Pyszne, ekspresowe ciasto ze śliwkami- słodko- kwaśne. Składniki: 10 dag masła 1 ½ szklanki mąki tortowej 1 łyżka cukru 2 łyżki octu 1 szczypta soli 1 kg śliwek( mogą być mrożone) Składniki na polewę: ½ szklanki śmietany 2 jajka 3 łyżki cukru ½ łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem, szczyptą soli, kawałkami masła, octem i 8 łyżkami zimnej wody. Szybko zagęścić ciasto(...)pół godziny. Śliwki wypestkować i przeciąć na pól. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na stolnicy posypaną mąka i wyłożyć ciasto do formy, następnie uformować brzeg z ciasta. Śliwki wyłożyć na cieście i upiec w temperaturze 225 stopni przez 10 minut. Jajka rozmącić, wymieszać ze śmietaną, cukrem i cynamonem. Polać śliwki i piec jeszcze przez 25 minut
Tradycyjna KuchniaCiasto Śliweczka z Bezą i Orzechami – Zapraszam na bardzo smaczne, kruche ciasto z dużą ilością śliwek. Ciasto jest aromatyczne, ładnie i apetycznie się prezentuje z bezą. Orzechy z wierzchu przypieką się i będą chrupać. Całość jest pyszna i na jednym kawałku nie można poprzestać. Masa śliwkowa nie jest zbyt słodka, ale z bezą smakuje idealnie. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji(...)miseczki przełożyć budyń, mąkę ziemniaczaną i wlać 150ml soku wiśniowego, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. 4. Gdy śliwki się zagotują, wyjąć dwie laski cynamonu i dodać rozmieszany budyń z mąką, ugotować bardzo gęsty budyń. Zdjąć z ognia, odstawić. 5. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podsypując troszkę mąką rozwałkować na wielkość blaszki 25cmx30cm, patrz FILM . Ciasto przełożyć do blaszki
Mała CukierenkaCiasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką Proste i szybkie w wykonaniu, a zarazem pysznie wilgotne i niesamowicie delikatne ciasto na jogurcie z owocami. Idealne do popołudniowej kawki. Polecam! Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem. CIASTO: 1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego(...)wierzch wykładamy pokrojone w ósemki śliwki *** *** Ciasto równomiernie posypujemy kruszonką *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 45 minut – do suchego patyczka *** *** Ciasto kroimy po wystudzeniu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką pochodzi z serwisu Blog
Blog z ApetytemJest niedziela - musi być ciasto ! Oczywiście korzystamy z darów jesieni i sezonowych owoców. Tradycyjne ciasto ze śliwkami, postanowiłam nieco wzbogacić. I tak powstało: CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ Składniki na dużą tortownicę śliwki około 1,5 kg cukier - 3/4 szkl. Śliwki zasypać cukrem, odstawić na min. 3 godziny, by puściły sok. CIASTO: 1 margaryna lub masło 2 jajka(...)łyżki cukru mąka - ile się wgniecie Ciasto schłodzić w lodówce min. 30 min. Czekolada gorzka - tabliczka Czekoladę zetrzeć na tarce WYKONANIE: 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć tortownicę. Śliwko odsączyć - ułożyć na cieście. Posypać czekoladą. Pozostałe ciasto rozwałkować i nakryć nim śliwki. Piec około 45 min. w 180 stopniach C Smacznego ! Zapraszam na ciasto....... Dziś dzień pochmurny, więc odrobina słodyczy poprawi
kolorowotorcikowoferworze remontu bloga gdzieś zapomniałam o przepisie na ciasto ze śliwkami. Wiem, że w tym roku już za późno, bo sezon na śliwki minął, ale na następny rok będzie jak ulał. Ciasto to jest bardzo smaczne, zupełnie inne niż zwykle pieczone na kruchym spodzie. Tutaj spodem jest wilgotne ciasto, które(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 600 g śliwek Kruszonka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 50 g masła Wykonanie: Wrzucić wszystkie składniki ciasta oprócz śliwek do miski miksera i dokładnie zmiksować. Wylać ciasto na blaszkę (25×35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć przekrojone śliwki
