Wilgotne i puszyste mocno czekoladowe ciasto bez glutenu i proszku do pieczenia. Po upieczeniu środek ciasta opada i tworzy idealne miejsce na krem z serka mascarpone i śmietanki oraz ulubione owoce lata. Niebo w gębie - zapewniam! Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: 200 g gorzkiej czekolady 90 g masła 4 jajka - oddzielnie żółtka i białka łyżka kakao(...)cukru na krem: 150 g śmietany kremówki 170 g sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru dodatkowo: truskawki, maliny, borówki itp. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. W misce umieścić masło i połamaną czekoladę, roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić do przestudzenia. Następnie dodać żółtka, kakao i ponownie
wyzwania kuchennezmieniła? NIC. :-) Jest dokładnie taki jak powinien być. Wilgotny, mocno czekoladowy, dość ciężki i zbity. Konfiturę pomarańczową można zastąpić jakąkolwiek inną i też wyjdzie pysznie. Próbowałam z wiśniową i truskawkową. Biała polewa dodała bożonarodzenioweg o klimatu, ale z powodzeniem moż na zas tąpić ją czekoladą mleczną. Nie ma szans by to c iasto się nie udało, dlatego poradzą sobie(...)gorzką czekoladę, wyłączamy gaz i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Dodajemy konfiturę, jajka, sól i cukier. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Stopniowo dodajemy mąkę, krótko mieszając. 3. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut. Studzimy. 4. Przygotowujemy polewę: na patelni podgrzewamy masło wraz z czekoladą. Po chwili zdejmujemy
Szefowa kuchniTorty...moje ulubione ciasta. Uwielbiam piec torty, eksperymentować, wymyślać nowe połączenia. W tej dziedzinie mogę się "wyżyć" kulinarnie 😉 Cała moja przygoda z pieczeniem zaczęła się właśnie od tortu. Szczególnie upodobałam sobie torty czekoladowe z prawdziwej gorzkiej czekolady w połączeniu z kwaśnymi owocami jak: maliny, pomarańcze, cytryny czy truskawki. Dziś przedstawiam mój kolejny eksperyment, który pochodzi z mojego wcześniejszego bloga(...)przez sitko, proszek do pieczenia i kakao. Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, aby nie było grudek. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica około 25 cm) - u mnie forma kwadratowa 25 x 25 cm. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min., aż boki lekko odejdą od formy
Kuchnia MagdaLenyTorty...moje ulubione ciasta. Uwielbiam piec torty, eksperymentować, wymyślać nowe połączenia. W tej dziedzinie mogę się "wyżyć" kulinarnie 😉 Cała moja przygoda z pieczeniem zaczęła się właśnie od tortu. Szczególnie upodobałam sobie torty czekoladowe z prawdziwej gorzkiej czekolady w połączeniu z kwaśnymi owocami jak: maliny, pomarańcze, cytryny czy truskawki. Dziś przedstawiam mój kolejny eksperyment, który pochodzi z mojego wcześniejszego bloga(...)przez sitko, proszek do pieczenia i kakao. Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, aby nie było grudek. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica około 25 cm) - u mnie forma kwadratowa 25 x 25 cm. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min., aż boki lekko odejdą od formy
Kuchnia MagdaLenysiła tkwi w prostocie. Warto wykorzystać tę porę roku i czerpać garściami z produktów sezonowych. Tak, aby nasycić się nimi na kolejny rok. Polecam też brownie z truskawkami . Składniki: 200 g czekolady deserowej 200 g masła 4 jajka 1/2 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej szczypta soli dodatkowo: 8 kostek czekolady deserowej i/lub mlecznej, około 20 malin Wykonanie(...)cukrem. Do masy jajecznej dodać rozpuszczoną czekoladę, sól, wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Wierzch wyłożyć malinami i pozostałą czekoladą pokrojoną w mniejsze kawałki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 25 minut. Ciasto powinno pozostać w środku wilgotne
