ciasto z truskawkami - 12428 przepisów (strona:620/829)

Zinfandel rose – lekkie wino ze słonecznej Kalifornii 175

muscat. W delikatnym trunku królują truskawki, uzupełnione nutkami innych owoców. Całość dopełnia lekko wyczuwalny kręgosłup kwasowości. Aromaty owocowe są niewyszukane, ale lekko słodkie i rześkie, dlatego przypadają do gustu szerokiemu gronu odbiorców. W Kalifornii Zinfandel rose (podobnie, jak czerwone czy wzmacniane Zinfandele) uchodzi za trunek narodowy podawany często jako aperitif. Można je serwować do ciast, deserów, sałatek. Wino różowe dobrze

Drinkologia
Kruche ciasteczka orkiszowe z okienkiem 211

kwaśnym kremem owocowym z truskawek, posypane cukrem pudrem... Idealne na jesienne posiedzenia z herbatką, Boże Narodzenie czy Walentynki (w końcu serduszka, co nie?). Do przełożenia możecie użyć w sumie wielu rzeczy. Masła orzechowego, dżemu, czekośliwki, nutelli (ciii...) czy tak jak ja kremu owocowego, który jest kwaśny i świetnie przełamał słodycz ciasteczek.  Standardowo, jeżeli ciasto nie chce się lepić - dodajemy

Czarnawisienka
ODRYWANE BUŁECZKI Z DŻEMEM WIŚNIOWYM MOJEJ MAMY 120

zagniatamy. CAŁOŚĆ: Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywamy małe bułeczki, spłaszczamy w dłoniach. Nakładamy porcję konfitury, dokładnie zlewamy, układamy na blasze wyłożonej papierem. Odstawiamy na ok. 20 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180C na złoto ( ok.15minut ).     Ps. jeśli nie mamy dżemu możemy zrobić taką domową konfiturę na szybko! DOMOWA KONFITURA „NA SZYBKO” SKŁADNIKI: * truskawki – 250 g * żelatyna

Ostra na Słodko
Tarta biszkoptowa z truskawkami 125

Efektownie wyglądające ciasto nie musi być ani drogie ani skomplikowane w wykonaniu. Biszkopt, masa z kremówki i serka mascarpone oraz owoce - to smakuje każdemu:). Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru  300 ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1/2 kg truskawek  borówki i mięta do dekoracji

Szefowa kuchni
Racuchy z owocami 111

gruszek, bananów, posiekanych truskawek czy jagód szczypta soli olej do smażenia do podania cukier puder Przygotowanie: Mleko lub kefir mieszam z rozgniecionymi drożdżami, dodaję trochę mąki, odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut. W międzyczasie łączę resztę składników – oprócz owoców – mikserem lub łyżką, w zależności jak chłonna jest mąka to dodaję do ciasta trochę więcej mąki lub mleka

Zasmakuj Kuchni
Bananowiec z truskawkami 141

ułożyć pokrojone w plasterki truskawki. Na to wylać wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.   Smacznego :) * Niezależnie od tego jaką posiadacie tortownicę, jej spód najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, a boki folią spożywczą, bez problemu wówczas uwolnicie gotowy deser z jej obręczy. O tym sposobie przygotowania tortownicy do ciast na zimno pisałam

Opowieści z piekarnika
Puszyste placuszki podane z truskawkami i jogurtem naturalnym 104

szklanki mleka + dodatkowo: garść truskawek mały jogurt naturalny do dekoracji: listki mięty i nasionka chia olej kokosowy – lub odrobina innego oleju roślinnego do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na placuszki miksuj przez chwilkę (lub wymieszaj dokładnie do połączenia się składników). Odstaw na 10 – 15 minut. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego. Dodawaj po łyżce ciasta i smaż do momentu

Moja pasja smaku
Naleśniki Bez Jajek 143

ciasto zgęstnieje. 2. Jeżeli mocno ciasto zgęstniało dolewamy jeszcze odrobinę wody. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem. Żeby naleśniki nie pękały i dały się łatwo zwijać, zawsze układam je jedne na drugim i przykrywam talerzem. Stoją sobie tak długo aż usmażę wszystkie naleśniczki :) Ja swoje naleśniki podałam ze słodkim twarogiem, wymieszanym z odmrożonymi truskawkami

Gotowanie...to proste !
Ciasteczka migdałowo-czekoladowe z pyszną dekoracją 152

Dodatkowo: wiórka z truskawkowej czekolady Cukieteria wiórka z cytrynowej czekolady Cukieteria Lukier: cukier puder 1 szklanka i sok z cytryny Wykonanie: Migdały płatki zmieliłam w młynku do kawy, dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ,kakao oraz sól.Dodaję miękkie masło lub rozpuszczone,cukier i jajka oraz parę kropel aromatu migdałowego. Zagniatam ciasto jeśli jest zbyt lepiące

Różowa kuchnia
jagodowe ciastko 143

wolę je od wszędobylskich truskawek. Mam na nie tyle planów, że nie wiem czy starczy mi sezonu żeby wszystkie zrealizować. Lato nie może się obyć bez sernika na zimno. Tym razem przygotowałam go na biszkopcie,  z dodatkiem korzennych ciasteczek nadziewanych i obowiązkową galaretką. Gratka zwłaszcza dla małych łasuchów, które jak wiadomo uwielbiają kolorowe ciasta i galaretki.  *foremka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Muffiny z owocami i kruszonką 150

równie dobrze można dodać truskawki, śliwki, brzoskwinie, jagody lub inne ulubione owoce. Przepis na 12 sztuk. Kruszonka: 30 g mąki pszennej 20 g schłodzonego masła 10 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków Chłodne masło posiekać z mąką i cukrem aż do powstania sypkiej, grudkowanej mieszanki. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta na muffiny. Ciasto na muffiny

