ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:34/419)

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką 91

Porcje 10 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 300 kcal Miękkie drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Swojskie, płaskie bułeczki z ciasta drożdżowego można zjeść na śniadanie albo podwieczorek. Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 300 g śliwek węgierek 1 jajko od kur z wolnego wybiegu 200 g mąki orkiszowej 100 g mąki pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 60 ml ciepłego(...)drożdżowy zaczyn. Zagnieć i wyrób gładkie ciasto. Uformuj z niego kulkę i pozostaw na 1 godzinie w misie okrytej ścierką, w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 mniejszych części. Z każdej uformuj w dłoniach kulkę i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszcz dłonią, formując płaskie okręgi ciasta. Śliwki węgierki pokrój w kostkę i ułóż

ProstePesto.pl
Tarta ze śliwkami 48

łyżki bułki tartej Wykonanie Z mąki, masła, żółtek, cukru i proszku zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równie części i schładzamy przez 1h. Schłodzoną jedną porcją ciasta wylepiamy forme do tarty. Wylepiamy także boki. Spód tarty podsypujemy bułką tartą, aby ciasto nie wchłonęło w trakcie pieczenia soku ze śliwek. Umyte, pozbawione pestek i przepołowione owoce wykładamy na ciasto. Śliwki powinny(...)sztywna pianę. Wykładamy ją na śliwki. Drugą część ciasta ścieramy na tarce lub zwyczajnie palcami odrywamy i rozcieramy w dłoni i wykładamy na wierzch piany. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ciasto na złoty kolor ok. 40 – 45 min. Tartę oprószamy cukrem pudrem. Smacznego! Artykuł Tarta ze śliwkami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Tarta ze śliwkami 51

łyżki bułki tartej Wykonanie Z mąki, masła, żółtek, cukru i proszku zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równie części i schładzamy przez 1h. Schłodzoną jedną porcją ciasta wylepiamy forme do tarty. Wylepiamy także boki. Spód tarty podsypujemy bułką tartą, aby ciasto nie wchłonęło w trakcie pieczenia soku ze śliwek. Umyte, pozbawione pestek i przepołowione owoce wykładamy na ciasto. Śliwki powinny(...)sztywna pianę. Wykładamy ją na śliwki. Drugą część ciasta ścieramy na tarce lub zwyczajnie palcami odrywamy i rozcieramy w dłoni i wykładamy na wierzch piany. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ciasto na złoty kolor ok. 40 – 45 min. Tartę oprószamy cukrem pudrem. Smacznego! Artykuł Tarta ze śliwkami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Tarta ze śliwkami 124

forme do tarty. Wylepiamy także boki. Spód tarty podsypujemy bułką tartą, aby ciasto nie wchłonęło w trakcie pieczenia soku ze śliwek. Umyte, pozbawione pestek i przepołowione owoce wykładamy na ciasto. Śliwki powinny do siebie ciasno przylegać. Owoce posypujemy cynamonem. Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywna pianę. Wykładamy ją na śliwki. Drugą część ciasta ścieramy na tarce lub zwyczajnie palcami(...)odrywamy i rozcieramy w dłoni i wykładamy na wierzch piany. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ciasto na złoty kolor ok. 40 – 45 min. Tartę oprószamy cukrem pudrem. Smacznego! Artykuł Tarta ze śliwkami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 239

Kochani, Po burzliwym i bardzo intensywnym lecie mamy, mam nadzieję, złotą, spokojną, polską jesień, która niesie ze sobą bogactwo owoców. Dlatego dzisiaj po długiej przerwie chcę Wam zaproponować ciasto ze śliwkami wg przepisu mojej mamy :) Składniki 1kg śliwek węgierek Ciasto: 4 żółtka cukier waniliowy 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki margaryna(...)minut do zamrażalki. W "międzyczasie" blachę wykładamy papierem do pieczenia. Myjemy śliwki i usuwamy z nich pestki. Zalecam kupno śliwek węgierek. Zdarzyło mi się piec to ciasto z innym gatunkiem śliwek, jednak węgierki są zdecydowanie najlepsze :) Po ok 30 - 40 minutach jedną z części ciasta wyklejamy spód placka (druga nadal chłodzi się). Następnie wykładamy na nie śliwki wg. uznania

Taste Of My Day
Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami / Plum and candied almond cake 184

się sprawdzi Jeżeli lubisz śliwkowe słodkości to polecam także moje ciasto drożdżowe , obłędną tartę i ciasto bezą , wszystkie cudowne. Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami (12 porcji) Składniki: 180 g cukru 6 śliwek, bez pestek, pokrojonych na 6 klinów każda starta skórka z 1/2 pomarańczy 120 g masła, w temp. pokojowej(...)orange zest. After 25 minutes of baking, sprinkle over prepared topping and bake for a further 15-20 minutes or until golden. Cool and serve! Enjoy! Artykuł Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami / Plum and candied almond cake pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny

karmelowy
Pijane śliwki pod bezą 145

brzegach. Nadmiar ciasta odcinamy. Na górę ciasta wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy do środka fasolę aby ciasto podczas pieczenia nam się nie podniosło. Ciasto podpiekamy wstępnie w temp. 170* C przez 15 minut. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, suszymy i kroimy na ćwiartki. Do garnuszka wrzucamy masło, które roztapiamy następnie wrzucamy nasze śliwki, zalewamy je śliwowicą i gotujemy na dużym(...)układamy je cieście francuskim bez cieczy i obsypujemy przez sitko ok. 50 g cukru pudru i cynamonem. Schłodzone białka ubijamy dodając resztę cukru pudru. Ubitą słodką pianą wykładamy na śliwki. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temp. 160*C po tym czasie temp. zmniejszamy do 120*C i pieczemy przez 25 minut. Smacznego

W Moim Magicznym Domu
Placek na maślance ze śliwkami 122

chwili aż się połączą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wlewamy do formy, równamy powierzchnię, posypujemy 4 łyżkami wiórków kokosowych (dzięki temu śliwki nie „utoną”). Układamy na cieście ćwiartki śliwek – skórką do dołu, posypujemy przygotowaną kruszonką. Kruszonkę również posypujemy pozostałymi 4 łyżkami wiórków kokosowych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C i pieczemy przez 1 godzinę i 25 minut (jeżeli(...)ciasto z wierzchu zacznie się za bardzo przypiekać należy je przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową). Gotowe, po lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Placek na maślance ze śliwkami to ciasto, które zrobimy bez użycia robota. Samo przygotowanie też nie wymaga żadnych zdolności – wsyp, wymieszaj, przelej, poukładaj i upiecz. Ciasto na maślance wyglądem przypomina ciasto drożdżowe, w smaku też

mojewypiekiinietylko
Racuszki ze śliwkami 91

jajka. Całość dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto odkładamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia *** *** Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę *** *** Na osobnym talerzyku mieszamy porcję ciasta z kilkoma kawałkami śliwek. Nie mieszamy od razu wszystkich owoców(...)ciastem, aby nie puściły soku i nie popsuły ciasta. Mieszamy je porcjami – jedna łyżka śliwek na dwie łyżki ciasta *** *** Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy na nią ciasto ze śliwkami. Racuchy smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Ważne aby podczas smażenia tłuszcz nie był zbyt gorący, ponieważ wówczas ciasto przypiecze nam się z zewnątrz, a w środku będzie

Blog z Apetytem
Ciasto ze śliwkami (paleo, bez glutenu) 153

Wracając do przepisu, jest to jedno z moich ulubionych paleo ciast . Na jego wierzch można wrzucić dowolne owoce (z gruszką też byłoby mega, chyba następne w kolejce). Ciasto ze śliwkami na blogu już się pojawiały, np. w tym przepisie z kruszonką. Do przygotowania potrzebujecie tylko kilku sładników i śliwek. Sam deser jest przepyszny pachnie śliwkami i cynamonem, jest lekki(...)mieszamy. Uzyskaną masę wykładamy na foremkę. Na wierzch układamy śliwki (ja wymieszałem je z mąką z tapioki).Pieczemy przez około 45-50 minut, aż góra będzie złocista. Odstawiamy ciasto ze śliwkami do ostygnięcia na 15 minut. Smacznego ! Artykuł Ciasto ze śliwkami (paleo, bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Kolorowe ciasto ze śliwką i pianką 132

