ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:373/457)

Domowe czekoladki z bakaliami 68

Nadziewane czekoladki z pistacjowo miętową posypką Jak szybko zamienić zwykłą czekoladę w deser wyjątkowy? To proste, wystarczy ulubione bakalie połączyć z roztopioną czekoladą i stworzyć całkiem

Tajemnice Smaku
Piernikowe gwiazdki z wafli ryżowych 80

Ekspresowe pierniczki bez pieczenia? To możliwe i w dodatku pyszne rozwiązanie dla zabieganych. Chociaż nie tylko dla nich :) My bardzo lubimy przygotowywać szybkie pralinki z dodatkiem

Mienta blog
Keks z bakaliami – przepis i sekrety wielkanocnego częstowania 29

rozprowadziły się w cieście. 2. ubijanie jajek i cukru: W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj ostudzone masło oraz esencję waniliową. Całość dokładnie wymieszaj. 3. dodawanie mąki i bakalii: Stopniowo dodawaj przesianą mąkę do miski z masą jajeczną. Mieszaj delikatnie do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie wsyp bakalie i ponownie wymieszaj. 4. pieczenie: Ciasto przełóż do formy(...)środku. Możesz sprawdzić gotowość, wbijając w keks patyczek – jeśli wychodzi suchy, to gotowe! Keks – ciasto wielkanocne z tradycją Keks z bakaliami to nie tylko pyszny smakołyk, ale też symbol wielkanocnych tradycji i wspólnego spędzania czasu z rodziną. To ciasto można przygotować z wyprzedzeniem, a potem cieszyć się jego smakiem przez całe święta. Można podawać go zarówno na kawę

Ania i Marcin gotują
Kaczka po pekińsku. 136

węgierki. Składniki:  6 dużych śliwek lub 12 węgierek bez pestek 4 -5 łyżek konfitury morelowej 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryczki  chilli ,roztartej Wykonanie:  Śliwki podgotować ,dodać resztę składników ,gotować jeszcze 1-2 min i zmiksować. Można doprawić do smaku ,regulując  smak słodko-kwaśny do własnego „pH” ,np.syropem cukrowym lub zwykłym cukrem. Sos przełożyć(...)wrzącej wody 1-2 łyżki oleju sezamowego ¼ łyżeczki soli Wykonanie: Do przesianej mąki  wlewać powoli wodę ciągle mieszając drewnianą łyżką. Wyłożyć na stolnicę i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 min. Znowu wyrobić ,uformować wałek o średnicy 4 cm i pokroić na 16 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć , połowę posmarować olejem sezamowym  i nałożyć  na pozostałe

Kulinarny karnet Christophera
Trufle czekoladowo – migdałowe 66

Trufle czekoladowo – migdałowe z serka mascarpone, czekolady, mielonych migdałów i likieru Amaretto. Przepyszne małe kuleczki na osłodę dnia Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 200 g

Oryginalny smak
Bigos – przepis na tradycyjne danie wigilijne 79

odmianie, która nosiła nazwę  „bigos z wiwatem”  i była bardzo popularna wśród naszych przodków. Charakteryzował ją sposób przygotowywania. Naczynie z bigosem zakrywano ciastem, by następnie rozpocząć gotowanie. Po jakimś czasie pod wpływem temperatury i ciśnienia, pokrywka naczynia wylatywała w powietrze. Było to oznaką, że potrawa jest gotowa do spożycia. Do dnia dzisiejszego zachowały(...)tradycyjny bigos wigilijny? Obecnie bigos wykonywany jest na bazie kapusty oraz różnego rodzaju mięsa. Do potrawy wigilijnej w trakcie gotowania najczęściej dodaje się suszone grzyby, śliwki, cebulę i różnego rodzaju przyprawy. W niektórych domach bigos nasącza się winem czerwonym, co dodatkowo podsyca jego smak i aromat. Warto wspomnieć, że bigos nie jest potrawą

Ugotowane pozamiatane
Świąteczny sernik z suszonymi śliwkami 131

łyżki przyprawy do piernika Na stolnicę przesiać mąkę, uformować z niej kopczyk. Dodać pozostałe składniki, wszystko razem posiekać. Zagnieść jednolite , gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem. Ciastem wyłożyć dno tortownicy. Masa serowa 1 kg białego sera 6 dużych jajek 3/4 kostki masła 25 dag cukru pudru łyżka mąki krupczatki szczypta proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy olejek(...)Gotową masę wyłożyć na spód w tortownicy. Sernik wstawić do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piec godzinę.  Wierzch sernika 3 - 4 łyżki masy kajmakowej 200 - 250 g suszonych śliwek kalifornijskich łyżka mleka czekolada gorzka Na upieczony, wystudzony sernik wyłożyć masę kajmakową. Przed jej wyłożeniem można odciąć spieczone brzegi sernika. Śliwki pokroić w mniejsze kawałki, porozkładać na masie kajmakowej. Czekoladę

Kuchenne aromaty
Marynowane grzybki 127

Zalewę zrobiłam jak przykazano, dodałam przyprawy i zalałam zalewą. Po kilku dniach widzę, że moje grzybki dziwnie się zachowują i zwijają i podpływają ku górze słoika. No cóż. Pierwsze śliwki robaczywki, ale kolejne produkcje były udane. Także podkreślam dla tych mniej biegłych w grankach, GRZYBKI TRZEBA PODGOTOWAĆ Drukuj Marynowane grzybki window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1,5 kg dowolnych grzybów(...)Dodajemy do słoików przyprawy. Zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy i przekładamy słoiki do góry nogami. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/marynowane-grzybki/ BosowKuchni Artykuł Marynowane grzybki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Jesienny sernik z figami 172

wieczory zachęcajce do umoszczenia się w wygodnym fotelu pod ulubionym kocem, a także gruntowne zmiany na straganach. Ostatnie późne odmiany malin, jeżyny i morele ustępują miejsca dyniom, gruszkom, jabłkom, śliwkom i, oczywiście, figom. Te ostatnie, ciągle jeszcze dość drogie, stają się coraz bardziej popularne w naszym kraju. Dla mnie nie była to miłość od pierwszego wejrzenia; początkowo figi wydały(...)roku puściłam wodze fantazji, i nie bacząc na zawartość portfela, namiętnie kupowałam te fioletowe kule. Był jeden dżem, potem drugi; jeden sernik, i następny. A także ucierane ciasto i obłędnie pyszna tarta. Od czego mam więc zacząć...? Od sernika, oczywiście.  Ten jest rezultatem mojej radosnej twórczości; chciałam w nim połączyć smaki bliskowschodnie tak, żeby znalazły uznanie także w europejskich

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śledź po kaszubsku 101

Czas czytania: 2 min Śledź po kaszubsku na święta powinien być i to domowej roboty! Przepis jest prosty, więc grzechem byłoby niezrobienie ich własnoręcznie, a naprawdę

SprawdzonaKuchnia.pl
Crumble z jabłkami 110

wyjęte z pieca, jeszcze gorące-Crumble, czyli kruszonka z jabłkami, bądź bardziej dosłownie owoce pod kruszonkową kołderką. Owoce: ponieważ jabłka można zastąpić dowolnymi owocami na przykład: gruszkami, czy śliwkami. Crumble to idealne rozwiązanie na deser dla osób uwielbiających owoce a przede wszystkim jabłka, a co za tym idzie szarlotki. A także dla tych którzy nie lubią spędzać dużo czasu(...)kruszonka: 100 mąki 50 g cukru 50 g masła 82% pół łyżeczki cukru waniliowego nadzienie: 4 jabłka pół łyżeczki cynamonu dekoracja: cukier puder listki mięty Przygotowanie: Zagnieść wszystkie składniki ciasta do momentu otrzymania grudek kruszonki. Jabłka umyć, obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Na patelni dusić jabłka z cynamonem na odrobinie wody aż zmiękną. Przełożyć jabłka

KreatywnePiny
Knedle ziemniaczane z morelami 31

Knedle ziemniaczane znane są w kuchni austriackiej, czeskiej i polskiej. Różnią się jednak nadzieniem, które może być na słodko, słono lub ostro. Bardzo popularne u nas są ze śliwkami lub truskawkami. Moje knedle, a właściwie kule ziemniaczane, nadziałam morelami. Wyszły bardzo okazale. Składniki: ? 1 kg ziemniaków ugotowanych ? 250 g mąki pszennej ? 1 jajko ? sól Nadzienie ? 12 moreli ? 3 łyżki płatków(...)jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Jeśli mamy z poprzedniego dnia, to przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. ? Do ostudzonych dodać, mąkę, sól i jajko. ? Zagnieść, aż masa uzyska konsystencję ciasta. ? Uformować wałek i przeciąć go na 12 plastrów. ? Z każdego kawałka zrobić placuszek w rękach, kłaść morelę i zlepiać kulę. ? Knedle wkładać do posolonego wrzątku po 4 sztuki, od momentu

To co kocham
Tort czekoladowo - kawowy z nutą powideł 61

słodkiej kawy, do nasączenia mini biszkopcików. Gotową kawę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masa p owidłowa: Składniki: 1 słoik powideł śliwkowych 1 galaretka cytrynowa Wykonanie: Powidła śliwkowe, ewentualnie konfitury ze śliwek lub wiśni wykładamy do rondelka i podgrzewamy. Wsypujemy 3 - 4 łyżki galaretki cytrynowej, mieszamy aż dokładnie się rozpuści - należy uważać, by nie zagotować masy. Przekładamy z rondelka do porcelanowej miseczki(...)czekoladę i miksujemy do uzyskania masy o aksamitnej strukturze. Koniec ucierania - czas na składanie tortu: Z biszkopta ścinamy cieniutko wierzchnią warstwę - wystarczy go wyrównać, ściąć samą skórkę, by nasączyć ciasto. I nasączamy - zaparzoną  kawą, nie żałujcie i obficie naponczujcie biszkopt. Na nasączony jak biszkopt biszkopt wykładamy łyżką całą masę powidłową i równiutko rozsmarowujemy po powierzchni. Na powidła wykładamy masę

Kronika Piekarnika
Knedle ziemniaczane z morelami 87

kuchni austriackiej, czeskiej i polskiej. Różnią się jednak nadzieniem, które może być na słodko, słono lub ostro. Bardzo popularne u nas są ze śliwkami lub truskawkami. Moje knedle, a właściwie kule ziemniaczane, nadziałam morelami. Wyszły bardzo okazale. Składniki: • 1 kg ziemniaków ugotowanych • 250 g mąki pszennej • 1 jajko • sól Nadzienie • 12 moreli • 3 łyżki(...)Jeśli mamy z poprzedniego dnia, to przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. • Do ostudzonych dodać, mąkę, sól i jajko. • Zagnieść, aż masa uzyska konsystencję ciasta. • Uformować wałek i przeciąć go na 12 plastrów. • Z każdego kawałka zrobić placuszek w rękach, kłaść morelę i zlepiać kulę. • Knedle wkładać do posolonego

To co kocham
Pierogi pilzneńskie z borówkami - tradycyjny przepis woj. podkarpackiego 194

owocami. (...) Jak pisze Elżbieta Kensy w książce pt. Kuchnia Podkarpacka, Księgarnia Akademicka LIBRA, 2004 r., s. 26: W okolicach Rzeszowa (…) popularne były też pierogi z owocami: pokrojonymi jabłkami, borówkami, śliwkami, itp. Od lat pierogi z borówkami znane były także w Pilźnie. Dziś potrawa ta przeżywa prawdziwy renesans. Gmina Pilzno niemal w całości znajduje się w granicach obszaru chronionego krajobrazu (obszar(...)www.minrol.gov.pl/ W zawartych na stronie informacjach możemy przeczytać, że pierogi powinny mieć kształt półkolisty z charakterystyczną falbanką w miejscu zlepienia, zaś w przekroju widoczne powinny być borówki otoczone ciastem pierogowym. Kształt powinien być półkolisty, kolor pierogów jasnokremowy, aż po kremowy z widocznymi granatowo-fioletowymi prześwitami owoców. Osobiście uwielbiam te pierogi :-) Robiłam dzisiaj na obiad i skrycie liczyłam

Passions hobbies life
Kluski na parze z jagodami 184

pory nie zamieściłam przepisu na kluski na parze. My je bardzo lubimy i mam również nadzieję sporo z Was też je lubi. Najczęściej robię je z twarogiem, śliwkami, borówkami i jagodami. Na wierzchu polewam sosem owocowym lub zrumienionym masełkiem i posypuję cukrem. Składniki: 500 g mąki pszennej Młyn Kopytowa 0,5 łyżeczki soli 1 większe jajko 2 łyżki masła(...)drożdżowy. Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, cukier, jajko, zimną wodę, rozpuszczone letnie masło, zaczyn drożdżowy  i za pomocą miksera z końcówką haka wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do podwojenia objętości ciasta. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12-15 części. Z każdej części uformować placek

Ala piecze i gotuje