także przepisy: – naleśniki z jabłkami – pierogi z mięsem – pierogi z soczewicą – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi z szpinakiem i serem feta – pierogi z dynią i serem pleśniowym – zielone pierogi – leniwe NALEŚNIKI RUSKIE Ilość porcji: 2-3 Przygotowanie: 50 minut Składniki: – ciasto naleśnikowe z przepisu na naleśniki – 400 g ugotowanych ziemniaków – 400 g białego sera – 1,5 cebuli
nietylkopasta.plmleka 50 ml wody gazowanej 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Szpinak wrzucam do miski, wlewam mleko i miksuję na gładki napój. Dodaję przesianą mąkę, wodę gazowaną, 1 łyżkę oleju, szczyptę soli ponownie mieszam. Ciasto odstawiam na 15 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewam ciasto i smażę z obu stron. Tak przygotowane naleśniki podaję z twarożkiem
Kukuleczkidoskonale ugotowanymi jajkami smakowały wybornie. Całość idealnie połączył przepyszny sos, własnej roboty. Serdecznie polecamy. Składniki: Ciasto na muffiny : - 500g mąki - 250ml wody - 40g drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - 3 łyżki masła Dodatki - 4 jajka - świeże liście szpinaku - szynka parmeńska Sos - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki śmietany 18% do zup - 2 łyżki serka mascarpone Sposób przygotowania: Masło
Pan i Pani Smith w kuchniłatwo jest przesolić farsz. Szpinak po zdjęciu z ognia ostudzić, dodać ser feta i wymieszać. Naleśniki: Odłożony szpinak zblenderować z wodą. przecisnąć przez sitko. Dodać do niego mąkę, jajko i mleko. Zmiksować na gładką masę. Dodać troszkę oleju i wymieszać ciasto. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni. Na każdy usmażony naleśnik położyć farsz i zawinąć. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać
W kuchni u Monikisolą i pieprzem. Szpinak przekładamy na sito, aby spłynęła niepotrzebna woda, jaka się w nim zebrała. Do ostudzonego szpinaku dodajemy twaróg, który rozgniatamy widelcem oraz bułkę tartą. Cały farsz dokładnie mieszamy. Mąkę, drożdże, olej, cukier, szczyptę soli mieszamy z wodą. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto musimy rozwałkować i wycinamy za pomocą
paapilotkaaszpinaku sól, pieprz, zioła starty ser żółty masło do smażenia Płatki zalać wieczorem wrzątkiem i wstawić do lodówki. Szpinak drobno posiekać. Do płatków dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło. Wyłożyć 1/2 masy, położyć ser kupkami, przykryć resztą ciasta. Smażyć na małym ogniu, pod przykrywką. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę
More food, love and dreamsjajko, miksujemy tworząc puszystą, lekką masę. Masę szpinakową przekładamy do miski, dodajemy serek, który dokładnie ucieramy ze szpinakiem, wsypujemy oba rodzaje mąki i dokładnie łączymy składniki. Matę silikonową obsypujemy mąką, jeśli jest za lepkie podsypujemy więcej mąki i lekko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Formujemy z ciasta wałek, który lekko spłaszczamy i kroimy na ukośne romby, które następnie wrzucamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębyło upalne i ja osobiście nie lubiłam spędzać zbyt dużo czasu w przysłowiowych garach. Teraz temperatura nieco odpuściła, można więc odpalić piekarniki. Dziś zapraszam Was na pizzę na domowym cieście, która jeszcze pozostaje w letnich klimatach, w końcu wrzesień to jeszcze lato. Pizza z burakami i cukinią i dodatkiem mozzarelli jest lekka, łatwa do zrobienia i bardzo apetyczna. Wielbiciele(...)serem pleśniowym Pizza ze szparagami Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem Pizza z zielonymi szparagami Pizza z rukolą Mini pizze Pizza hawajska Pizza Margherita Pizza pszenno-żytnia Pizza capriciosa Pizza z cukinią i serem pleśniowym Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 2 placki Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 650 150 g maki żytniej
