ciasto - 163312 przepisów (strona:4605/10888)

Pizza z owocami morza i szparagami 256

ząbków czosnku - sklarowane masło - 150 g startej mozarelli - mały pęczek szparagów - sól - oregano Przesianą mąkę, cukier, sól, drożdże i oregano wymieszałam w misce. Wlewamy ciepłą wodę, olej. Ręką wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite ( trwało to 5 minut). Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, do wyrośnięcia. W międzyczasie gotujemy na parze szparagi (mają być jędrne). Na sklarowane(...)masło dodajemy pokrojony czosnek, chwilę smażymy, aby oddał aromat i dodajemy rozmrożone i osuszone owoce morza. Smażymy przez 4 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy krewetki, solimy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, dzielimy na porcje, rozpłaszczamy i formujemy, np. okrągłe pizze. Dwie jednorazowe foremki, za pomocą pędzelka, posmarowałam olejem arachidowym. Wyłożyłam ciastem, które również lekko posmarowałam takim samym olejem, posypałam startą mozarellą, nałożyłam

mojewypiekiinietylko
Najlepsza babka cytrynowa 248

oprószamy przez sito kakao. Wlewamy połowę masy zielonej – oprószamy kakao. Wlewamy pozostałą jasną masę-oprószamy kakao. Wlewamy resztę masy zielonej (kakao już nie dajemy, część sama wypłynie na wierzch). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy przez 50 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem. Niby zwykła babka, ale upieczona w innej formie nabiera zupełnie

mojewypiekiinietylko
Sernik z marakują 186

tortownicę wkładamy do dużego worka do pieczenia, zabezpieczamy mocną nicią, aby się nie zsuwał, a nadmiar folii odcinamy. Musimy również przygotować dużą, szczelną blaszkę, do której wstawimy tortownicę z ciastem i wlejemy wrzątek. Na spód sernika - miksujemy herbatniki w blenderze (dałam pomieszane gatunki, takie jak na zdjęciu – byle było 130g). Masło topimy w mikrofali i gorące wlewamy do zmielonych herbatników(...)ekstrakt z wanilii. Masę serową przelewamy na schłodzony spód w tortownicy. Tortownicę umieszczamy w dużej blaszce, do której wlewamy wrzątek (nie mniej niż do połowy wysokości tortownicy). Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C i w takiej temperaturze pieczemy 15 minut. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 125° C i pieczemy kolejne 90 minut. Po upieczeniu sernik

mojewypiekiinietylko
Mini pizze z pieczarkami brunatnymi i mozarellą 250

arachidowego - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka soli - oregano Dodatkowo: - 250g pieczarek brunatnych - 200g startej mozarelli - papryka ramiro - czerwona cebula - kilka suszonych pomidorów (w oleju) - oregano - olej arachidowy do posmarowania ciasta Przesianą mąkę, cukier, sól, drożdże i oregano mieszamy w misce. Wlewamy ciepłą wodę, olej. Ręką wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite ( trwa to nie dłużej, jak 5 minut). Odstawiamy(...)szykujemy składniki. Oczyszczone pieczarki przekrajamy na połówki i smażymy na oleju arachidowym dodając sól i pokrojony czosnek. Paprykę kroimy w paski, cebulę w krążki, pomidory na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykrajamy małe, okrągłe pizze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je olejem i nakładamy przygotowane składniki – startą mozarellę, paprykę, pieczarki, po krążku cebuli, kawałku

mojewypiekiinietylko
Krążki cebulowe 219

Mowa oczywiście o cebuli. Najzdrowsza na surowo, ale w postaci krążków cebulowych stanowi szybką, pyszną i wartościową przekąskę.   Składniki : - duże cebule - mąka do oprószenia (tortowa) - olej do smażenia Ciasto : - ok. ¾ szklanki mąki tortowej - 1 jajo - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - ¼ szklanki wody gazowanej - ½ szklanki piwa - szczypta soli Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, całe jajo, szczyptę soli i wodę gazowaną(...)dokładnie miksujemy na gładką masę. Dodajemy piwo (nie wcześniej) – ponownie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Z obranych i umytych cebul odkrajamy końcówki i kroimy w grubsze plastry (ok. 8mm). Rozdzielamy krążki, wkładamy do woreczka foliowego i oprószamy mąką. Wyjmujemy je, otrząsamy z nadmiaru mąki i pojedynczo zanurzamy dokładnie w cieście. Kładziemy po kilka sztuk na rozgrzany olej

mojewypiekiinietylko
Tarta francuska z łososiem i pomidorami 275

Sylwester... Dlatego dzisiaj propozycja czegoś zupełnie innego, co świetnie sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe każdego dnia, jak i przekąska na imprezę sylwestrową. :) Składniki (na 6 porcji): 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g łososia wędzonego 1 kulka mozzarelli 3 pomidory 200 ml śmietany 30% 4 jajka kilkanaście listków bazylii sól pieprz biały płatki chilli lub odrobina posiekanej papryczki chilli Przygotowanie(...)poprzek na ok. 0,5 cm plastry. Śmietanę i jajka łączymy za pomocą trzepaczki w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy w grubą kostkę . Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Na nie kładziemy łososia i pomidory i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Wszystko posypujemy mozzarellą i posypujemy płatkami chilli, a na wierzch kłądziemy listki bazylii. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Zakręcony Widelec
Przekąski z ciasta francuskiego 888

