Blok czekoladowy to niezaprzeczalnie symbol dzieciństwa. Dzisiaj zamiast wody mogę dodać mleko, a zamiast margaryny masło, ale smak, który nadaje mu mleko w proszku , pozostaje niezmienny
Słodki sentymentBlok czekoladowy to niezaprzeczalnie symbol dzieciństwa. Dzisiaj zamiast wody mogę dodać mleko, a zamiast margaryny masło, ale smak, który nadaje mu mleko w proszku , pozostaje niezmienny
Słodki sentymentjakoś mnie ostatnio naszło na gotowanie dziwactw. Dziś stanęło na knedlach, które robiłam może z trzeci raz w życiu. Wcześniej oczywiście klasycznie ze śliwkami. I myślę, że przede mną jeszcze z mięsem, wiecie jak jest. Tydzień temu robiłam pierwsze podejście do tych tytułowych, ale udało mi się kupić tak syfiasty szpinak, że wylądował w koszu (a jedzenia naprawdę nie wyrzucam(...)muszkatołową, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy, tłuczemy je tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę, studzimy. Następnie dodajemy do nich jajko, mąkę, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Na początek dajcie 200 g mąki (ja na tym poprzestałam), jeżeli ciasto nadal bardzo się klei do rąk, dodajcie resztę mąki. Polecam jednak dać mniej mąki, a później przy formowaniu
Kardamonovyowoce, staram się wykorzystać go w pełni. Dlatego też każdy dzień targowy to kilogramy warzyw i owoców dowiezionych do domu i przerabianych na przetwory. Ogórki w curry, occie, musztardzie, śliwki i gruszki w occie, wiśnie w syropie, konfitura wiśniowa. Tylko właśnie do tej ostatniej czegoś mi brakowało. Nie przystoi domowej konfiturze zostać zjedzoną ze zwykłym chlebem czy bułką. Dlatego(...)łyżką cukru oraz letnim mlekiem i letnią wodą. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, 3 łyżki cukru, rozpuszczone i przestudzone masło, sól i rozpuszczone drożdże. Całość zagniatamy tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Nie może być twarde ani zbyt lejące. Jeśli cały czas jest zbyt lejące należy podsypać mąki i dalej wyrabiać. Ręczne wyrabianie tego ciasta powinno potrwać około
Jacob Tastesjakoś mnie ostatnio naszło na gotowanie dziwactw. Dziś stanęło na knedlach, które robiłam może z trzeci raz w życiu. Wcześniej oczywiście klasycznie ze śliwkami. I myślę, że przede mną jeszcze z mięsem, wiecie jak jest. Tydzień temu robiłam pierwsze podejście do tych tytułowych, ale udało mi się kupić tak syfiasty szpinak, że wylądował w koszu (a jedzenia naprawdę nie wyrzucam(...)muszkatołową, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy, tłuczemy je tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę, studzimy. Następnie dodajemy do nich jajko, mąkę, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Na początek dajcie 200 g mąki (ja na tym poprzestałam), jeżeli ciasto nadal bardzo się klei do rąk, dodajcie resztę mąki. Polecam jednak dać mniej mąki, a później przy formowaniu
Kardamonovybarszcz ukraiński – ale za to jaki. Podany został nie w talerzu, ale w główce kapusty. Super pomysł. Zupa bardzo esencjonalna, gęsto naładowana smakami. Czujemy w niej wędzone gruszki i śliwki. Jak dla nas zaskakujące, ale pyszne. Do niej domowa nalewka chrzanowa. Nalewka doskonale intensywna, czuć w niej przede wszystkim świeżo tarty chrzan. Nos i usta doskonale zharmonizowane. To będzie(...)mała). Do tego podano wino Odeskie czarne Kolonist. Niestety nie sprostało pasztetowi. Pierogi z czarną kapustą, sandaczem oraz z mięsem zajęczym i orzechami leśnymi. Piękna niestandardowa prezentacja. Świetne cienkie ciasto i mocne aromatyczne farsze. Dobrze skomponowały się z winem Cabernet Merlot Kolonist. Chiken Kyiv – kotlet z kurczaka po kijowsku. Danie dobre, smaczne, poprawne, ale po poprzednich daniach oczekiwałbym od niego
królestwo garówA kto powiedział, że w środku tygodnia nie można sobie troszkę podogadzać?! Jeśli więc macie zachciankę, to warto zrobić takie ciacho. Lekkie, owocowe, pachnące latem i
Kuchnia w czekoladzieHej wszystkim!, czas na wielki hit :) czyli własne pralinki! Pomyślcie o tym jak genialny i oryginalny był by to prezent dla bliskiej nam osoby. Oczywiście opcja
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: śliwki dojrzałe 2,5 kg, jabłka 1,5 kg, gruszki miękkie 1,5 kg, woda 1 szklanka, cukier 3/4 kg, kardamon 2 łyżeczki, konfiturex 3:1 - 2 opakowania Umyte owoce, jabłka bez gniazdek nasiennych, owoce ze skórką pokroić na kawałki do garnka, wlać wodę i gotować do miękkości owoców. Zamieszać co jakiś czas, gdy owoce są rozgotowane pałką blendera(...)słoiki, postawić na zakrętkach do wystygnięcia słoików. Wystudzone słoiki odwrócić i przechowywać w ciemnym miejscu. - domowa marmolada jest najlepsza do jako dodatek do śniadania, można też wykorzystać do deserów, ciast, naleśników.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięktórych podaje przepis pod spodem. 4. Ostry zielony pomidor, na zapach już czuję, że będzie idealna pizza domowa. Będę robił w poniedziałek, więc wtedy wrzucę Wam przepis:) 5. Śliwki wędzone z pestką. 6. Naturalny miód lipowy, póki co do herbatki idealny, ale napewno coś będe na nim eksperymentował może Sosik Miodowo-Musztardowy do jakiegoś fajnego Hamburgera hihi:).. Naprawdę jestem strasznie(...)piekarnik do 180 stopni C 4. Jak wystygnie masło dodajemy do miski, wymieszane razem z jajkiem i mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy aby nie było grudek, możemy mikserem :) 5. Nalewamy ciasto to foremek i dajemy na każdą foremkę jedną łyżkę naszej gryszczeniówki. 6. Zalewamy tak ciastem aby było 3/4 foremki zapełnionej . 7. Wrzucamy do piekarnika na około 25 minut. Życzę Smacznego
pichcisztoTego mazurka każdy może przygotować w domu, niezależnie od tego czy ma piekarnik. Jego przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil. Pamiętać jedynie trzeba o tym, aby wcześniej
PatiGotujePyszne i zdrowe ciasteczka bez dodatku mąki, cukru, jajek i tłuszczu. Jest to sycąca i energetyczna przekąska, którą możemy wykonać sami w domu. W dodatku ciasteczka
Blog z ApetytemSernik z jogurtów greckich – oczywiście „oszukany”, bo żadnego sera (nie licząc serka mascarpone, któremu bliżej do śmietany niż sera) w nim nie znajdziemy
Poezja smakuKnedle ziemniaczane z borówkami Knedle to kluski przygotowywane z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki oraz jajka. Najpopularniejsze knedle u nas w kraju to oczywiście Knedle ze śliwkami , ale robi się też je z innymi owocami np truskawkami, borówkami, malinami a w Austrii bardzo popularne są z morelami. Mamy teraz sezon na borówki i jagody, więc polecam właśnie z tymi owocami(...)150g borówek cukier Jak zrobić knedle ziemniaczane z borówkami: Ziemniaki przeciskamy praskę do ziemniaków lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do nich jajka i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Borówki myjemy, osuszamy, posypujemy niewielką ilością cukru (1 łyżka). Z ciasta odrywamy kawałki, spłaszczamy je na ręku, układamy na każdym kilka borówek (4-6 sztuk). Ciasto zawijamy i zlepiamy formując okrągłe
Dorota Smakujepowstał przy współpracy z marką Mühlhäuser , producentem przetworów owocowych, w tym powideł śliwkowych. Powidła śliwkowe Mühlhäuser , to intensywny smak i doskonała konsystencja. To także prosty skład - jedynie śliwki, cukier i przyprawy. Nie zawierają konserwantów, glutenu, są w stu procentach produktem wegańskim. Powidła Mühlhäuser dostępne są w sklepach Lidl w dużych słoiczkach o gramaturze aż 450 g. Składniki(...)letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą. Dodać jajko, wyrośnięty rozczyn
Opowieści z piekarnikaPiekę go już któryś rok z rzędu i jest on numerem jeden w śród pierników w naszym domu. Mokry, wilgotny, z bakaliami, wyraźnie piernikowy. Przełożony lekko
Gotowanie...to proste !mojprzepisna.pl | Pascha idealna – Tradycyjny Wielkanocny deser Pascha idealna, to deser, przygotowywany w naszym rodzinnym domu, odkąd pamiętam. Moja mama zawszę ją przygotowywała, dokładnie raz w
moj przepis namojprzepisna.pl | Pascha idealna – Tradycyjny Wielkanocny deser Pascha idealna, to deser, przygotowywany w naszym rodzinnym domu, odkąd pamiętam. Moja mama zawszę ją przygotowywała, dokładnie raz w
moj przepis namojprzepisna.pl | Pascha idealna – Tradycyjny Wielkanocny deser Pascha idealna, to deser, przygotowywany w naszym rodzinnym domu, odkąd pamiętam. Moja mama zawszę ją przygotowywała, dokładnie raz w
moj przepis na