Kulinarne przygody Gatityfeta to nie dodajemy do ciasta soli) MOKRE SKŁADNIKI: 1 jajko 2 łyżki oliwy 100 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany DODATKI: 100 g pokruszonego białego sera (u mnie klasyczny twaróg, lecz może być również odsączony na sicie serek wiejski, feta lub ser kozi) 1 posiekany ząbek czosnku garść pokrojonych ziół (u mnie szpinak, lecz można dodać również liście pokrzywy(...)Suche składniki przesiewamy do miski. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy oliwę, jogurt i dokładnie mieszamy. Do mokrych składników dodajemy suche, mieszamy łyżką lub szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta. Teraz dodajemy ser, czosnek, zioła i delikatnie mieszamy. Foremki wykładamy papilotkami i nakładamy porcję ciasta, na koniec wtykamy po jednym pomidorku. Pieczemy aż wetknięty w babeczkę patyczek wyjmiemy suchy, czyli około
Rozpustne gotowanielepienia pierogów setkami. Wystarczy zagnieść ciasto (można mikserem) podzielić na porcje, rozwałkować i smażyć na suchej patelni. Gotowe można zamrozić, lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku kilka dni. W związku z tym że to mój debiut, tortille są najzwyklejsze, pszenne, ale następnym razem na pewno będą wzbogacone ziołami a może i szpinakiem. Z podanej por cji wyszło
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDoszły mnie słuchy, że w nowym roku chcecie się trochę odchudzić, a ja Wam ciasta serwuję... ;) Serio, serio? Odchudzanie? No dobrze, skoro naprawdę musicie, zdradzę Wam mój mały trik. Już od jakiegoś czasu staram się lepiej odżywiać, ale to nie było wcale takie proste. Między posiłkami często dopadał mnie głód i sięgałam wtedy zwykle po szybkie, niezdrowe przekąski, rujnując(...)zdrowe i równie smaczne. Nie wierzycie? Polecam chociaż spróbować, bo może się okazać, że tak jak ja na stałe włączycie je do swojego menu ;) Kremowy, zielony koktajl owocowy ze szpinakiem porcja dla dwóch osób Należy przygotować: dojrzałe awokado banana kiwi sok z 1 cytryny dużą garść szpinaku wodę do rozcieńczenia Banana oraz kiwi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Awokado
Ratunku obiadskładniki: 250 g świeżych, młodych liści szpinaku 2 duże pomarańcze 1/2 czerwonej lub białej cebuli wykonanie: Liście szpinaku płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy przy pomocy
Domowy Smak Jedzeniasałatki jarzynowej. Jaja nadziewaj zdrowymi, niskokalorycznymi produktami. Czym możemy nadziewać jajka? Np. pastą z awokado, szpinaku i twarożku, pastą z pomidorów i twarożku, pieczarkami, pastą chrzanową. Dzięki temu przekąska będzie pyszna, zdrowa i dostarczy nam stosunkowo mało kalorii. Upiecz ciasta z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Nie wszyscy lubię lub potrafią upiec ciasta tylko z mąki pełnoziarnistej. Ale zamiana
Z notatnika dietetykawłaściwości . 2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj szpinak, czosnek i smaż do odparowania wody. 3. Do przestudzonego szpinaku dodaj żółtka, mąkę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. 5. Ubij pianę z białek, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. 6. Na dużą blachę wyłóż papier do pieczenia, na to wylej ciasto, rozsmaruj, aby powierzchnia
Z notatnika dietetykasuszonych drożdży (7g) 1 łyżeczka soli 3,5 szkl mąki pszennej do posypania czarny sezam Przygotowanie: Szpinak myjemy a następnie blendujemy wraz z mlekiem i przelewamy do miski. Do "zielonego" mleka dosypujemy drożdże, sól oraz mąkę. Wyrabiamy razem na gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na chleb do keksówki
słodkie i nie tylko historie kulinarne