Trzeci talerz
Rolada z kremem adwokatowym i truskawkami 174

deskę (na którą wykładamy ciasto) i posypać ją lekko cukrem kryształem. Upieczony gorący biszkopt wykładamy na przygotowaną ściereczkę, ściągamy pergamin i gorący zwijamy razem ze ściereczką w rulon. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Składniki na krem: 500 ml śmietany 30%; 500 g serka mascarpone; 70 ml likieru advocat; 3 łyżki cukru pudru; 200 g truskawek; Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno

In my kitchen
Pychotka budyniowo - bananowa. 200

galaretki czerwone np. truskawkowe 1 1/2 szklanki wody Dodatkowo : 2 - 3 dojrzałe banany   polewa czekoladowa wiórki kokosowe lub inna posypka do dekoracji Sposób wykonania : Upiec biszkopt jasny i czekoladowy z podanych wyżyj składników. W biszkopcie czekoladowym, po wystygnięciu wykroić kółka np. szklanką.  Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki o grubości ciasta biszkoptowego czekoladowego. Masa budyniowa

Przepisy i porady kulinarne
Agrest w truskawkowym syropie 136

tych, którym po przygotowaniu truskawek w syropie pozostał do wykorzystania syrop truskawkowy. Wystarczy mieć agrest, oczyścić go i umyć, włożyć do słoików, zalać podgrzanym syropem, zakręcić, wstawić do garnka z wodą i gotować 7 minut, od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Potem wstawiamy do spiżarni a zimą wystarczy tylko sięgnąć. Świetny do deserów, ciast i jako kompot

Maminek kulinarny
Kolorowy sernik na zimno 914

smak i ilość galaretek. Ciasto dosłownie 2 składnikowe, szybkie i proste do wykonania. Polecam na te pochmurne i szare dni. Składniki: 4 opakowania serków homogenizowanych waniliowych  (małe opakowania po ok 140 g każde) 3 galaretki o tym samym smaku (u mnie smak arbuzowy) 3-4 galaretki o różnych smakach ( u mnie: niebieska, cytrynowa, truskawkowa, porzeczkowa) Wykonanie: Na samym początku

Malinowe Pocałunki
Tort czekoladowy z jagodami. 155

które przełamały słodycz wypieku, nadając mu wyjątkowego smaku. Za bazę posłużył mi biszkopt kakaowy-najlepszy (rzucany) , natomiast masę przygotowałam według przepisu Halinki z bloga MOJE GOTOWANIE na Niebiański tort truskawkowy , nieco go modyfikując. Zarówno masę jogurtową, jak i mus czekoladowy należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej (w sumie biszkopt też najlepiej przygotować dzień przed). Tort jest tak delikatny, że rozpływa się(...)łyżka po łyżce, za każdym razem dokładnie miksując), odkładamy mikser zastępując go szpatułką lub łyżką. Suche składniki przesiewamy wprost do piany i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy łyżką. Biszkopt kakaowy ma tendencję do wybrzuszania się, toteż ja rozgarniam ciasto w ten sposób, że środek jest o 1 cm niższy niż brzegi ciasta

Rozpustne gotowanie
Truskawkowe mini torciki 175

szklanki musu truskawkowego 1 łyżka cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny krem ciemny: 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% 1 szklanka musu truskawkowego 1 galaretka truskawkowa pozostałe: 20 dkg truskawek 1/2 galaretki truskawkowej 70 g czekolady gorzkiej 40 % Biszkopt: Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Do miski wbijam białka, i ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam. Na końcu dodaję żółtka(...)połączenia składników. Mąkę, proszek, kakao przesiewam i dodaję w dwóch partiach do jajek. Delikatnie mieszam od spodu łyżką drewnianą. Formę o wymiarach 30X15 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 15 minut. Krem jasny: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z pudrem. Żelatynę namaczam w 1/4 szklance wody zimnej

wesoła kuchnia
Sernik z mascarpone i musem morelowym 152

Sernik mascarpone z musem morelowym to pyszne orzeźwiające ciastko. Jest lekkie i znika dość szybko z talerzy. Ten sernik zrobiłam z musem z moreli, ale można

Pieprzyć z Fantazją
Tort bezowy z truskawkami 137

Często zdarza się, że po niektórych wypiekach, takich jak np. pączki, zostają nam niewykorzystane białka jajek. I tak też było w tym przypadku, gdzie z pozostałych

PysiaGotuje.pl
Truskawkowe deserki w szklankach 148

Bardzo proste owocowe deserki w szklankach. Przygotowuje się je bardzo szybko a smakują wyśmienicie. Zaskoczeniem dla mnie były owoce w żelu o smaku smoczego owocu. 6

VioletoweKucharzenie
Bazylia na słodko? Naturalnie! :) 179

Ciekawy smak :) Klasyczny biszkopt z orzeźwiającym aromatem bazylii zaskoczy nie jednego smakosza. Dla podkręcenia smaku dodałam dżem truskawkowy i to był strzał w dziesiątkę :) Zapraszam! Rolada

Tagebuch po polsku

Proponowane wyszukiwania