ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:16/419)

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 89

odstawić do podwojenia objętość. Jajka dodać do mąki wraz z rozczynem, zacząć wyrabianie ciasta, kiedy ciasto będzie już jednolite można zacząć dodawać cieniutkim strumieniem przestudzone masło ciągle mieszając, ciasto wyrabiać przez 2-3 minuty na wysokich obrotach, ciasto wyrabiamy końcówką typu hak.   Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować, każdą śliwkę przekroić na 4 części. Gładkie jednolite ciasto pozostawiamy w misce(...)patyczek w środek ciasta i natychmiast wyjąć go i sprawdzić, czy patyczek jest suchy, jeśli tak, to znak, że ciasto jest już upieczone. Oklejony patyczek surowym ciastem oznacza, że trzeba jeszcze dopiec je przez kilka minut.  Ciasto wyjąć z piekarnika, przed krojeniem ciasto powinno lekko przestygnąć, będzie się lepiej kroiło! Smacznego! Notes Pilnujcie, aby ciasto podczas wyrastania (przed pieczeniem

SprawdzonaKuchnia.pl
Czekoladowe ciasto ze śliwkami i białą kruszonką 187

każdym dniem na straganach ubywa śliwek, trzeba się spieszyć, aby zdążyć jeszcze upiec ciasto ze śliwkami. Niedługo też skończą się jeżyny, maliny i grzyby. Coraz więcej z kolei orzechów, brukselki, dyń - tych malutkich Hokkaido i tych o gabarytach dużej piłki lekarskiej. Pojawiają się już pomarańcze, lecz na te najsłodsze trzeba będzie jeszcze trochę poczekać. Październik, to taki miesiąc, kiedy gdzieś(...)czas, podzielę się z Wami przepisami (pewnie jakoś w połowie listopada, po urodzinach mojego syna) :) A co jeszcze zaprząta moją głowę w październiku? - aby zdążyć upiec jeszcze jedno ciasto ze śliwkami , póki jeszcze są na straganach - zamrozić 5 pęczków koperku na zimę - zerwać jabłka z drzew i zrobić mus na zimę :) Zanim będę musiała zamienić moje ulubione granatowe mokasyny

Posadzone i zjedzone
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałami 90

warstwy ciasta, podczas pieczenia pięknie wyrośnie. Ciasto możesz przygotować w wersji bogatszej z cynamonową kruszonką lub oprószyć po upieczeniu cukrem pudrem. Mimo że jest to ciasto drożdżowe nie ma masy, jest przyjemnie wilgotne i co więcej, długo zachowuje świeżość. Możesz przechowywać je do 5 dni, pod przykryciem ściereczki w wystudzonym piekarniku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałami(...)osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 16 kawałków Przygotowanie 20 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 170 kcal Drożdżowe ciasto ze śliwkami i płatkami migdałów, które rośnie jak szalone. Ciasto ze śliwkami węgierkami, długo zachowuje świeżość. Składniki: 2 jajka z chowu ściółkowego 400 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 30 g świeżych drożdży

ProstePesto.pl
Ciasto drożdżowe bez zagniatania 270

Ciasto drożdżowe bez zagniatania to propozycja dla wszystkich leniuszków, którzy uwielbiają tak jak ja smak ciasta drożdżowego. To ciasto nie wymaga od Was zbyt wiele pracy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto ze śliwkami i kisielem 294

Czas na śliwki! A jak śliwki to ciasta, ciasteczka, knedle, powidła, itd. Dziś proponuję kruche ciasto z wykorzystaniem pysznych śliweczek, ze słodką bezą z kisielem wiśniowym. Mniaaam! Ciasto ze śliwkami i kisielem  Składniki: Ciasto: 1/2 kostki zimnej margaryny, łyżka smalcu, 2 łyżki masła, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 4 łyżki mleka(...)Śliwki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, pozbywamy się pestki i układamy na cieście. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Pod koniec ubijania dodać cały kisiel. Pianę wykładamy na śliwki. Ciasto przeznaczone na kruszonkę musimy zetrzeć na grubych oczkach tarki na pianę z białek i kisielu. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut. Smacznego

