ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:56/419)

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 91

sezonie na śliwki nie może zabraknąć u mnie w domu drożdżowego ciasta ze śliwkami i kruszonką. Bardzo smaczny pomysł na umilenie sobie czasu przy filiżance(...)kawy czy chociażby pomysł na śniadanie zamiast drożdżówki do kubka mleka. Jak dla mnie śliwki są bardzo wdzięcznym owocem do każdego rodzaju wypieku, pięknie pasują do ciast drożdżowych jak [...] Artykuł Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Odrywane drożdżowe z cynamonem i śliwkami 113

stołem pełnym słodkości unosi się chmura szczęścia i radości. Coś takiego bym zaaplikowała polskim politykom, aby się pozbyli agresji, chamstwa i zwykłej głupoty. Odrywane drożdżowe z cynamonem i śliwkami to drożdżowe ciasto na niedzielę . Pogoda wciąż dopisuje, aczkolwiek już nie jest tak przesadnie ciepło, po prostu w sam raz. Nie mogę uwierzyć, że już minęła połowa sierpnia! A jak sierpień(...)Złóż ciasto kilka razy aby uszło z niego powietrze i rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm. W miseczce wymieszaj miękkie masło z cukrem i cynamonem. Posmaruj wierzch ciasto cynamonowym masłem. Śliwki wypestkuj i pokrój wzdłuż, następnie rozprowadź równomiernie na placku. Zwiń placek w rulon i pokrój na kawałki o grubości 2 cm, u mnie to 16 kawałków. Blaszkę wyłóż

codojedzenia
Placek drożdżowy z warstwą serową i śliwkami 104

Przyznam szczerze, że ciasta ze śliwkami nie za często goszczą na naszym stole. Dlatego, kiedy dostałam śliwki, wiadomo było, że powstanie z nich ciacho. Padło na ciasto drożdżowe. Ale, żeby nie było zbyt nudno, dodałam jeszcze warstwę serową. Całość wieńczy kruszonka. W sumie, ten placek drożdżowy przypomina więc w smaku drożdżówki, ale jest zdecydowanie lepszy od tych kupnych. Wilgotny(...)ubić z odrobioną soli na pianę. Dodać do masy serowej i wymieszać. Kruszonka Podane składniki rozetrzeć na kruszonkę. Blachę wyłożyć papierem. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę. Na ciasto drożdżowe wykładamy masę serową. Śliwki tniemy na połówki, wyjmujemy pestki, układamy wnętrzem do góry. Posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/placek-drozdzowy-warstwa-serowa-sliwkami/ BosowKuchni Artykuł Placek drożdżowy

Mieszam w Garnku
Plum pie (kruche ze śliwkami) 124

Integralny element każdej jesieni: ciasto kruche ze śliwkami. Dziś w amerykańskiej wersji, jako 'paj' - upieczone w okrągłej formie do tarty, z kratką z ciasta na wierzchu. Pyszne, mocno owocowe (nie żałowałam śliwek), dzięki sprytnemu zabiegowi, polegającemu na układaniu owoców miejscem po wypestkowaniu do góry. Dzięki temu sok ze śliwek gromadzi się w nich samych, a nie spływa do ciasta, powodując(...)lodówce. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować na kształt formy i wyłożyć nim jej dno. Resztę ciasta również rozwałkować i powycinać paski szerokości kilku centymetrów. Na ciasto w formie wyłożyć śliwki miejscem po pestkach do góry, posypać cukrem, udekorować paskami ciasta. Piec w temp. 180 st. C przez

Słodkie inspiracje
ciasto kokosowe ze śliwkami i błonnikiem... 152

minutę utrzeć na dużych obrotach na dość gęste ciasto - tortownica 24 cm wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - do blaszki rozsmarować z połowę ciasta na cieście poukładać małe śliwki bez pestek, na śliwkach rozsmarować resztę ciasta i poukładać śliwki zamiast kruszonki posypać śliwki błonnikiem i piec w 200C około 40-45 minut ciasto jest po prostu smaczne............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
A śliweczka... - prosty placek śliwkowy 165

się rozprowadzić w wysmarowanej i posypanej bułką blaszce. Już łącząc pianę z ciastem mam rozgrzewający się piekarnik. Ciasto równo rozkładam na całej powierzchni formy. Umyte, osączone śliwki pozbawiam pestek i połówki układam na cieście cięciem ku górze. Wkładam do piekarnika w temperaturę 180 stopni i piekę około 35-40 minut. Wskazana jest próba patyczka, musi być suchy po nakłuciu. Posypuję(...)naszym zagrali w tetris. Rozgrywka nie była długa :) * Śliwki do tego ciasta nie muszą być mocno dojrzałe, nawet lepiej, żeby były lekko twardawe, lepiej zaprezentują się w gotowym cieście. #placekzesliwkami #śliwki #ciastoucieranezesliwkami #latwewypieki #szybkieciasto #itbmtt

I tu będę miała takie te
Kruche ciasto ze śliwkami 85

Jest mi niezmiernie miło zaprosić Was do lektury najnowszego numeru magazynu Spring Plate. Znajdziecie w nim smaki jesieni, a w nich m.in. moje kruche ciasto ze śliwkami. Magazyn ten śledzę od początku. Każdy numer jest oprawiony w przepiękne fotografie, a to wszystko pod okiem Weroniki z blogu Spring Plate. Nie powiem ile czasu się […] Artykuł Kruche ciasto ze śliwkami

Pink Envelope
Racuchy ze śliwkami 133

dekoracji olej do smażenia   PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy cukier i wbijamy jajka - całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.  Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy w niewielkie cząstki, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcję racuchów, smażymy do zarumienienia z dwóch stron. Podajemy z cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Murzynek ze sliwkami 231

dworze szaro, buro i chcecie poprawic sobie humor , nic lepiej go nie poprawi jak to ciasto :) Do pełnego szczescia potrzebne beda sliwki ;) gdy w domu się znajda to nie zwlekajcie tylko bierzcie się do pracy :) Wymiary blaszki: tortownica średnica 25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 50-60 minut Skladniki: 2 szklanki maki pszennej niecała szklanka cukru trzcinowego(...)szklanki wody. Studzimy. Następnie caly czas mieszając , dodajemy po jednym zoltku , po trochu maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ubijamy piane z białek i delikatnie laczymy ja z ciastem. Śliwki kroimy na pol , wyjmujemy pestki i układamy na wylane ciasto do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia.  Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 -55 minut w temp

Słodkości i nie tylko
BABKA KAKAOWA ZE ŚLIWKĄ 68

mąki tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao 100 g suszonej śliwki kalifornijskiej  50 g suszonej moreli Dodatkowo: cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Ciasto -  śliwkę i morelę pokroić w kostkę. Margarynę rozpuścić w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Następnie(...)lekko wymieszać. Dodać dżem morelowy, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao - dokładnie wymieszać na gładką masę. Następnie dodać pokojone w kostkę bakalie, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm (lub keksówki) gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.  Piec około 45 minut w temperaturze

Ciastka - domowe słodkości
Kruche ze śliwkami i kruszonką 127

Najlepsze ciasta, to proste ciasta :) dlatego dzisiaj przepis na kruche ciasto z mrożonymi śliwkami i kruszonką, bo akurat takie owoce miałam pod ręką. Śliwki można zastąpić każdymi owocami (truskawkami, jagodami czy jabłkami). Składniki: 350 g mąki pszennej 100 g cukru 250 g masła 2 małe jajka opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sposób przygotowania: W misce(...)śliwki, żeby się trochę rozpadły i rozmiękły. Można dodać trochę cukru....zależy jak kto woli. Ciasto jest słodkie, więc ja wolę kiedy śliwki będą trochę kwaskowate. Świeże śliwki wystarczy pokroić na ćwiartki, wypestkować i układać na cieście. W międzyczasie przygotowuję także kruszonkę: 150 g mąki pszennej 100g cukru 100g masła Po wyjęciu z lodówki wylepiam tortownicę ciastem (o średnicy

upichcic
Bezglutenowy placek ze śliwkami 128

u0142adamy na wierzch ciasta i posypujemy cukrem i migda\u0142ami. Pieczemy ok. 30-40 minut w 180 st. C."],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Bezglutenowy placek ze śliwkami Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Składniki 100 g mąka kokosowa 200 g mąka ryżowa 150 g mąka kukurydziana 1,5 łyżeczka proszek do pieczenia 100 g erytrol(...)cukier wanilinowy do posypania Sposób przygotowania Łączymy ze sobą suche składniki, a następnie dodajemy mokre. Wyrabiamy zwarte ciasto. Ciastem wykładamy formę do pieczenia ok. 25x25 cm. Ciasto nie urośnie tylko trochę. Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy na ćwiartki. Wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy cukrem i migdałami. Pieczemy ok. 30-40 minut

Kucharzyca
Piernik z suszoną śliwką. 139

Dziś mam dla Was świetny przepis na puszysty piernik z dodatkiem suszonych śliwek. Ciasto jest  mięciutkie, bardzo smaczne i pomimo użytego do wypieku miodu, piernik nie musi dojrzewać, więc może być przygotowany na ostatnią chwilę. Jeśli przygotujecie go dzień, lub dwa dni wcześniej istnieje ogromne ryzyko, że Świąt nie doczeka, gdyż zostanie zjedzony ;) Ja piekę wcześniej, a następnie mrożę(...)piernika, solą, sodą oczyszczoną i porcjami dodajemy do ubitego masła, dokładnie miksując. Na koniec wlewamy mleko i dokładamy śliwki wraz ze skórką z pomarańczy, dokładnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut. Gotowe ciasto studzimy w formie.       Polewa. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Dekorujemy

Rozpustne gotowanie
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kardamonową kruszonką 105

straganach warto zrobić knedle i upiec ciasto drożdżowe, to święta dwójka każdej śliwkowej pory. Do drożdżowca użyłam węgierek a do kruszonki dodałam kardamonu, który idealnie pasuje do śliwek. Polecam ciasto końca lata, słoneczne i pyszne. Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i suszoną żurawiną 141

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i suszoną żurawiną Składniki: ciasto drożdżowe: - 4 szklanki mąki pszennej - 5 dag świeżych drożdży - 1 szklanka mleka - 15 dag margaryny - 10 dag cukru - 4 żółtka   dodatki: - kruszonka (margaryna+cukier+mąka) - śliwki - 1-2 garście żurawiny - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm   Przygotowanie: Drożdże zasypuję cukrem(...)ciasto. Odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto dzielę na pół i jedną część wykładam na blasze posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na nim układam połówki śliwek bez pestek. Drugą część ciasta zagniatam z żurawiną. Rozwałkowane nakładam na śliwki. Przygotowuję kruszonkę i obsypuję nią wierzch ciasta. Odstawiam na kolejne pól godziny i dopiero wtedy całość wkładam do nagrzanego piekarnika

Kuchnia co dnia