francuskie ciastka, przekąskę na słodko z nimi w roli głównej. Tak na szybko i bez napinki :-) Udanego tego chłodnego (przynajmniej w Rzeszowie) poniedziałki Wam życzę :-))) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego śliwki węgierki cynamon cukier trzcinowy Ciasto rozkładamy, kroimy na 8 prostokątów. Zaginamy końce do środka. Śliwki myję, przekrawał na pół, wyjmuje pestki i kroję w paseczki. Ciasto przekładam na blaszkę(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy różne wzroki ze śliwek. Następnie śliwki posypuję cynamonem i ciut cukrem trzcinowym (nie koniecznie). Piekę w 200 stopniach około 25-30 minut. Można podać na ciepło
kruche babeczkizłóż na pół następnie pokrój 2 około 5 cm kawałki. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ustawiając „pionowo” w 1 cm odstępach. Następnie pomiędzy kawałki ciasta powciskaj połówki śliwek. Całość posyp cynamonem i cukrem. Odstaw jeszcze na 15 minut aby lekko podrosło, chociaż zanim uwiniesz się ze wszystkimi kawałkami ciasta to wyrośnie dostatecznie Piecz(...)temp. 170-180 C około 40 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kardamonem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfOdwrócone karmelowe ciasto ze śliwkami to idealny przepis na osłodzenie końcówki lata, a nawet początków jesieni. Właśnie tak kojarzy mi się sierpień – słodkie śliwki, pierwsze dynie, lekka melancholia i zmieniające się światło. Jeśli tak jak ja uwielbiasz śliwki – to jest przepis właśnie dla Ciebie! Odwrócone ciasta mają to do siebie, że są zawsze […] Artykuł Odwrócone karmelowe ciasto
Thermomaniamoja połówka domaga się słodkości raz na jakiś czas więc staram się przygotowywać coś, co oboje będziemy mogli zjeść bez większych wyrzutów sumienia. Przedstawiam dzisiaj przepis na pełnoziarniste ciasto ze śliwkami, gdzie xylitol tak samo dobrze sprawdza się jak cukier, więc można delektować się nim bez lęku o dodatkowe centymetry:). Polecam! Scroll down for recipe in English Pełnoziarniste ciasto(...)wymieszaj, następnie wlej mleko, wymieszaj i dodaj pozostałą mąkę. Zmiksuj całość, zeskrobując ciasto z brzegów misy, aż do uzyskania jednolitej masy. Przełóż ciasto do formy do pieczenia i wyrównaj łopatką jego powierzchnię. Wyłóż w równej warstwie śliwki i posyp całość cukrem. Włóż do piekarnika i piecz przez 35 – 40 minut, do zarumienienia. Ostudź na kratce przed podaniem. Smacznego! English
karmelowymamy piątek. Pracowity tydzień pracy ma się ku końcowi. Trzeba go uczcić, najlepiej czymś słodkim. Wczoraj kupiłam bardzo dojrzałe śliwki z przeznaczeniem na ciasto. Zamarzyła mi się tarta frangipane czyli tarta migdałowa ze śliwkami. Frangipane to migdałowe nadzienie do ciast. Czasami używam frangipane do kanapek na słodko . Piekłam frangipane z gruszkami. Pamiętam, że tarta frangipane bardzo mi wtedy smakowała. Czas(...)powtórkę tym razem ze śliwkami. Dzisiaj miałam ochotę na kolorowe zdjęcia. Śliwki prezentują pięknie. Granatowo fioletowe, słodkie, smaczne, zachwycające. Prawdziwe owoce jesieni. Idealne owoce na ciasto czy dżem . Powidła ze śliwek, śliwki suszone czy chutney są jeszcze przede mną. Jutro będę znowu działać ze śliwkami. Tarta frangipane Składniki: Spód do tarty 200 g mąki 50 g cukru 100 g masła
codojedzeniadobry :-) Jak ten tydzień szybko zleciał :-) Znowu piątek, ale to dobrze, jutro weekend można będzie odpocząć, albo nadrobić różne zaległości. Ja mam dla Was dzisiaj przepis na pyszne ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Możecie spokojnie zrobić właśnie na ten weekend, ciasto robi się szybko, jest proste i bardzo smaczne. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 32x22 cm Składniki(...)śliwki. 4. Do miski wkrawamy masło, dodajemy cukier, cynamon i mąkę. Rękami zagniatamy, jak by nasza kruszonka była za bardzo kleista to musimy dodać mąki. Kruszonkę wykładamy na śliwki. 5. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy upieczone. Studzimy i możemy jeść :-) Smacznego
kruche babeczkiCiasto ze śliwkami czas upiec:) Przepis dostarczyła Dona...teraz czekam tylko jeszcze na jej zdjęcie;) Ciasto OK;) Dzięki:) Składniki; 3 jajka, 1,5 szklanki jogurtu naturalnego, 1 szklana cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju, 3 szklanki mąki, śliwki, Wykonanie; Na początek rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy jogurt, olej. Proszek do pieczenia mieszamy
Anioły w kuchniMalutkie muffinki na dwa kęsy wzbogacone polskimi, sezonowymi śliweczkami. Zrobiłam je na deser po niedzielnym obiedzie, gdyż spodziewaliśmy się kilku gości. Muffinki najbardziej smakowały mojej babci, która uwielbia ciasta ze śliwkami. Ich skromna wielkość sprawia, że z wielką chęcią sięga się po kolejną sztukę. Muffinki można również upiec w tradycyjnych papilotkami, jeśli nie posiadamy formy na mini muffinki. Serdecznie polecam(...)obydwu misek połączyć do otrzymania jednolitego, gęstego ciasta. Gotowe ciasto nakładać do silikonowych foremek na mini muffinki do ich 2/3 wysokości. Do każdej wcisnąć połówkę małej śliwki skórką do ciasta. Można również zrobić muffinki w tradycyjnych papilotkach- w normalnej wielkości. Wyjdzie ich wtedy troszkę mniej. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez
Nastoletnie Wypiekanieczas na moją kuchnię. W niej przygotowałam pyszne ciasto, zainspirowana przepisem Dorotus. Poczęstowałam nim moich znajomych, z którymi spotkaliśmy się w ostatni wakacyjny weekend. Ciasto zniknęło błyskawicznie, więc dziś upiekłam je ponownie. Dodałam do niego śliwki, bo idealnie komponują się z początkiem jesieni, która tuż… tuż… Zostawiam was z tym przepisem na pierwsze wolne wrześniowe dni. Koniecznie go wypróbujcie. Składniki(...)masła • 3/4 szklanki mleka • 1,5 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 3 łyżki kaszy manny • 1 łyżka soku z cytryny – do ciasta • śliwki, ale mogą być też inne owoce, włączając mrożone • 2 łyżki cukru pudru o ok. 1 łyżki soku z cytryny na lukier Ważne! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sposób
W mojej kuchniDziś polecam pyszne kruche ciasto ze śliwkami i budyniem. Sezon śliwkowy jeszcze trwa, więc wypadałoby je wykorzystać w cieście. Do tego kubek kawy lub ulubionej herbaty i chwila relaksu gwarantowana. Ciasto to piekę co roku, uwielbiam śliwki i zawsze czekam na nie z utęsknieniem. Szkoda, że to owoce sezonowe a nie całoroczne, bo mogłabym je jeść codziennie ;) Składniki na blachę(...)doprowadzić do wrzenia. W pozostałym mleku (pół szklanki) wymieszać proszek budyniowy. Masę budyniową wlać do gotującego się mleka, mieszając rózgą ugotować budyń. Gorący budyń wylać równomiernie na śliwki. Wyjąć mniejszą część ciasta z zamrażalnika i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na budyń. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec ciasto około 50 minut. Upieczone, schłodzone ciasto wstawić
Zrób to smacznieSkładniki na nadzienie: 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej 700-800 g śliwek (w zależności, jak ciasno będziesz w stanie ułożyć je na cieście) 3 łyżki cukru 150 g dżemu z czarnej porzeczki Śliwki myję, kroję wzdłuż i wyjmuję pestki. Połówki dzielę jeszcze wzdłuż na pół. Ciasto wyciągam z lodówki. Foremkę do tarty albo tortownicę o średnicy(...)wygniatam blaszkę ciastem tworząc 2 cm rant. Ciasto nakłuwam gęsto widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut (żeby boki nie opadły mi podczas pieczenia, wstawiam ciasto najpierw do zamrażarki na 10 minut, a później bezpośrednio do piekarnika ). Następnie gorące ciasto posypuję bułką tartą lub kaszą manną i układam na cieście ciasno śliwki pod kątem, skórką
Słodki sentymentNajszybszy sposób na półkruche ciasto z owocami. Gdy tylko pojawiaja się sezon na morele i śliwki, nie mogę się oprzeć i szybko przyrządzam tego typu deser :) 300 g mąki pszennej 130 g masła 30 g cukru pudru trzcinowego jajko 2 łyżki śmietany 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia pół kg moreli szklanka małych śliwek pół szklanki malin 2 łyżki płatków(...)Całość siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy na 10 minut do zamrażarki. W tym czasie myjemy i pozbawiamy pestek śliwki i morele. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Owoce przekładamy na ciasto zostawiając wolny ok. 3 cm margines ciasta który później zawijamy
Mienta blogzaglądacie to gdzieś tam jesteście ciekawi co się pichci w mojej kuchni ;) Już tradycją stało się na blogu, że wraz z kolejną rocznicą pojawia się nowy przepis na ciasto ze śliwkami. Nie mogło być inaczej również i tym razem. Pyszna drożdżówka ze słodkimi śliwkami z rodzinnego sadu oraz chrupiącą kruszonką to ciasto godne polecenia na tą okazję. Przepis zaczerpnęłam(...)zagnieść i odstawić. Blachę wysmarować delikatnie masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na wielkość blaszki i przełożyć je do niej. Poukładać śliwki i posypać je kruszonką. Ciasto odstawić na około 20 minut do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Drożdżówkę piec około 25-30 minut
My simple kitchenuderzają o parapet, może w końcu ruszy wysyp grzybów ? Choć na prawdziwe ciepłe babie lato też liczę ! A na jesienne popołudnia nie ma nic lepszego niż kawałek ciasta ze śliwkami i bezą…Kruche słodko-kwaśne-idealne! Delektujmy się smakami jesieni. To ciasto jest obłędnie pyszne. Klasyka zawsze się sprawdza. Składniki na blaszkę 25/30 cm Ciasto kruche(...)masło, dodać żółtka, całość zagnieść na kruche jednolite ciasto. Podzielić na dwie części jedną większą , drugą mniejszą. Mniejszą zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Większą częścią ciasta wylepić dno blaszki wyłożonej pergaminem, ponakłuwać widelcem. Piekarnik nagrzać do 180*c na grzaniu góra dół , do gorącego włożyć blaszkę z ciastem i podpiec 20 minut. W tym czasie przygotować
Wanilia i Kardamoncałość zasypuję przesiana mąką, dodaję szczyptę soli. Ciasta nie mieszam. Miskę z ciastem przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na trzy godziny w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Przygotowuję kruszonkę. Na stolnicę wsypuję mąkę z cukrem dodaję zimne, posiekane masło, przy pomocy rąk wyrabiam krótko ciasto. Zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki. Śliwki płuczę i osuszam przy(...)pomocy papierowych ręczniczków, przekrawam na połówki i wyjmuję pestki. Wyrośnięte ciasto mieszam przy pomocy miksera z końcówką z hakami. Krótko do połączenia składników. Ciasto powinno być jednolite i lejące. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzam po całej powierzchni. Na wierzch ciasta układam połówki śliwek, skórką do dołu. Posypuję roztartą kruszonką. Ciasto piekę w nagrzanym piekarniku
Kuchnia z widokiem na ogród