głównym składnikiem wigilijnego kompotu z suszu, ale dodaje sieje do wielu innych potraw: bigosu, sosów, ciast. Świetnie komponują się z mięsem np. pieczonym schabem. Suszone śliwki wspaniale komponują się z jogurtem, czy z babeczkami. Źródło: internet RODZYNKI To ususzone na słońcu specjalne bezpestkowe gatunki winogron. Jest ich wiele odmian m.in. duże jasne sułtańskie, małe ciemne koryntki i największe królewskie(...)funkcjonowanie tarczycy. Poza tym dobrze wpływają na układ sercowo-naczyniowy: obniżają poziom cholesterolu. Zawierają też przeciwutleniacz, który zmniejsza wystąpienie nowotworów. Zastosowanie: Są składnikiem słodkich wigilijnych dań np. kutii, rozmaitych ciast (np. sernika, keksu), ale pasują też do ryb (np. karpia po żydowsku, śledzi na słodko). Źródło: internet WIÓRKI KOKOSOWE To stara i wysuszona wewnętrzna wyściółka orzecha palmy kokosowej. Kokos jest
Ciastka - domowe słodkościbiałym winem to jedne z moich ulubionych, zwłaszcza te w których dodatkowo jest nuta porzeczki. Robiąc ten inspirowałam się tortem Malakoff, z tym że zamiast gotowych biszkoptów upiekłam blaty ciasta. Mimo, że bardzo prosty to był przepyszny, całej rodzinie smakował. *tortownica 26 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru(...)wina półsłodkiego 70 g migdałowych płatków kilka winogron kilka bezików Białka ubić na pianę. Powoli dosypywać cukier aż masa będzie gęsta i sztywna. Wtedy zacząć dodawać po żółtku. Następnie wlać olej i wodę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie ale dokładnie za pomocą łyżki wymieszać ciasto. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki pszennej - 1 łyżeczka soli - 1 łyżka oleju (np. z pestek winogron) - powidła śliwkowe - cukier puder SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Przygotowujemy zaczyn - łączymy składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę z dodatkiem soli przesiewamy do miski. Dodajemy zaczyn, mleko kokosowe, olej. Delikatnie łączymy składniki i wyrabiamy ciasto; ewentualnie podsypujemy mąką do momentu aż osiągnie plastyczną formę i nie będzie
wege i kropkaCzas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 3-4 szklanki Drukuj Sok z jabłek, truskawek, winogron i owoców leśnych By Piotr 7 maja 2018 Sok z jabłek
Pogotujmy.plEksperymenty to moja specjalność.Raz wychodzą lepiej raz gorzej 🙂 .Polecam ciasto lekkie ale zaraz niewiarygodnie smaczne .Mój syn określił je za wyborne. Ja wykonałam z owoców jakie miałam w domu.Ale zamiast winogrona można dać maliny,porzeczki,brzoskwinie ,agrest .Natomiast gotując galaretkę z owocem jest o wiele smaczniejsza pamiętajcie jednak że jak robicie galaretkę np.malinową należy dosypać malin.Brzoskwiniow
Ugotujmy Cośprostu mieszkańcy tego kraju kochają słodycze (, a więc mam z nimi coś wspólnego ) Na portugalskich stołach królują słodkie ciasta, ciasteczka, słodkie gęste śmietany, budynie i najróżniejsze kremy. Oczywiście nie brakuje również owoców. Portugalczycy, tak jak i my, kochają truskawki, winogrona, pomarańcze czy ananasy. Ze słodyczy jednak najbardziej słynie Lizbona. Będąc tam koniecznie spróbujcie pastéis de Belém, czyli tradycyjnych ciasteczek
Słodkie okruszkiZapraszam na prosty i lekki serniczek z jogurtu z galaretką i winogronem. W sam raz na te upały co teraz nas męczą, nie trzeba włączać piekarnika
