ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:32/419)

Kruche ciasto ze śliwkami i aromatyczną kruszonką 109

Sezon "śliwkowy" w pełni, dla mnie kojarzy się on jednak zawsze w końcówką lata.  Właśnie wczoraj był taki dzień. Deszczowy i bardziej już jesienny niż letni. Dlatego to ciasto, śliwki wciąż jednak letnie owoce, ale kruszonka na cieście z nutą cynamonu, który zawsze będzie dla mnie raczej kojarzył się z chłodem na dworze. Do tego ledwie wyczuwalna nuta anyżu(...)pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym, dodać jajka i szybko zagnieść z margaryną. Gdyby ciasto było zbyt "sypkie" można dodać odrobinę śmietany.  Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. W między czasie myjemy śliwki i  dzielimy je na połówki, wyjmując pestki. Kruszonka: 200 g mąki 200 g cukru pół szklanki wiórków kokosowych pół kostki masła łyżeczka cynamonu szczypta

Słodka Kraina Wypieków
Kruche ciasto ze śliwkami i pianką 94

krótkim zapoznaniu się z instrukcją obsługi (tak, tak, czytam instrukcje;) uruchomiłam piekarnik. Też nowy. Czym mnie zaskoczy? Czy między nami zaskoczy? Na razie wyskoczyło z niego pyszne ciasto ze śliwkami i pianką. Przepis sprawdzony nie raz, a ponieważ wyszło takie jak trzeba nawet w nowym piekarniku, z którym póki co jestem "na pan", to chyba pora najwyższa, by podzielić się(...)przepisem. Spieszcie się upiec, póki śliwki jeszcze są;) Kruche ciasto ze śliwkami i pianką Składniki: ciasto: 1 i 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 120g masła 3 żółtka pianka: 3 białka 0,5 szklanki cukru 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej ok 300g śliwek węgierek Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać

Obiad gotowy
Proste ciasto ucierane ze śliwkami 152

przepis na ciasto ze śliwkami wymyśliłam specjalnie pod moją mamę, która nie przepada za ciastami zagniatanymi ręcznie. Ciasto można wyrobić widelcem lub przy pomocy miksera. Jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, poza tym nie wymaga żadnych wyszukanych składników. Mamie ciasto tak się spodobało, że praktycznie piecze go cały czas na okrągło, a więc śliwki królują :) Składniki: 250g margaryny(...)niższe w większej. Dodam jeszcze, że wyższe ciasto będzie się trochę dłużej piekło. Ciasto rozprowadzamy równomiernie na blasze, a następnie układamy na nim drelowane śliwki lub inne owoce. Ciasto ze śliwkami pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 ⁰ C. Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site

Smakowy Raj
Knedle ze śliwkami 143

stolnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto. 2.  Przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Kroję na kwadraty o boku 5cm. Ze śliwek usuwam pestki. Na każdy kawałek ciasta kładę śliwkęCiasto zlepiam w kulę. 3. Przygotowane knedle wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję około 10 minut. Knedle odcedzam i wykładam na talerz. 4. Zimną śmietanę dokładnie mieszam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik czekośliwka 140

śliweczka otoczona słodką, pyszną czekoladą. A kiedy dodamy do tego kremowy, rozpływający się w ustach sernik dostajemy deser idealny. W sam raz słodki, pyszny i uzależniający!  Składniki: CIASTO: 150 g śliwek suszonych 100 g gorzkiej czekolady 100 g brązowego cukru 100 g masła 100 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko MASA SEROWA: 1 kg mielonego sera(...)Ciasto: Śliwki pokroić na małe kawałki. Masło rozpuścić z czekoladą i cukrem, a później dodać pokrojone śliwki. Gdy masa wystygnie, zblendować ją, a następnie dodać mąkę, proszek i jajko. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na brytfankę posmarowaną tłuszczem i posypanej mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni C i piec

Cakes By Kejt
Ciasto z suszonymi śliwkami i Nutellą 106

Dzisiaj dzień moich urodzin, kolejna „osiemnastka” osłodzona pysznym ciastem z suszonymi śliwkami, które uwielbiam i to na dodatek w ilościach(...)hurtowych. (UPS już po północy czyli wczoraj). Nie będę się za dużo rozpisywać ale szczerze polecam to ciasto. Jeżeli mają je jeść dzieci to proponuję zrezygnować z namaczania ciasta i śliwek w alkoholu z wiadomych powodów :). Smacznego! Ciasto z suszonymi śliwkami i Nutellą Biszkopt 4 jajka 1 szkl cukru 0,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej

Pieguskowa Kuchnia
BISZKOPT OWSIANY Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM 169

Sezon na śliwki w pełni, nie mogło zatem zabraknąć na moim blogu ciasta ze śliwkami:) Nie jest to jednak tradycyjny placek:) Moje Dzieci bardzo chciały zjeść "jakieś" ciasto ze śliwkami i kremem, więc tak oto powstał biszkopt w zdrowszej wersji, bo z mąki owsianej, który przełożyłam kremem na bazie budyniu i mascarpone. Na wierzch ułożyłam duże, jędrne i słodkie śliwki(...)cukrem pudrem.KARMELIZOWANE ŚLIWKI:Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i wyjmij pestki.Na patelni rozgrzej masło, wrzuć śliwki, zasyp cukrem i cynamonem, całość dokładnie wymieszaj. Smaż śliwki około 20-25 minut. Ostudź.SKŁADNANIE CIASTA:Biszkopt połóż na paterze lub ozdobnym talerzu.Posmaruj go kremem budyniowym.Na kremie ułóż śliwki (przecięciem do dołu) i polej kilkoma łyżkami sosu z karmelizowania owoców.Gotowe! Smacznego!* Domowa

Słodko-Słony Świat Ilony
Racuchy ze śliwkami wg Aleex 138

naprawdę wyjątkowo. Jemy je na surowo, piekę z nimi ciasta, a ostatnio przyszedł mi do głowy nowy pomysł. Byłam na zakupach i wkładałam do siatek owoce, także śliwki. W sklepie obłędnie pachniało ciasto drożdżowe i doszłam do wniosku, że muszę takie upiec, oczywiście ze śliwkami. Ale wtedy pochwyciłam nową myśl. Była tak intensywna, że czym prędzej wróciłam do domu(...)tylko kilka „kłaczków”. 6. Dojrzałe i słodkie śliwki pokroić w paseczki. Odłożyć. 7. W oddzielnej miseczce mieszać porcje ciasta z kawałkami śliwek. (Uwaga: nie mieszałam od razu wszystkich śliwek z ciastem, aby nie puściły soku i nie popsuły struktury ciasta. Mieszałam je porcjami – kilka paseczków śliwek i 2 łyżki ciasta). 8. Rozgrzać oliwę. Zanurzyć w gorącym tłuszczu łyżkę. Nabierać nią

W mojej kuchni
Ciasto ze śliwkami i pianką + film 123

Kiedy sezon śliwkowy w pełni, warto użyć ich do pysznego ciasta ze śliwkami i pianką. Smaczne i proste w przygotowaniu ciasto idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Zamiast śliwek możemy użyć innych owoców np. jabłek lub winogron. składniki na tortownicę 23 cm 3 szklanki mąki pszennej kostka margaryny 250 g 4 jajka szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki(...)części, 2 wkładamy na chwilę do zamrażalnika a jedną częścią wylepiamy posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do pieczenia. Opłukane, wydrylowane i przepołowione śliwki układamy na cieście. Na śliwki ścieramy na tarce o dużych oczkach jedną część zmrożonego ciasta. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodajemy drugą połowę cukru oraz 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Ubitą pianę

Smakowite Dania
Tarta ze śliwkami (mrożonymi) 152

upiec także bez formy, korzystając jedynie z blachy i papieru do pieczenia. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nim układamy rozwałkowane na okrągły placek ciasto. Na cieście kładziemy śliwki pozostawiając od krawędzi około 3 cm wolnego miejsca, po czym brzegi ciasta zawijamy na śliwki i lekko sklejamy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)Formę posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy i lekko docisnąć do dna i brzegów. Ponad krawędzie formy powinno wystawać po około 2 cm ciasta. Na cieście ułożyć plasterki śliwek tak, aby lekko zachodziły na siebie, oprószyć cukrem i cynamonem. Wystające ciasto zawinąć do wnętrza formy, lekko pozlepiać, nie dociskając do śliwek i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto kruche ze śliwkami i bezą 866

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą to połączenie trzech warstw - kruchego spodu, aromatycznych śliwek oraz słodkiej, chrupkiej bezy. Najlepiej jest użyć śliwek lekko kwaskowatych, o wyraźnym smaku, który będzie wyróżniał się spomiędzy słodkiej bezy i dość słodkiego ciasta kruchego. Ilość bezy na wierzchu wypieku jest niezbyt duża, więc idealnie współgra z resztą składników, nie przytłaczając ich swoim smakiem. Jest(...)więc ciasto nie tylko dla wielbicieli bezy, ale też osób sceptycznie podchodzących do tego rodzaju wypieku (jak ja) :-) Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm. Ciasto kruche ze śliwkami i bezą Składniki: ciasto kruche 160g mąki pszennej 80g masła 50g cukru pudru 2 łyżki domowego cukru z wanilią 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Smakołyki Bereniki
Ciasto Śliwkowe 95

śliwkami węgierkami z sadu moich dziadków aż nas bolały brzuchy. Nie raz zdążyło zjeść się jakiegoś małego robaczka przez przypadek. Teraz pełno śliwek naokoło więc czemu by nie upiec jakiejś lekkiej tarty?  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Śliwkowe składniki: Spód: 80 g masła  120 g mąki 40 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Nadzienie: kilka śliwek (około(...)kroimy w około 1 cm grubości plastry. W misce łączymy ze sobą mąkę i cukier, dodajemy śmietanę, jajko i ekstrakt waniliowy. Miksujemy przez około 5 minut. Na ciasto układamy śliwki (ciasto po wyjęciu z piekarnika musi odpocząć 10 minut), następnie wylewamy przygotowany krem. Pieczemy 40 - 45 minut do momentu aż krem będzie ścięty i lekko brązowy z góry. Ciasto najlepiej

Delusional Trine
Kruche ciasto ze śliwkami 43

Klasyczne ciasto ze śliwkami - takiego jeszcze brakowało na moim blogu. Świetnie smakuje jeszcze lekko ciepłe podane do kawy lub herbaty.  Składniki (blaszka 20x30cm): Ciasto: 3 szklanki mąki typ 550 3 żółtka  200 g masła niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżki śmietany 18% 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Warstwa śliwkowa: 600-700g śliwek(...)ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną część wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  2. Na cieście ułożyć śliwki wcześniej już wypestkowane. Śliwki ułożyć skórką do dołu. Lekko oprószyć je cynamonem i cukrem. 3. Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na śliwki. Nakłuć widelcem. Ciasto piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40-50 minut

Kuchnia domowa Ani
Kruche ciasto z budyniem, śliwkami i bezą 97

ciasto zagniatamy razem na jednolitą masę *** *** Ciastem wylepiamy dno blaszki (moja ma wymiary 25×35 centymetrów ) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i podpiekamy przez 20 minut *** *** Przygotowujemy budyń z 0,5 litra mleka według instrukcji na opakowaniu, dodajemy 2 łyżki cukru *** *** Śliwki myjemy, osuszamy(...)pieczemy przez kolejne 25 minut *** *** Ciasto kroimy po wystudzeniu *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ   Artykuł Kruche ciasto z budyniem, śliwkami i bezą pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania