ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:149/245)

Kulinarna majówka. Wspomnień czar. 156

Kulinarnej Majówki: MENU – SOBOTA Krem ze szparagów z oliwą czosnkową Wiosenna pizza ze szparagami i pokrzywą na buraczanym cieście Tarta z botwinką i serem feta/kozim Sałaty wg pomysłu i wykonania Uczestników Suflet rabarbarowy z imbirem MENU NIEDZIELA Zielone smoothie ze szpinakiem Zupa krem malinowo-buraczana z pistacjami, miodem i jogurtem greckim Gnocchi z rukoli z pieczonymi szparagami, maślanym sosem czosnkowym

KUCHARNIA
Kopytka ze szpinakiem 205

nadmiaru wody. Możemy to zrobić na sitku z drobnymi oczkami albo w ściereczce kuchennej. Ziemniaki na przemian ze szpinakiem mielimy maszynką do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy mąkę oraz jajko. Blat podsypujemy odrobiną mąki, wykładamy naszą masę i zaczynamy ugniatać ciasto. Jeśli byłoby zbyt lejące to możemy dodać mąkę. Kiedy mamy uformowane ciasto to dzielimy je na niewielkie części. Formujemy

Kolizje Smaków
Zielono mi, czyli naleśniki szpinakowe na różne sposoby 218

makrelą: pół wędzonej makreli 2 jajka na twardo łyżka ketchupu 10 g śmietankowego serka kanapkowego pieprz Przygotowanie: Naleśniki: Szpinak rozmrażamy, odlewamy wodę, która się zebrała, dodajemy jajka, mleko, otręby sól i mieszamy. Następnie dodajemy olej oraz, jeśli to konieczne (gdy ciasto jest zbyt rzadkie), czubatą łyżkę mąki i znów mieszamy. Z ciasta smażymy naleśniki, odstawiamy do przestygnięcia

Taste Of My Day
Pizzeria Al Nero - opinia 261

zaplecze i toalety. Podoba mi się pomysł z oświetleniem i przejrzystym menu. Na wszystkie pizze składa się oczywiście ciasto, sos pomidorowy i mozzarella, a do tej podstawy różne dodatki. Przy pierwszej wizycie zdecydowaliśmy się na pizzę Prince (23 zł) ze szpinakiem, karczochami i papryką peperoni (w oryginale była papryczka chili, dodatkowo zrezygnowaliśmy z czosnku). Na każdym stoliku są także oliwy

Pasja Smaku
Naleśniki z papryką, pieczarkami i szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym 142

czerwone papryki 100 g liści szpinaku 120 g sera żółtego  sól, pieprz, słodka papryka Sos pomidorowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki bulion 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier  Naleśniki: Jajka, sól, mleko oraz wodę zmiksować ze sobą. Dosypać tyle mąki*(2-2,5 szklanki), aby powstało gładkie ciasto naleśnikowe. Rozgrzać patelnię, którą lekko natłuścić a następnie

My simple kitchen
Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem – przepis krok po kroku 181

sztuk Oczywiście moja wersja jest bezglutenowa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyście przygotowali naleśniki z Waszego sprawdzonego przepisu Do przygotowania naleśnikowej lasagne będziecie również potrzebować: 400 g szpinaku mrożonego (możecie też użyć świeżego) 130 g śmietany 18% 1 łyżkę oleju lub masła 4 małe ząbki czosnku sól i pieprz do smaku ok. 500 g sosu pomidorowego z pieczarkami(...)Całość mieszamy lub miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 15 -30 minut. 4. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. 5. Po usmażeniu dobrze jest je przykryć, aby troszkę zmiękły. 6. Teraz czas na przygotowanie szpinaku. Na oleju lub maśle podsmażamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. 7. Dodajemy szpinak

Okiem Blondynki by McBlondi
Podwójnie serowa pizza szpinakowa 213

Jakaż ona była pyszna. Pizza na grubym cieście bo nie lubię tych zwisających placków, z ulubionymi dodatkami, ciepła na rozgrzanie organizmu i bardzo smaczna, polecam gorąco

Moje Małe Czarowanie
Muszle makaronowe nadziewane tuńczykiem, szpinakiem i mozzarellą 261

Makaron w kształcie muszli nadziewany tuńczykiem, świeżym szpinakiem i mozzarellą, zapiekany w sosie pomidorowym z dodatkiem serka mascarpone i odrobiny szałwii. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków…

Oryginalny smak
Paszteciki z ciasta francuskiego... na ostatnią chwilę 1140

Mam albo mylne wrażenie, albo się starzeję ;) Czy coraz więcej osób pragnie spędzać sylwestrowy wieczór w domowym zaciszu? Gdzie się nie obejrzę, kogo nie zapytam - wszyscy

bistro mama
Bezglutenowa tarta z rabarbarem i kremem figowym 132

tęskniłam. Pyszne rzodkiewki, kalarepki, botwinka, szpinak, młoda kapusta, niezliczona ilość aromatycznych ziół, szparagi i oczywiście król wiosny – rabarbar. Nie sposób przejść obojętnie obok najzwyklejszego nawet warzywniaka. Dlatego niemal codziennie targam do domu siatkę, pełną świeżych warzyw i owoców, a potem szaleję przy garach ;) Już od samego początku wiosny miałam ogromną ochotę na ciasto z rabarbarem. Gdy udało mi się