To co kochamLetnie wypieki kojarzą się głównie z owocami. Tak też pod koniec lata nie mogło zabraknąć u mnie ciasta ze śliwkami. Moim zdaniem do śliwek pasuje najlepiej ciasto ucierane, drożdżowe lub kruche. A jak kruche to wiadomo najlepsze na maśle i z dodatkiem mąki krupczatki. Składniki: 200 g maki pszennej 180 g mąki krupczatki 5 żółtek 200 g masła(...)pieczenia o wymiarach 33*23 cm. Piekarnik nagrzać góra-dół na 180 stopni i podpiec ciasto na złoto około 18 minut. Wyjąć i na całej powierzchni jeszcze ciepłego ciasta ułożyć śliwki skórką do dołu. Mąkę pszenną i cynamon wymieszać i oprószyć śliwki. Pozostałą część ciasta pokruszyć na śliwki. Ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 40 minut. Po upieczeniu ciasto
Ala piecze i gotujeStary wypróbowany przepis na sernik, ciasto jest wyśmienite, można przygotowywać go z różnymi owocami. Sernik ze śliwkami Składniki: KRUCHE CIASTO żółtka jaj - 2 szt margaryna - 125 g cukier kryształ - 2,5 łyżki śmietana kwaśna - 1,5 łyżki mąka - 1,5 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka tłuszcz do formy MASA SEROWA biały ser tłusty - 6 kostek(...)pianę, dodać do masy serowej, ostrożnie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem o wymiarach (26x40). Zetrzeć na tarce o grubych otworach, większą część ciasta. Wylać masę serową na ciasto, na cieście ułożyć śliwki. Pozostałą część ciasta zetrzeć na śliwki i posypać mielonymi orzechami. Piec ciasto w 180 stop, przez ok. 45 minut (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia DanusiSzybkie ciasto migdałowe ze śliwkami, puszyste i aromatyczne.To mój ulubiony wrześniowy placek taki ” na szybko”. Jego smak przenosi mnie w czasy dzieciństwa. Tak jak już kiedyś Wam wspominałam, ciasta w moim domu rodzinnym dzielą się na dwie kategorie te codzienne i te od święta. Tak, tak, codzienne- jakieś domowe ciasto jest prawie zawsze;) Ciasto migdałowe(...)prosty. Kilka składników, garść owoców i mamy rewelacyjne ciasto do kawy. Co najważniejsze, jego wykonanie jest ekspresowe. Przepis można modyfikować dodając do ciasta różne owoce. Wydrukuj przepis;) Szybkie ciasto migdałowe ze śliwkami 2017-09-13 13:22:09 Write a review Save Recipe Print Ingredients 250 g masła 4 jaja 210 g cukru 300 g mąki 1 łyżeczka proszku
Rusty Forkroku obrodziło nie tylko truskawkami czy malinami ale i śliwkami. Nie mogłam więc nie przygotować ciasta ze śliwkami. Prócz klasycznego drożdżowca przygotowałam słodką tartę ze śliwkami i kremem patissiere. Krem patissiere to francuski, waniliowy krem budyniowy idealny do tortów, ciast, pączków, eklerków czy makaroników. Można go również jeść jak budyń na podwieczorek. Sprawdzi się także z dodatkami takimi jak cynamon(...)małym ogniu cały czas mieszając. Kiedy krem zgęstnieje, odstawić z ognia, dodać masło i wymieszać dokładnie krem Na podpieczony i ostudzony krem wyłożyć krem patissiere, a na krem pokrojone śliwki. Ciasto przykryć wąskimi paskami ciasta kruchego tak aby utworzyła się kratka. Piec tartę ok 15 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem możemy oprószyć ciasto cukrem pudrem
Kuchnia w oparachUcierane ciasto ze śliwkami 2016-04-07 19:52:07 Ilość porcji: 12 Ciasta ucierane są rewelacyjne i smakują doskonale. Jednocześnie są mało wymagające, szybkie i łatwe w przygotowaniu - no i podstawowe, jeżeli chodzi o składniki. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami, których o tej porze roku mamy pod dostatkiem. Tym razem proponuję Wam ciasto ze śliwkami. Delikatne, lekkie i wilgotne(...)przygotowania 20 min Czas gotowania 50 min Czas całkowity 1 hr 10 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 50 min Czas całkowity 1 hr 10 min Ciasto 400 g twardych śliwek 250 g masła niesolonego 350 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 170 g cukru 120 ml mleka 50 ml oleju 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku
Wędrówki po kuchniSezon jesienny zawsze kojarzy mi się ze śliwkami. Kocham ich smak pod każdą postacią. Dżemy, powidła, suszone, ciasta…. można z nich zrobić naprawdę wiele. Jednak dziś musi być słodkie i aromatyczne ciacho. Najlepsze ciasto ze śliwkami jakie jadłam. W ciągu miesiąca robiłam je już wielokrotnie a i nieskromnie pochwalę, że upiekł je samodzielnie mój 11-letni(...)Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3). Mniejszą część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Spód tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy równomiernie ciastem. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º i zapiekamy ok 15-20 minut na złoty kolor. Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek
Fascynacje Anichrupiącą kruszonką na pewno sprawi przyjemność zarówno domownikom, jak i gościom. Ciasto ucierane tym razem zrobiłam ze śliwkami, ale można użyć innych ulubionych owoców. Najlepiej w tym cieście sprawdzą się śliwki węgierki, które są niezbyt wodniste i łatwo je wypestkować. Jeśli mamy bardzo soczyste owoce, proponuję przed położeniem na ciasto obtoczyć je w mące ziemniaczanej lub budyniu(...)samo można postąpić, jeśli chcemy użyć mrożonych owoców, wtedy trzeba obtoczyć owoce w mące ziemniaczanej i położyć na ciasto bez ich rozmrażania. Niby jeszcze lato, a dla mnie ciasto ze śliwkami przywołuje już jesień. Uwielbiam ciasta ucierane z owocami i kruszonką, które właśnie jesienią najczęściej robię. Bardzo łatwe wykonanie ciasta ucieranego powinno dodatkowo zachęcić Was do jego upieczenia. Czas przygotowania
Kuchcik gotujeKlasyczne i pyszne Obowiązkowe ciasto w sezonie śliwkowym w moim domu. Gdy zaczęłam je opracowywać w zeszłym roku, śliwki kładłam na wierzch ciasta drożdżowego, jak to się zwykle robi. Ale mój Mąż narzekał, że mało śliwek, mało śliwek. Wymyśliłam więc, że zrobię dwie warstwy śliwek i napakuje ich ile się da Po lekkim przekalibrowaniu składu piekę więc ciasto w dużej(...)olej i mleko i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok. Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki. Połowę ciasta przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy połowę śliwek. Wykładamy resztę ciasta. Układamy pozostałe śliwki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 55-60 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone. Praktyczne rady: Jeżeli śliwki są kwaśne
Lamarida.plJeden z nich dość pilny- o tym jakimi widokami przywitał nas ogród po powrocie i jaki jest jego stan na koniec lata. Wiem, wiem- dokumentacja, archiwizacja, skrupulatność. Ale... ciasto... Ze śliwkami. Cynamonem i prawdziwą wanilią pachnące. Z kruszonką. I bezą. Prawda, że lepiej zacząć od ciasta? Tak też myślałam! A wszystko zaczęło się od Pani Profesor. W ostatnią sobotę sierpnia(...)sałatka, dżem z niewiarygodnego warzywa. I śliwki od Pani Profesor. Dużo śliwek- klasycznych węgierek z trzebnickiego zagłębia owocowego :-) Pyszne na surowo, ale od jakiegoś czasu marzyło mi się ciasto ze śliwkami. Wiecie, taki zwiastun jesieni, słodki, pachnący, z cudownie miękkimi owocami. I mimo ostatnich upałów odważyłam się uruchomić piekarnik i wykorzystać pierwszy w swoim życiu przepis z „Cukierni Lidla”. Trochę
les mirabellesCiasto, które rewelacyjnie smakuje, pięknie wygląda, zawsze się udaje (bynajmniej reklamacji do tej pory nie słyszałam;) Bez miksera, proste, szybkie, można by rzec dla tych co czasu nie mają lub nie bardzo lubią w kuchni siedzieć a goście za chwilę i chcą Ciasto ze śliwkami z mąki kukurydzianej i pszennej, nie za słodkie, takie na ten czas(...)Pyszne, jesienne! Pasują do niego każde owoce, nawet mrożone. Śmiało pieczcie, częstujcie i chwalcie! Ciasto ze śliwkami SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 2 x 200 g serka homogenizowanego waniliowego (2 opakowania po 200 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub białego opakowanie cukru z wanilią
Zasmakuj Kuchni