ciasto - 163312 przepisów (strona:4593/10888)

Serniczek z KRuszonkĄ Owsianą 231

Składniki: Ciasto i kruszonka: 2 szklanki mąki 0,5 kubka cukru 0,5 kostki miękkiego masła lub margaryny 2 kubki płatków owsianych Masa serowa: 50 dkg twarogu sernikowego lub śmietankowego 0,5 kubka cukru pudru 1 jajko 0,5 kubka kwaśnej śmietany 12 lub 18% cukier waniliowy 2 kubki mrożonych wiśni ( lub ze słoika) Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy(...)przesianą mąkę. Z ciasta odkładamy mniejszą część, około 1/3, którą miksujemy jeszcze z płatkami. Pozostałym ciastem wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Nakłuwamy widelcem Ser ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajko i śmietanę.  Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Układamy na niej wiśnie,  posypujemy kruszonką.  Pieczemy ok. 35 minut

Luźna Kuchnia
Szarlotka z kruszonką 203

kilku dni miałam ochotę na szarlotkę ;), więc postanowiłam spróbować upiec.  Składniki: Ciasto: - 500g mąki - łyżka proszku do pieczenia - łyżka cukru waniliowego - 250 g margaryny - jajko - szklanka cukru - szczypta soli  Środek: - 6 średnich jabłek - cynamon - cukier Dodatki:  - cukier puder - cytryna Wykonanie: Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier, sól i posiekać z margaryną. Wbić jajko. Wyrobić ciasto.Podzieli(...)Piec ok. 10 min w temperaturze 195 st. (ma się troszkę zarumienić). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dosypać cynamonu i cukru. Wymieszać. Nałożyć na upieczone ciasto. Posypać startym na dużych oczkach ciastem z zamrażarki. Włożyć piekarnika na ok. 25 minut w temp. 195 stopni. Posypać cukrem pudrem. Smacznego

W kuchni bez szafek
Zawijasy z ciasta francuskiego 160

Ciasto francuskie, zwłaszcza to gotowe, to szybki sposób na smaczne danie czy deser. Ja często go używam właśnie do wytrawnych potraw i dzisiaj takie właśnie Wam proponuję. Proste i smaczne jedzonko.Cieszy oko i też tak smakuje. Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego ( 250 g) 100 g salami 100 g pikantnego sera żółtego 1 pomidor kilka listków bazylii i szczypiorku 1 jajko(...)sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ciasto lekko rozwałkować. Obłożyć po środku pokrojonymi w plastry....serem, wędliną i pomidorem. Doprawić, zwinąć i pokroić w grube plastry.Jajko rozbełtać i posmarować zawijasy. Ułożyć w kwiatki na blasze wyłożonej pergaminem. Udekorować półplasterkami salami i piec około 15-20 minut w piekarniku  z termoobiegiem nagrzanym do 180-200 stopni.Podawać gorące

Gosia gotuje
Ciasto drożdżowe 180

Ciasto drożdżowe uwielbiam choć uczciwie przyznam, że nie zawsze mi się udaje. Kiedy jeszcze żyła moja  Babcia, która była  piekarzem, jedliśmy je co tydzień. Ona miała rękę do drożdży. Obecnie robimy je znacznie rzadziej, tym bardziej cieszy, gdy się uda, tak  jak to. Polecam. Składniki na ciasto: 800 g mąki 5 jajek 200 g masła 1 cukier(...)utarte z cukrem jajka. Dodać cukier waniliowy, bakalie i porządnie wyrobić ciasto.Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać kruszonką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawić  do piekarnika  z termoobiegiem nagrzanego do  180 stopni C na około 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i podawać.Najlepiej z mlekiem.Smacznego

Gosia gotuje
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 120

Sezon na rabarbar trwa więc dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto drożdżowe z jego udziałem. Smak kwaśnych owoców i słodkiej kruszonki, to idealne połączenie, podane z pyszną kawą, stanowi skończona całość...polecam. Składniki na ciasto: 700 g mąki 5 jajek 200 g masła 1 cukier waniliowy 12 dag drożdży     1/4 litra mleka,  1  i 1/2 szklanki cukru(...)jajka. Dodać cukier waniliowy i porządnie wyrobić ciasto.Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć rabarbar, posypać kruszonką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawić  do piekarnika  z termoobiegiem nagrzanym do  180 stopni C na około 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i podawać.  Smacznego

Gosia gotuje
Ptysie gniazdka z masą budyniową 185

Dzisiaj zapraszam na pyszne ptysiowe gniazda z masą budyniową. To moje ulubione małe słodkości, choć jest z nimi trochę pacy. Pocieszające jest jednak to, że zawsze sie udają, bo ciasto parzone, nie jest zbyt wymagajace w obróbce. Polecam, a już wkrótce zaproszę Was na pyszną tartę śliwkową. Składniki na ciasto: 100 g masła 1 szklanka maki 1 szklanka wody(...)opakowania budyniu śmietankowego 150 g masła 2 żółtka 4 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Wodę z masłem zagotować w rondelku, dodać mąkę i sól. Mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i zacznie odchodzić od ścianek. Zdjać z ognia i ostudzić dodać jajka i połączyć w całość za pomocą miksera. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Blachę do piczenia wyłożyć papierem

Gosia gotuje
Ciasteczka z ciasta francuskiego z masłem orzechowym 223

Jeśli nabierzecie ochoty na coś słodkiego, a macie w domu mrożone ciasto francuskie, to proponuję ekspresowe ciasteczka z dodatkiem orzechów i masła orzechowego. Są przepyszne, zwłaszcza jeszcze ciepłe. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ( u mnie 250 g)  kilka łyżek masła orzechowego garść orzechów włoskich drobno posiekanych cukier puder Sposób przygotowania: Ciasto lekko rozmrozić i pociąć na równe kwadraty. Każdy

