fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 150 ml mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 2 żółtka 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki oleju z pestek winogron szczypta soli kruszonka: 1 szklanka mąki pszennej 125 g masła 2 łyżki(...)łyżką mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,cukier,cukier waniliowy i szczyptę soli. Wbić jajko +żółtka,przemieszać,wlać rozczyn drożdżowy,olej i jogurt. Wyrobić ciasto,miskę nakryć ściereczką i odstawić na godzinę by ciasto urosło. Z mąki,masła,cukru zrobić kruszonkę. Blaszkę o wym 24/29 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto drożdżowe przełożyć na blaszkę,równo
Kolorowa kuchnia Elkibogato,z budyniem. Wystarczy zaparzyć kubek ulubionej kawy lub herbaty i zajadać. ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 2 żółtka 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki oleju z pestek winogron szczypta soli kruszonka: 1 szkl. mąki pszennej 125 g masła 2 łyżki(...)łyżką mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,cukier,cukier waniliowy i szczyptę soli. Wbić jajko +żółtka,przemieszać,wlać rozczyn drożdżowy,olej i jogurt. Wyrobić ciasto,miskę nakryć ściereczką i odstawić na godzinę by ciasto urosło. Rabarbar umyć,pokroić w 1 cm kawałki i posypać cukrem waniliowym. Z mąki,masła,cukru i wiórków zrobić kruszonkę. Blaszkę
Kolorowa kuchnia ElkiKolejny bardzo szybki deser szklankowy, który może zrobić każdy, bez względu na umiejętności. Krem na bazie serka mascarpone pasuje do wszystkich owoców. Tym razem proponuje połączyć
Programista w kuchniKolejny bardzo szybki deser szklankowy, który może zrobić każdy, bez względu na umiejętności. Krem na bazie serka mascarpone pasuje do wszystkich owoców. Tym razem proponuje połączyć
Programista w kuchnistąd Królestwo bajecznych wypieków. Ciasto jest delikatne w smaku. W oryginalnym przepisie nie było mowy o jabłkach, a ja włożyłam dosłownie kilka kawałków. Na pewno upiekę jeszcze to ciasto. Szczególnie gdy będą zbywać mi białka i starczy winianu potasu przywiezionego z UK :) Wypróbuję w sezonie z jagodami, ciekawi mnie też smak z wiórkami kokosowymi... Ale wtedy upiekę(...)brytyjski proszek jest produktem ubocznym z procesu produkcji wina, a winogrona są jedynym naturalnym źródłem znaczących ilości kwasu winowego. Najbardziej polecany do stabilizacji i zwiększania objętości białek jaj, ale jest również stosowany w cukiernictwie do wyrobów takich jak cukierki, ponieważ hamuje krystalizację. Znakomicie ułatwia wypiek ciast bezowych i sufletów
Proste Potrawykokosowego lub oleju z pestek winogron 100 g gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao (najlepiej 70%) 60 g drobnych rodzynek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej oraz: wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta i wysypania boków foremki olej
maniapieczeniaCiasto zrobiłam z niebieskiej kukurydzy, ale można zrobić z żółtej lub z dowolnej mąki. 250 gram mąki z niebieskiej kukurydzy 4 jaja 100 gram miodu 100 gram masła lub oleju z pestek winogron 3 pomarańcze u mnie czerwone 100 ml soku pomarańczowego 2 łyżki maku niebieskiego płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 2 łyżeczki cukru trzcinowego orzeszki piniowe(...)formy wsypać cukier trzcinowy, położyć pokrojone w plasterki pomarańcze. Następnie masę przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Piec 40 minut w 180 stopniach C. Po sprawdzeniu patyczkiem kiedy ciasto się upiecze odwrócić ciasto i pozostawić do wystygnięcia. Na wierzch posypałam prażone orzeszki piniowe
AZgotuj!Cukinia ma w kuchni wszechstronne zastosowanie. Jadalne są jej kwiaty , które można smażyć w cieście, a sposoby zastosowania owoców są niezliczone. Na dodatek to warzywo tanie. Do tej pory z cukinii robiłem m.in. zupę krem z serem rokpol i sałatkę z karczochami i bobem . Tym razem postanowiłem zrobić z niej placki. Smak cukinii jest na tyle(...)pieprz do smaku inne ulubione przyprawy olej do smażenia (np. z pestek winogron) Sposób przygotowania: Cukinię zetrzeć na grubych oczkach i odstawić na ok. kwadrans. Po tym czasie odcisnąć i odlać sok, który się zgromadzi. Dodać przyprawy, jajko i mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. "Ciasto" powinno być niezbyt gęste, ale też nie może się lać. Na patelni rozgrzać olej
W SMAKPyszne, domowe słodkości na patyku! Składniki: 12 dag cukru w kostkach 30 dag owoców winogrona ziarno sezamowe posypka kolorowa 3 jabłka lub pomarańcze Wykonanie: Kostki cukru
Tradycyjna Kuchniaduże brzoskwinie, winogrona, rabarbar)Sposób wykonania Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier wanilinowy, następnie ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku, na koniec dodać kurkumę i powoli wlać olej ubijając, aż do połączenia.Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Ciasto wyłożyć do formy (24/36
Mix smakuużyć innych owoców, jak brzoskwinie, winogrono, kiwi, truskawki. Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać cukier i sól, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto.C iasto schłodzić 30 minut w lodówce. F oremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować masłem (można rozpuścić masło i posmarować foremki pędzelkiem), ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko
Wołowina od rekinaPlacuszki z piersi kurczaka (Frittelle di petto di pollo) Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone, bez masła (Torta di pere, cioccolato bianco e mascarpone, senza burro) Wołowina po burgundzku a'la Julia Child (Manzo alla borgognona a'la Julia Child) Toskański przysmak: focaccia z winogronami (Schiacciata con l'uva) Spaghetti z pesto z buraków (Spaghetti con pesto di barbabietole(...)verdure e patate al forno) Pieczona frittata z warzywami i ricottą (Frittata con verdure e ricotta al forno) Przepis na domową ricottę (Ricotta fatta in casa) Morelowe ciasto z białą czekoladą (Torta con albicocche e cioccolato) Cocotte z ricotta i pomidorkami (Cocotte di ricotta ai pomodorini) Ciasto ze śliwkami, jogurtem, bez masła (Torta di prugne senza burro
La grande e la piccola cuocaplus owoce,które dodają świeżości.Wszystko to sprawia,że ciasto nie jest zbyt słodkie więc trzeba uważać aby nie zjeść go zbyt dużo bo pójdzie na boczki. Spód: 250g herbatników 100g masła 2 łyżeczki wody Masa mleczna: 350g mleka zagęszczonego niesłodzonego 2 op.galaretki cytrynowej 300-400g winogron,najlepiej bezpestkowych Ponadto: 2 op.galaretki o smaku kiwi(...)agrestu winogrona do dekoracji Spód: W rondelku rozpuścić masło z wodą i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami.Herbatniki najlepiej potraktować blenderem.Gotową masę przełożyć do tortownicy,ugnieść i wstawić do lodówki. Masa mleczna: Galaretki rozpuścić w szklance wody.Mleko-koniecznie schłodzone ubić mikserem na sztywno.Ciągle ubijając wlewać powoli ostudzone,lekko tężejące galaretki.Na końcu połączyć z winogronami.Tak przygotowaną mleczną masę wylać
Niespełnione zdolności kulinarne