Ciasto kruche przypominające pleśniak. Zamiast powideł użyłam świeżych śliwek. Ciasto aromatyczne , niezwykle kruche z dodatkiem śliwek przykrytych puszystą pianką :)     Składniki   Ciasto kruche : 3 szkl. mąki pszennej 380 g margaryny ( ja użyłam 250 g margaryny i 125 g masła ) 6 żółtek 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. kisielu wiśniowego bądż truskawkowego 2 łyżki kakao(...)Pianka: 1 szkl. cukru 6 białek 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat migdałowy Ponadto: dowolne owoce ( użyłam śliwek ) papier do pieczenia Sposób przygotowania: Ciasto kruche : Z mąki , cukru, proszku do pieczenia , żółtek i margaryny z masłem wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodac kakao, do drugiej kisiel. Włożyć do lodówki.   Pianka: Ubić pianę z białek. Pod koniec

Różne smaki w kuchni
Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami 103

Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami to kolejna modyfikacja mojego ulubionego i niejednokrotnie sprawdzonego przepisu mojej mamy na Racuchy z jabłkami - klik . Tym razem do placków dodałam śliwki oraz miód zamiast cukru. Zaznaczę, że drożdże bardzo lubią się z miodem i dzięki temu ciasto idealnie wyrasta. Racuchy wychodzą mięciutkie i cudownie pachnące, więc naprawdę ciężko im się oprzeć(...)jajko Dodatkowo: około 8-10 śliwek Ponadto: olej do smażenia cukier puder/ miód do podania Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami - przygotowanie: Mąkę przesypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, miód oraz szczyptę soli. Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania śliwek (*). Wypestkowane śliwki pokroić w kostkę. Następnie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy. Wszystko razem porządnie

Di gotuje
Smażone śliwki w cieście. Owocowy deser na ciepło 77

Deser na gorąco. Śliwki w korzennym cieście smażone na głębokim oleju. Śliwki smażone w cieście to szybki i prosty owocowy deser. Podane z lodami będą idealnym dodatkiem do kawy. Śliwki dobrze komponują się z korzennymi przyprawami, więc do ciasta dodałam cynamon, kardamon i pieprz. Mogą to być przyprawy mielone lub w całości do rozdrobnienia w moździerzu. Zamiast cynamonu, kardamonu(...)mielonego pieprzu szczypta soli opakowanie cukru waniliowego lub pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 ml mleka 1 jajko ŚLIWKI 1 kg średniej wielkości śliwek węgierek cukier do śliwek olej do smażenia 300 – 500 ml cukier puder do posypania Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera, aż uzyskami gładkie, nieco gęste ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy ciasto

Tajemnice Smaku
Pełnoziarniste galette ze śliwkami 118

Galette ze śliwkami to prosta tarta rustykalna przygotowana bez użycia formy - wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie, zwinąć brzegi ciasta i do piekarnika! Tarta z półkruchego ciasta wykonana jest z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem jogurtu greckiego, bez dodatku jajek. Nadziana jest świeżymi plasterkami śliwek, a na cieście, pod śliwkami rozsmarowana jest pasta kakaowo-cynamonowa wykonana ze zmielonych(...)posypania płatki migdałowe Wykonanie: Ciasto: W misce mieszamy mąkę pszenną pełnoziarnistą z solą i cukrem pudrem. Dodajemy jogurt oraz masło pokrojone na małe kawałki i zagniatamy dość szybko ciasto, aby stało się gładkie i jednolite. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30-60 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy na kilka minut, a następnie dzielimy

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania