Rapso bita śmietana: - 200g śmietanka 30% - 1 płaska łyżka cukru pudru dodatki: - koktajl owocowy w soku owocowym Beach Flower (brzoskwinie, gruszki, winogrona, ananas, czereśnie) - kolorowa posypka cukrowa - olej rzepakowy Rapso do posmarowania gofrownicy Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski i miksuję na gładką masę. Gofrownicę smaruję olejem, zamykam i czekam aż się nagrzeje. Chochelką wlewam ciasto do gofrownicy
Kuchnia co dniacieście i nie dodałam Malibu do kremu. Składniki na formę 25 na 28 cm: Składniki na ciasto (20 porcji): 2 puszki fasoli czerwonej (po odsączeniu 400 g fasoli) 6 jajek rozmiar M 6 łyżek oleju rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron 6 łyżek kakao 1/2 lub 1 szklanka cukru (u mnie 1/2 i było wystarczająco słodkie) skórka otarta(...)czerwonej fasoli Fantastyczne ciasto z czerwonej fasoli Fantastyczne ciasto z czerwonej fasoli Fantastyczne ciasto z czerwonej fasoli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 puszki fasoli czerwonej (po odsączeniu 400 g fasoli) 6 jajek rozmiar M 6 łyżek oleju rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron 6 łyżek kakao 1/2 lub 1 szklanka cukru (u mnie 1/2 i było
moj przepis natorebki suchych drożdży. Dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj 1 łyżeczkę miou i 2 cl oleju z pestek winogron. Dobrze wymieszaj. W osobnej miseczece wymieszaj 110 g mąki T65 i ¼ łyżeczki drobnej soli. W mące zrób zagłębienie i wlej rozcieńczone drożdże. Wyrabiaj ciasto 5-10 min, przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.Stolnicę posyp mąką
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskarozpuść ½ torebki suchych drożdży. Dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj 1 łyżeczkę miou i 2 cl oleju z pestek winogron. Dobrze wymieszaj. W osobnej miseczece wymieszaj 110 g mąki T65 i ¼ łyżeczki drobnej soli. W mące zrób zagłębienie i wlej rozcieńczone drożdże. Wyrabiaj ciasto 5-10 min, przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Stolnicę posyp mąką, rozwałkuj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z kurczakiem i winogronem z dodatkiem selera naciowego to idealna propozycja na różnego rodzaju domowe imprezy. Jest kolorowa, smaczna i pięknie wygląda
Przepiski.plproste, ale zabójczo smaczne ciasta! Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na rewelacyjną tartę, którą miałam okazję spróbować będąc na wakacjach na Sycylii. Zapadła mi w pamięci tak bardzo, że musiałam odwzorować ten smak. Dlatego, umilmy sobie te chłodne dni pyszną włoską tartą, w nieco zdrowszej wersji – na mące żytniej i przy użyciu erytrolu zamiast cukru. Brzmi i wygląda(...)skórka z 1 cytryny Składniki na budyń: – 500ml mleka – 100g cukru/erytrolu – 70g skrobi ziemniaczanej – 3 żółtka – sok z 1 cytryny Dodatkowo: – białe winogrona bez pestek – erytrol w pudrze BUDYŃ: Mleko podgrzewamy. Żółtka miksujemy wraz z erytrolem na jasną masę przez około 6-8 minut. Ścieramy skórkę z cytryny i odstawiamy. Dodajemy skrobię
Be Fit Be StrongBardzo spodobało nam się połączenie kapusty kiszonej z winogronem, więc postanowiliśmy połączyć ją z mięsem. Składniki 1 golonka indycza 250 g kiszonej kapusty 2 szalotki 1 łyżka masła 1/2 szklanki soku winogronowego 50 g orzechów włoskich 50 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Ciasto: 250 g mąki 1 łyżeczka masła 200 ml wrzącej(...)wolnym ogniu około 60 min. Kilka minut przed końcem duszenia, dodajemy wino, miód, orzechy i winogrona. Odlewamy nadmiar płynu. Mięso i kapustę mielimy na średnich oczkach. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz
R'n'G Kitchenprzepis na jabłecznik na orkiszowym spodzie. Czyli tak jak lubię najbardziej: pysznie, zdrowo, szybko i tanio. Składniki: średnica 25 cm ciasto 2 szklanki mąki razowej orkiszowej 2 łyżki melasy z karobu 1/4 szklanki oleju (ja dałam olej z pestek winogron) 1/3 szklanki mleka ryżowego jabłka 1 kg jabłek 3 łyżki masła orzechowego 4 łyżki cynamonu 2 łyżki kardamonu 4 łyżki
www.veganchives.plZapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 11 przepisów. Joanna Placuszki z jogurtem greckim i winogronami Marta Tort czekoladowy z wafelkami Diana Kruche ciasteczka przekładane dżemem Gosia Czekoladowe ciasto z bananową galaretką Kasia Risotto z soczewicą i kurczakiem Justyna Francuskie ślimaczki z makiem Magdalena
Magiczne Życie Martyjeden kęs. Składniki: na naleśniki: 3/4 szklanki mleka 1 jajko 75 g mąki szczypta soli 1 łyżka oleju rzepakowego dodatkowo: 3 banany kilka winogron kawałek pomarańczy tłuszcz do smażenia 3 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella Składniki ciasta zmiksować lub dokładnie wymieszać aż powstanie jednolite ciasto. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć trzy niezbyt grube naleśniki. Posmarować je kremem czekoladowym. Na każdym naleśniku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajest to trudne w przygotowaniu ciasto, wymaga tylko dobrego planu i cierpliwości. Żeby upiec to ciasto musimy wcześniej przygotować zakwas lievito madre. Dopiero trzeciego dnia od nastawienia lievito madre możemy zrobić ciasto. Według przepisu Gucia już wyrośnięte ciasto smarujemy masą cynamonową, zwijamy i układamy w foremkach (np. keksówkach). Wprowadziłam pewną modyfikację, ciasto zwinęłam w rulon, następnie rulon połączyłam w wieniec(...)mnie typ 500) 12 g + 12 g + 25 g wody CIASTO 750 g mąki ( dałam połowę mąki pszennej typ 500 i połowę mąki chlebowej typ 750) 250 ml ciepłego mleka 160 g cukru 4 całe jajka 100 g roztopionego i przestudzonego masła 100 ml oleju (u mnie z pestek winogron) 125 g zakwasu lievito madre 150 g rodzynek szczypta soli
Tajemnice Smakułyżeczki curry - chilli w płatkach - 1 łyżeczka wędzonej papryki - kilka gałązek świeżego oregano - 1 łyżka dobrej, gęstej śmietany - olej z pestek winogron - ugotowana na sypko kasza gryczana (ilość zależy od potrzeb) Dodatkowo: - plauszki serowe z ciasta francuskiego - składniki na 8 szt.: - 1 opakowanie 375g gotowego ciasta francuskiego - 15 dag startego sera żółtego - 2 jajka (1 do sera, drugie do smarowania
mojewypiekiinietylkoaromat waniliowy (kilka kropel) śmietanofix (opcjonalnie) Dodatkowo: puszka brzoskwiń kiść winogron jagody lub borówki (ja użyłam jagód ze słoika) Wykonanie: Masło pokroić w drobna kostkę i w miarę możliwości jak najszybciej połączyć z mąką. Powinny powstać "okruszki". Do mąki z masłem dodać jajko i cukier waniliowy, po czym zagnieść ciasto. Ciasta kruchego nie należy długo wyrabiać. Z ciasta uformować spłaszczoną(...)piekarnika do 180 C i piec przez ok. 13 min aby ciasto było lekko zrumienione. Serek mascarpone połączyć z cukrem pudrem i aromatem waniliowym i dodać ubitą na sztywno śmietankę (można dodać do niej śmietanofix - będzie wtedy sztywniejsza). Masę wykładamy na ostudzonych babeczek. Na masę układamy winogron, kawałek brzoskwini i łyżeczkę jagód. Smacznego
IMPRESJA SMAKUpieprz, sól, zioła prowansalskie, słodka papryka sos czosnkowy (przepis już na blogu;) sałatka: zielona sałata, pomidor malinowy, ogórek, zielone winogrono, ser feta Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w dłuższe paski, oprószamy przyprawami i podduszamy na wodzie. Studzimy, a w tym czasie ciasto francuskie kroimy na trzy części. Układamy na cieście francuskim kurczaka, podsmażone pieczarki, kukurydzę i starty ser żółty. Boki ciasta
Lawendowe Nieboprzygotować ziemniaki – umyte ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plasterki i pokrojone trzymamy w zimnej wodzie. Winogrona myjemy i osuszamy. Rozmaryn myjemy i część drobno siekamy, kilka igiełek zostawiamy do ozdobienia pizzy. Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną odrobiną mąki stolnicę, wyrabiamy jeszcze minutę w rękach i rozciągamy na duży, cienki(...)placek – możemy też rozwałkować. Cienki placek przekładamy na blachę z papierem. Na spód ciasta wykładamy równomiernie serek wiejski, na niego układamy plasterki ziemniaków, najlepiej nie na zakładkę, aby mieć pewność że się upieką. Ziemniaki doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Rozkładamy winogrona a całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem, rozmarynem i startym parmezanem. Całość skrapiamy odrobiną oliwy – przede wszystkim
Smaczna Strona