Gosia gotuje
CHLEBKI Pita z Kurczakiem 419

piersi kurczaka 1 sałata rzymska 2 pomidory 1 czerwona papryka 1 zielony ogórek 0,5 kubka jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek oregano pieprz słodka papryka kurkuma ciasto na chlebki Pita: 450g mąki pszennej (dałam luksusową) 10g drożdży świeżych 300ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli morskiej 4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: piekarnik ustawiamy(...)ostrożnie wyjmujemy, do środka nakładamy łyżkę sałatki, kilka kawałków kurczaka i polewamy sosem wedle uznania Przesianą mąkę mieszamy z solą, wodą i oliwą oraz rozdrobnionymi drożdżami. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7- 8 części, formujemy kulki, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.  Każdą kulkę wałkujemy na placek grubości

Luźna Kuchnia
Torcik i 4 urodziny bloga 166

Prawdę mówiąc to ciasto robiłam jakiś czas temu...ale zapomniałam wstawić przepis...Pyszne było..szybko zrobione i szybko zjedzone...u mnie wszystko na szybko...nawet nie obejrzałam się i zleciało 4 lata blogowania...i całkiem o tym zapomniałam..co roku był jakiś konkurs z tej okazji..a w tym roku ..nie ma..w sumie to konkurs na blogu jest(...)Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Ciasto przełożyć do foremki, a następnie wykałaczką namoczoną w barwniku zrobiłam takie esy -floresy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Wystudzić i przekroić na połowę. Żelatynę

Moje domowe kucharzenie
Tort makowo - migdałowy z kremem advocat 216

sztywno. Do puszystej masy dodajemy mak, migdały oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie ucieramy, do masy nie dużymi porcjami, dodajemy ubite białka następnie bardzo delikatnie wszystko łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy około 40-45 minut. Biszkopt studzimy w tortownicy. Krem advocat Żółtka ucieramy z cukrem na bardzo puszystą

kgwjanczewo
Sernik z musem malinowym na spodzie pierniczkowym 178

sernik :) Jest bardzo prosty, choć wygląda na skomplikowany. Spód, z przepisu mojej Mamy nie wymaga pieczenia. Ja najbardziej obawiałam się samego sernika, a okazało się, że jest to najprostsze ciasto na świecie (może po za murzynkiem :)). Ciasto jest zwieńczone pysznym musem malinowym i udekorowane serduszkami z białej czekolady. Całość cudownie się komponuje i uzupełnia. Wypróbujcie koniecznie! :) Spód: 200 g pierniczków(...)waniliowego 3 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieszczamy je w dużej misce i miksujemy krótko, tylko do rozbicia grudek sera, aby nie napowietrzyć zbytnio ciasta. Gotową masę wylewamy na schłodzony spód pierniczkowy. Pieczemy 45-55 minut w temperaturze 150*C (wierzch na być ścięty, można sprawdzić wykałaczką, czy upiekł się w środku). Odstawić do całkowitego

Chocolate Muffin Blog
Ciasto marchewkowe 222

feel like a real, american housewife! Jak zostać perfekcyjną panią domu? Wystarczy upiec idealne ciasto marchewkowe na niedzielne popołudnie :) Tak, wiem - jest dopiero piątek, ale to też się liczy! Ciasto jest cudowne, wilgotne dzięki marchewce, pachnące cynamonem i unikalną kompozycją przypraw. Tradycyjnie podajemy je z serkiem kremowym lub waniliowym :) Gorąco polecam i zapewniam Was, że na jednym kawałku się(...)jajka i olej. Połączyć zawartość obu misek przy użyciu łyżki. Dodać marchewkę i ponownie wymieszać.  Małą keksówkę (forma prostokątna) wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Nadmiar wytrzepać. Przelać ciasto i wyrównać. Piec 60-70 minut w 175*C. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Placek ze śliwkami jak u babci :) 215

Witajcie :) Sezon śliwkowy w pełni, więc ostatnio były knedle, a dzisiaj proponujemy klasyczny placek ze śliwkami i kruszonką :) Pychotka i wspomnienia rodem z wizyt u babci :) kiedy ciasta pieczone były w piecach. Zupełnie inny smak niż z dzisiejszych elektrycznych piekarników. Placek ze śliwkami Składniki : 1 kg śliwek (węgierki) 1 kostka margaryny 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jaja(...)margaryny. Do wystudzonej margaryny wsypujemy cukier, wbijamy jaja i dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy małymi porcjami proszek wymieszany z mąką, dodajemy mleko i wszystko mieszamy na gładką jednolitą masę. Wkładamy ciasto na blachę wielkości ok. 32x24 cm, na wierzch układamy ciasno połówki śliwek skórką do dołu i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 C. Kruszonka : 3 łyżki masła

vegetanie
Proste i smaczne ciasteczka 182

Witamy :) Dzisiaj szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego. Składniki: 1 ciasto francuskie wiśnie w syropie sezam migdały cukier Ciasto kroimy na kwadraty. Nakładamy na każdy jedną wisienkę, polewamy delikatnie sokiem z wiśni i posypujemy sezamem, migdałami i cukrem. Wkładamy do piekarnika i czekamy aż się upieką :) Na pewno Wam posmakują. Jeśli nie macie wiśni w syropie możecie użyć np. z kompotu

vegetanie
jogurtowe ciasto z nutą cytryny... 296

cytryny i zmiksować do połączenia składników wsypać przesianą mąkę z proszkiem i i mikserem połączyć składniki, do keksówki 24 cm wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką przelać ciasto piec w 200C około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzone wyjąć z blaszki ciasto jest wilgotne, delikatne..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania