Placek drożdżowy ze śliwkami to jeden z moich ulubionych. Ciasto drożdżowe ze śliwkami- lekkie, ale wilgotne, nie przesuszone i nieprzerośnięte, ekstremalnie chrupka kruszonka pachnąca masłem. I dojrzałe śliwki. To wszystko czego trzeba do prawdziwego placka drożdżowego ze śliwkami. Składniki: zaczyn 35 dkg świeżych drożdży (przepraszam, ale nie używam suszonych, drożdże to drożdże i muszą być świeże, nic nie zastąpi(...)drobną kruszonkę, zmniejszcie ilość masła). Gdy ciasto wyrośnie przygotujcie blachę ok. 40×30, wyłożyć papierem do pieczenia lub grubo wysmarować masłem. Ciasto drożdżowe rozłożyć na blasze. Na ciasto wyłożyć śliwki i posypać kruszonką. Piekarnik lekko rozgrzać (do ok. 100-110 stopni), wstawić ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez około 60-90 minut (duży rozstrzał zależy od piekarnika
Pociąg Do KuchniBardzo smaczne, proste ciasto ze śliwkami i kruszonką. Pięknie pachnie owocami, cynamonem i apetycznie wygląda. Jest soczyste i maślane. Przepis jest na sporą blaszkę, a ciasta jest niedużo, dlatego ciasto po upieczeniu jest dosyć cienkie. Podczas pieczenia śliwki mogą puścić dużo soku, ale proszę się tym nie przejmować, tylko piec trochę dłużej, ciasto i tak się uda. Bardzo polecam(...)łyżek jogurtu naturalnego około 850g umytych śliwek (najlepiej węgierek) Kruszonka: 1. Sypkie składniki na kruszonkę wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem, następnie rękoma zagnieść kruszonkę. 2. Śliwki przepołowić i wypestkować. Ciasto: 2. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodać żółtka i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę
Mała CukierenkaBardzo smaczne, proste ciasto ze śliwkami i kruszonką. Pięknie pachnie owocami, cynamonem i apetycznie wygląda. Jest soczyste i maślane. Przepis jest na sporą blaszkę, a ciasta jest niedużo, dlatego ciasto po upieczeniu jest dosyć cienkie. Podczas pieczenia śliwki mogą puścić dużo soku, ale proszę się tym nie przejmować, tylko piec trochę dłużej, ciasto i tak się uda. Bardzo polecam(...)łyżek jogurtu naturalnego około 850g umytych śliwek (najlepiej węgierek) Kruszonka: 1. Sypkie składniki na kruszonkę wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem, następnie rękoma zagnieść kruszonkę. 2. Śliwki przepołowić i wypestkować. Ciasto: 2. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodać żółtka i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę
Mała Cukierenkajeszcze jedno ciasto ze śliwkami - fale Dunaju . Bardzo lubię śliwki, a ich lekko kwaśny smak sprawia, że ciasta z nimi są pyszne i szybko znikają z talerza. Składniki: Ciasto: 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 0,5 kg śliwek Krem: 0,5 litra(...)dwie równe części. Do jednej części dodajemy kakao, śmietanę i ponownie delikatnie mieszamy. Na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylewamy ciemne ciasto, a na nie jasne ciasto. Śliwki myjemy i kroimy na połówki i usuwamy pestki. Śliwki układamy na cieście skórką do dołu. Ciast o pieczemy 45 minut w temperaturze 175 stopni. Odlewamy szklankę zimnego mleka
Salonik smakówsuszonymi śliwkami czyli bardzo smaczny i banalnie prosty w przygotowaniu smakołyk idealny na podwieczorek, polecam do wypróbowania. składniki tortownicę 26 cm 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 200 g masła 1 szklanka cukru kryształu ( szklanka 250 ml ) 1 łyżeczka pasty waniliowej 300 g suszonych śliwek cukier puder do posypania ciasta przepis Do miski(...)połowę ciasta i starannie je rozprowadzamy. Na cieście układamy suszone śliwki i przykrywamy je pozostałym ciastem. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st.C około 40 -45 minut, po czym studzimy w piekarniku. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Ciasto z suszonymi śliwkami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaDodatkowo: cukier puder do oprószenia góry ciasta Potrzebne gadżety: tortownica 24 cm szklanka = 250 ml. waga kuchenna szpatułka mikser (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Kruche ciasto: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiewamy. Dodajemy sól, cukry, masło i na koniec żółtka. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Ciasto dzielimy na 2 części. Formułujemy 2 kule(...)Upieczony spód pozostawiamy do wystudzenia. 2.) Nadzienie: Śliwki umyte przekrawamy na połówki lub ćwiartki i czyścimy z pestek. W dużej misie mieszamy owoce z cynamonem, cukrem i mąką ziemnia czaną. Na upieczony spód układamy śliwki. Na śliwki ścieramy 2 kulę zamrożonego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół
RITA food channeldrożdży 2 łyżki miodu szczypta soli 1-1,5 kg śliwek umytych, odpestkowych 1-2 łyżki cukru do posypania śliwek (opcjonalnie) Śliwki ułożyć na blaszce od piekarnika, rozcięciem do góry, posypać cukrem, piec 30-45 min w 175 st z termoobiegiem. Mają być lekko przypieczone, praktycznie cała woda ze śliwek ma odparować. Wyjąć, lekko przestudzić. Mąkę przesiać do dużej miski(...)momentu, aż ciasto całkowicie odkleiło się od ścianek, było gładkie, elastyczne. Ciasto przykryć, odstawić do wyrośnięcia, może to potrwać od 30 min do 2 godzin. Formę wysmarować olejem. Wyrośnięte ciasto odgazować – walnąć mocno o stół, jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć do formy, rozciągnąć na wielkość formy, na środek, wzdłuż dłużej krawędzi, wyłożyć 2/3 upieczonych śliwek, boki ciasta zlepić
moj przepis nadrożdży 2 łyżki miodu szczypta soli 1-1,5 kg śliwek umytych, odpestkowych 1-2 łyżki cukru do posypania śliwek (opcjonalnie) Śliwki ułożyć na blaszce od piekarnika, rozcięciem do góry, posypać cukrem, piec 30-45 min w 175 st z termoobiegiem. Mają być lekko przypieczone, praktycznie cała woda ze śliwek ma odparować. Wyjąć, lekko przestudzić. Mąkę przesiać do dużej miski(...)momentu, aż ciasto całkowicie odkleiło się od ścianek, było gładkie, elastyczne. Ciasto przykryć, odstawić do wyrośnięcia, może to potrwać od 30 min do 2 godzin. Formę wysmarować olejem. Wyrośnięte ciasto odgazować – walnąć mocno o stół, jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć do formy, rozciągnąć na wielkość formy, na środek, wzdłuż dłużej krawędzi, wyłożyć 2/3 upieczonych śliwek, boki ciasta zlepić
moj przepis nadrożdży 2 łyżki miodu szczypta soli 1-1,5 kg śliwek umytych, odpestkowych 1-2 łyżki cukru do posypania śliwek (opcjonalnie) Śliwki ułożyć na blaszce od piekarnika, rozcięciem do góry, posypać cukrem, piec 30-45 min w 175 st z termoobiegiem. Mają być lekko przypieczone, praktycznie cała woda ze śliwek ma odparować. Wyjąć, lekko przestudzić. Mąkę przesiać do dużej miski(...)momentu, aż ciasto całkowicie odkleiło się od ścianek, było gładkie, elastyczne. Ciasto przykryć, odstawić do wyrośnięcia, może to potrwać od 30 min do 2 godzin. Formę wysmarować olejem. Wyrośnięte ciasto odgazować – walnąć mocno o stół, jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć do formy, rozciągnąć na wielkość formy, na środek, wzdłuż dłużej krawędzi, wyłożyć 2/3 upieczonych śliwek, boki ciasta zlepić
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżowe z pieczonymi śliwkami, zawijane Coś dla miłośników tradycyjnych drożdżowych, ale nie do końca, bo to ciasto ma w sobie pazurek :). Aby wyszło takie pyszne, należy wcześniej upiec śliwki, ale tak aby się mocccno zarumieniły. Najlepsze do tego będą dojrzałe i słodkie Węgierki. Ciasto nie zawiera cukru, a posłodzone jest miodem. Składniki na formę(...)wyłożyć 2/3 upieczonych śliwek, boki ciasta zlepić ze sobą, tak aby powstała „strucla”, ciasto delikatnie obrócić, tak aby znajdowało się na przekątnej formy. Na wierzch wysypać pozostałe śliwki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 min pod przykryciem. Wyrośnięte ciasto piec około 30 min w 200 st. Wyjąć, wystudzić prawie całkowicie, podawać. Smacznego! Drożdżowe z pieczonymi śliwkami, zawijane Drożdżowe
moj przepis nanajbardziej lubię śliwki i dziś wykorzystałam ostatnie węgierki. Dla mnie ciasto drożdżowe z owocami musi być z dużą porcją chrupiącej kruszonki , więc jest i kruszonka o smaku cynamonowym . Przepis na puszyste ciasto drożdżowe z owocami jest prosty i to, co istotne ciasto drożdżowe wymaga minimalnej ilości składników. Ciasto trzeba dobrze wyrobić, aby było odpowiednio napowietrzone . Pracę przy wyrabianiu ułatwia robot(...)drożdżami, wbić jajka , dodać żółtka zacząć wyrabiać ciasto, kiedy ciasto zacznie łączyć się w jednolitą masę można zacząć dolewać przestudzone masło, masło dolewamy cienkim strumieniem jednocześnie wyrabiając ciasto przez 5-7 minut. Po wyrobieniu ciasta pozostawiamy w misce, którą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około godzinę do podwojenia objętości. Śliwki umyć i osuszyć, wypestkować, każdą śliwkę przekroić
SprawdzonaKuchnia.plMusiałam zużyć śliwki jeszcze z zeszłego roku i szukałam jakiegoś przepisu na dobre ciasto ze śliwkami. Znalazłam w numerze 224 gazety „Ciasta domowe” przepis na ciasto jesienne. No cóż.. jeżeli się tak nazywa.. co mi szkodzi upiec go latem? Ciasto wyszło przepyszne, na pewno nie raz jeszcze wrócę do tego przepisu. Nie za słodkie i delikatne(...)margarynę oraz kilka kropel olejku waniliowego i wszystko dokładnie wymieszać. Przygotować tortownicę z kominem: wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Na tak przygotowaną tortownicę wylać całe ciasto. Śliwki przekroić na pół ( jeżeli będą mrożone to na pewno będą już pokrojone bez pestek) i wyjąć pestki, poukładać nacięciami do góry na cieście. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
Na słodko lub wytrawnieKruche ciasto dyniowe ze śliwkami wydaje się być klasycznym ciastem, które co sezon króluje w naszych domach. Zapewniam Was jednak, że dodatek dyni nadaje temu wypiekowi nie tylko piękny żółty kolor, ale i niepowtarzalny smak. Jestem uzależniona od dyni, zwłaszcza hokkaido, która ma intensywnie pomarańczowe, smaczne purée. Najchętniej jem ją w kawałkach, prosto z piekarnika lub w postaci purée właśnie(...)napisałam na wstępie, niemal klasyka, ale właśnie purée z dyni sprawia, że jest wyjątkowe. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, zwłaszcza, że sezon na dynie i śliwki w pełni. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm. Kruche ciasto dyniowe ze śliwkami Składniki: 380g (ok. 2 i 1/3 szklanki) mąki pszennej 150g masła 150g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu
Smakołyki BerenikiNaszło mnie na drożdżowe a skoro jeszcze śliwki są to co może być lepszego niż ciasto drożdżowe, śliwki i kruszonka :) Składniki: ciasto - 20 g świeżych drożdży - 50 g cukru - 70 ml ciepłego mleka - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 jajko - 250 g mąki pszennej - 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła wierzch - 1 kg śliwek kruszonka - 80 g mąki pszennej(...)godzinę do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 24 cm x 24 cm, na wierzchu wykładamy wypestkowane śliwki. Składniki na kruszonkę mieszamy, zagniatamy i posypujemy nią śliwki. Ciasto pieczemy około 45 minut
Zainspirowana w kuchniSmaczne drożdżowe ciasto ze śliwkami i orzechami. Ułożone w taki sposób, że nadzienie jest w każdym kęsie. CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 12,5g drożdży 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 2 żółtka 50g masła NADZIENIE: 400g śliwek 2 łyżki cukru szczypta cynamonu 50g orzechów włoskich jajko do posmarowania Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Odstawić zaczyn(...)się rozpuści i śliwki zgęstnieją. Odstawić do wystudzenia. Orzechy posiekać i uprażyć na patelni. Kiedy ciasto podwoi objętość zagnieść krótko jeszcze raz. Rozwałkować na prostokąt 30×50. Posmarować ciasto śliwkami i posypać orzechami. Zwinąć rulon wzdłuż dłuższej krawędzi. Za pomocą nitki podzielić ciasto na około 16 części. Tortownicę 25cm z kominem natłuścić i oprószyć mąką. Układać ślimaczki z ciasta
https:KKuchniaMniam