Mienta blog
Kopytka w sosie śmietanowym z pieczarkami, szpinakiem i parmezanem 111

smaku  1/2 szklanki śmietany 30% 200 g świeżego szpinaku  200 g pieczarek  mała szalotka  ząbek czosnku  olej rzepakowy do smażenia  szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku  natka pietruszki (pęczek) parmezan (garść startego) Ziemniaki gotuję do miękkości i studzę. Zagniatam gładkie ciasto z mąki, ziemniaków, kaszy manny, soli i jajka. Przygotowane ciasto(...)powierzchnię. Za jednym razem gotuję jedną z trzech części kopytek. Ugotowane przekładam na talerz. Na patelni smażę czosnek oraz szalotkę. Dodaję pieczarki i smażę składniki kilka minut. Dodaję szpinak i duszę składniki jeszcze dwie minuty. Wlewam śmietanę i redukuję sos przez 5 minut, na koniec doprawiam wszystko solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaję natkę pietruszki, parmezan i ugotowane kopytka

Mango Papaja
Pizzerini, czyli mini pizze w dwóch wersjach 336

bazie szalotek i mascarpone, a do tego szpinak i gorgonzolla oraz  rosso  z nieklasycznym sosem marinara ( bo z dodatkiem powideł śliwkowych) z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Obie są pyszne! Jednak nie ograniczajcie się wyłącznie do moich propozycji, bądźcie kreatywni i zróbcie je ze swoimi ulubionymi dodatkami! Składniki na ciasto  (na około 40 pizz o średnicy(...)wyrośnięcia. Gotowe ciasto cienko rozwałkować i powycinać okręgi za pomocą szklanki. Ułożyć na blachach pokrytych papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów. Przygotować sosy i dodatki. Bianca e verde (20 sztuk) : 2-3 szalotki, drobno posiekane 200 g mascarpone oliwa z oliwek świeży rozmaryn, posiekany świeżo mielony pieprz sól 2 garści młodych liści szpinaku 150 g gorgonzoli, pokrojonej w kostkę

Food Square
Ziemniaki w cieście z paprykarzem 195

dania. Na początek oczywiście zdjęcia. Pięknie wygląda to danie.   Ziemniaczki w cieście i paprykarz w stylu kuchni morza czarnego. (4-5 osób) Składniki paprykarz: 3 duże papryki (2 czerwone, 1 żółta) 1 duża cebula czosnkowa 1 młoda cukinia 1 puszka pomidorów w soku 1/2 opakowania świeżego szpinaku garść pestek z dyni oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, gruzińska przyprawa(...)gotowaniu. Zagotowujemy i dodajemy garść pestek z dyni oraz przyprawy. Chumeli suneli dodajemy dość sporo. Dusimy kolejne parę minut i dodajemy szpinak. Przykrywamy patelnię i dusimy jeszcze, aż szpinak zmięknie. Jeśli będzie potrzeba możecie podlać lekko wodą lub dodać nieco passaty. Jeżeli lubicie takie dania mocno ostre, to polecamy dodać jeszcze jedną papryczkę chili. Na talerzu posypujemy paprykarz sezamem. Danie

vegetanie
Gnocchi z ricottą, parmezanem i szpinakiem 93

bazylii opłukać letnia wodą, odcedzić na sicie, posiekać, bardzo krótko podsmażyć na oliwie z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Do misy wbić jajko, roztrzepać je, dodać ricottę, parmezan, mąkę oraz szpinak. Całość wymieszać. Farsz na gnocchi jest niezwykle delikatny, dlatego zalecam dodać nieco więcej mąki, aby kluseczki nie rozpadły się w czasie gotowania. Cebulę zeszklić na małej patelni, dodać pomidory, doprawić solą(...)dużym rondlu zagotować lekko posoloną wodę. Za pomocą łyżeczki formować z ciasta kulki i delikatnie kłaść na wrzątek.Gotować 3-4min, aż gnocchi wypłyną na wierzch. Cedzakową łyżką wyjąć kluseczki i przełożyć na talerz. Polać sosem pomidorowym, posypać obficie parmezanem. Smacznego! Artykuł Gnocchi z ricottą, parmezanem i szpinakiem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Wiejski kisz z karkówką 151

duże , liście musztardowca ( można zastąpić garścią liści szpinaku lub liśćmi jarmużu ) 3-4 średnie pieczarki sól , pieprz do smaku Masa : 4 jajka małe lub 3 duże 100 ml śmietanki 30 % 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej sól do smaku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Kilka kawałków sera camembert do wciśnięcia Składniki na ciasto muszą być dobrze schłodzone ( smalec i śmietana ) . Smalec siekamy

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania