"Nieboszczyk pan mój, Stolnik, pierwszy pan w powiecie, Bogacz i familiant, miał jedyne dziecię, Córkę piękną jak anioł [...] I już miał się oświadczać, lecz pomiarkowano
kgwjanczewodość, że można je pałaszować bez wyrzutów sumienia, to jeszcze świadomość, że są pełne korzystnych wartości odżywczych, sprawia, że nie można ich nie lubić! Fajnym fit zamiennikiem do wielu ciast i deserów jest znana i lubiana kasza jaglana, która stanowi genialne tło dla nowych smaków. Ten budyń to świetna bezmleczna i bezglutenowa alternatywa, a w dodatku świetnie wygląda! Jest kremowy(...)przyprawy, skórkę z owoców cytrusowych, czy cząstki owoców. Ten przepis potraktuj jako pomysł i stwórz samodzielnie swój ulubiony budyń jaglany! Chociaż nie ukrywam, że ta czekoladowo-waniliowa wersja ze śliwkami jest przepyszna! ;) * SKŁADNIKI na 2-4 porcji 200 g kaszy jaglanej 300 ml śmietanki kokosowej (zebranej z góry z puszki po mleku) 4 łyżki syropu klonowego (lub miodu) kilka kropli
Food SquarePyszne, delikatne, leciutkie dzięki pianie z białek. Można je nadziewać czym się chce. Farszem z jarmużu, a może śliwki, jabłko na słodko? Dowolnie. Jak podpowiada Wam wyobraźnia. ok 700 gram ziemniaków mącznych, ugotowanych i przeciśniętych przez praskę, wystudzonych 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 3 jaja w tym jedna do posmarowania wierzchu sól do smaku Farsz: paczka rozmrożonego szpinaku paczuszka(...)razem, wlać wino i odparować. Lekko wystudzić Do wystudzonych ziemniaków dodać 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną ( dosypcie więcej jeśli będzie za lepkie) i pianę z 2 białek. Wyrobić ciasto. . Ciasto podzielić na równe części . Uformować kulę rozpłaszczyć, a środek nadziewać farszem. Zalepić, uformować knedel, obtoczyć w kaszce kukurydzianej i układać na blasze. Wszystkie posmarować rozmąconym jajem. Piec
AZgotuj!Sernik jest to jednoznacznie moje ulubione danie w kuchni! Dziś prezentuję Wam przepis na pyszny sernik z musem śliwkowym! Sernik jest bardzo smaczny, może trochę
Kuchnia ŁukaszaKuleczki suszonej aronii toczą się po blacie, uciekają z zasięgu wzroku gospodyni. W żółtym fartuszku krząta się po pachnącej kuchni. Suszone owoce trafiają do garnka, a
W kuchni Karmel-itkiposmarowania Przygotowanie Przesianą mąkę przekładamy do miski, dodajemy sól, jajka, cukier, ciepłe mleko (ale nie gorące) i drożdże. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy olej i wyrabiamy przez kilka minut. Można to również zrobić za pomocą robota z hakiem. Ciasto powinno być bardzo miękkie, lepkie, trochę lejące się. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją(...)można przygotować nadzienie. Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Twaróg miksujemy blenderem z cukrem i żółtkiem. Następnie ciasto wyjmujemy na stolnicę lub blat posypany mąką i jeszcze raz wyrabiamy, podsypując taką ilością mąki, aby przestało lepić się do dłoni. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich znowu na dwie, a następnie z każdego kawałka formujemy po trzy kulki
e-PrzepisyKulinarnefilozofii urozmaicania drożdżówek, to drożdżówka sezonowa. 👉Jak zrobić drożdżówki z rabarbarem❓ Można zrobić drożdżówki z jagodami, czyli jagodzianki: https://youtu.be/dzVED2BwvH4 lub ze śliwkami: https://youtu.be/pfZ9-DDbkLk Mogą też być z: - truskawkami: https://youtu.be/hwu4iyckwwM - borówkami: https://youtu.be/p6APEuRatek - makiem: https://youtu.be/-_5dXsMiJ2k i to wszytko już jest na naszym kanale, a dziś do kolekcji(...)łodyg rabarbaru Przygotowanie: Drożdże i cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej śmietanki. Następnie dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewając śmietankę zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania wlewamy roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy do momentu aż wchłonie cały tłuszcz i będzie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia
Dieta Rozdzielna i ZdrowieJadałam głównie u schyłku lata, gdy nasza śliwa obrodziła w dorodne owoce. Nie wiedzieć dlaczego właśnie tylko ze śliwkami robiono u mnie w domu knedle, i zdałam sobie sprawę, że tak bardzo to wspomnienie we mnie się zakorzeniło, że ja również czekałam do późnego lata żeby je zjeść, aż w końcu truskawki otwarły mi śliwkowe oczy, knedle nie muszą(...)brązowy cukier Przygotowanie: 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, następnie obieramy przepuszczamy przez praskę, studzimy 2. Do ziemniaków dodajemy make, jajka i szczyptę soli, zagniatamy jednolite ciasto, truskawki myjemy i pozbywamy szypułek 3. Z ciasta formujemy wałek, na podsypanej mąką stolnicy odcinamy po kawałku ciasta, spłaszczamy w dłoni i owijamy ciastem truskawkę, rolujemy w dłoniach i odkładamy
Słodki KompromisPrzed świętami zawładnęło mną całkowite zawirowanie kulinarne. Przygotowania, kombinowanie co by tu jeszcze wymyślać przekładają się częstym publikowaniem przepisów na blogu. Ciasta, desery, ryby, zupy ... aż do zakąsek i dodatków. Tym razem publikuję pyszny domowy smalczyk, bez którego również nie wyobrażam sobie świąt:) Ogórek kiszony, świeże pieczywo i smalczyk- idealna zakąska/ zagryska! Polecam! Składniki: 1 kg słoniny ½ kg suszonych grzybów(...)wodzie). Po godzinie całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy całość jeszcze pół godziny .Smalczyk zlewamy do kamionki lub słoika. Jeżeli nie mamy grzybów można spróbować z suszonymi śliwkami i jabłkiem w równej proporcji
Tradycyjna KuchniaKochani zrobiłam sobie dłuższą przerwę od blogowania, bo jakoś czas mi na to nie pozwalał. Od końca sierpnia prowadzę dodatkowe lekcje z przedmiotów ścisłych i warsztaty
vaniliowoczekoladowaHej!, skoro zima to i banan wraca do łask :). To jedno z najbardziej odżywczych owoców. Jest bardzo uniwersalne, bo można nim zastąpić śniadanie a jednocześnie świetnie
Kuchnia PROzdrowotnaproszku 😍 Lubię i te, i te tak samo. To pyszna klasyka, która zawsze przywołuje u mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa. Do moich racuchów zawsze pakuję jakieś owoce: śliwki, jabłka, kwaśny rabarbar, a dziś trafiły do nich morele. Wyszło pysznie i aromatycznie 😍 Składniki: (na 10 dużych sztuk) 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)oraz mleko. Miksujemy chwilę do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko i morele. i mieszamy wszystko łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta (ja kładłam po 2 łyżki na 1 racuszka). Smażymy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Musimy "wyważyć" temperaturę smażenia, nie może być ona zbyt niska, ani też zbyt
Walijskie Pichcenietaki doskonały czas na gotowania. Szybciej robi się ciemno, jest chłodniej, za to kulinarnie jesień, czyli sezonowo, to cała gama samych cudowności. Dostępne mamy sezonowo: dynię, marchew, śliwki czy jabłka i gruszki. To moment, kiedy aż prosi się o to aby wykorzystać to, co daje nam natura w pełni i aby móc się tym cieszyć(...)Odstaw. W osobnej misce utrzyj za pomocą miksera żółtka z ksylitolem i olejem. Dodaj mąki, sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj składniki. Dodaj ostrożnie ubite białka jaj. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem formy lub wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki dokładnie umyj, przekrój na pół, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w cienkie plastry. Na wierzchu ciasta ułóż gruszki
Mango PapajaWafle z masą z mleka w proszku są specjałem w naszej Rodzinie, który robimy od ponad 20 lat na święta lub rodzinne spotkania. Spośród wielu innych
niecodziennikparyW czasach dużego wyboru soków, wód smakowych i napojów gazowanych gotowanie kompotów owocowych odchodzi w zapomnienie. Jednak warto poświęcić trochę czasu i ugotować domowy kompot z
niecodziennikpary