ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:388/457)

Sierpniowe sakiewki z kurkami, cukinią i pomidorami 149

Sierpień to kopalnia ciepłych i delikatnych smaków. Soczyste pomidory, jędrne cukinie i kabaczki, delikatne patisony, smukła fasolka szparagowa, słodkie brzoskwinie i śliwki, winne jeżyny, chrupiące papryki, pierwsze dynie i grzyby. Tyle dobroci i tak pysznych samych w sobie, że czasami nie wiadomo co spałaszować w pierwszej kolejności i czy na surowo, czy może jakoś ugotować, podsmażyć, a może coś(...)świeżego rozmarynu 2 ząbki czosnku sól i pieprz olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Naleśniki 1. W misce wymieszaj mleko z jajami. 2. Dodaj pozostałe składniki - wymieszaj wszystko na gładkie ciasto. 3. Smaż cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Farsz: 1. Cukinię umyj i pokrój w kostkę - przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż na małym ogniu. 2. Kurki oczyść

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Podwójny sernik piernikowo-śliwkowy 185

Połączenie sernika pieczonego i gotowanego, do tego mus śliwkowo-czekoladowy z wyczuwalnym smakiem trufli. Całości dopełniają lukrowane pierniczki, które skrywają się w pieczonym serniku oraz w

Nastoletnie Wypiekanie
Tort z różą 32

niewielkiej misce mieszamy olej, ocet i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja). Dolewamy to do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy.  Ciasto przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (ja używam termoobiegu) przez około 20 minut. W czasie, gdy biszkopt się piecze, przygotowujemy nadzienie. Nadzienie(...)boki smarujemy pozostałym kremem różano-batatowym. Tort ozdabiamy według uznania. Najlepiej smakuje na drugi dzień Jak już wypróbujecie ten tort z różą polecam przetestować również tort z suszonych śliwek , tort orzechowy z kremem wiśniowym , tort z kremem dyniowym . Smacznego! • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza

Lamarida.pl
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 121

jednego królika, bo w przeciwnym razie nie było co jeść. Z tych królików to się czasem krew brało i robiło czarninę. Bardzo dobra, wspaniała czarnina. Dawało się tam jabłka, śliwki, gruszki, najczęściej z suszu. Albo się ją jadło z ziemniakami albo z kluseczkami. Inaczej to się nazywa Czarna Polewka . Jak na przyjęciu dostaniesz taką polewkę to już na drugi(...)widział. Tylko Niemcy kupowali. Bananów i cytryn to już w ogóle nie widziałem. H: Rodzynek też nie było. To nawet był problem po wojnie. Pamiętam, że jak mama robiła ciasto na święta to musiała uważać, bo tato cały czas podchodził i wyżerał. W: U nas pamiętam piernik piekło się na marchwi. M: Albo z melasy. W: Tak, melasę to robiło

Kryzysowa Książka Kucharska
Batony musli 133

Batony musli  Batoniki musli  W ramach wiosennej diety postanowiłam zrobić zdrowe, pożywne batoniki musli, te sklepowe mnie nie przekonują, czytając ich skład głowa zaczyna

Aromatyczne Podróże
Langosz z piekarnika 70

mąki. Składniki na ciasto wyrabiam ręcznie przez około 15 minut . Możesz też użyć miksera z hakami do ciasta drożdżowego . Mieszaj wówczas przez minimum 5 minut. Ciasto drożdżowe wyrabiam tak długo, aż będzie idealnie gładkie, elastyczne . Musi też ładnie odchodzić od miski i nie lepić się do rąk. Miskę oprószam mąką lub smaruję olejem . Kładę wyrobione ciasto i nakrywam czystą ściereczką(...)wyłączam piekarnik). Dłonie natłuszczam w oleju i wyrośnięte ciasto wyjmuję z miski . Możesz też samo ciasto polać 2 łyżkami oleju. Klejące ciasto kładę na blat kuchenny i dzielę na 4 kawałki. Możesz podzielić ciasto na 4 lub 8 kawałków, wszystko zależy jakiej wielkości placki węgierskie chcesz uzyskać. Z kawałków ciasta formuję kule. Następnie spłaszczam

Ania gotuje
Langosze z piekarnika 61

mąki. Składniki na ciasto wyrabiam ręcznie przez około 15 minut . Możesz też użyć miksera z hakami do ciasta drożdżowego . Mieszaj wówczas przez minimum 5 minut. Ciasto drożdżowe wyrabiam tak długo, aż będzie idealnie gładkie, elastyczne . Musi też ładnie odchodzić od miski i nie lepić się do rąk. Miskę oprószam mąką lub smaruję olejem . Kładę wyrobione ciasto i nakrywam czystą ściereczką(...)wyłączam piekarnik). Dłonie natłuszczam w oleju i wyrośnięte ciasto wyjmuję z miski . Możesz też samo ciasto polać 2 łyżkami oleju. Klejące ciasto kładę na blat kuchenny i dzielę na 4 kawałki. Możesz podzielić ciasto na 4 lub 8 kawałków, wszystko zależy jakiej wielkości placki węgierskie chcesz uzyskać. Z kawałków ciasta formuję kule. Następnie spłaszczam

Ania gotuje
Keks 355

Składniki: 100 g mieszanki keksowej (u mnie z Lidla - Belbake ) 100 g rodzynek 75 g śliwki suszonej garść żurawiny suszonej 100 ml wódki 1 łyżeczka zapachu

kulinarnyswiatdomi
Jabłka zapiekane pod kruszonką 122

  Super szybkie w wykonaniu i uzależniająco pyszne! Można oczywiście wykonać z innymi owocami, ale z dodatkiem jabłek smakuje wyśmienicie! Szczególnie jesienią. Bardzo polecam. Dla kogo

Mania Wypiekania
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 160

zabiję. Więc dziękuję bardzo, ćwiczta sobie sami. Ćwiczenia były przerywane okrzykami „do it!!”, „yes!” „great!”. Normalnie panie zachód!! Następnie pan kucharz wspiął się na wyżyny i przygotował jabłka i śliwki oprószone cynamonem z sosem z gorzkiej czekolady. I znowu prowadząca jęczała „ŁAŁ”. Przestałam oglądać. I przyszła kolej na panią Paruzel i jej zupy. Tych, którzy oglądali pierwszą serię pragnę uspokoić(...)pietruszki garść orzechów włoskich i pestek dyni kilka zielonych liści salaty masłowej garść listków bazylii dwa pęczki natki pietruszki olej (ja użyłam zwykłego Kujawskiego) kawałek sera bursztyn Na początek ciasto na kopytka: Dynię i ser zmieliłam na gładką masę. Przepuściłam ser przez praskę, a dynię potraktowałam blenderem. Do tego dodałam startą cebulę i czosnek i bardzo drobno pokrojone żółte chilli

ladykitchen
Ekspresowe dyniowe pieguski 63

czołówce wyszukiwań znalazł się krem z dyni i pieczonych warzyw , makaron w sosie z pieczonej dyni , dyniowe bułeczki z dwoma nadzieniami oraz najlepsza dyniowa pasta z suszoną śliwką do chleba . Jak widać, prym wiodą wytrawne i rozgrzewające dania, dlatego dziś przychodzę z dyniową słodkością pod postacią dyniowych ciastek piegusków, które przygotujecie w mgnieniu oka! :) Pyszne, rozpływające się w ustach(...)proszek do pieczenia - połącz na jednolitą masę. 3. Do masy dodaj posiekaną czekoladę i suszoną żurawinę. 4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładaj porcje masy ciasteczkowej - 1 łyżka ciasta na 1 ciastko - i lekko je rozpłaszcz. 5. Piecz w 180*C przez 13-15min. 6. Wyjmij ciastka z piekarnika i odczekaj 5 min zanim zdejmiesz je z blachy

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sernik kajmakowy 268

jednej strony nie przepadam za kalsycznym, domowym sernikiem z polewa czekoladową i (najgorzej!) z rodzynkami, a z drugiej strony mamy sernik toffie, sernik Oreo, sernik Snickers, sernik z suszonymi śliwkami w czekoladzie, sernik z Nutellą, sernik z białą czekoladą, i mnóstwo innych serników, które powodują, że na samą myśl o nich cieknie mi ślinka.  Przepis na sernik kajmakowy znalazlam(...)utrzeć z oboma rodzajami cukru, dodać 300g masy kajmakowej (w puszcze jest ok 500g, resztę zostawiamy na polewę. Tak samo robimy, jeśli gotujemy puszkę zagęszczonego mleka słodzonego- 300g do ciasta, a resztę odkładamy na polewę), jajka, ser i mąkę. Wszystko dobrze miksujemy. Konsystencja masy zależy od sera, którego używacie. Może wyjść naprawdę rzadka, ale jeśli dodacie mąkę ziemniaczaną, po upieczeniu

Zawsze głodna!
Czernina z kluchami 127

smakuje mi wybornie. A kto jej nie jada, ten nie jest Polakiem. :P Wywar: kaczka z podrobami włoszczyzna liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, majeranek, sól suszone jabłka/ śliwki/ gruszki (lub wszystkich po trosze) szklanka krwi kaczej 2,5 łyżki mąki pszennej łyżka octu, lub kwasek cytrynowy cukier Kluchy: kilka średnich ziemniaków łyżeczka soli mąka pszenna Wywar przygotowujemy niemal identycznie(...)resztą zupy i doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem według uznania. Obrane na kluchy ziemniaki traktujemy drobną tarką. Odciskamy wodę, dodajemy sól i mąkę w takiej ilości, by ciasto było zawiesiste, ale nie twarde, po czym dokładnie mieszamy. Łyżką stołową wrzucamy masę na gotującą się wodę i czekamy, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Gotowe! Podajemy z pokrojonymi podrobami, pietruszką

Kuchenna Kontrrewolucya