Co najbardziej nas gubi, gdy próbujemy jeść zdrowo? Można śmiało postawić tezę, że dwie rzeczy: niezdrowe przekąski i wysoko przetworzone produkty. Nie musisz jednak zupełnie unikać
Kuchnia MagdaLenyKolejna nowość na rynku słodkości! W Biedronce dostępne są batoniki bakaliowe w trzech ciekawych smakach. Na pierwszy rzut oka wyglądają fit i zdrowo ale czy na
Candy PandasPrzepis na pyszne nadziewane jabłka z grilla Grillowane jabłka nadziewane bakaliami lubimy wszyscy. A że pogoda dopisuje, to jabłka z grilla przygotowujemy w różnych wersjach dość
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWarstwa słodkiej i aromatycznej panna cotty w połączeniu z lekko kwaśnym musem śliwkowym to idealne połączenie. Deser robi się w krótką chwilę, a efekt końcowy jest
AleTorcikMuffinki doskonałe. Mięciutkie, aromatyczne, pełne owoców. Ciężko zachować umiar przy ich jedzeniu:) Razem z jagodowymi i czakoladowymi te zdecydowanie należą do moich ulubionych. SKŁADNIKI 1
DefinicjaSmakuwody 2 średniej wielkości pomarańcze 1 cytryna 5 łyżek miodu ok. 3-4 cm świeżego imbiru 50 g suszonych śliwek 2-3 laski cynamonu 5 ziaren kardamonu laska wanilii 8 goździków gwiazdka anyżu 100 g suszonej żurawiny 100 g suszonych śliwek 100 g moreli suszonych Jak zrobić: nalewka bożonarodzeniowa Pomarańcze, cytrynę oraz imbir pokrój w plastry. Laskę wanilii przekrój wzdłuż(...)przecedź nalewkę przez sitko, dokładnie odciskając wszystkie dodatki. Rozlej ją do butelek i wstaw do barku. Pamiętaj, aby nie wyrzucać suszonych owoców z nalewki – będą doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Zobacz też inne przepisy na nalewki Likier piernikowy Likier bożonarodzeniowy Nalewka z jarzębiny Likier czekoladowy Nalewka kawowa Świąteczna nalewka z pomarańczy Zobacz też nowe przepisy Nalewka bożonarodzeniowa Kapuśniaczki
okolicepalnika.plpoprzednim miesiącu w akcji gotowanie za głosowanie zaproponowałam Wam portugalskie ciastko ze śliwkami (pastel de nata). Postanowiłam je jednak przygotować w wersji z wiśniami, gdyż szkoda by nie wykorzystać darów natury z ogródka, a po drugie, ten przepis już długi czas czekał zanim go wypróbuję. Po trzecie, widziałam też duże zainteresowanie nimi z Waszej strony, więc tym bardziej(...)początku mnie kusiły, więc wiedziałam, że prędzej czy później się tutaj pojawią. Nie wiem, czy jest to oryginalna receptura na tego typu wypiek, gdyż widziałam też ich wersję z ciasta francuskiego. Natomiast na pewno mogę powiedzieć, że są pyszne i nie raz zrobię je z różnymi owocami. Połączenie słodkiego kremu z kwaśnymi owocami tworzy niesamowicie zgrany duet. Poza
Fabryka pomysłówoleju. Doprawiłam ją solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Przełożyłam ją do sera. Ser doprawiłam solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam z ziemniakami i cebulą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z ciasta odrywałam nieduże kawałki i rozpłaszczałam w dłoniach na placek. Na środku kładłam łyżeczkę farszu i zlepiałam brzegi formując kulkę. Ulepione pyzy odkładałam na drewnianą deskę obsypaną mąką. W dużym garnku zagotowałam(...)mięsem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/pyzy-z-miesem.html), knedle z czereśniami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/knedle-z-czeresniami.html), knedle ziemniaczano - serowe z truskawkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/knedle-ziemniaczano-serowe-z-truskawkami.html), knedle serowe ze śliwkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/knedle-serowe-ze-sliwkami-mrozonymi.html), knedle z kaszy manny z truskawkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/knedle-z-kaszy-manny-z-truskawkami.html), knedle węgierskie ( link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/wegierskie-knedle-z-biaego-sera.html). SMACZNEGO
Waniliowe ImprowizacjeOstatnio u mnie jesiennie na maksa. Coraz częściej sięgam po jabłka i śliwki, ale także orzechy i grzyby. Te ostatnie wręcz zwojowały moją kuchnię. Tata chyba nadrabia zeszłoroczne braki w tej kwestii, a mi z kolei nie brak pomysłów, gorzej tylko z czasem, aby wszystko zrealizować, ale gromadzę małe zapasy, ewentualnie robię różne dania z ich wykorzystaniem(...)nimi świetnie smakują zarówno podane z wody, podsmażane czy polane mięsnym gulaszem. Trzy wersje sprawdziłam, więc możecie wybrać tą, która odpowiada Wam najbardziej. Składniki na 30-35 sztuk: Ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko 2/3-1szklanka wody ½ łyżeczki soli 2 łyżki oleju Farsz: 1,5 talerza pokrojonych dość drobno podgrzybków (talerz taki jak do zupy) tj. taki czubaty pojemnik
Fabryka pomysłówJak zrobić ciasteczka owsiane bez mąki, bez cukru i bez jajek . To nasz kolejny przepis na owsiane ciasteczka tym razem w wersji super light. Ciasteczka owsiane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj propozycja deserowa czyli sernik dla zapracowanych. Szybki w wykonaniu i wystarczy do niego tylko z jedna kostka sera.Na spód sernika użyłam sucharków z rodzynkami
Sama słodycz i szczypta chilibyć i koniec. Za każdym razem piekę inny. Mam dla Was propozycję na pyszny sernik na kruchym cieście z suszonymi owocami. Aksamitny i pyszny. Bardzo słodki. Bardzo polecam. Upieczcie na świąteczny stół. Słodkich inspiracji Wam życzę. Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 małe jajko 1 cukier waniliowy 10 dag masła(...)cukier waniliowy 30 dag suszonych owoców od HELIO Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy kasza manna do oprószenia ciasta Wykonanie pysznego sernika z suszonymi owocami: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy je i wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą
Izabelawkuchnigrejpfrutową skórką. Myślałem też o cytrynowej, ale akurat nie przerabiamy takich ilości cytryn żeby mi się cokolwiek uzbierało. Tak na marginesie dodam, że z niektórych owoców, jak np. śliwki, to nawet pestki mogę wykorzystywać w nalewkach. Albo liście drzew czy krzewów owocowych. Tak, naprawdę nic się nie marnuje. Zdaję sobie oczywiście sprawę, że nie każdy robi nalewki. Ale takie skórki(...)dziesiątkę. Czekajcie więc na przepis :) Można równie dobrze większą ilość skórek zalać spirytusem, potrzymać kilka tygodni i mamy niesamowitą domową esencję pomarańczową czy mandarynkową. Możemy ją wykorzystać np. do ciasta. Albo do aromatyzowania nalewek :) Do ciasta możemy też po prostu suche skórki używać. Wystarczy wcześniej tylko je namoczyć w minimalnej ilości wody, żeby zmiękły nieco. A w najbliższych planach
Marder&Marder Manufactureobjęte certyfikatem kontroli PL-EKO-03 COBICO 360 kcal/100 g Ciasteczka Babci Ani orkiszowe naturalne, ok. 2,9 zł/100 g Składniki: mąka orkiszowa, otręby orkiszowe, tłuszcz kokosowy, sól (ciasto fermentowane) 446 kcal/100 g 2. Pestki dyni, słonecznika, orzechy, migdały Zdrowe, bogate w dobre tłuszcze, zawierają minimum zbędnych dodatków. Przekąska idealna gdyby nie ich spora kaloryczność. Sprawdzą się, jeśli(...)Pestki dyni Bakalland, ok. 4,2 zł/100g 556 kcal/100 g Bakalland, Orzechy włoskie fresco, ok. 4,5 zł/70 g 645 kcal/ 100 g 3. Suszone daktyle, śliwki, banany Skondensowane źródło witamin, składników mineralnych i błonnika, ale także cukru. Trzeba na nie uważać, bo czasem oprócz własnego cukru (czyli głównie fruktozy) zawierają ten dodany przez producenta. Są także
Powiedz dietom nie