mój ulubiony przepis na knedle ze śliwkami. Ciasto według tego przepisu wychodzi bardzo delikatne, jest po prostu pyszne! Polewę do knedli przygotowałam z oleju koksowego i cukru kokosowego, możesz oczywiście podać je ze śmietaną, bułką tartą, cukrem i posypać cynamonem, każda opcja będzie pyszna. Składniki: 400 g ziemniaków (ugotowanych) 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 jajko(...)łyżki oleju koksowego 2 łyżki cukru kokosowego cynamon Przygotowanie : Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, następnie jeszcze ciepłe dokładnie rozgniatam praską. Ziemniaki odkładam, żeby przestygły. Śliwki myję, pozbawiam pestki i obsypuję delikatnie w środku cynamonem. Przygotowuję ciasto: Do ziemniaków dodaję mąkę, sól, jajko, wyrabiam na gładkie ciasto. Podczas wyrabiania możesz dosypać mąki, ale nie za dużo ponieważ zbyt duża ilość spowoduje
Kukuleczkimój ulubiony przepis na knedle ze śliwkami. Ciasto według tego przepisu wychodzi bardzo delikatne, jest po prostu pyszne! Polewę do knedli przygotowałam z oleju koksowego i cukru kokosowego, możesz oczywiście podać je ze śmietaną, bułką tartą, cukrem i posypać cynamonem, każda opcja będzie pyszna. Składniki: 400 g ziemniaków (ugotowanych) 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 jajko(...)łyżki oleju koksowego 2 łyżki cukru kokosowego cynamon Przygotowanie : Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, następnie jeszcze ciepłe dokładnie rozgniatam praską. Ziemniaki odkładam, żeby przestygły. Śliwki myję, pozbawiam pestki i obsypuję delikatnie w środku cynamonem. Przygotowuję ciasto: Do ziemniaków dodaję mąkę, sól, jajko, wyrabiam na gładkie ciasto. Podczas wyrabiania możesz dosypać mąki, ale nie za dużo ponieważ zbyt duża ilość spowoduje
KukuleczkiKruche ciasto w połączeniu ze śmietankową masą i kwaskowatym rabarbarem to doskonały deser do letniej kawy. Struktura masy śmietankowej przypomina w smaku sernik :) Ciasto wychodzi dosyć słodkie więc można zmniejszyć ilość cukru. Do ciasta można dodać dowolne owoce, np. truskawki, śliwki. Ciasto kruche: 2,5 szkl mąki pszennej 1 i 1/3 szkl cukru 2 op. budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku
Smakołyki AsiSezon na śliwki, wspaniale, kolejne owoce, które bardzo lubię. Jeśli zostaję nimi obdarowana u mnie się nie zmarnują. Dziś pyszny placek ze śliwkami w roli głównej. Ciasto jest wilgotne co spowodowane jest dodatkiem jogurtu po prostu rozpływa się w ustach. Zapraszam. Skala smaku / najlepszy wg mnie jest jogurt typu greckiego. Źródło blog "Ilovebake.pl" SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki tortowej(...)szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu 80 g masła lub margaryny, zimnej DODATKOWO: 500 g śliwek Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrami na puszystą i jasną masę przez ok. 5 min. Zmniejszamy obroty miksera
Kubki smakusezonie na śliwki nie może zabraknąć u mnie w domu drożdżowego ciasta ze śliwkami i kruszonką. Bardzo smaczny pomysł na umilenie sobie czasu przy filiżance(...)kawy czy chociażby pomysł na śniadanie zamiast drożdżówki do kubka mleka. Jak dla mnie śliwki są bardzo wdzięcznym owocem do każdego rodzaju wypieku, pięknie pasują do ciast drożdżowych jak [...] Artykuł Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąstołem pełnym słodkości unosi się chmura szczęścia i radości. Coś takiego bym zaaplikowała polskim politykom, aby się pozbyli agresji, chamstwa i zwykłej głupoty. Odrywane drożdżowe z cynamonem i śliwkami to drożdżowe ciasto na niedzielę . Pogoda wciąż dopisuje, aczkolwiek już nie jest tak przesadnie ciepło, po prostu w sam raz. Nie mogę uwierzyć, że już minęła połowa sierpnia! A jak sierpień(...)Złóż ciasto kilka razy aby uszło z niego powietrze i rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm. W miseczce wymieszaj miękkie masło z cukrem i cynamonem. Posmaruj wierzch ciasto cynamonowym masłem. Śliwki wypestkuj i pokrój wzdłuż, następnie rozprowadź równomiernie na placku. Zwiń placek w rulon i pokrój na kawałki o grubości 2 cm, u mnie to 16 kawałków. Blaszkę wyłóż
codojedzeniaPrzyznam szczerze, że ciasta ze śliwkami nie za często goszczą na naszym stole. Dlatego, kiedy dostałam śliwki, wiadomo było, że powstanie z nich ciacho. Padło na ciasto drożdżowe. Ale, żeby nie było zbyt nudno, dodałam jeszcze warstwę serową. Całość wieńczy kruszonka. W sumie, ten placek drożdżowy przypomina więc w smaku drożdżówki, ale jest zdecydowanie lepszy od tych kupnych. Wilgotny(...)ubić z odrobioną soli na pianę. Dodać do masy serowej i wymieszać. Kruszonka Podane składniki rozetrzeć na kruszonkę. Blachę wyłożyć papierem. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę. Na ciasto drożdżowe wykładamy masę serową. Śliwki tniemy na połówki, wyjmujemy pestki, układamy wnętrzem do góry. Posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/placek-drozdzowy-warstwa-serowa-sliwkami/ BosowKuchni Artykuł Placek drożdżowy
Mieszam w GarnkuIntegralny element każdej jesieni: ciasto kruche ze śliwkami. Dziś w amerykańskiej wersji, jako 'paj' - upieczone w okrągłej formie do tarty, z kratką z ciasta na wierzchu. Pyszne, mocno owocowe (nie żałowałam śliwek), dzięki sprytnemu zabiegowi, polegającemu na układaniu owoców miejscem po wypestkowaniu do góry. Dzięki temu sok ze śliwek gromadzi się w nich samych, a nie spływa do ciasta, powodując(...)lodówce. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować na kształt formy i wyłożyć nim jej dno. Resztę ciasta również rozwałkować i powycinać paski szerokości kilku centymetrów. Na ciasto w formie wyłożyć śliwki miejscem po pestkach do góry, posypać cukrem, udekorować paskami ciasta. Piec w temp. 180 st. C przez
Słodkie inspiracjeminutę utrzeć na dużych obrotach na dość gęste ciasto - tortownica 24 cm wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - do blaszki rozsmarować z połowę ciasta na cieście poukładać małe śliwki bez pestek, na śliwkach rozsmarować resztę ciasta i poukładać śliwki zamiast kruszonki posypać śliwki błonnikiem i piec w 200C około 40-45 minut ciasto jest po prostu smaczne............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsię rozprowadzić w wysmarowanej i posypanej bułką blaszce. Już łącząc pianę z ciastem mam rozgrzewający się piekarnik. Ciasto równo rozkładam na całej powierzchni formy. Umyte, osączone śliwki pozbawiam pestek i połówki układam na cieście cięciem ku górze. Wkładam do piekarnika w temperaturę 180 stopni i piekę około 35-40 minut. Wskazana jest próba patyczka, musi być suchy po nakłuciu. Posypuję(...)naszym zagrali w tetris. Rozgrywka nie była długa :) * Śliwki do tego ciasta nie muszą być mocno dojrzałe, nawet lepiej, żeby były lekko twardawe, lepiej zaprezentują się w gotowym cieście. #placekzesliwkami #śliwki #ciastoucieranezesliwkami #latwewypieki #szybkieciasto #itbmtt
I tu będę miała takie teJest mi niezmiernie miło zaprosić Was do lektury najnowszego numeru magazynu Spring Plate. Znajdziecie w nim smaki jesieni, a w nich m.in. moje kruche ciasto ze śliwkami. Magazyn ten śledzę od początku. Każdy numer jest oprawiony w przepiękne fotografie, a to wszystko pod okiem Weroniki z blogu Spring Plate. Nie powiem ile czasu się […] Artykuł Kruche ciasto ze śliwkami
Pink Envelopedekoracji olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy cukier i wbijamy jajka - całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy w niewielkie cząstki, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcję racuchów, smażymy do zarumienienia z dwóch stron. Podajemy z cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidworze szaro, buro i chcecie poprawic sobie humor , nic lepiej go nie poprawi jak to ciasto :) Do pełnego szczescia potrzebne beda sliwki ;) gdy w domu się znajda to nie zwlekajcie tylko bierzcie się do pracy :) Wymiary blaszki: tortownica średnica 25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 50-60 minut Skladniki: 2 szklanki maki pszennej niecała szklanka cukru trzcinowego(...)szklanki wody. Studzimy. Następnie caly czas mieszając , dodajemy po jednym zoltku , po trochu maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ubijamy piane z białek i delikatnie laczymy ja z ciastem. Śliwki kroimy na pol , wyjmujemy pestki i układamy na wylane ciasto do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 -55 minut w temp
Słodkości i nie tylkomąki tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao 100 g suszonej śliwki kalifornijskiej 50 g suszonej moreli Dodatkowo: cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Ciasto - śliwkę i morelę pokroić w kostkę. Margarynę rozpuścić w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Następnie(...)lekko wymieszać. Dodać dżem morelowy, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao - dokładnie wymieszać na gładką masę. Następnie dodać pokojone w kostkę bakalie, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm (lub keksówki) gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Piec około 45 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkościNajlepsze ciasta, to proste ciasta :) dlatego dzisiaj przepis na kruche ciasto z mrożonymi śliwkami i kruszonką, bo akurat takie owoce miałam pod ręką. Śliwki można zastąpić każdymi owocami (truskawkami, jagodami czy jabłkami). Składniki: 350 g mąki pszennej 100 g cukru 250 g masła 2 małe jajka opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sposób przygotowania: W misce(...)śliwki, żeby się trochę rozpadły i rozmiękły. Można dodać trochę cukru....zależy jak kto woli. Ciasto jest słodkie, więc ja wolę kiedy śliwki będą trochę kwaskowate. Świeże śliwki wystarczy pokroić na ćwiartki, wypestkować i układać na cieście. W międzyczasie przygotowuję także kruszonkę: 150 g mąki pszennej 100g cukru 100g masła Po wyjęciu z lodówki wylepiam tortownicę ciastem (o średnicy
upichcic