greckiego -ksylitol (indywidualne preferencje) -4-5 łyżek białej mąki kokosowej Krem kokosowy -400ml mleczka kokosowego (puszka schłodzona kilka dni w lodówce) -łyżka ksylitolu Inne dodatki -2 banany, truskawki, kiwi -woda+ sok z cytryny+ ksylitol (do nasączenia blatów) -ulubiona mieszanka MOJE MUSLI BISZKOPT RYŻOWY Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę z odrobiną soli(...)miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Skrobie i mąkę wymieszać i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Mieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy
Candy Pandaskisielu truskawkowego 1 op. cukru waniliowego ( 16g ) 2 łyżki kakao(...)Miksujemy białka na sztywną masę. 2. Margarynę , żółtka i cukier ucieramy. 3. Dodajemy mąkę z proszkiem ( przesiałam przez sitko ). 4. Wlewamy olej. 5. Dodajemy ubitą wcześniej pianę. 6. Ciasto dzielimy na 4 części: - 1 częśc łączymy z makiem - 2 częśc z kisielem
Słodkości i nie tylkoNaleśniki z kremem Rafaello to połączenie klasycznych naleśników z pysznym kremem o smaku kokosowym z puszystym serkiem mascarpone. Śniadanie, obiad czy kolacja? Naleśniki te będą idealna
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!truskawkami zaczerpnąłem z jednej z wrocławskich restauracji i od tego czasu na stałe zagościła ona w domowym menu. Kapusta kapitalnie karmelizuje się w konfiturze, która nadaje jej fajnego aromatu i słodyczy. A i ważna uwaga: do dyniowych kopytek najlepiej wykorzystać mączne odmiany dyni o intensywnie pomarańczowym miąższu, np. dynię piżmową, czy hokkaido. Nie rozrzedzą one nam wtedy ciasta i nadadzą(...)patelni odlej i zostaw do zasmażanej kapusty. Dyniowe kopytka Purée z dyni przełóż do miski, wbij jajko, dodaj przyprawy i zacznij wsypywać powoli mąkę, ile zabierze, zagniatając powoli ciasto. Gdy przestanie się kleić, uformuj z niego wałeczki na podsypanym mąką blacie i pokrój nożem na niewielkie kopytka (powinny mieć ok. 0,5 cm grubości). Następnie gotuj je ok. 5 minut
Food Squareokoło 105 kcal na 100g. Racuchy z jabłkami bez drożdży są przede wszystkim: puszyste i mięciutkie proste i szybkie w wykonaniu (brak drożdży i oczywiście potrzeby czekania na wyrastanie ciasta) tanie (podstawowe produkty, które zapewne każdy ma w domu) Składniki: Szklanka to pojemność 250 ml. Jajka powinny być oczywiście w temperaturze pokojowej, a mleko lekko podgrzane. 2 szklanki mąki pszennej(...)jabłka wrzucam do przygotowanego ciasta i mieszam za pomocą łyżki. Krok 5 . Ubijam białka na sztywną pianę i dodaję ją do masy ciasta, stopniowo i delikatnie mieszając łyżką. Krok 6 . Na dużej, żeliwnej patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju (do każdej kolej serii racuchów dolewam 1 łyżkę oleju). Na rozgrzany olej nakładam za pomocą łyżki porcje ciasta i formuję placuszki. Smażę
Ania gotujewyglądał jak włoskie ciasto Panettone! Tak mi się jakoś skojarzył 🙂 Wysoki, puszysty, z lekko przypieczonym wierzchem i pęknięciami, przypominał bardziej świąteczne włoskie ciasto niż klasyczny polski sernik. I tak oto narodził się „sernik Panettone” – spotkanie dwóch tradycji w jednym wypieku. Historia Panettone – włoskiego przysmaku świątecznego Panettone to tradycyjne włoskie ciasto bożonarodzeniowe, pochodzące z Mediolanu. Według legendy ciasto zostało wynalezione przez(...)równych części, używając noża i nowego arkusza papieru do pieczenia. Każdy kawałek udekoruj inną polewą: Czekolada mleczna Biała czekolada Gorzka czekolada Truskawka Toffi Słony karmel Malina Itp… Następnie dodaj praliny Archer , borówki, truskawki, ciasteczka, kawałki czekolady – wszystko zależy od Twojej wyobraźni! Podsumowanie Sernik czy Panettone? Mój sernik Panettone to dowód na to, że kuchnia nie zna granic. Czasem przez
RafalCookZapraszam również do zapoznania się z przepisem na bajaderki w wersji kokosowej . Bajaderki orzechowe z Nutellą Składniki: 350 g herbatników typu „digestive” (mogą być oblane czekoladą) 4 łyżki dżemu truskawkowego, marmolady lub powideł śliwkowych 50 g roztopionego masła 5 łyżek wódki lub alkoholu o smaku orzechowym ½ szklanki ulubionych bakalii (rodzynek, śliwek suszonych, daktyli itp.) ½ szklanki ulubionych orzechów, pokrojonych bardzo drobno(...)drobno posiekanych *syropy dostępne są w większych supermarketach, czasami można je dostać również w lidlu. Są przeznaczone do kawy, ale ja używam ich również czasami jako dodatku smakowego do ciast. Przygotowanie: Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski. Jeśli używacie rodzynek, najlepiej namoczyć je wcześniej w ciepłej wodzie. Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie
Mania Gotowanianapoju ryżowego -limonka -2 paczuszki mieszanki sałatkowej Bakal (u nas czarny sezam, słonecznik, pestki dyni) -1 ½ łyżeczki agaru (lub 3 płaskie łyżeczki żelatyny) + 1/3 szkl. wody Dodatkowo -truskawki -woda+ sok z cytryny+ ksylitol (do nasączania blatów) -słomki o wyglądzie bambusów i figurki pandek :) ZIELONY BISZKOPT Świeży szpinak opłukać i dokładnie odsączyć od wody. Zmiksować go razem z olejem(...)ubitymi białkami. Zieloną masę wlać do tortownicy (dużej i małej) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 25-35 minut (zawsze należy sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest dopieczone!). Do małej np. keksówki wlać odrobinę ciasta (to będzie służyć jako posypka na boki tortu). Po tym czasie wyciągnąć ciasta i uderzyć nimi o blat aby opadły
Candy PandasTRUSKAWKI I RÓŻY. TAKIE POŁĄCZENIE NADAJE MU BARDZO CIEKAWY SMAK. ZACHĘCAM! Co jest potrzebne? spód 100g ciemnych herbatników 5-6 łyżek topionego masła masa serowa 800 g mielonego twarogu półtłustego 2 – łyżki śmietanki 36% 5 jajek 3/4 szklanki cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 3 łyżeczki soku z cytryny mus truskawkowo – różany 6 -8 dużych truskawek świeżych(...)cytryny, cukrem i mascarpone. Wbijamy po jajku. Dodajemy wanilię. Miksujemy na średnich obrotach do połączenia się składników. Truskawki umieszczamy w rondelku o grubym dnie i zasypujemy cukrem waniliowym. Na małym gazie podgrzewamy, rozdrabniając widelcem owoce. Powinny puścić sok. Gdy truskawki będą już przypominać mus, można dodać ewentualnie pół łyżeczki wody, zestawiamy z ognia i dodajemy do nich konfiturę różaną. Mieszamy
Raj dla Podniebieniawyszło uroczo Maluchy zadowolone, a to najważniejsze Ciasta na Wielkanoc Jeśli szukacie innych pysznych przepisów na ciasta na Wielkanoc , to koniecznie sprawdźcie np. pyszny sernik z mlekiem skondensowanym lub ucierany makowiec z jabłkami . Nie zapomnijcie też o pysznej babce. Świetna jest np. babka serowa z mascarpone . Mazurek wielkanocny przepis Składniki: Na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej(...)miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, żółtko i posiekane masło. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki zimniej wody. Z ciasta formuje kulę. Schładzamy w lodówce przez około godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciastem wylepiamy formę na tartę (u mnie 35 x 11 cm, ale sprawdzi się też okrągła
Słodkie okruszkiTRUSKAWKI I RÓŻY. TAKIE POŁĄCZENIE NADAJE MU BARDZO CIEKAWY SMAK. ZACHĘCAM! Co jest potrzebne? spód 100g ciemnych herbatników 5-6 łyżek topionego masła masa serowa 800 g mielonego twarogu półtłustego 2 – łyżki śmietanki 36% 5 jajek 3/4 szklanki cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 3 łyżeczki soku z cytryny mus truskawkowo – różany 6 -8 dużych truskawek świeżych(...)cytryny, cukrem i mascarpone. Wbijamy po jajku. Dodajemy wanilię. Miksujemy na średnich obrotach do połączenia się składników. Truskawki umieszczamy w rondelku o grubym dnie i zasypujemy cukrem waniliowym. Na małym gazie podgrzewamy, rozdrabniając widelcem owoce. Powinny puścić sok. Gdy truskawki będą już przypominać mus, można dodać ewentualnie pół łyżeczki wody, zestawiamy z ognia i dodajemy do nich konfiturę różaną. Mieszamy
Raj dla PodniebieniaSMAKI TRUSKAWKI I RÓŻY. TAKIE POŁĄCZENIE NADAJE MU BARDZO CIEKAWY SMAK. ZACHĘCAM! Co jest potrzebne? spód 100g ciemnych herbatników 5-6 łyżek topionego masła masa serowa 800 g mielonego twarogu półtłustego 2 – łyżki śmietanki 36% 3/4 szklanki cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 3 łyżeczki soku z cytryny mus truskawkowo – różany 6 -8 dużych truskawek świeżych(...)śmietanką, sokiem z cytryny, cukrem i mascarpone. Dodajemy wanilię. Miksujemy na średnich obrotach do połączenia się składników. Truskawki umieszczamy w rondelku o grubym dnie i zasypujemy cukrem waniliowym. Na małym gazie podgrzewamy, rozdrabniając widelcem owoce. Powinny puścić sok. Gdy truskawki będą już przypominać mus, można dodać ewentualnie pół łyżeczki wody, zestawiamy z ognia i dodajemy do nich konfiturę różaną. Mieszamy
Raj dla Podniebieniachoć wiem, że są też zwolennicy knedli z truskawkami. Na naszych stołach pojawia się też wersja z morelami i brzoskwiniami. Wszystko brzmi pysznie! W składnikach nie podaję Ci dokładnej ilości śliwek, wszystko zależy od tego jaką będą miały wielkość. Ja tym razem kupiłam bardzo duże śliwki i z podanej ilości ciasta wyszło mi kilkanaście ogromnych knedli. Jeśli kupisz mniejsze owoce
Kulinarne przygody Gatitywlać mleko, całość wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wymieszać mikserem do połączenia się składników. Na końcu wsypać borówki amerykańskie i teraz już ciasto delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Wkładać do nich ciasto (solidna pełna łyżka ciasta do każdej papilotki). Piekarnik nagrzać do 170'C, piec muffinki około 25-30 minut(...)przestudzeniu można posypać je cukrem pudrem albo polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody. Polecam także: Babeczki z bitą śmietaną i kolorową posypką Babeczki z truskawkami Proste babeczki biszkoptowe
Zrób to smacznie