paapilotkaa
Placek ze śliwkami z Iskrzyni – kuchnia podkarpacka 186

Ciasto ze śliwkami z Iskrzyni – kuchnia podkarpacka Sezon na ciasta ucierane zaczyna się wiosną, kiedy tylko pojawia(...)się rabarbar, czy pierwsze truskawki. To łatwe i smaczne ciasto latem pieczone jest z malinami, borówkami czy jeżynami. Jesienią natomiast ciasta ucierane na Podkarpaciu piecze się przede wszystkim ze śliwkami. Ciasta z owocami można oprószyć cukrem pudrem, ale częściej piecze się je ze słodką kruszonką na wierzchu. Można też – na wzór gospodyń z Iskrzyni – upiec ciasto z owocami pod lekką

Trzeci talerz
Kruche ciasto ze śliwkami 69

wiele wiadomości o tym, jakim zaskoczeniem dla Was jest to ciasto!). Tym razem upiekłam śliwki w kruchym cieście. Żeby było zdrowo, ciasto jest razowe, z mieszanej pełnoziarnistej mąki pszennej i żytniej, a zamiast cukru użyłam ksylitolu (łącznie jedynie 3 łyżki na całe ciasto!). Jestem zdania, że nie ma co przesładzać na siłę, bo owoce zawierają sporo naturalnych cukrów, które(...)godziny. W międzyczasie można przygotować śliwki i pozostałe składniki. Piekarnik nagrzać do temeretury 225 stopni Celsjusza. Wyjąć z lodówki schłodzone ciasto, 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim niską formę do tarty (moja ma średnicę 28 cm). Na dnie ułożyć śliwki przecięciem do dołu i wstawić do piekarnika na 10 minut. W międzyczasie przygotować zalewę śmietanową – połączyć za pomocą rózgi

Dietolog
Kruche ciasto ze śliwkami 107

wiele wiadomości o tym, jakim zaskoczeniem dla Was jest to ciasto!). Tym razem upiekłam śliwki w kruchym cieście. Żeby było zdrowo, ciasto jest razowe, z mieszanej pełnoziarnistej mąki pszennej i żytniej, a zamiast cukru użyłam ksylitolu (łącznie jedynie 3 łyżki na całe ciasto!). Jestem zdania, że nie ma co przesładzać na siłę, bo owoce zawierają sporo naturalnych cukrów, które(...)godziny. W międzyczasie można przygotować śliwki i pozostałe składniki. Piekarnik nagrzać do temeretury 225 stopni Celsjusza. Wyjąć z lodówki schłodzone ciasto, 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim niską formę do tarty (moja ma średnicę 28 cm). Na dnie ułożyć śliwki przecięciem do dołu i wstawić do piekarnika na 10 minut. W międzyczasie przygotować zalewę śmietanową – połączyć za pomocą rózgi

Dietolog
Jogurtowe ciasto ze śliwkami 202

Jesień. Śliwki się powoli kończą… więc póki jeszcze są, trzeba z nich korzystać! Dzisiaj mam dla Was przepis na super łatwe, jogurtowe ciasto ze śliwkami. Szybko się uwiniecie i będziecie mogli delektować się kolejnym sprawdzonym przepisem na szybkie i smaczne ucierane ciasto ze śliwkami. Tym razem do ciasta użyłam zwykłego białego cukru – po pierwsze jest(...)pokroić na równe kwadratowe kawałki i delektować się jesiennym ciastem.   1 porcja to ok. 120 kcal , węglowodany: 19g, białko: 4g, tłuszcz: 3g Informacja dla diabetyków: w kawałku ciasta ze śliwkami znajduje się 1,9WW i 0,4WBT SMACZNEGO! Artykuł Jogurtowe ciasto ze śliwkami pochodzi z serwisu Dietolog

