pyszne ciasto czekoladowe bez glutenu i bez laktozy, ale za to z dodatkiem warzyw Bardzo lubię buraki. To takie warzywa, które pasują zarówno do obiadu, jak i do deseru. Można ugotować na nich zupę, upiec ciasto, a nawet.. zrobić lody! Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na proste ciasto czekoladowe, którego bazą są właśnie gotowane buraki. Ciasto(...)upiec dobre ciasto bezglutenowe to jest sztuka. Najczęstszy zarzut do wypieków z mąk bezglutenowych jest taki, że są suche. W tym przepisie o odpowiednią wilgotność ciasta zadbały właśnie buraki. Ciasto z dodatkiem buraków jest bardziej mięsiste i elastyczne, jego smak jest głębszy. Przy tym zupełnie nie czuć w nim smaku buraków. Generalnie warzywne dodatki do ciast, takie jak: buraki, dynia
Wiszniówkawyrabianie ciasta to jedna z najbardziej przyjemnych form prac domowych, zdecydowanie mająca w sobie coś mistycznego. Składniki: 300g dyni hokkaido 2/3 szklanki mleka sojowego 1 laska wanilii 500g mąki orkiszowej typ 700 plus odrobina do podsypania 1 torebka suszonych drożdży instant (7g) ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki soli morskiej 4 łyżki neutralnego w smaku oleju (z pestek winogron lub ryżowego(...)następnie całość przełóż go do miski z suchymi składnikami. Połącz składniki ze sobą, dodaj rodzynki, przełóż na wysypany mąką blat i zagniataj przez kilka minut, delikatnie podsypując mąką. Gładkie ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia. Gotowe ciasto ugnieć jeszcze kilka razy i przełóż do natłuszczonej formy. Ponownie przykryj ściereczką
Roślinna - blog wegańskiŚwietna alternatywa dla kremiastych ciast, biszkoptów, kruchych i innych wytworów. Na szybko, z minimalnej ilości składników - chociaż to akurat u mnie norma. Po prostu galaretki z ulubionymi dodatkami. Polubią dorośli i dzieci. Składniki: galaretka zielona galaretka żółta galaretka czerwona kilka borówek kilka winogron pół startego jabłka pół brzoskwini pokrojonej w plasterki garść rodzynek ewentualnie bita śmietana Przygotowanie: Galaretki rozpuścić
Cakes By KejtsoliSkładniki na masę budyniową:500 ml mlekabudyń waniliowy bez cukrułyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowyDodatkowo:ok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp.Niestety sezon pomału dobiega końca, więc postanowiłam wykorzystać jeszcze dostępność świeżych owoców i przygotować przeurocze babeczki z owocami. Przepis znalazłam na blogu Słodka Strona i zgodne z moimi oczekiwaniami(...)kruche i delikatne, a masa budyniowa wprost rozpływa się w ustach.Zaczynamy od przygotowania kruchych spodów do babeczek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić jak typowe kruche ciasto. Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Przygotować foremki do babeczek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich brzegi kruchym ciastem na grubość
Świat Ciastaduże 2 łyżki oleju roślinnego + kilka łyżek do smażenia 1 łyżka cukru 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli garść ciemnych winogron - lub więcej, w zależności jak dużo owocu chcemy mieć w placuszkach W dużej misce zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju. Dodać cukier, mąkę z proszkiem przesiane przez sitko(...)patelni ceramicznej z dnem "plaster miodu", choć pewnie teflonowa dobrej jakości też się nada :) Rozgrzać patelnię , posmarować lekko olejem za pomocą pędzelka i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, zachowując znaczne odstępy - placki mocno urosną w górę i na boki podczas smażenia, więc jednorazowo należy tu mieć na patelni nie więcej niż 4 sztuki . Smażyć
Grunt to przepis!Gwarantuję, że kawałek tego ciasta zaspokoi głód na "coś słodkiego". Może ktoś się skusi z okazji Walentynek ?Jest to kolejny dobry przepis z książki "Zdrowie na talerzu" (zobacz również: Ciasto owsiane z otrębami). Arachidowe brownies z orzechami włoskimiPRZEPIS{forma: 20x20 cm, źródło przepisu: "Zdrowie na talerzu"}Temperatura pieczenia: 180ºC | Czas pieczenia: 25-30 min.Składniki 2/3 szkl. mąki(...)niesłodzonego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 3/4 szkl. cukru trzcinowego 1/4 szkl. masła orzechowego 3 łyżki oliwy z oliwek (użyłam oleju z pestek winogron) 1 duże jajko 2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 szkl. orzechów włoskich, posiekanych 1/3 szkl. suszonej żurawiny lub wiśni (pominęłam) 30 g czekolady deserowej, posiekanej (pominęłam) Przygotowanie W misce wymieszać mąkę
coolinarnastrefa.blogspot.compatelni żeby z twarożka uwolnił się aromat cynamonu. Niemniej jednak te same naleśniki świetnie będą smakowały z nutellą a nawet ze słonym farszem (wystarczy dodać mniej cukru do ciasta). Moje dzieci zwłaszcza starczy niejadek je uwielbiają. Za każdym razem trochę zmieniam farsz co wynika głównie z aktualnej zawartości lodówki:) Dla dzieci zwijam w rulonik(...)patelni 29 cm) : 115 g mąki pszennej szczypta soli 2 jajka 0,3 l mleka 30 g masła roztopionego i ostudzonego olej słonecznikowy (ja używam oleju z pestek winogron) 2 łyżki cukru (do naleśników ze słonym farszem użyj połowę) Farsz twarożkowy : twaróg półtłusty 250 g jogurt naturalny lub serek homogenizowany typu Danio cukier cynamonowy
cucinareCiasto owocowy Gaj Ciasto na biszkopcie z masą na bazie jogurtów, bez dodatku cukru. Ciasto jest leciutkie i bardzo dobre. Forma 24 cm x 24 cm Składniki na biszkopt: · 6 jajek · ¾ szklanki cukru · 5 łyżek mąki pszennej(...)łyżki cukru · 3 łyżki kakao Dodatkowo: · Kiwi · 10 dag winogrona · Mandarynka · 2 banany · ½ czekolady białej · 100 g herbatników
Kulinarna Chwilamasą śmietanową z czarnymi markizami. Pyszne, nie za słodkie ciasto,wprost rozpływa się w ustach. Szybkie w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania: Składniki: około 22 herbatniki kakaowe petit burre Cukry Nyskie 60 g markizów mlecznych blacky Cukry Nyskie 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 galaretka przezroczysta o smaku winogron Winiary + 200 ml przegotowanej wody 2 galaretki agrestowe Winiary
Sama słodycz i szczypta chiliWymiary Formy : 26cm x 26cm Składniki na Piankę agrestową: - 600ml śmietany 30% - 2 galaretki agrestowe - 200ml wody *Dodatkowo: - 2 galaretki agrestowe - 200ml wody - 400g winogron - 18
Dziś Ja gotujeokrojone z cukru ciasto nadal smakuje jak prawdziwe brownie. Tak! Jest wilgotne, naturalnie słodkie dzięki daktylom, mocno czekoladowe, z kawałkami chrupiących migdałów lub orzechów. Rozpływa się w ustach a drugi kawałek wcale nie wywołuje poczucia winy ;-) Polecam! Składniki: 330 g gorzkiej czekolady 175 g suszonych daktyli 120 g nierafinowanego oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron 45 g skrobi kukurydzianej(...)samo wsypywać mąkę z kakao, cały czas mieszając. Wsypać posiekane migdały lub orzechy. Energicznie wymieszać masę łyżką lub szpatułką przez około 1 minutę. Uwaga to bardzo ważne! Inaczej wierzch ciasta będzie matowy a ciasto będzie się kruszyć. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec około 20 - 22 minuty. Wyjąć, wystudzić. Brownie wspaniale smakuje podane
maniapieczeniapodzielić się z Wami kolejną świetną propozycją, tym razem na owsiane pancakes, które powstały na bazie oryginału. Ich podstawą są namoczone w gorącej wodzie płatki owsiane, które sprawiają, że ciasto wychodzi lekko wilgotne i bardzo delikatne. Moje pancakesy podałam z duszonymi w miodzie, maśle i cynamonie jabłkami. Sos z tych trzech składników smakuje genialnie i pachnie cudnie :) Takie pancakes polecam(...)porcje, około 8 sztuk): 1 szklanka płatków owsianych + gorąca woda 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju (użyłam z pestek winogron) 1 jajko 2-3 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli SKŁADNIKI NA JABŁKA W MIODOWO-CYNAMONOWYM SOSIE: 2 średnie jabłka 2 łyżki masła 2 pełne
Słodko-Słony Świat IlonySezon arbuzowy już się rozpoczął, można kupić piękne i słodkie arbuzy dosłownie wszędzie, cena też jest odpowiednia. Możliwości podania tego słodkiego owocu są przeróżne. Ja dzisiaj
Niezły Młynek