ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:395/457)

Tort czekoladowy z owocową nutą 222

Szukasz tortu na wyjątkową okazję? Sięgnij po ten doskonały przepis i zaskocz wszystkich gości smakiem oraz niebanalnym wyglądem :) Upiecz 3 biszkopty z tych przepisów: Idealny biszkopt

Kulinarna (nie)codzienność
Jak stworzyć funkcjonalną wyspę w małej kuchni? Sprawdź czy wiesz, jak wypiec chleb z gara żeliwnego lub jak upiec pyszny biszko 132

wyrabiaj ciasto robotem planetarnym przez 5 minut, przykryj ściereczką i odstaw na kwadrans, ponownie wyrabiaj ciasto przez 8 -10 minut robotem. Ciasto powinno pracować na haku. Ciasto przykryj szczelnie folią i odstaw na 45 minut, po tym czasie złóż w tzw. kopertę, ponownie odstaw na 30 minut do wyrośnię cia. Ciasto wyjmij na blat, uformuj składając prawidłowo ciasto w bochenek(...)przełóż do koszyczka rozrostowego lub durszlaka wyłożonego ściereczką kuchenn ą. Wa żne abyś ściereczkę lub koszyczek obsypał dokładnie mąką ry żową, dzięki czemu ciasto nie przyklei się do powierzchni. Bochenek wyrasta od 30 minut do 1 godziny. Przed pieczeniem nagrzej piekarnik wraz z garnkiem żeliwnym  VARDAGEN , szybkim ruchem przełóż chleb do gorącego garnka odwracając

SMYKWKUCHNI
Przepisy na tradycyjne potrawy wigilijne: 14 niezbędnych dań na Twoim stole 42

przez kilka minut. Kompot z suszu: tradycyjny napój na wigilijnym stole Kompot z suszu to napój, który nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Przygotowany z suszonych owoców, takich jak śliwki, jabłka, gruszki czy morele, kompot ma charakterystyczny smak i aromat. Przepis: 200 g mieszanki suszonych owoców 1,5 l wody 3 łyżki cukru 1 laska cynamonu, kilka goździków W garnku(...)grzybami: klasyczne danie wigilijne Pierogi z kapustą i grzybami to nieodłączny element polskiej kuchni, który na pewno przypadnie do gustu każdemu. Przygotowując pierogi, warto zwrócić uwagę na jakość ciasta oraz odpowiednie przyprawienie farszu. Gotowe pierogi można podać z tłuczoną cebulą i śmietaną. Kolacja wigilijna: jak urozmaicić tradycyjne dania? Choć tradycyjne potrawy wigilijne mają swoją niezastąpioną wartość, warto pomyśleć o urozmaiceniu

sierotka maRysia w kuchni
Jak przygotować grilla 178

Jak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami.  Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jak przygotować grilla 151

Jak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami.  Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie

Cztery Fajery
ZDROWY BATONIK ŚWIĄTECZNY - (Bakaliowiec, keks, blok bakaliowy bez mąki, mleka, masła) 185

wznowienie produkcji' na stół noworoczny (by zdrowo i smacznie przeskoczyć z 4 na 5 w dacie). :) SKŁADNIKI:- Bakalie, 600-700g  (U nas: orzechy mielone, mango, papaja, śliwki suszone, mandarynki kandyzowane, wiśnie kandyzowane, aronia suszona, czarna porzeczka suszona, rodzynki sułtańskie, rodzynki korynckie, mieszanka keksowa, skórka pomarańczowa, pomelo, dzika róża suszona, czarny bez suszony, orzechy makadamia, figi, jagody inkaskie(...)Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki. Cynamonowy Raj to starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak." (Opis: KLIK)Uwielbiamy tą niesamowitą, bezglutenową, zdrową, aromatyczną mieszankę. Jest idealnie wyważona i łatwo z niej wyczarować cuda, które zachwycą nawet wybredne podniebienia. Ba, nawet

Wypisz Wymaluj
Walentynkowe ciastka owsiane z fasolą i czekoladą 191

Świat doczekał się wielu pięknych wierszy o miłości, dla mnie najpiękniejsze słowa to: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions

Bon Appetit Małgorzaty
Tradycyjne dania kuchni polskiej – są po prostu pyszne! 81

albo szybki wieprzowej 200 g karkówki wołowej 200 g wędzonej kiełbasy 150 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg świeżej kapusty 2 śliwki wędzone 2 średnie cebule liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, jałowiec, majeranek, kolendra, rozmaryn olej smalec miód rzepakowy lub gryczany koncentrat pomidorowy Połam grzyby na niewielkie kawałeczki, zalej wrzątkiem(...)garnka. Cebulę zeszklij na patelni i włóż do tego samego garnuszka, co boczek. Rozgrzej smalec i obsmaż po kolei kawałeczki mięsa. Również wrzuć je do garnka. Pokrój śliwki w ćwiartki i połącz je z kiełbasą, grzybami i mięsem. Dodaj przyprawy do smaku, poza majerankiem. Pokrój w paski świeżą kapustę. Kiszoną kapustę opłucz, pokrój i włóż razem ze świeżą do garnka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
TOMMY CAFE CZYLI POLSKA KAWA I NIE TYLKO... 110

Kawa - zwana "płynnym czarnym złotem", to najpopularniejszy napój na świecie! Wypija jej się około 400 miliardów filiżanek rocznie .  Jest to też jeden z najważniejszych

Kuchnia MagdaLeny
Nalewka czyli ulubiony napój dobrej gospodyni 158

czereśnie i truskawki. A do jakich ciast? Ot, przykładowo do mufinek - przepis tutaj i po kliknięciu w zdjęcie.  8. Wino - bimber - nalewki Owoce, które nie nadają się do ciast można i tak użyć, choćby do zrobienia nastawu do bimbru. Owoce z wina również mogą posłużyć do zrobienia nalewki. 9. Przemrożone owoce do nalewek Jesienne owoce warto zbierać po pierwszych(...)połowę słoja możemy spróbować nalewki, by sprawdzić, czy jeszcze trzeba dodawać cukier, czy wystarczą teraz same owoce i wódka. My do ratafii dodajemy truskawki, porzeczki, wiśnie, czereśnie, maliny, jeżyny, śliwki, pigwowca, aronię, dziką różę, jarzebinę, czyli praktycznie te owoce, z których robimy nalewki przez cały sezon owocowy. Po prostu robiąc jakąś nalewkę kilka owoców odkładamy do ratafii.  Gdy już

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Dania na grilla - 5 pomysłów (poradnik - czyszczenie i konserwacja grilla) 102

Wiosna coraz bliżej - to oznacza, że niedługo rozpocznie się sezon grillowy.  My nie mogliśmy się już powstrzymać i w ostatnią niedzielę urządziliśmy sobie ucztę grillową

Kuchnia MagdaLeny
Przepis na pasztet 243

się znajdzie i jak tłusty pasztet chcemy mieć. W sumie, warto opanować kilka podstawowych zasad dotyczących produkcji domowego pasztetu, aby produkować pasztety w wielu wersjach smakowych z żurawiną, ze śliwką, w boczku itp. Z czego robimy pasztet ? Taki klasyczny pasztet robimy oczywiście z mięsa. Mięso może mieć postać surową lub gotowaną a nawet pieczoną. Do mięsa możemy dodać warzywa, grzyby(...)Notatki Jeśli nie masz kajzerki, zastąp ją 1/2 szklanki bułki tartej. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/przepis-na-pasztet/ MieszamWGarnku     Artykuł Przepis na pasztet pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
JAK JEDZĄ MAROKAŃCZYCY? 91

Istnieje także mieszanka 30 ziół i przypraw z suszonymi pączkami róż – nazywana jest RAS AL HANOUT. Do potraw często dodaje się MIÓD, MIGDAŁY, DAKTYLE, OWOCE PIGWY czy SUSZONE ŚLIWKI CO LUBIĄ PIĆ MAROKAŃCZYCY? Marokańczycy uwielbiają gorącą zieloną herbatę z miętą i dużą ilością cukru. O dziwo piją ją również w trakcie upałów – wspaniale gasi pragnienie!   Herbata podawana(...)środku, dlatego też SEFFA nazywa jest również „talerzem z niespodzianką”. BAKLAWA Na pierwszym miejscu wśród arabskich deserów trzeba wymienić oczywiście baklawę – pyszne i nieprzyzwoicie słodkie ciasto przyrządzane z wielu warstw cieniutkiego ciasta filo, przełożonego siekanymi migdałami i nasączonego miodem lub syropem na bazie miodu. BASBOUSA Migdałowe ciasto z semoliny, na które przepis znajdziecie już na blogu! TUTAJ

Ostra na Słodko