zadanie-gotowaniebyły wyraźnie widoczne:) Ciasto upiekłam sobie dzień wcześniej, żeby było szybciej:) Owoce możecie użyć dowolne, ja wybrałam te, które mam i które najbardziej lubimy... Składniki: 2 jajka, 4 łyżki masła, 10 łyżek cukru pudru, 3 łyżki mąki pszennej, łyżka kakao, 50g gorzkiej czekolady, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta cynamonu, 250g wymieszanych poziomek, malin i truskawek, 250g półtłustego twarogu(...)będzie układać deser wyciąć 8 krążków. Ułożyć po jednym krążku na dnie czterech szklaneczek, każdy skropić herbatą. Rozłożyć połowę masy owocowej i przykryć połową masy serowej. Nałożyć kolejny krążek ciasta, porcję owoców oraz masy serowej. Wierzch udekorować pozostałymi świeżymi owocami, startą czekoladą cukrem pudrem i miętą. Schłodzić i przechowywać w lodówce. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościmieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy ze zmiksowanymi truskawkami, roztopioną czekoladą i jogurtem naturalnym. Smacznego! *wartości
Chocolate Muffin Blogupolujesz rabarbar malinowy, wtedy opuść dodatek malin. Wspaniały deser na leniwe popołudnie w ogrodzie, na tarasie lub zakończenie grillowej uczty. Na pewno nie zagraża Twojej sylwetce! Po ucieranym cieście z rabarbarem i kruszonką migdałową (przepis tutaj) , drożdżowym placku rabarbarowym (przepis tutaj) rabarbarowego szaleństwa ciąg dalszy! Zapraszam do przepisu! Składniki na 6 słoiczków: 300 g rabarbaru 3/4 szklanki(...)ksylitolu/cukru 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej - opcjonalnie Składniki na krem: 300 g jogurtu greckiego 200 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru esencja waniliowa 2 płatki żelatyny dodatkowo: orzeszki pistacjowe truskawki Wykonanie: maliny umieścić w małym rondelku, podgrzać i rozgotować, następnie przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pesteczek rabarbar obrać, pokroić w 3 cm kawałki, zasypać ksylitolem, dodać przecier malinowy. Zagotować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis na super puszyste racuchy z bananami na jogurcie i sodzie. Idealna przekąska na słodko i szybko bez drożdży i mleka. Wystarczy wymieszać 5 składników na ciasto, dodać pokrojone banany i usmażyć racuszki na złoty kolor! Wszystko zajmie nie więcej niż 30 minut! Jogurt sprawia, że racuchy są wilgotne, delikatne i bardzo puszyste. Banany z kolei naturalną słodycz i wyjątkowy(...)ciepło, ale po wystudzeniu też nikt nimi nie pogardzi! Racuszki z bananami to świetny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Podobnie jak racuchy drożdżowe z jabłkami lub sezonowe racuchy z truskawkami będą idealnym przepisem na słodką przekąskę z prostych składników, której przygotowanie zajmie niewiele czasu. To też dobry pomysł, aby do pomocy zaangażować dzieci, ponieważ będziesz potrzebować wsparcia w mieszaniu, przewracaniu
Kuchnia Na Wypasiegorzkiej czekolady Masa: • 250 ml śmietany 30% lub 36% • 150 g mascarpone • 2 łyżki cukru pudru • 1 śmietan-fix Dodatkowo: • 12 dużych truskawek Sposób przygotowania: 1.Wszystkie składniki wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową. 2. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami. 3. Kakao dodać do mąki, wymieszać(...)masy dodatkową posiekaną czekoladę. 11. Ciasto rozłożyć równo do foremek do muffinów wyłożonych papilotkami. 12. Babeczki piec około 18 -20 minut w temperaturze 185ºC bez termoobiegu. 13. Gotowe brownie jest wypieczone i sprężyste z wierzchu, zaś w środku lepkie (czekolada oblepia patyczek), ale na patyczku nie ma surowego ciasta. Wystudzić na kratce. 14. Przygotować masę: schłodzoną
W mojej kuchniprzez wiele osób ciasto, składające się z herbatników oraz dwukolorowej masy. Deser powstał dzięki uprzejmości marki Helio oraz Stovi Składniki: 36 sztuk herbatników typu Petitki 600 gramów zmielonego twarogu tłustego 125 gramów miękkiego masła 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka kakao Polewa i dekoracja mleczna Helio 4 łyżeczki Naturalnie owocowe Stovit – smak truskawki Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy(...)Wykładamy biała masę. Na środku z zastygniętej galaretki wycinamy gwiazdeczki lub paseczek. Na serze układamy galaretkę. Następnie wykładamy resztę masy serowej. Bierzemy jeden bok folii aluminiowej i drugi, składamy ciasto w trójkąt lekko dociskając. Całość dokładnie zawijamy folią i wkładamy do lodówki na około 12 godzin. Gotową chatkę polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi
Podróż w kulinariapucharkach z bitą śmietaną . Przepisy na mini deserki na Dzień Dziecka Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Deser z truskawkami i galaretką w pojemniczku Ten przepis na deser z truskawkami i galaretką jest orzeźwiający, lekki i bardzo prosty w przygotowaniu. Nie wymaga użycia miksera!… ZOBACZ PRZEPIS Domowa Fantasia – deserek Fantasia w kubeczku Ten prosty(...)doskonały wybór dla miłośników owocowych i orzeźwiających smaków. Deserek nie tylko prezentuje się efektownie dzięki… ZOBACZ PRZEPIS Deser z wiśniami jak ciasto filadelfia – PRZEPIS Deser z wiśniami i kremem jogurtowym, który zainspirowany jest popularnym ciastem filadelfia. Deser ma lekką i orzeźwiającą formę. Ten przepis… ZOBACZ PRZEPIS Jak zrobić kisiel? Przepis na pyszny domowy kisiel malinowy Jak zrobić
Via Gustomocno czekoladowy spód brownie dopełniony kremową warstwą serową i owocami. Niebo w ustach Do tego ciasto jest proste i w miarę szybkie w wykonaniu. Polecam wypróbować. Do przygotowania ciasta użyłam foremki o wymiarach 26×21 centymetrów. Składniki: Masa brownie: 2 tabliczki gorzkiej czekolady – 200gram 1 kostka masła – 200g 200g cukru 3 jajka 140g mąki(...)może być z wiaderka) 110g cukru 1 budyń waniliowy bez cukru – 40g 2 jajka 100g śmietanki 30 lub 36% ok. 200g owoców typu maliny, jagody, borówki, porzeczki, wiśnie, truskawki… (u mnie maliny i borówki) *** Przygotowujemy masę brownie: do garnuszka przekładamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i całość roztapiamy na małym ogniu *** *** W międzyczasie masę mieszamy
Blog z Apetytemklasyczne ciasto z kremem, ale zdecydowanie warto. Powiem Ci, ze to ciasto znika ze ze stołu dużo szybciej, niż możesz przypuszczać. Prace możesz sobie nieco uprościć i na przykład przygotować biszkopt dzień wcześniej. Pamiętaj tylko, żeby go nie nasączać, zrobisz to następnego dnia. Z gotowym biszkoptem kolejnego dnia wszystko pójdzie już dużo szybciej. Natomiast trzeba pamiętać, że ciasto przed podaniem(...)lodówce. Kulinarne inspiracje Na blog znajdziesz kilka przepisów z bezą w roli głównej: Pavlova, beza z owocami Beza pavlova z kremem bazyliowym Szarlotka z bezą Beza pavlova z truskawkami Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Mini bezy z kremem limonkowym Więcej inspiracji na moim Instagramie Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie
Kulinarne przygody GatityZatem jeśli lubisz maliny, spróbuj zamknąć ich smak w słoiczkach czy butelkach – zimą takie zapasy będą doskonałym urozmaiceniem diety. Zobacz, jakie przetwory warto zrobić malin. Zobacz też: Jak przechowywać truskawki? Sprytne sposoby! Sok malinowy Mam dla Ciebie przepis na sok z malin, który przywoła wspomnienia z dzieciństwa. Dwa składniki, niewielki nakład pracy, przepyszny efekt. Znasz receptury, o których się mówi(...)sporo? Oczywiście dżem! Przepis znajdziesz poniżej. Zobacz też: Makaron czekoladowy z truskawkami i mascarpone Dżem malinowy z pulpy po przygotowaniu soku Wykorzystanie pulpy z malin po przygotowaniu soku to ekonomiczne rozwiązanie. Z pozostałego miąższu można przygotować pyszny dżem, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do naleśników, gofrów czy ciast. Aby go przygotować, nie potrzebujesz żadnych dodatkowych składników. Wystarczy, że maliny
Rozdomowionaoleju do smażenia placków Dodatkowo dżem lub maliny czy truskawki dodadzą smaku takim placuszkom Placki z serka wiejskiego – przepis Jajka i serek wiejski powinny być w temperaturze pokojowej. Łyżeczkę proszku do pieczenia należy wymieszać z mąką pszenną – nie powinno być jej więcej niż 80 gramów, aby ciasto było w sam raz, nie za gęste, nie za rzadkie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zmiksuj z jajkiem, cukrem i budyniem Na część przełożonego ciasta wyłóż masę serową, na wierzchu rozłóż resztę masy czekoladowej, wyrównaj Piecz ok. 30 min. w temp. 180*C Po upieczeniu pozostaw w piekarniku do wystudzenia. Przepis znalazłam w Dobre Rady (marzec 2020) Zaczęłam robić przetwory z truskawek. Polecam prosty przepis na truskawki w syropie
Proste Potrawykokosowym 3. sałatka z młodych ziemniaków, rzodkiewek i marynowanego ogórka 4. ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi 5. zapiekane klopsiki ze szpinakiem 6. drożdżowe bułki z pieczarkami i serem 7. owsiane batony z malinami i masłem orzechowym 8. gulasz z indyka z morelami i ciecierzycą 9. mrożone kwadraty z truskawkami na kokosowym spodzie
Cooking for EmilyMasło siekamy z mąką. Dodajemy serek i zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Za pomocą radełka dzielimy na 12 trójkątów (kroimy jak pizzę). Na szerszym końcu każdego kawałeczka układamy po pół łyżeczki nadzienia lub owoc (ja zrobiłam je z truskawkami). Zwijamy do środka formując rogalik. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem
Mienta blogSama będąc dzieckiem taki robiłam. To jedno z pierwszych moich "ciast". Nie wymaga użycia miksera, wystarczy kilka galaretek, serki homogenizowane i odrobina cierpliwości. GALARETKOWIEC Składniki: 3 serki waniliowe homogenizowane (po 200 g każdy) 1 galaretka przezroczysta 3 galaretki kolorowe (np. truskawkowa, wieloowocowa i kiwi) 10-15 szt truskawek Przygotowanie: Truskawki myjemy, obrywamy szypułki, przecinamy na połówki. Truskawki układamy
Bon appetit mon amiedużo, bo to ciasto drożdżowe i rośnie podczas pieczenia. Ciasto trochę klei i ciągnie, ale można to rozpracować, po pierwszej partii będziecie wiedzieć co i jak Gofry piecz na złoty kolor, mi to zajmowało 5- 7 minut każdy. Swojego gofra przygotowałam w wersji RAW, czyli z truskawkami , bananem i listkami mięty, ale niestety tylko ugryzłam, bo okazało się, że Miśkowi
greenscarfmleka - cukier trzcinowy Roztrzepane jako mieszamy z mlekiem i smarujemy brzeg ciasta. Posypujemy cukrem trzcinowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40-45 minut, do miękkości jabłek. Po upieczeniu wyjmujemy tartę z piekarnika i smarujemy jabłka podgrzanym dżemem. Zostawiamy do ostygnięcia. #lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Kulinarne życieobaw mogłam się cieszyć smakiem tego nieznanego przeze mnie jak dotąd ciasta. Sernik jest bardzo puszysty i smakuje jak sernik pieczony . Do sernika przygotowałam spód na ciastkach digestive. Można oczywiście wykorzystać inne ciasteczka , granolę , upiec kruchy spód lub biszkopt . Poza tym polałam sernik pysznym ganaché. Do dekoracji wykorzystałam truskawki. Coraz częściej pojawiają się w sklepach ale wciąż są wodniste
codojedzeniaNiesamowicie lekkie, delikatne, o konsystencji musu i fajnie orzeźwiające. Takie ciasto, które jest idealne na upale dni, które mamy za oknem! Herbatniki pokryte masą bananową i galaretką są świetnym pomysłem do popołudniowej kawki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie pop dokładkę! Ps. ja do zalania użyłam galaretki truskawkowej , Wy śmiało możecie zrobić ze swoją ulubioną – brzoskwiniową, cytrynową
Ostra na Słodkomargaryny ( 1 kostka ) 1/2 paczki proszku do pieczenia owoce np. truskawki Sposób wykonania : Margarynę roztopić. Wszystkie składniki razem zmiksować na pulchną masę , wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem, równo rozsmarować. Na wierzch ułożyć owoce, lekko przygnieść. Piec w nagrzanym piekarniku ( 180 C ) na złoty kolor. Aby sprawdzić czy ciasto jest już upieczone, możemy wbić do ciasta patyczek, jak się nie oblepi
Przepisy i porady kulinarnesuszonymi owocami słodkie grossini Włoskie paluszki chlebowe najprostszy chleb bananowy Ciasta ciasto milionera Podwójnie czekoladowa tarta Odrywana drozdzowka cynamonowa murzynek Ciasteczka karnawaowe faworki faworki na piwie pą czusie bez drożdzy kasztanki małe paczusie Sałatki sałatka grecka po mojemu s ałata z grzankami i grillowanym-miesem sałata z truskawkami i kurczakiem Na ciepło schab w pomarańczach pizzerinki ze szparagami bruchetta
Słodkie PrzyjemnościLubimy knedle…. zwykle z truskawkami lub śliwkami… ale dzisiaj proponuję knedle w innej – przynajmniej dla mnie – odsłonie, a mianowicie knedle serowe z morelami. Jak znalazłam przepis na AZgotuj! , to od razu zapisałam je w folderze do zrobienia:). Zwykle na knedle robię ciasto ziemniaczane lub ziemniaczano-serowe więc ciekawa byłam jak smakuje takie połączenie. Wyszła pyszna kombinacja
UgotujmyTo.plgorącej łyżek wody około 50g owoców- malin, jagód, borówek lub truskawek + owoce do dekoracji 100g jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: Mąkę wsypać do miski, dodać wodę- koniecznie musi być gorąca, ale należy uważać, żeby nie dać jej za dużo, 4-5 łyżek to tak orientacyjnie; powinno być tyle, aby ciasto się skleiło Wyrobić ciasto, i cienko rozwałkować Za pomocą szklanki
peanutbuttermonster