gazowanej - 40 g oleju rzepakowego - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: W/w składniki umieść w misie i wymieszaj dokładnie rózgą, ciasto może wydawać Ci się luźne, ale ciasto zgęstnieje. Ciasto odstaw na minimum kwadrans najlepiej 30 minut. W tym czasie wykonaj krem kokosowy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Uzyskałam 15 naleśników. KREM KOKOSOWY - 420 g mleka - 75 g mąki(...)Rondelek postaw na małym ogniu i zagotuj masę, cały czas mieszając rózgą, tak aby masa się nie przypaliła. Naleśniki nadziewamy kremem, rolujemy. Podajemy np. z naturalnymi chipsami z kokosa, truskawkami, czy śmietanką. Ja podałam dzisiaj z truskawkami, odrobina mleka kokosowego i naturalnym syropem waniliowym. Są prze, prze, przepyszne! Koniecznie zrób! A po więcej pomysłów na ŚNIADANIA , zapraszam właśnie do zakładki
SMYKWKUCHNISprawdzony przepis na domowe lody truskawkowe, które przygotujesz bez użycia bez maszynki. Prawdziwy, truskawkowy smak lodów, które idealnie sprawdzą się w rożkach, deserach, koktajlach lub lodowych
Kuchnia Na Wypasiekaszy gryczanej delikatne ciasto na pierogi pyszny farsz z kaszy gryczanej i białego sera Farsz na pierogi z kaszą gryczaną: 2 szklanki mleka 1 szklanka kaszy gryczanej prażonej 250g białego sera 1 szklanka ugotowanych, wystudzonych, tłuczonych ziemniaków 1 posiekana cebula cukrowa około 50g boczku pokrojonego w drobną kostkę sól, pieprz czarny mielony do smaku Ciasto na pierogi z kaszy(...)wymieszać. Krok 2. Przygotować ciasto na pierogi: mąkę przesiać, na środku zrobić wgłębienie i wbić jajko. Następnie wlać gorącą wodę, olej i oprószyć solą - wyrobić gładkie i elastyczne ciasto pierogowe. Konsystencję można regulować dodając mniej lub więcej mąki albo wody. Gotowe ciasto przykryć czystą kuchenną ściereczką i odstawić na około 30 minut. Krok 3. Ciasto na pierogi dzielimy na porcje
Moja Książka Kucharskadeserowej czekolady 40g mlecznej czekolady 150ml śmietanki 30% Drip: 70ml śmietanki 30% 50g deserowej czekolady Dodatkowo: Świeże owoce- najlepiej maliny, ale nie udało mi się kupić więc użyłam truskawek i czerwonych porzeczek Pralinki Ferrero Rocher Mini batoniki Kinder Precelki serduszka Kakaowe ciasteczka oreo Listki mięty Sposób przygotowania Biszkopt: Jajka, mleko, cukier oraz olej miksujemy na średnich obrotach kilka minut. Kakao(...)oraz mąkę przesiewamy i partiami dodajemy do mokrych składników. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia (ja używam normalnej płaskiej blaszki i wysokiego rantu). Przelewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC, pieczemy do suchego patyczka- ok 55 minut. Studzimy w formie, a następnie delikatnie obkrawamy biszkopt i wyciągamy z rantu. Ciasto rośnie
Kuchnia w czekoladzieciasta (powinno być dość luźne, ale nie lejące się). Na patelnię wlewamy olej, tak aby było go około 0,5 cm na dnie i rozgrzewamy. Dużą łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzany olej, lekko rozpłaszczamy, aby uformowały się placuszki. Smażymy je z obu stron po około 4-5 minut na złoto i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. [caption(...)Błyskawiczne placuszki na jogurcie[/caption] Zobacz inne przepisy na placuszki na słodko: Szybkie Placuszki Twarogowe Syrniki – Rosyjskie Placuszki Z Twarogu Fit Placuszki Owsiane Na Jogurcie Twarogowe Placuszki Z Truskawkami Dietetyczne Placuszki Jabłkowe Z Płatkami Owsianymi (165 Kcal) Puszyste Racuszki Z Twarogiem I Jabłkami Artykuł Błyskawiczne placuszki na jogurcie pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneWitajcie, od kiedy odkryłam płatki jaglane stały się one moją ulubioną bazą do deserów i ciast. Potrafią zasycić, po ugotowaniu są gęste i posiadają niezbyt nachalny smak, dzięki czemu można doprawiać je na wiele różnych sposób. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać jeden z moich ostatnio ulubionych deserów właśnie z płatków jaglanych - budyń jaglany. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a smakiem(...)zapachem przypomina ( a nawet jest lepszy) tradycyjny budyń. Dodałam do niego gorzką czekoladę i tak powstał czekoladowy budyń. Polałam sosem z truskawek. Smakuje jak ten z dzieciństwa:) Składniki ( 1 porcja): - 40 g płatków jaglanych - kostka gorzkiej czekolady ( u mnie 90 % kakao) - łyżeczka miodu Płatki jaglane zalałam około 3/4 szklanki wody i zagotowałam. Kiedy masa zrobiła się bardzo gęsta
Health-Fit-LifeTo była miłość od pierwszego wejrzenia. Gdy go zobaczyłam w Magazynie Kuchnia od razu wiedziałam, że go zrobię:) Bardzo smaczny, łatwy w przygotowaniu i co najważniejsze
Anioły w kuchniSezōn na edbery niy je dugi [1] i trza go jak nojbarzi [2] wykorzystać. Idzie je jejś [3] same, idzie sie upiyc [4] jake [5] ciasto
Chop w kuchniTo była miłość od pierwszego wejrzenia. Gdy go zobaczyłam w Magazynie Kuchnia od razu wiedziałam, że go zrobię:) Bardzo smaczny, łatwy w przygotowaniu i co najważniejsze
Anioły w kuchniPrzeglądając różna przepisy na ciasta coraz częściej widzę, że biszkopty są bez proszku do pieczenia. Zawsze byłam źle nastawiona do tej metody ale w końcu sama postanowiłam się o tym przekonać. I muszę przyznać, że biszkopt wyszedł super. Ważne jest aby nie przebić białek. No i idąc za ciosem blaszkę z biszkoptem po upieczeniu rzuciłam na podłogę z pewnej wysokości(...)Ciacho wyszło smaczne i jednym z moich ulubionych owoców czyli truskawek. Torcik podany na Ametyst Gold z Porcelany Bogucice Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnisię jako dodatek do lodów, tostów, grzanek, naleśników czy gofrów a także jako składnik wykwintnych sosów do mięs. Stovit "wypuścił" na rynek mus w 5 smakach - truskawki, wiśnie, brzoskwinia z marakują, owoce leśne i cztery owoce. Mus świetnie smakuje na kromce chleba jednak ja chciałam wypróbować go jak poradzi sobie z wypiekami. Postanowiłam upiec sernik z musem(...)tortownicy, łyżką rozsmarowujemy po całej powierzchni i lekko ugniatamy łyżką. Wstawiamy do lodówki a w tym czasie robimy masę serową. Mnie szczerze mówiąc trochę się spieszyło z tym ciastem więc zamiast ser przemielić 3 razy w maszynce to po prostu 4 kostki po 25 dag włożyłam do większej miski i zblendowałam blenderem 3-4 min. Następnie dodałam śmietanę
Radość kipiąca uśmiechem.O czym marzą dzieci, gdy na termometrze jest 30 stopni? Wiadomo, że o lodach. A jakie lody są najlepsze? Oczywiście domowe. Dokładnie wiemy co w nich
kuchnia doskisens bardziej odda tłumaczenie tego zwrotu jako krem. Curd zatem jest czymś w rodzaju kremu. Moim absolutnym debeściakiem jest lemon curd, ale można go robić z praktycznie dowolnych owoców. Truskawek, malin, mango, marakui, z czego tam chcecie. Stosuje się go głównie do deserów (mmmm, moja ulubiona pavlova z lemon curdem), ale można też dosmaczać nim np. jogurty. A jak ktoś(...)nada. Dzisiaj zatem chcemy przedstawić wam przepis na curd z czerwonej porzeczki. Trochę słodki, trochę kwaśny i idealnie kremowy. Do dowolnego wykorzystania. Najprościej będzie przyozdobić nim jakieś proste, szybkie ciasto. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureŚwięta coraz bliżej. Czas pomyśleć o świątecznych dekoracjach. Ostatnio bardzo modnym ciastem zdobiącym stół świąteczny stał się Bezowy wieniec wigilijny (Bezowy wieniec świąteczny) , czyli beza Pavlovej właśnie w kształcie wieńca. M oja wersja wieńca bezowego jest z dodatkiem ciemnego, gorzkiego kakao, równoważącego słodycz bezy. Do tego wiśnie w żelu aromatyzowane świąteczną przyprawą do piernika, gotowane w soku pomarańczowym z dodatkiem(...)likieru Cointreau oraz krem z mascarpone i bitej śmietany. Tort bezowy w kształcie wieńca oprószyłam płatkami migdałów, liofilizowanymi truskawkami (możecie pominąć jeśli chcecie), gorzką czekoladą i cynamonem. Deser wyszedł przepyszny! Przepięknie się prezentuje. Wszystkim smakuje. W szczególności tym, którzy za bezami nie przepadają 🙂 Obowiązkowe “must have” na święta! Polecam również drugą wersję Wieńca Bezowego – “Wieniec bezowy z świątecznymi owocami leśnymi
Moja DelicjaDzień dobry :-) Cieplutko się zrobiło, więc u nas ciasto bez pieczenia. Tym razem spód z ciasteczek maślanych typu petitki. Kupiłam w Biedronce. Potem delikatna pianka ze śmietanki kremówki, mascarpone z dodatkiem galaretek i owoców. Całość posypana startą gorzką czekoladą. Polecam i udanego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 25x25 cm Składniki spód: 250 g ciasteczek maślanych 100 g masła Składniki pianka(...)śmietanki 36% lub 30% 250 g serka mascarpone 2 galaretki krystaliczne u mnie smak truskawka 100 g białej czekolady Dodatkowo: około 400 g świeżych malin borówka amerykańska 1. Masło na spód ciasteczkowy roztapiamy. Ciasteczka kruszymy do misy blendera i miksujemy, żeby ciasteczka się rozdrobniły. Przestudzone (może być ciepłe) masło dodajemy do ciasteczek, mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem. Przesypujemy ciasteczka wymieszane
kruche babeczkiokazało się że jest za grube, dolać odrobinę mleka. Pozostawić ciasto na 10 minut, żeby odpoczęło. Smażenie – mocno rozgrzać patelnię z małą ilością oleju. Następnie wylać ciasto, rozlać ciasto na całej patelni. Ja mam taką specjalną patelnię do smażenia naleśników. Mniejsza jak klasyczna duża patelnia. Jak już naleśnik jest na tyle usmażony żeby można było go przewrócić, robimy(...)sposób smażyć pozostałe naleśniki. Usmażone naleśniki przykryć, żeby nie ostygły. Przygotowanie nadzienia – serek ricotta wymieszać razem z cukrem. Każdy musi dodać tyle cukru jak uważa. Truskawki oczyścić ze szypułek i przekroić na pół. Na każdym naleśniku rozłoży serek i truskawki. Zawinąć. posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe. Smacznego
Kuchnia Pokoleńjuż chyba ostatnie chwile sezonu truskawkowego więc na koniec czerwca jeszcze jeden przepis z tymi pysznymi owocami. Ciasto łatwe i szybkie do zrobienia, idealne na upalne dni. Dzisiejszy deser zrobiłam z serków mascarpone, dzięki czemu jest lekki i bardziej puszysty niż sernik na zimno wykonany z serków homogenizowanych. Polecam. CHARLOTTE TRUSKAWKOWA Składniki: (forma(...)opakowanie podłużnych biszkoptów masa z serka: 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru mus truskawkowy: 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny 250 ml gorącej wody 200 g truskawek Przygotowanie: Galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie studzimy. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Do puszystego serka dodajemy 5 łyżek ostudzonej galaretki i mieszamy. Można też
Bon appetit mon amietruskawki to co? - parafrazując słowa piosenki znanej z rozgłośni radiowych. Już niebawem sezon na te owoce będzie się kończył. Trzeba ten czas wykorzystać należycie ;) Wyobrażam sobie, że w nadchodzącym tygodniu dominować będą desery, ale kto wie? Maciek dał się przecież już poznać jako kucharz niekonwencjonalny (mała prowokacja ;)). Skoro były grzanki z bekonem w glazurze kawowej , to spodziewać się możemy(...)naprawdę czegoś ekstra. A ja? Mam zamiar upiec ciasto, które uwielbiają moje dzieci. Najlepsze jest właśnie z owocami sezonowymi. Ameryki tu nie odkryję, ale może wykażę, że najprostsze rozwiązania są najlepsze ;) Zapraszam do zabawy
zadanie-gotowaniejajka - 2-3 łyżki mleka - różowy barwnik spożywczy - szczypta soli - kieliszek likieru kokosowego *krem: - 250 g mascarpone - 2 tabliczki białej czekolady (200g) - 4 łyżki wiórek kokosowych *dodatkowo: - maczek truskawkowy - cukrowe perełki - mini żelki owocowe Przygotowanie: Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym miksując około 1 minuty na średnich obrotach. Dodać likier(...)bezpieczna dla zdrowia podana jest na etykiecie. Dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą i bardzo szybko zmiksować do dokładnego połączenia składników. Dodać mleko, ponownie zmiksować. Gotowym ciastem napełnić papilotki lub silikonowe formy do muffin i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st (termoobieg) na 25 minut. Upieczone odstawić do ostygnięcia. Przygotować krem - czekoladę rozpuścić w kąpieli
W poszukiwaniu inspiracjiżółtek 2/3 szklanki mleka ½ szklanki cukru 20 g masła (stopionego) szczypta soli 3 łyżki ekstraktu z wanilii* tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy) Do nadziania: gładki dżem truskawkowy Do posypania: cukier puder Drożdże wkruszyć do kubeczka i wymieszać z łyżką cukru. Gdy zrobią się płynne, dodać połowę mleka i czubatą łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut(...)miski. Dodać żółtka, mascarpone, pozostałe mleko, resztę cukru, ekstrakt z wanilii, sól oraz rosnący zaczyn. Natłuszczając dłonie stopionym masłem, wyrobić gładkie, jednolite i odstające od miski i rąk ciasto. Miskę przykryć ściereczka i pozostawić na 45-50 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Nadziewanie pączków konfiturą wiśniową przed smażeniem: Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość
Czerwień i błękitpudru 250g śmietany 30% 350g masy makowej z puszki np Helio Ponadto: puszka brzoskwiń (ok 800g) paczka wafli okrągłych 1 galaretka brzoskwiniowa ewentualnie pomarańczowa 1/3 słoika marmoladki deserowej z truskawką Jamar 1/3 puszki masy kajmakowej Sposób przygotowania: 1. Z wafli wycinamy 4 krążki wielkości tortownicy (tak by się zmieściły w środku). Rozpuszczamy również galaretkę w ilości wody podanej na opakowaniu(...)szczyptą soli. Dodajemy cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz pokruszone wafelki i mieszamy drewnianą łyżką, by składniki się połączyły. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (boków nie smarujemy, ewentualnie na dno możemy dać papier do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika, piekąc
Kuchnia w czekoladziewiary, że rozumiem każdy znak". Fragment piosenki zespołu Coma, którą wrzucam poniżej. Ciągle odkrywam każdy kawałek na nowo. Czereśnie. Chyba najbardziej wyczekiwane przeze mnie owoce zaraz obok truskawek :) Tym razem wylądowały w pysznych plackach na bazie twarogu, które doskonale sprawdzą się jako śniadanie lub podwieczorek. Inspiracja: ( klik ) Składniki: 250 g twarogu 2 jajka 5 łyżek mąki 3 łyżki cukru(...)proszku do pieczenia 1 łyżka mleka olej do smażenia czereśnie Czereśnie umyć i wydrylować. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Wszystkie składniki ze sobą zmiksować na gładkie ciasto (powinno być lekko gęste). Następnie delikatnie wmieszać pianę z białek. Na koniec wrzucić czereśnie. Polecam przekroić owoce na połówki, aby lepiej trzymały się ciasta podczas obracania placków. Na patelnie wlać
My simple kitchenPada, świeci słońce, znowu pada, dzień niepodobny do dnia, ubrania chowam do szafy i wyjmuje z powrotem. Lato nie podobne do lata... Cieszą truskawki, smakują czereśnie, dobrze, że przetwory już częściowo za mną bo trafiłam na truskawy te słodkie i pełne słońca. Dojrzewam tez do myśli o zakupie suszarki do owoców i warzyw. Tak jak zmienna jest pogoda(...)jedzenie w domu panują zmienne. Raz coś lekkiego i świeżego a raz smażony kotlet i ciacho z kremem. O kotlecie dzisiaj tez usłyszycie tymczasem zapraszam na kremowo biszkoptowe ciasto straciatella znalezione na blogi Daktyle w Czekoladzie . Ciasto straciatella biszkopt: 200 g mąki pszennej 200 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną
Dzieje kuchennej Wiewióry