Życie Martytrwa w najlepsze, tak więc jedzmy, jedzmy, jedzmy - ile się da, ponieważ nie zdążymy się obejrzeć, a będzie po wszystkim. Idealnym sposobem na wydobycie cudownego smaku truskawek jest pieczenie ciast z ich dodatkiem – nie za słodkich, delikatnych, z soczystymi kąskami owoców. Poniższy deser łączy w sobie wszystkie te zalety, a jego autorką jest pani Magdalena Cielenga-Wiaterek (nieznacznie zmodyfikowałam kilka(...)maślanki dodaj pastę tahini oraz syrop kolnowy i za pomocą trzepaczki połącz je ze sobą. Przelej mokre składniki do suchych i zamieszaj. Na koniec wmieszaj truskawkowe kostki w ciasto i przełóż je do tortownicy. Przed włożeniem do piekarnika udekoruj wierzch pozostałymi połówkami truskawek. Zapiekaj przez 45-50 minut. Przed wyjęciem z formy ciasto należy całkowicie wystudzić
Roślinna - blog wegańskiNajlepsze ciasto z truskawkami jakie jadłam! Przepyszne, lekkie, w sam raz słodkie, a przy tym orzeźwiające - po prostu cudo! Gwarantuję - nikt nie skończy na jednym kawałku, to jest po prostu niemożliwe! :) SKŁADNIKI: (na formę ok 23x33 cm) Biszkopt: 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa(...)między owocami). Przykryć drugą połową biszkoptu. 5. Polewa : masło rozpuscić, dodac cukier i mieszać aż sie rozpuści. Dodać kakao i śmietankę, mieszać aż powstanie gładka polewa. Wylać ją na ciasto. 6. Wiórka kokosowe zezłodzić na suchej patelni. Dodać cukier, wymieszać. Wysypać na ciasto. Całość odstawić do lodóki do stężenia
Kto ugości moich gości?Bardzo szybkie, i proste w przygotowaniu ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką :) Idealne również w połączeniu z truskawkowym sorbetem bądź domowymi lodami truskawkowymi. Składniki: (na blaszkę 12 na 36 cm) Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki mąki żytniej- opcjonalnie pszennej pół szklanki oleju słonecznikowego łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka(...)białek budyń waniliowy 60 g ziarenka z połowy laski wanilii pół szklanki oleju słonecznikowego 140g cukru pudru Przygotowanie: Ciasto kruche: 1.Mąkę przesiać przez sito dodać olej i delikatnie wymieszać w miseczce 2. Dodać proszek do pieczenia oraz cukier puder. 3. Całość zagniatać tak by utworzyły się Crumble-Kruszonka. 4. Podzielić powstałą kruszonkę na 2 w miarę równe części
KreatywnePinyPyszne ciasto według receptury siostry Anastazji. Szczególnie masa serowa jest rewelacyjna. Wyszło jej bardzo dużo, ale idealnie pasuje do biszkoptu i prażonego kokosu. Polecam. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1/2 kg drobno zmielonego sera białego (u mnie wiaderkowe) 3-4 łyżki cukru(...)Śmietanę ubić ze śnieżką, dodać cukier puder i na końcu pozostałą tężącą galaretkę. Ubitą pianę połączyć delikatnie z serem. 3. Kokos: Wszystkie składniki rozgrzać na patelni, zrumienić. 4. Przełożenie ciasta (od dołu): biszkopt 3/4 masy serowej biszkopt pozostała masa serowa jasny dżem kokos 5. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego
Kuchnia domowa Anikilka listków chilli oregano 4 pomidory śliwkowe dodatkowo: 80 g żółtego sera Mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować na okrąg nieco większy od średnicy formy. Ułożyć ciasto(...)formie, formując brzegi. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać kuleczkami do pieczenia lub suchą fasolą. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. W tym czasie zblanszować podzielonego na różyczki brokuła i pozbawione twardych końcówek szparagi przez 2-3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzić. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Zdjąć z tarty obciążenie i papier. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRabarbarowe na zielono to ciasto z jęczmieniem mielonym, dostępnym praktycznie w każdym markecie. Ma to na celu wzbogacenie nic nie wartej mąki pszennej. Dodatkowo ciasto posłodziłam cukrem brzozowym, który jest mniej kaloryczny, zasadowy i bakteriobójczy. Przepis jest na dużą blachę, jak masz średnią tortownicę podziel, składniki przez 2. - 2-3 laski rabarbaru - 250 g cukru - 400 g mąki(...)dodaj 3-4 łyżki mielonego jęczmienia. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj do masła z jajkami , do połączenia składników. powoli miksuj. Dno tortownicy lub blachy wyściełaj papierem do pieczenia, wylej ciasto, wyrównaj i poukładaj rabarbar obtoczony w cukrze. Piecz w 185-190 °C góra- dół przez 40-45 minut do suchego patyczka. Wystudzone posyp cukrem pudrem lub nie. Jak wolisz. Oczywiście zamiast
Pasje JolkiKilka zabłąkanych łodyg rabarbaru leżało zapomnianych w lodówce , więc trzeba było je wykorzystać. Coś na szybko i małym nakładem pracy . Powstało całkiem fajne ciasto bez pieczenia. Ciasteczkowy spód , do tego kwaśno słodka zielona warstwa rabarbarowa i solidna porcja bitej śmietany z bezami. Składniki : 120g dowolnych ciasteczek ( u mnie biszkopty) 60g rozpuszczonego masła 40dkg rabarbaru 80 g cukru (ok 1/3 szklanki(...)ciut więcej gdy lubimy słodkie ciasta 1/3 szklanki wody. galaretka agrestowa 300 ml śmietany 30% 2 op.cukru waniliowego 2 garści drobnych bezików Wykonanie: Ciasteczka rozkruszyć na piach , dodać masło i całość połączyć .Masa wylepić spód foremki ( u mnie tortownica o średnicy 16 cm ) Schłodzić ok pół godziny w lodówce. Rabarbar umyć , pokroic na mniejsze kawałki , wrzucić
Malinowa Kawiarenkaprzesiać i wymieszać z kakao, cukrem i solą. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i posiekać całość aż do utworzenia się grudek. Dodać żółtka i mrożoną kawę. Szybko wyrobić ciasto, podzielić je na 2 części i owinięte folią schłodzić w lodówce przynajmniej przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na 2 mm , wyciąć kwiatki za pomocą foremki do ciastek i umieścić(...)duże łyżki masła orzechowego 120 g serka naturalnego 1 łyżka cukru pudru Składniki kremu zmiksować, ewentualnie dosłodzić wg własnych upodobań. Krem wycisnąć do wystudzonych kwiatków. Pomysł i przepis na ciasto: inspiredbycharm
Trzeci talerzardzo proste w wykonaniu ciasto z truskawkami, rabarbarem, jabłkiem i migdałami. Klasyka smaku i absolutnie obowiązkowy wiosenny wypiek. Bardzo wilgotne dzięki jabłku i jogurtowi, aromatyczne za sprawą cynamonu, skórki z cytryny i ekstraktu z wanilii. Do jego przygotowania nie potrzeba żadnego skomplikowanego sprzętu. Wystarczy łyżka, którą mieszamy składniki suche z mokrymi i już! Latem truskawki i rabarbar możemy zamienić(...)suchych składników i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy pokrojone jabłko i wszystko jeszcze raz delikatnie mieszamy. Okrągłą formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej przygotowane ciasto. Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar, ćwiartki truskawek, następnie posypujemy płatkami migdałów i brązowym cukrem. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem (lub 190 stopni bez termoobiegu
Smakowity Blog Kulinarnyjajko + 1 łyżka mleka Kruszonka: 55 g roztopionego masła 60 g cukru 80 g mąki pszennej Mąkę, kakao i drożdże mieszamy ze sobą. Dodajemy żółtka, cukry, mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dolewamy roztopioną margarynę. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Układamy je w oprószonej mąką misce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny (żeby podwoiło objętość). Po tym czasie ciasto
VioletoweKucharzenieKolejny przepis na ciasto z owocami. Tym razem z rabarbarem, truskawkami i delikatnym aromatem wanilii. Jest bardzo smaczne, miękkie i również proste do przygotowania. Polecam Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 200 g masła lub margaryny 3 duże jajka 1 laska wanilii 3 pełne łyżki gęstej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250 g truskawek
Oryginalny smakcukier, aromat cytrynowy, zimne masło mikserem ucierac z 5 minut - masa ma być grudkowata wsypać mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i krótko mikserem zmiksować do połączenia składników na gęste ciasto silkonowa forma do tarty 22 cm - posmarować olejem, rozsmarować ciasto w formie, gęsto poukładać umyte, osuszone truskawki piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - tartę piec(...)około 40 minut, sprawdzić patyczkiem środek ciasta czy upieczony, zostawić do wystudzenia w kapieli wodnej roztopić czekoladę gorzką Goplana, dodać śmietanę i wymieszać na gładką polewę czekoladę rozsmarować na tarcie, poukładać gęsto truskawki, zostawić do zastygnięcia czekolady przed podaniem posypać tartę pudrem cukrem - tarta jest obłędnie smaczna, w trakcie jedzenia chce się dalej ją jeść..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię