Mini naleśniczki z kefirem to propozycja idealna na letnie śniadanie lub przekąskę . Oprócz tego, że są urocze, pysznie smakują. Można podawać je z ulubionymi dodatkami. Ja wybrałam truskawki, borówki oraz czekoladę połączoną ze śmietanką . Przepis jest banalny, więc poradzi sobie z nim każdy. Zachęcam do wypróbowania. Drukuj Mini naleśniczki z kefirem Przygotowanie: 25 min. Wielkość: 25 sztuk Składniki(...)szklanki) 75 g mąki pszennej (1/2 szklanki) 1 jajko 1 łyżka miodu, syropu klonowego lub cukru pudru Instrukcja Wszystkie składniki połącz w misce do uzyskania gładkiej masy. Nakładaj ciasto po małej łyżeczce na rozgrzaną patelnię, posmarowaną olejem. Smaż jednocześnie kilka sztuk do zarumienienia z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Informacje dodatkowe Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj
Przepisy na widelcunielubianymi sąsiadami. Kompot rabarbarowy z zaledwie czterech składników: rabarbaru, cytryny, cukru i wanilii przygotujesz w pół godziny. I uwierz mi - warto go zrobić. A do popołudniowej kawy polecam szybkie ciasto na niedzielę . Kompot z rabarbaru z miętą i lodem. Kompot z rabarbaru 5-6 łodyg rabarbaru, to około 600-700 g 1,5 litra wody 4-5 łyżek cukru białego(...)wanilii lub cukru waniliowego opcjonalnie 1-2 łyżki soku z cytryny albo obrany i pokrojony na plasterki 1 cm kawałek imbiru możesz też dodać 1 jabłko albo kilka truskawek do dekoracji: listki mięty, plasterki cytryny Kompot z rabarbaru przepis 1. Odetnij tę część łodygi z której wyrastają liście i kocówkę, która rosła przy ziemi. Rabarbar umyj i pokrój
Cztery Fajerysłodkie owoce, typu: maliny, truskawki, czereśnie, możemy zamknąć w słoikach na zimę bez konieczności dodawania cukru (metodą janginizacji), o tyle kwaśny rabarbar bez słodu się nie obędzie. Polecam przyrządzić ten dżem, bo tak oryginalnego, wyjątkowego smaku jeszcze nie znacie, a na pewno pokochacie. Warto już dziś zadbać o to, by osłodzić zimowe i jesienne dni. A najlepiej to się czyni(...)swoimi domowymi konfiturami, które na kronice chleba lub w cieście smakują domem, ciepłem, niebem... Składniki na 7 słoików o pojemności 300 ml (w sumie ok 2 l dżemu): 1,5 kg rabarbaru, 200-250 g cukru kokosowego lub trzcinowego nierafinowanego, 400 ml wody, 3 łyżki agar agar, Imbir wielkości kciuka, 5 g wanilii mielonej. Wykonanie : Rabarbar i imbir kroimy
Jeść, by żyć w zdrowiukupiłam tym razem dojrzały, miękki owoc. Użyłam go do zrobienia sernika na zimno i przy okazji wypróbowałam nowe tropikalne galaretki. To była dla nas fajna odmiana od sernika z truskawkami, bo taki najczęściej jemy na zimno. Zrobiłam go w małej kwadratowej blaszce ale można też w tortownicy, podana porcja wystarczy na tortownicę o średnicy 26 cm. Smak mango jest(...)żadnych innych dodatków. Po prostu tropiki na talerzu. Zakochałam się w tym smaku i żałuję, że tak długo go nie doceniałam. I podoba mi się to, że mango na cieście wygląda jak brzoskwinie z puszki, tylko że smakuje o niebo lepiej:) Miałam mały problem z obraniem go ale myślę, że po kilku razach dojdę do wprawy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniażółtek, ubić je na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i ubić. Wsypać przesiane mąki, delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć na okręgi, około 2 pełnych łyżek na każdy z okręgów, wyrównać łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 6-8 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć(...)blachy (najłatwiej jest je zdjąć pomagając sobie szpatułką), zgiąć je w połowie i odłożyć do wystudzenia. Masa śmietankowa: 300 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru świeże owoce, truskawki lub borówki cukier puder Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego i nadziać omleciki. Na bitą śmietanę położyć pokrojone truskawki i borówki. Oprószyć cukrem pudrem i podawać. Przechowywać
Domowa cukiernia EwyLemoniada rabarbarowa Składniki 300 g rabarbaru (u mnie 4 łodygi) 75 g cukru łyżka cukru waniliowego 1l wody ok 2/3-1 szkl. soku z cytryny kostki lodu plastry cytryny i truskawek do przybrania gałązki mięty Sposób przygotowania Rabarbar zagotowujemy z wodą i cukrem. Gotujemy ok 10 min. Odstawiamy do ostygnięcia. Przelewamy całość przez sito i przecieramy łyżką rabarbar. Dodajemy(...)kwaśna, możemy ją dosłodzić. Przelewamy do dzbanka/karafki, Dekorujemy owocami, miętą i kostkami lodu. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/lemoniada-rabarbarowa/ MieszamWGarnku Artykuł Lemoniada rabarbarowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPrzepadliśmy jeśli chodzi o ciastka z truskawkami z Lidla, nie możemy im się oprzeć. Z racji tego, że ten mamy nie po drodze (a szkoda) musiałam w domowym zaciszu odtworzyć ciastko pod względem smaku i wyglądu. Smak udał się na pewno bardziej niż wygląd, z resztą.. oceńcie sami. Ciastka są przepyszne, nie wymagają wiele pracy. Do wypieku użyłam mąki(...)koszalińskiej typ 500 z Młynów Stoisław , która idealnie nadaje się na ciasta typu francuskiego, czyli takiego jak to, które w piekarniku pięknie się rozwarstwia. Potrzebujemy: 450 g mąki pszennej, ja użyłam mąki koszalińskiej typ 500 z Młynów Stoisław 450 g zimnego masła, nawet lekko zmrożonego 2 jajka 250 g twarogu śmietankowego szczypta soli Masło siekamy nożem z mąką, ważne żeby
MamaOskarkaNiebiański smak! Przepyszny i lekki tort na lato. Chrupiąca beza z wilgotnym wnętrzem, aromatyczny i delikatny krem kawowy i duża ilość świeżych owoców sezonowych, które cudownie przełamują słodycz bezy. Ciasto jest rewelacyjne i zniknęło o w ekspresowym tempie – moi goście byli nim zachwyceni! SKŁADNIKI: beza: 5 białek 200 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z limonki 1 łyżka skrobi ziemniaczanej(...)mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kawy mielonej 1 łyżeczka likieru kawowego lub ew. łyżeczka kawy rozpuszczonej w łyżce wody dekoracja: świeże owoce sezonowe: u mnie jeżyny, truskawki, maliny, borówka Beza: Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Narysuj na nim 2 okręgi o średnicy około 20 cm (ja po prostu odrysowałam miseczkę). Białka ubij mikserem na sztywno
Kuchnia bezglutenowaniewiele mi do szczęścia potrzeba :) Placki te są ciekawym rozwiązaniem nie tylko na śniadanie, chociaż zjedzone na śniadanie dostarczyły mi energii na cały dzień (może to przez te przepyszne truskawki??). Smacznego! Składniki: 250 g serka ricotta 125 ml mleka 2 jajka 100 g mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia (u mnie kokosowy(...)bita śmietana, konfitura itp. Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. W misce mieszamy ricottę, żółtka i mleko. Dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i mieszamy delikatnie, by powstało gładkie ciasto. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy ją do mleczno-serowo-żółtkowej mieszanki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie złociste placuszki (do zarumienienia z jednej strony
psgotujemyDolny krążek nasączamy ponczem( u mnie sok ananasowy/woda/cukier), rozprowadzamy 1/3 kremu, na krem kładziemy kawałeczki ananasa, przykrywamy drugim, uprzednio nasączonym krążkiem. Tort pokrywamy pozostałym kremem i równomiernie obsypujemy okruchami ciasta biszkoptowego. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Wersji tortu mimosa jest kilka. Ta klasyczna jest bez owoców, krem budyniowy wymieszany z bitą śmietaną, jest na bazie samych żółtek(...)alkoholowy. W klasyczniej wersji dolny krążek wydrąża się, a okruszki używa do posypania. Moja wersja to raczej mimozowa fantazja. Wy możecie puśćić wodze fantazji i stworzyć własny tort: z truskawkami, brzoskwiniami czy owocami leśnymi. Pamietamy: owoce dodajemy tylko do środka tortu, a krem i poncz powininny być jasne. Smacznego
Mia Cucina Sofietagotowania, głowę miałam pełną pomysłów, które jakimś dziwnym trafem wyparowały gdy tylko wróciłam do domu. Ogarnęło mnie lenistwo. Nie mogłam jednak odmówić gdy Viki poprosiła o czekoladowe babeczki z truskawkami. Przygotowałyśmy je razem tradycyjnie robiąc bałagan w całej kuchni. Babeczki czekoladowe składniki: 100g czekolady z zawartością 60% kakao 100g maki 80g miękkiego masła 90g cukru 2 jajka(...)czekolady gorzkiej 100ml śmietany 18% wykonanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ucieramy cukier z masłem, dodajemy jajka i nadal ucieramy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy roztopiona, przestudzona czekoladę. Gotowym ciastem napełniamy 8 papilotek do muffinek. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C. W międzyczasie podgrzewamy 100ml śmietany, doprowadzamy do wrzenia. dorzucamy do niej
Przysmaki KarolkiOstatnio w Biedronce pojawiły się ciekawe saszetki z porcją owocowych miksów do zalania wodą. W ten prosty sposób mamy cieszyć się pysznym smoothie o każdej porze
Candy PandasDzisiaj prezentowane przez nas przekąski zrobiły furorę podczas niedawnego eko tygodnia w Lidlu . Dlatego postanowiłyśmy w końcu opisać je u nas choć oba Day Up kupujemy
Candy Pandasłyżki, - mleko w proszku pełne, 3-4 łyżki, - masło, 1/4 kostki * Dodatki: - słoiczki, - masło do wysmarowania słoiczków, - cynamon/pestki/sezam - coś, czym wysypiemy słoiczki. - najlepiej smakuje z dżemem ŁOWICZ - TRUSKAWKA Z CZARNYM BZEM. WYKONANIE: 1. Żółtka ucieramy na parze z cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło. 2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek(...)musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać". Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku
Wypisz Wymalujświecie! Delikatny, puszysty, wilgotny. Murzynek wykonany tą metodą, to jedne z tych ciast, o które trwają bójki kiedy zostają ostatnie kawałki. Obowiązkowo z czekoladową polewą! Taki Murzynek to ciasto, które z każdym dniem staje się lepsze, więc świetny jest na wszystkie imprezy, do których wcześniejsze przygotowania są bardzo pożądane. Spróbujcie Murzynka drugiego, a nawet trzeciego dnia, to zobaczycie o czym(...)szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 125 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej 190 g cukru 2 jaja 1 szklanka (250 ml) mleka 250 g dżemu owocowego (np. truskawkowego, wiśniowego) Składniki polewy: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej odrobina mleka (mniej jak pół szklanki – ilość jest bowiem zależna od konsystencji polewy) Przygotowanie: Mleko, jaja
Moja Delicja