Monia miesza i gotujekrówkowa Dodatkowo: ulubione owoce (u mnie brzoskwinie w syropie, kiwi, winogrona, truskawki) Masę możesz zrobić również ze śmietany kremówki 36%. Schłodzoną ubij na sztywną pianę dodając śmietan-fix. Wykonanie: Do mąki dodajemy szczyptę soli oraz pokrojoną w kostki margarynę. Wszystko siekamy dodając cukier puder. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Smarujemy foremki tłuszczem. Wyrobione ciasto można rozwałkować
Mojewlasne.plpiękną słoneczną niedzielę polecam przepis na pyszne ciasto z galaretką i owocami. Ciasto jest bardzo orzeźwiające. Z pewnością ucieszy niejedno podniebienie. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1,5 łyżki kakao, ½ łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Masa : 150g serka homogenizowanego waniliowego, 1 opakowanie galaretki żółtej, 1 opakowanie galaretki czerwonej(...)opakowanie galaretki zielonej, 1 opakowanie galaretki fioletowej, Dodatkowo: dowolne owoce np. brzoskwinie, morele, winogrona, 3 opakowania galaretki pomarańczowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka, Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wym. 24cm x 24cm i piekę około 30 minut
Tradycyjna kuchnia Kasi[Głosów:1 Średnia:5/5] składniki: pomidorki koktajlowe, podłużne kawałek sera żółtego winogrona podłużne dodatkowo: wykałaczki wykonanie: Pomidorki lub winogrona przecinamy po skosie. Jedną część
Domowy Smak Jedzenia[Głosów:1 Średnia:5/5] składniki: ok. 16 szt kuleczek winogrona, dowolnego 2 krążki sera camembert 1 jajko 25 ml mleka bułka tarta mąka sól
Domowy Smak Jedzeniaczęści, łącznie 300 g tartej na dużych oczkach dyni. SKŁADNIKI NA CIASTO: 280 g mąki pszennej tortowej 300 g świeżej dyni startej na dużych oczkach 3 duże jajka, u mnie 4 mniejsze 1/2 szklanki cukru trzcinowego, może być biały 100 ml oleju rzepakowego + 100 ml oleju z pestek winogron lub 200 ml jednego z nich lub oleju ryżowego po łyżeczce
Zasmakuj Kuchnimango 46. Chipsy ze szpinaku 47. Sorbet z winogron 48. Przekąska z białej rzodkwi z farszem z groszku 49. Placki z kaszy jaglanej z łososiem i jogurtem 50. Chrupki z ciecierzycy 51. Pasta z pieczonej papryki i masła orzechowego 52. Jaglane a’la Raffaello 53. Parówki w cieście francuskim 54. Trufle czekoladowe Artykuł 54 przepisy na Sylwestrowe przekąski pochodzi
Be Fit Be Strongzapowiadałam tym razem w wersji na słono. Wierzch posypałam sezamem, który doskonale wkomponował się w teksturę bułeczek. U mnie wyszły dość duże i z całej porcji ciasta otrzymałam sześć naprawdę dużych sztuk. Przechowywane w szczelnym pojemniku nawet drugiego dnia smakowały dobrze i co najważniejsze nie były suche w środku. Polecam szczególnie tym, którzy lubią domowe pieczywo. Składniki(...)maślanki 60 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron 1 jajko garść sezamu do posypania bułeczek mleko do posmarowania bułeczek Wykonanie: 1. Maślankę, jajko oraz olej mieszamy w wysokim naczyniu. 2. Suche składniki przesiać do miski. Płyn połączyć z mąką zagniatając ciasto. 3. Formujemy bułeczki. Uwaga ciasto jest dosyć rzadkie i zalecałabym bezpośrednie nakładanie
vaniliowoczekoladowaoliwkami i rozmarynem. Uwielbiam to połączenie. Natomiast samo ciasto najpierw fermentowało przez 12 godzin. Moim zdaniem jest bez porównania smaczniejsze, od tego zwykłego, które rośnie tylko przez 60 minut. Oczywiście focaccia najlepiej smakuje na ciepło! Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy: Focaccia ze szparagami Schacciatta, czyli focaccia z winogronami Bazyliowa focaccia Focaccia z suszonymi pomidorami Focaccia z pieczoną
Kulinarne przygody Gatity