kulka wielkości zielonego groszku świeżych drożdży - 100 g wody - 100 g mąki pszennej typ 480 Bardzo dokładnie wymieszaj w miseczce, okryj szczelnie folią i odstaw na 6-8 godzin. ciasto: - 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych - 150 g mąki z pszenicy typ 480 - 400 g mąki z pszenicy typ 750 lub z orkiszu o typie(...)ciasto umieść w dzieży robota, całość wyrabiaj na prędkości 4 przez 10 minut, przykryj folią i odstaw ciasto na autolizę na 30 minut. Do ciasta dodaj zaczyn, całość wyrabiaj na prędkości 4 około 15 minut. Dodaj posiekane morele, figi, siemię i rozmaryn, całość wyrabiaj tak, aby składniki równo się rozprowadziły w cieście ale nie dłużej niż 5 minut. Ciasto
SMYKWKUCHNInasze zmysły smaku i węchu. Chlebek z tego przepisu jest niezwykle pachnący, z chrupiącą skórką i z delikatną miodową nutą. Jeśli chcesz, możesz do niego dodać żurawinę lub suszone śliwki. Z pewnością będą się świetnie komponować smakowo z tym pysznym, ciemnym chlebkiem. Zapraszamy więc na przepis na ten szybki chleb i mamy nadzieję, że przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy(...)wszystko się równo rozłożyło i wlewamy do suchych składników. Mieszamy jeszcze chwilę, tak, aby nie było już widać suchej mąki. 3. Keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy otrębami. Następnie wkładamy ciasto i rozprowadzamy równo po całej formie. Wierzch smarujemy wodą, posypujemy otrębami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 – 30 minut, żeby zaczęło rosnąć. Godne uwagi jest to, aby przed wstawieniem
Kuchnia Na WypasieTa tarta to sama słodycz i istna rozpusta. Nieco pracochłonna ale zdecydowanie warta tego wysiłku. Przygotowanie domowej masy krówkowej jest banalnie proste ale wymaga poświęcenia sporo
Mango Papajaniepojętą moc. Zamiast prażyć, przyjemnie grzało, a ja z radością wystawiałam na jego działanie raz jeden, raz drugi boczek. Pisałam Wam też już, że na podróż zabrałam ze sobą ciasta. Drożdżówkę, która była przeznaczona do konsumpcji po drodze (a że nic z tego nie wyszło, to już nie moja wina), oraz sernik, który miał uradować moją Rodzinkę. Tak naprawdę powstał(...)konsystencją, mógłby łatwo uchodzić za taki na zimno. Jednym słowem - sernikowe mistrzostwo. Jeśli nie macie już poziomek (a nie macie z pewnością, bo i skąd), polecam użyć dorodnych, soczystych śliwek, na które teraz jest sezon. Można też pokusić się o maliny, te jeszcze bowiem dzielnie trzymają się na krzaczkach. W ostateczności można śmiało wspomóc się owocami mrożonymi, truskawkami na przykład
Pożeraczka, czyli raz adobrze(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Omlet to danie w formie placka, którego głównym składnikiem są jajka z dodatkiem mleka i mąki. Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez
Przepiski.plPasta jajeczna z awokado Pasta jajeczna z awokado to ciekawa odmiana w codziennej diecie i świetna alternatywa dla tradycyjnej pasty jajecznej. Tę piękną, zielono-żółtą pastę
KorniszonkiSądzimy, że produktów DayUp nie trzeba szczególnie przedstawiać, bo większość zna te pyszne przekąski w poręcznych tubkach 😊 Musimy przyznać, że jakiś czas przestałyśmy je kupować, bo
Candy Pandaskwaśnej 18 % 1/2 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżki miodu 1 i 1/2 łyżki powideł śliwkowych 1 garść bakalii dowolnych np. (orzechy, rodzynki, żurawina, śliwka suszona) dodatkowo: 130 ml śmietanki 30 % 100 g czekolady deserowej albo mlecznej lub pół paczki gotowej polewy czekoladowej np. białej karmelowej 1. Masło z miodem rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia(...)lekkiego przestudzenia a następnie mieszamy aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną polewą polewamy piernik. Smacznego ! Ja tym razem użyłam gotowej polewy karmelowej. Ps. aby szybciej zastygła polewa możemy ciasto wstawić na 10 minut do lodówki
Gotowanie...to proste !ciasto miodowe. Pieczone w formie trzech lub czterech placków, w tortownicy, przekładanych powidłami lub masą kajmakową. Smak ciasta jest wyśmienity, można po prostu je upiec w blaszce i nie udoskonalać niczym, ewentualnie wyłożyć na wierzch orzechy. Zdjęcia które dołączam, pochodzą ze starej kroniki, sprzed siedmiu lat. Nowszych nie posiadam niestety. Jak tylko wrócę do tego wypieku, uaktualnię fotodokumentację. Ciasto wyrabia(...)każdy z blatów tortowych. Ciasto może stanowić zastępstwo piernika staropolskiego na świątecznym stole, ale oczywiście sprawdzi się w każdych okolicznościach, głównie tych okresu jesienno - adwentowo - świątecznego. Wiec to chyba dobry moment na zamieszczenie tego właśnie przepisu. A przy tym okazja dla mnie, by powspominać, otwierając stary zeszyt :). Składniki: Ciasto: 450 gram mąki pszennej 180 gram masła 2 pełne łyżeczki proszku
Kronika Piekarnikazdążyłam zrobić zdjęcia :) Dziś powtórka a placuszki zostały wzbogacone o kawałki moreli – w weekend odwiedziliśmy Szydłów – śliwkową stolicę Polski (kolejne przepisy z użyciem śliwek już wkrótce ;)). Tym razem przezornie odkładałam placuszki prosto z patelni na oddzielny talerzyk do zrobienia zdjęcia ;). Placuszki z ricotty są wyjątkowo mięciutkie i delikatne, wręcz rozpływają się(...)szczyptą soli dodaję do masy z serkiem i delikatnie mieszam. Rozgrzewam olej na patelni i smażę placuszki (po 1 do 1,5 łyżki ciasta na każdy) z obu stron do zarumienienia. Gotowe placuszki z ricotty z morelami można podawać same lub posypane cukrem pudrem. Placuszki z ricotty z morelami SMACZNEGO
Gotuj Się Kto MożeCiasto będzie dość luźne i lepkie. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i jeszcze raz wyrabiamy ręką przez chwilę. Chleb przekładamy do keksówki (moja ma wymiary 10,5 na 25 cm). Ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy(...)Przepis Ekspresowy Chleb Na Mleku (Bez Drożdży I Zakwasu) Chleb Pszenny Na Suchych Drożdżach – Prosty I Szybki Przepis Ziołowe Paluchy Z Sosem Czosnkowym Bułeczki Bez Mąki Chleb Z Suszonymi Śliwkami I Żurawiną Artykuł Chleb na suchych drożdżach z płatkami owsianymi pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneCzarne jagody jako dodatek do deserów Mrożone owoce jagód doskonale sprawdzają się jako dodatek do ciast, babeczek, rogalików czy innych słodkich wypieków . Wystarczy tylko rozłożyć je na powierzchni surowego jeszcze ciasta i umieścić blachę czy tortownicę w piekarniku. Piec zgodnie z przepisem. Po ostygnięciu ciasta czy babeczek można posypać ich wierzch cukrem pudrem. Jagody dodawać można także do deserów lodowych(...)mrożonych jagód leśnych Mrożone jagody leśne sprawdzają się doskonale jako dodatek do pierogów . Jak stworzyć pierogi z nimi? Dokładnie tak samo jak te ze świeżymi jagodami! Należy przygotować ciasto na pierogi według swojego ulubionego przepisu i wycięte krążki nadziewać jagodami wyjętymi z zamrażalnika – nie ma potrzeby rozmrażać ich wcześniej. Po ulepieniu gotujemy pierogi kilka minut w osolonym wrzątku
ProstePesto.plułatwić nieco wybór potraw na Święta z tych zamieszczonych na moim blogu, przedstawiam Wam jak najbardziej proste propozycje: Ciasta: Pyszny piernik pszczelarza Makowiec na kruchym cieście Czekoladowiec na orzechach Marmoladnik Makowiec z jabłkami Puchaty sernik Helenki Sernik bardzo puszysty Sernik czekoladowy na pierniku Mięsa na obiad: szynka z dzika z warzywami potrawka z królika z warzywami wieprzowina po żołniersku(...)mięsny z pieczarkami klops z boczku i szynki szynka pieczona klops z jajkiem chudy klops z czosnkiem karczek zapiekany w keczupie karczek peklowany i pieczony karczek pieczony ze śliwką i jabłkiem galaretka z nóżek wieprzowych gotowanych w szybkowarze pieczeń z żurawiną i orzechami- bez mięsa pasztet z selera- wegetariański Pierogi: wigilijne pierogi z soczewicą pierogi z pieczarkami krokiety
Proste Potrawyzamrażarce przez 5 minut. Stolnicę posypać obficie mąką. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości 2-3 mm. Obciąć nierówności, a resztę ciasta pokroić na prostokąty 7 cm x 11 cm. Każdy z prostokątów zwinąć w rurkę i ułożyć złożeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nierównościami wyłożyć foremki orzeszkowe lub wyrobić(...)torebki w pobliżu jednego z dolnych rogów; odciąć róg i wyciskać krem prze otwór). Ciastka posypać cukrem pudrem. ------ Podobne: Bananowce bez pieczenia Pasteis de nata Wiatraczki serowe ze śliwkami Wspominając dni spędzone w Hiszpanii, nie sposób nie dorzucić tutaj kilku zdjęć. Zdjęcia z Katalonii (Barcelony i Lloret de Mar) możecie zobaczyć tutaj , a w tym miejscu zdjęcia
Weekendy w domu i ogrodzieTruskawki rządzą i myślę, że jeszcze przez najbliższy tydzień tak pozostanie. A później się zaczną jagody, maliny, morele, brzoskwinie, wiśnie, jabłka, śliwki... aż zastanie nas jesień;) Póki jednak do jesieni daleko, cieszmy się sezonowymi owocami. Ja już wiem, że moment znów będę tęsknić za truskawkami, ale na razie korzystam z całych sił. Gdyby tak można było się najeść nimi(...)Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku, ubijać do uzyskania jednolitej kremowej masy. Wsypać mąkę i dodać olejek, wymieszać delikatnie łyżką. Formę do tarty (25cm) wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 12 minut w temp. 170stC. Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z formy, położyć na paterze i skropić likierem limoncello. Krem: dobrze
Obiad gotowy