Dietolog
Kruche ciasto śliwkowe z budyniową pianką 120

Śliwki kojarzą mi się z moim dzieciństwem. Pamiętam mamę przygotowującą w antycznej kuchence suszone śliwki. Kruche ciasto śliwkowe z budyniową pianką Gałęzie drzew w naszym sadzie uginały się pod ciężarem owoców śliwek węgierek. Ten typ śliwki był wtedy chyba jednym z najbardziej popularnych. Nie wiem tak naprawdę czy nie było innych odmian czy węgierki tak wszystkim smakowały. Z owych węgierek(...)łyżka margaryny do wysmarowania formy, papier do pieczenia oraz ziarna do obciążenia ciasta, cukier puder do posypania ciasta. Kruche ciasto śliwkowe z budyniową pianką Jak przygotować kruchy placek ze śliwkami. Ciasto : do miski przesiać mąke, dodać miękką margarynę, cukier puder oraz sól. Delikatnie palcami mieszać do momentu, w którym składniki zaczynają się łączyć. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto

mecooks
Prawdziwy biszkopt ze śliwkami 173

Koniec wakacji oznacza początek sezonu na śliwki. Zanim zabiorę się za powidła polecam wszystkim biszkopcik ze śliwkami. Ciasto jest bez mleka, bez proszku do pieczenia ani nawet sody. Bez problemu można wykonać je z mąki bezglutenowej np. kukurydzianej. Składniki: szklanka mąki 1 i 1/3 szklanki cukru szczypta wanilii 6 jajek szczypta soli śliwki (węgierki) bez pestek Blachę do pieczenia wykładam(...)żółtek i  reszty cukru (ok. szklanki) ucieram puszystą masę. Do żółtek przesiewam mąkę i porządnie mieszam  zanim dodam białka. Wszystko delikatnie razem łączymy i ciastem zalewamy śliwki. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 50 minut. Warto sprawdzić drewnianym patyczkiem lub nożem czy ciasto jest gotowe: gdy wbity w środek ciasta patyczek i po chwili wyciągnięty nadal

prawdziwe jedzenie
Łatwe ciasto ze śliwkami + film 150

Klasyczne ciasto na późne lato czyli pyszne ciasto ze śliwkami to idealny smakołyk do popołudniowej kawy. Jest ono niebywale łatwe w przygotowaniu, szybkie i tanie.   składniki na tortownicę 23 cm 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru kryształu 130 g masła 1 szklanka mleka 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy (16 g) 10-12 większych śliwek(...)układamy połówki śliwek skórkami do dołu. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 45-50 minut, po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.   Artykuł Łatwe ciasto ze śliwkami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Kruche ciasto ze śliwkami. 125

Dziś ciasto ze śliwkami. Zwykłe kruche, a w środku śliwki. Jest sezon, więc trzeba  korzystać. Kiedy są świeże śliwki, ciasto być musi. U mnie na pewno, będzie  jeszcze nie jedno,bo bardzo lubię :) Lubię ze śliwkami z innymi owocami,  po prostu jestem łasuchem i uwielbiam wszystkie ciasta :) No tak, ale to chyba widać, po ilości słodkości(...)przygotować śliwki. Umyć i usunąć pestki. W miseczce wymieszać cukier z bułką tartą. Jedną część schłodzonego ciasta, rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest dość delikatne, dlatego wygodniej odrywać po kawałku i wyklejać blaszkę. Na ciasto wyłożyć połówki śliwek. następnie posypać śliwki cukrem  z bułką tartą. Drugą część ciasta również rozwałkować i wyłożyć na śliwki

Agusiowe smakołyki
Proste ciasto ze śliwkami i kardamonem 239

Bardzo łatwe ucierane ciasto ze śliwkami z nutą kardamonu  - zawsze się udaje i wszystkim smakuje :) SKŁADNIKI (na foremkę 24x28cm) 500 g śliwek 2 szklanki mąki kostka masła (200g) 4 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka kardamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek waniliowy cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem(...)sztywno, dodajemy cukier puder i ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku. Nie przerywając miksowania dodajemy partiami mąkę na przemian z masłem. Dolewamy olejek waniliowy i przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, przekrawamy wzdłuż na połówki, usuwamy pestki i układamy na cieście skórką do dołu.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania