delikatny i mało słodki, tak więc amatorzy bardzo słodkich ciast, mogą sobie go dosłodzić. Składniki : (blaszka 31cmx21cm) 750g białego sera 3 galaretki o dowolnym smaku 100 g miękkiego masła 5 łyżek drobnego cukru Na wierzch : 2 galaretki rozpuszczone w połowie wody przewidzianej na opakowaniu owoce ( u mnie truskawki i maliny) Wykonanie: Ser zmielić. Masło utrzeć z cukrem. Dodać
Walijskie Pichceniejuż niedługo :)) nie smarowałam od wewnątrz tłuszczem żeby zobaczyć czy ciasto nie przywrze i okazało się, że odchodziło bardzo dobrze. Musiałam oczywiście oddzielić je nożem od naczynia oraz podważyć, ale nie siłowałam s ię z nim, odeszło bardzo ładnie ;) Szczerze polecam wszystkim te naczynia! PRZEPIS /1 porcja/ ~250g truskawek ~200ml mleka sojowego ~cukier/stevia/coś innego do posłodzenia ~20g odżywki
breakfast of dreamsowocami. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałą część kruchego ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy 50-60 minut. Studzimy i posypujemy na bogatości cukrem pudrem. Oczywiście szarlotko-gruszkotkę (chyba zarejestruję tę nazwę :D) można podawać na ciepło, z lodami, jogurtem greckim czy truskawkami, jednak solo smakuje wyjątkowo dobrze - jest tutaj sporo ciekawych smaków
sama złodycztortownicy (średnica 22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC. (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem: 600ml jogurtu greckiego* 400ml śmietanki 30% 100g białej czekolady frużelina: 300g owoców (dałam wiśnie, czarne porzeczki, truskawki, jagody) 2 łyżki cukru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
Obiad gotowyowoce zawierają beta karoten, witaminy z grupy B, witaminę C. oraz żelazo, wapń, potas i magnez. Nie dość, że są pyszne to jeszcze zdrowe. Tym razem polecam truskawki ze śmietanką, na biszkopcie, polane galaretką:) Ktoś się skusi? Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubić(...)cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i zmiksować tylko chwilę mikserem na najniższych obrotach. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w piekarniku, nagrzanym do 170 stopni 20-25 minut. Składniki na masę śmietankową: 250 ml śmietanki 30% 1 serek waniliowy (175 g.) 1 płaska
Agusiowe smakołykiporcja na dwie osoby) -sól do gotowania makaronu 1 łyżeczkę - listki świeżej bazylii Sos - truskawki (użyłam świeżych 1 op 500g) - ocet balsamiczny (ok. 1/3 szklanki na 25 dag truskawek, można też użyć wina czerwonego wytrawnego) - mały kubek naturalnego jogurtu - sok z cytryny do smaku - sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku SPOSÓB WYKONANIA: - semolinę mieszamy z solą(...)godziny, aby odpoczęło i uwolnił się gluten - gdy mamy maszynkę odkrawamy kawałki i rozwałkujemy w maszynce zaczynając od zera ja tym razem skończyłam na 4 - kolejno przewałkujemy podsypując sobie ciasto mąką, aby się nie posklejało przy końcowej fazie - wałkujemy na początek 3-4 razy na pozycji 0 oraz 1 potem już doprowadzamy do uzyskania odpowiedniej formy ciasta i tak kolejno
Basia w kuchniznaleźć mogą się dowolnie wybrane owoce takie jak truskawki, borówki, owoce leśne czy pomarańcze. Również czekolada oraz kawa są dość popularnym dodatkiem, który wykorzystać można w tymże deserze. Poniżej znajdziecie przepis na trifle z owocami leśnymi . Postawiłam na mrożone owoce leśne, gdyż jesteśmy poza sezonem i w tym momencie świeże truskawki czy maliny kupione w sklepie nie mają tak dobrego(...)dowolne ciastka biszkoptowe . Jeśli sięgamy po ciasto biszkoptowe to powinno być ono dość cienkie a po upieczeniu pokrojone na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę. Ja w moich trifle użyłam mrożonych owoców leśnych. Sięgnąć można po większość mrożonych jak i świeżych owoców. W Anglii najbardziej popularny jest deser trifle z truskawkami . Do jego przygotowania wykorzystywane są świeże owoce. Oczywiście w sezonie
MeCookssprawdźcie ofertę sklepu SFD , gdyż możecie tam kupić frużeliny/owoce w żelu w 15 różnych smakach! My przedstawimy Wam dwa nasze ulubione, truskawki i jagodę. Nazwa: Truskawki i jagody w żelu Firma: SFD (ALLNUTRITION) Skład: Truskawki – truskawki 80 %, substancja słodząca: erytrytol ; woda, skrobia kukurydziana modyfikowana, sok cytrynowy (z zagęszczonego soku), koncentrat z aronii, koncentrat z czarnego bzu i jabłka, regulator(...)skrobia kukurydziana modyfikowana, regulator kwasowości: chlorek wapnia, aromat, koncentrat z czarnej marchwi, sok cytrynowy (z zagęszczonego soku), substancja konserwująca: sorbinian potasu, substancja słodząca: sukraloza. Masa netto: 1000g Wartości odżywcze: Truskawki – 100g/ 49 kcal, tłuszcz – 0,2g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0g, węglowodany – 20g w tym cukry – 4g, w tym poliole – 9,9g błonnik – 1,6g, białko – 06g, sól
Candy Pandasszklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka świeże truskawki Nutella lub inny krem czekoladowy Składniki na krem z twarożku: (zobacz link tutaj) Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę(...)pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. (zobacz link tutaj) Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły
Ciastkozercyczas gdy wszystko budzi się do życia, słońce coraz dłużej świeci, na dworze pachnie zielenią, a nie spalinami z kotłów. Czas późnej wiosny i moich ulubionych: rabarbaru i truskawek. Wprawdzie miałam być na diecie, ale na dietę zawsze przyjdzie czas, a rabarbar jest tak krótko. Więc zapraszam Was dzisiaj na pyszny placek po brzegi wypełniony rabarbarem, pyszny wilgotny i sowicie(...)cukier waniliowy, łyżka po łyżce. Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca piana. Dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Strużką wlewać olej i ubijając (piana lekko opadnie – to normalne). Do ciasta dodać maślankę i przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką do połączenia, nie dłużej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 32 x 22 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę
dom-agi.plminut ( do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, opuszczamy je w formie na podłogę z wysokości ok. 30 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu kroimy na 3 blaty. Krem: Składniki: 400 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 3 białe czekolady ok. 400 g świeżych truskawek Przygotowanie: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej
bistro mamaMaj, czerwiec i kolejne miesiące, aż do zwieńczenia sezonu warzywno-owocowego w października to naprawdę wspaniały czas, jeśli chodzi o względy gastronomiczne
W kuchni Karmel-itkiSezon arbuzowy już się rozpoczął, można kupić piękne i słodkie arbuzy dosłownie wszędzie, cena też jest odpowiednia. Możliwości podania tego słodkiego owocu są przeróżne. Ja dzisiaj
Niezły MłynekBył już Kubuś , był Shrek to teraz czas na Fionę. Świetne ciasto na moje imieniny. Przygotowanie tego ciasta jest banalnie proste, mimo że składa się z kilku warstw. Ja przygotowałam aż dwie blaszki i powiem, że znikało to ciacho bardzo szybko. Nie należy o najsłodszych, ale w taki upał sprawdziło się idealnie. Składniki : Biszkopt : * 4 jajka * szklanka mąki pszennej(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty kolor w 180 stopniach. Masa budyniowa : * 900ml soku przecierowego malinowego bądź truskawkowego * 3 budynie malinowe bez cukru * dodatkowo duże opakowanie ciastek typu delicje malinowe - około 30 sztuk Przygotowanie : Budyń przygotować według zaleceń producenta, tylko zamiast mleka ugotować go na soku. Będzie gęsty
Magiczne Życie Martyprzepis mam dziś dla Was. Ciasto wyrasta w każdym piecu - starym czy nowym, elektrycznym i gazowym. Przetestowana na milion sposobów - z owocami i bez, zawsze pyszna! Polecam. :) Fanom rabarbaru zapewne wystarczy tylko on, ewentualnie z dodatkiem cukru, dla mnie to stanowczo za mało, bo niezbyt lubię kwaśny smak. Do tej pory dosładzałam rabarbar truskawkami, tym razem jednak postanowiłam zestawić(...)konfiturą różaną, odsącz całość na sitku z nadmiaru płynu. Po wyrośnięciu do zaczynu dodaj jajka, roztopione masło, resztę cukru, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wyrób ręcznie ciasto do czasu, aż będzie odrywać się od dłoni i stanie się plastyczne. Po wyrobieniu ciasto przełóż do miski obsypanej mąką i odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut
Garniec Magalie