Biszkopt cynamonowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 łyżka cukru cynamonowego 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 plaska łyżeczka cynamonu Mus owocowy: 0,5 kg śliwek 4 jabłka 4 gruszki 3 opakowania galaretki cytrynowej 1 opakowanie żelatyny (60g) (ja używam żelatyny fix deserowej Dr Oetkera) Śmietanka: 330 ml śmietanki kremówki 30% 3 płaskie łyżki cukru(...)różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Mus owocowy - 0,5 kg śliwek umyć, osuszyć i usunąć pestki. Jabłka i gruszki obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę. Śliwki, jabłka i gruszki przełożyć do rondelka i podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż owoce puszczą trochę
Ciastka - domowe słodkościszczypta kardamonu 1/4 łyżeczki kurkumy propozycje dodatków do podania: jogurt naturalny + prawdziwe kakao + odrobina słodzidła prażone pestki dyni orzechy i rodzynki, wiórki kokosowe świeże owoce, np. jabłka, pomarańcza, gruszki, śliwki itp. konfitury owocowe posiekana czekolada deserowa Czas przygotowania 15 minut Liczba porcji 8-10 placuszków (2 porcje) Wartości odżywcze w jednej porcji (bez dodatków): Kalorie: 234 Białko(...)łyżka masy na jeden placuszek) z każdej strony po około 3 minuty. Porada: gdyby okazało się, że podczas przewracania placki przywierają lub rozpadają się (z uwagi na to, że ciasto jest mocno wilgotne, może to mieć miejsce), to polecam smażyć placuszki pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i za jego pomocą je przewracać. Unikniemy w ten sposób przywierania i problemu
Analiza Smakuprzewidziany jest tylko na dwa blaty tortu o wysokości ok. 1,5 cm. Dlatego po upieczeniu pierwszego ciasta czynność powtarzamy. Nie pieczemy od razu z podwójnej liczby składników, żeby ciasto lepiej się upiekło. 150 ml metaxy Po upieczeniu i schłodzeniu tort kroimy na blaty i nasączamy je metaxą. Środkowy blat z dwóch stron. Składniki na masę: 200 g masła(...)oleju Sposób wykonania: Czekoladę roztapiamy w łaźni wodnej. Dodajemy olej, dzięki, któremu uzyskujemy bardziej płynną konsystencję czekolady oraz połysk po jej stężeniu na torcie. 200 g konfitury z żółtych śliwek (renkolod) 1 pomarańcza do dekoracji Sposób wykonania tortu: Blaty po nasączeniu przekładamy masą czekoladową. Na środkowy blat tortu najpierw nakładamy konfiturę śliwką, a dopiero później masę czekoladową. Również na najwyższy
Kuchnia Pani Wiosnywysuszenia mięsa). Czas pieczenia zależny jest od rodzaju piekarnika, po upłynięciu 45 min. należy przekroić polędwiczkę w jak najgrubszym miejscu i sprawdzić czy jest dopieczona w przekroju). Część upieczonych śliwek możemy dodać do sosu, a część podać jako oddzielny dodatek do dania. W tym samym czasie sporządzamy sos: do rondelka z grubym dnem wlewamy wino, miód, dodajemy posiekaną cebulę(...)osolonej wody z jedną łyżką masła. Sporządzenie kluseczek rozpoczynamy od ubicia ziemniaków na konsystencję puree, dodajemy do nich mąkę, wbijamy jajo i zagniatamy na zwarte, elastyczne ciasto - w razie zbyt kleistej konsystencji dosypujemy trochę mąki . Ciasto dzielimy na ok. 3 części. Z każdej części ciasta sporządzamy wałek o grubości ok.4-5 cm, kolejno postępujemy jak przy kopytkach, bo za pomocą
Symfonia Smakówtakim śmietankowym aromatem, który uzyskujemy całkowicie naturalnie, są też bardziej miękkie i elastyczne od tych robionych na mleku czy wodzie. Maślanka ma też jeszcze jedną pożądaną cechę, korzystanie napowietrza ciasto. Naleśniki na maślance możesz podać z różnymi dodatkami, ja zawsze wybieram to co proste i smaczne, tj. owoce. Dzisiaj u mnie BIO kiwi . Powiem Wam tak szczerze, że dojrzałe(...)prostu wkłada do koszyka a potem do dużej torby, z którą przyszliśmy. Ale "problem" pojawia się wtedy kiedy mamy małe owoce czy warzywa, drobne małe pomidorki czy śliwki itd. Powiem Wam, że sama byłam bardzo ciekawa czy konsumenci, tych których ja widzę podczas zakupów w LIDL będą chcieli korzystać z tego rozwiązania. I powiem Wam, że nic tak dawno
SMYKWKUCHNIprzechowywać ciasto). Trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu (lodówka, piwnica, balkon - tutaj w ciemnej misce pod przykryciem) przez minimum 2 tygodnie, a jeszcze lepiej przez miesiąc. Po leżakowaniu ciasto rozwałkowywać na grubość według uznania (u mnie to 2-5 mm w zależności od przeznaczenia) i wykrawać ciastka foremkami. Piec ok. 7-10 minut w temperaturze 180 stopni C. Zaraz(...)pewności, czy mój piekarnik dociągnie do kolejnego wypieku pierniczków, więc dodaję przepis do akcji konkursowej: https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 ----- Podobne: Ciastka arachidowe a la portugalskie Serowe wiatraczki ze śliwką Orkiszowe rogaliki z marmoladą
Weekendy w domu i ogrodzieOstatnio na zakupach w Lidlu wpadły nam w ręce nowe ciekawe batoniki. Co prawda, klasyczne bakaliowe przekąski z daktyli już dawno nam się przejadły ale chrupiące
Candy Pandasprzykład szczyptę cynamonu, imbiru, kardamonu, anyżu, goździków lub laskę wanilii. Kompot można przygotowywać z różnych owoców, jak truskawki, wiśnie, czereśnie, porzeczki, jagody, poziomki, borówki, morwy, maliny, winogrona, śliwki, jabłka, gruszki, rabarbar, a także z owoców cytrusowych. Wielu osobom smakuje kompot wieloowocowy. Gdzie pomieszane są ze sobą smaki i aromaty. Owoce i przyprawy sprawiają, że kompot nie jest już tylko przyjemnym(...)pikantnym obiedzie. Zaspakaja nasze zachcianki na węglowodany. Gdyż po głównym posiłku mamy zazwyczaj ochotę sięgnąć po coś słodkiego. Lepiej więc sięgnąć po niskokaloryczny kompot niż po kaloryczny kawałek ciasta. Kompot wspaniale zastępuje różne kaloryczne desery. Co jest z pożytkiem dla naszej masy ciała zwłaszcza wtedy, gdy dbamy o stałą wagę ciała, posiadamy nadwagę lub walczymy z otyłością. Artykuł Coś
ProstePesto.plPyszne, sycące knedle z mięsnym farszem to moja dzisiejsza propozycja obiadowa. Są być może mniej popularne niż knedle ze śliwkami, ale równie smaczne (jeśli nie jedliście, koniecznie musicie to nadrobić). Najlepsze nadzienie otrzymacie z mięsa, na którym gotował się rosół lub które było przeznaczone na pasztet, albowiem długo gotujące się mięsiwo w towarzystwie warzyw ma zdecydowanie najlepszy smak :) Ja użyłam(...)zrumienioną na maśle bułką tartą i solą :) PS. Knedle świetnie nadają się również do zamrożenia - potem w kilka chwil mamy gotowy smaczny posiłek. Składniki (na ok. 25-30 sztuk): Ciasto: 1 kg ziemniaków 200 g mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz mięsny : ok. 200 g gotowanej wieprzowiny bez kości (np. szynka, karkówka
MyCookBook.plśliwek. Przekrojone laski wanilii też wrzucić do garnka. Śliwki zagotować i smażyć, często mieszając do zgęstnienia. (Ja mus przygotowywałam tak, jak zwykle robię powidła. W dwóch turach. Śliwki zagotowałam i smażyłam ok. 45 min. Następnie wystudziłam i schowałam na noc do lodówki, a następnego dnia smażyłam do uzyskania pożądanej konsystencji - ok. 30 min.) Z garnka wyjmujemy laski wanilii i blendujemy(...)pianek marshmallow gęstnieje bardzo szybko. Trzeba nawet uważać, by pianka nie zgęstniała za bardzo, ponieważ później nie będzie już możliwości rysowania wzorów z jasnej masy na wierzchu i ciasto pozostanie gładkie, choć równie dobre ;) Smacznego
Ratunku obiadgodziny. Nic już z nim nie robimy. Czekamy tylko tyle. Naczynie żeliwne wysmaruj olejem lub wyłóż papierem do pieczenia. Szybkim ruchem, odwracając do góry nogami durszlak przełóż ciasto na chleb do naczynia żeliwnego i przykryj pokrywą. Chleb w naczyniu zawsze wstawiamy do nagrzanego do 240 stopni C piekarnika. GRZANIE: góra + dół Czas pieczenia: - pierwsze 35 minut piekę chleb pod przykryciem(...)trudne ale poczekaj chociaż 15 minut uwierz mi opłaca się! Polecam Ci również inne przepisy na chleby na zakwasie: 1 . CHLEB Z VERMONT NA PEŁNOZIARNISTEJ MĄCE ZE ŚLIWKAMI I CZĄBREM 2. CHLEB NA ZAKWASIE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI I OTRĘBAMI! 3 . CHLEB NA ZAKWASIE ŻYTNIM. CHLEB Z VERMONT - J. HAMELMANA 4. CHLEB Z VERMONT NA MĄCE ORKISZOWEJ
SMYKWKUCHNIWszyscy zapewne choć raz jedli knedle ze śliwkami. A próbowałeś/aś może nadziać te kluski malinami? Ja poszłam krok dalej i dodałam jeszcze kawałeczki koziego sera, który doskonale pasuje do malin. Polecam! :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki(...)Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Po wystudzeniu przeciśnij przez praskę (jeszcze lepiej gdy ziemniaki ugotujesz dzień wcześniej). Dodaj jajko i obie mąki. Wymieszaj i zagnieć krótko ciasto na blacie. Ser pokrój w małą kosteczkę. Z ciasta odcinaj niewielkie kawałki, wielkości niedużej limonki i rób płaskie placuszki. Na środek połóż 2 kawałeczki sera i kilka małych malin. Zlep
Delicious Placegrochowa, fasolowa, kapuśniak, grzybowa, czernina czy wszelkiej maści zupy rybne. Wielość narodowości zamieszkujących kiedyś te tereny pozostawiła po sobie tradycje, które do tej pory można obserwować w kuchni. Do ciasta na pierogi nie dodaje się tutaj jajek ale gorące mleko lub wodę, a zgodnie z tradycją litewską sok z cebuli. Posiłek często stanowiły zboża takie jak kasza z dodatkiem owoców(...)namyśle postanowiłam przygotować dania, które znam ze swojego rodzinnego domu jednak zgodnie z tamtejszymi recepturami. Pojawiło się więc śniadanie na słodko w postaci dania o wdzięcznej nazwie jagły ze śliwkami, następnie mazurska wersja placków ziemniaczanych czyli olsztyńskie plińce oraz warmińskie pulpety rybne gotowane w aromatycznym sosie jarzynowym. Przepisy na te cudowne dania zamieszczam poniżej: Jagły ze śliwkami Szczerze powiedziawszy kiedy
Życie ze smakiemRęcznie ugniatałam ciasto, aż powstała kula. Zawinęłam ją w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki. Jak macie czas, to czym dłużej tym lepiej. Wyjęłam z lodówki ciasto. Polecam włożyć je w folię spożywczą i rozwałkować. Nie przywiera wtedy do blatu i nie trzeba posypywać je mąką. Nagrzałam piekarnik do temp. 200 stopni. Rozwałkowany placek wyłożyłam na formę(...)posypania tarty. Smacznego! Polecam również inne pyszne TARTY TARTA Z OWOCAMI LATA TARTA Z TRUSKAWKAMI TARTA Z GRUSZKAMI SZPINAKIEM GORGONZOLĄ I ORZECHAMI TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI TARTA Z JABŁKAMI
potrawyregionalne