Polecam sprawdzone przekąski z ciasta francuskiego GNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO ŚLIMACZKI Z PESTO SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
muffinki jabłkowe czyli polskie jabłka jemy... 166

sztuki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2,1/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jabłka 3 sztuki, czekolada gorzka 1 tabliczka biorę udział w akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ - MUFFINKI .... "TUTAJ" olej, jajka, mleko, cukier i cukier wanilinowy dobrze rózga roztrzepać wsypać mąkę z proszkiem i niebyt dokładnie wymieszać na ciasto o konsystencji gęstej śmietany umyte jabłka(...)skórką pokroić na cienkie ósemki i po kilka sztuk powkładać do foremek na muffinki - silikonowe użyłam na jabłka dać ciasta do prawie pełnej foremki na wierzch położyć kostkę gorzkiej czekolady piec w 200C około 25 minut i zostawić w foremkach do wystudzenia muffinki są pyszniutkie z naszych polskich jabłek............SMACZNEGO!!! te muffinki można podać z lodami jakie lubisz

W Mojej Kuchni Lubię
papierówki w kakaowym cieście... 217

olej, woda, mleko, cukry mikserem zmiksować z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem, kakao i zmiksować z 4 minuty tortownica 24 cm - wysmarować masłem i tartą bułką obsypać, wlać ciasto do blaszki i powciskać gęsto duże kawałki papierówek ze skórką, posypać cukrem 3 łyżki ciasto piec w 200C około 45 minut i z blaszki wyjąć jak będzie wystudzone ciasto jest

W Mojej Kuchni Lubię
Ciastka z rabarbarem 201

zaczynamy rozgniatać go. Następnie dodajemy opakowanie kisielu (możemy obyć się bez kisielu). Nas koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy do wrzenia i gotowe.  Składniki na ciastka: 1 gotowe ciasto francuskie 1 białko od jajka konfitura z rabarbaru kieliszek do wycinania kółeczek  papier do pieczenia  skórka z pomarańczy Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160-180 stopni C. Ciasto francuskie(...)pomocą kieliszka. Kwadraty z dziurkami układamy na tych, które już leżą nablaszy.Teraz do otworków nakładamy po łyżeczce konfitury z rabarbaru a na wierzch dodajemy skórkę z pomarańczy. Brzegi ciasta smarujemy białkiem od jajka. Całość pieczemy ok. 15 - 20 min, aż ciastka ładnie się zarumienią. Ciastka z rabarbarem akcja rabarbar

Bon Appetit Małgorzaty
Piernik z konfiturą Roberta Sowy 186

piernika. Następnie wlewamy roztopioną margarynę i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy skórkę, orzechy i rodzynki obtoczone w mące by nie opadły na dno ciasta. Gotowe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy około 1 h w temperaturze 160 - 170 stopni c. Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na pół, i smarujemy konfiturą

Bon Appetit Małgorzaty
Tort orzechowo-czekoladowo-rumowy i półrocze bloga! 281

następnie żółtka dodać do białek oraz dodać cukier - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy i mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.  Krem: miękkie masło miksujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady z dodatkiem kremówki. na koniec dodajemy(...)Gotowy krem wkładamy na 30 minut do lodówki.  Tort: Gdy Biszkopt się wystudzi przekrawamy na 3 placki. Każdą część polewamy rumem z dodatkiem ciepłej wody. Na pierwszy płat ciasta smarujemy marmoladę, przykrywamy kolejną częścią ciasta i smarujemy kremem, przykrywamy następnym plackiem i ponownie smarujemy kremem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem. Dekorujemy mielonymi orzechami i ziarnami kawy. Wstawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Madame Anna Pavlova z owocami i piankami 195

stopni C. Białka ubijamy z solą na sztywno. Następnie bardzo powoli, po jednej łyżce dodajemy cukier puder i wciąż miksujemy. Na sam koniec dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną. Ciasto powinno być aksamitne, lśniące. Na papierze do pieczenia rysujemy kółko o średnicy 20 cm. Wylewamy ciasto na papier do pieczenia. Piekarnik zmniejszamy do 120 stopni i wkładamy ciasto do środka. Pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
Nie taki stary piernik z niego ... 204

tradycyjny, polski wypiek :) Składniki na formę 26x12: 25 dag masła 3 jajka 2 łyżki naturalnego miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżki kakao 1 szklanka powideł śliwkowych (do ciasta + do przełożenia) 2 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 dag orzechów włoskich 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczy 5 dag suszonej(...)Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę. Dodajemy masę miodowo - powidłową oraz suche, przesiane składniki. Mieszamy. Na koniec dodajemy bakalie. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy około 1 h w 170 stopniach C. Ciasto po upieczeniu studzimy, przekrawamy i smarujemy powidłami. Dekorujemy polewą. Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę, ze śmietanką, masłem. Gotową polewą

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania