masła Kolorowa masa: 250 g mascarpone 150 ml śmietanki 30 % 1/2 opakowania galaretki np. agrestowej 1/2 opakowania galaretki np. jagodowej 1 płaściutka łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru pudru lub więcej do smaku do białej masy 2-3 łyżki jagód mrożonych 6-7 sporych truskawek pokrojonych na ćwiartki jeśli macie agrest możecie go dodać do masy zielonej mini biszkopciki(...)się nie zważyła w masie. Następnie przelewamy ją do reszty masy, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru (ewent. więcej) mieszamy bądź miksujemy, dodajemy truskawki i wykładamy na biszkopciki. Chowamy do lodówki na 2-3 godziny, po tym czasie ciasto jest już gotowe
Gotowanie...to proste !fantastyczne ciasto bez pieczenia – tym razem będzie to sernik gotowany. Jak pewnie pamiętacie robiłam już taki Sernik gotowany z orzechami i Sernik gotowany z truskawkami. Tym razem stawiam na jesienną wersję! Takie ciasto nie wymaga pieczenia i jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawki. Delikatny krem serowy przełożony herbatnikami i pokryty prażonymi jabłkami sprawia , że ciężko oderwać się od talerza(...)biały 3x mielony – 800 g * jabłka – 1,5 kg * mleko – 1 szkl * masło – 100 g * cukier – 100 g * budyń waniliowy – 2 op * galaretka cytrynowa – 2 op * herbatniki – 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Blachę wykładamy folią spożywczą , pokrywamy warstwą herbatników. Ser miksujemy z masłem i cukrem. Budynie mieszamy z 1 szklanką mleka, a następnie
Ostra na Słodkokremówki 30% 0,5 kg sera twarogowego z wiaderka 7 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 0,5 szkl wody Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 900 ml gorącej przegotowanej wody około 500 g truskawek Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodawać stopniowo przesianą mąkę(...)rzadki ale poczekać chwilę aż zacznie tężeć i rozsmarować na cieście. Śmietana i ser powinny być zimne i w tej samej temperaturze. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu i rozłożyć około 200 g truskawek. Przykryć blatem kokosowy rozsmarować drugą połowę kremu i na całej powierzchni poukładać truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą
Ala piecze i gotujePrzepis na szybki i smaczny deser, Idealny deser na upalne, letnie dni. Galaretka z dodatkiem owoców sezonowych: truskawek, czerwonej porzeczki i malin. Biały kolor uzyskamy przez
To co lubię - gotuję i polecamdziałce ku schyłkowi ma się późna odmiana truskawek. Nie ma lata, wakacji bez ciasta z truskawkami- niekoniecznie takiej wersji i choć smakują wyśmienicie zupełnie saute, muszą być one u mnie zagospodarowane także do słodkich wypieków. Dziś w prostej formie biszkopta z kremem mlecznym i galaretką. W prostocie siła i słodycz- jest lżej, orzeźwiająco i sezonowo- najlepiej smakuje prosto
Domowe ciastabitej śmietany i czekolady. Obiecuję Wam nie zawiedziecie się na tym cieście. Osobiście nie potrafiłam się od niego oderwać. Powstały 2 wersje z czekoladą i bez. Obie równie smaczne, dla mnie wygrała wersja z ... Składniki: Mus truskawkowy: 500 g truskawek (kaszubskie) 2 galaretki truskawkowe kardamon mielony Masa budyniowa: 4 budynie waniliowe bez cukru 1l mleka
Malinowe Pocałunkiniskich obrotach. Na koniec wmieszać pokruszone płatki i rozpuszczoną żelatynę. Pokryć pianką drugą warstwę herbatników. Włożyć do lodówki na czas stężenia. Masa truskawkowa : ok. 700 g truskawek, umytych i odszypułkowanych 1 galaretka truskawkowa łyżka żelatyny 2 łyżki cukru szklanka wody Truskawki rozgnieść przy pomocy np. praski do ziemniaków. W garnku zagotować wodę, wsypać galaretkę, żelatynę i cukier(...)mleka w proszku 1 łyżka cukru 1 łyżka ciepłej wody Jogurt zmiksować z cukrem, mlekiem w proszku i ciepłą wodą. Tak przygotowaną polewą udekorować wierzch ciasta. Dodatkowo : ok. 300 g pełnoziarnistych herbatników maślanych truskawki do dekoracji kilka kostek startej gorzkiej czekolady Na koniec można poukładać na nim np. plasterki truskawek i posypać gorzką czekoladą. Smacznego
Kuchnia Ellieowoców, biszkoptów, musu truskawkowego w formie galaretki oraz kawałków świeżych truskawek. Pianka przyrządzona w keksówce bardzo efektownie prezentuje się po zastygnięciu i wyjęciu na talerz. Należy przechowywać ją w lodówce, podawać schłodzoną, wtedy smakuje najlepiej. Moja pianka powstała w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm. Pianka truskawkowo-bananowa Składniki: mus truskawkowy 200g truskawek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny(...)truskawkowo-bananowa pianka 120g banana (1 średni) 120g truskawek sok z cytryny do skropienia banana 1 łyżka cukru wanilinowego 3 łyżki cukru pudru 280g śmietanki 30% 3 łyżeczki żelatyny 60ml wody 7 okrągłych biszkoptów 12-15 sztuk niedużych truskawek 0,5 banana i kilka truskawek do dekoracji Wykonanie: MUS TRUSKAWKOWY - truskawki oczyścić i pozbawić szypułek, zmiksować blenderem
Smakołyki Berenikiubić na sztywno z cukrem. Następnie zmiksować serki homogenizowane, dodać ubitą śmietanę i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem. 2. Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować blenderem do postaci musu, zagotować, wsypać galaretkę i mieszać do momentu aż galaretka się rozpuści (nie gotować). Odstawić do lekkiego stężenia. 3. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę(...)około 30 minut. Następnie wylać tężejący mus truskawkowy i ponownie wstawić do lodówki na około 15 minut . Po tym czasie ciasto wyjąć z formy, polać boki ciasta polewą czekoladową, na wierzchu udekorować bitą śmietaną ubitą z cukrem, truskawkami i pokrojonymi w kwadratowe kawałki wafelkami
Szalona Kuchnia Ewelinymięciutkiego biszkoptu i bitej śmietany sprawia, że ciasto jest wyśmienite i nie sposób nie poprosić o dokładkę. Truskawkowiec robiłam wzorując się na mojej ulubionej szarlotce królewskiej - przepis TUTAJ-KLIK . Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa truskawkowa: 1litr mrożonych truskawek (najlepiej zmiksowanych) 2 galaretki truskawkowe Masa śmietanowa: 0,5 l. śmietany(...)Masa truskawkowa: truskawki rozmrozić i zmiksować,(jeśli używamy świeżych to zmiksować tyle owoców, aby uzyskać 1 litr pulpy owocowej). Przełożyć truskawki do garnka i podgrzać. Gdy będą gorące wsypać 2 galaretki truskawkowe i całość chwilę gotować, ciągle mieszając, by galaretki się rozpuściły. Odstawić do wystudzenia. Na wystudzony biszkopt wyłożyć zimną masę truskawkową (najlepiej jak jest już tężejąca). Wyrównać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMasa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g masła lub margaryny 1/2 litra mleka 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru kryształ Dodatkowo: 2 opakowania galaretki truskawkowej 800 ml wrzącej wody 1 kg truskawek podłużne biszkopty ok. 15 szt. Esencja herbaciano - cytrynowa 4 torebki herbaty earl grey 350 ml gorącej wody sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 olejek spirytusowy(...)wody. Wycisnąć sok z połowy cytryny. Następnie dodać do mocnej herbaty sok z cytryny, olejek spirytusowy i doprawić cukrem do smaku. Galaretka - 2 opakowanie galaretek rozpuścić w 400 ml wrzącej wody i odstawić do stężenia Truskawki - wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Szypułki należy usunąć tuż przed pokrojeniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku Masa
Ciastka - domowe słodkościowocem nieco problematycznym... Trzeba do nich wymyślać specjalne ciasta i desery, bo ani za jabłka, ani za truskawki uchodzić nie mogą. Wymyśliłam więc sobie, że ich smak doskonale skomponuje się ze słodyczą białej czekolady. Moja wyobraźnia pogalopowała dalej, zahaczając o świeże, pyszne mango. Biszkopt był wyborem oczywistym, a galaretka na wierzchu chyba mi się przyśniła... Niemniej, wyszedł z tego całkiem(...)Tort z białą czekoladą, granatem i cydrową galaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej nasączenie: sok z 1/2 limonki 2 łyżki cydru bzowego krem: 500 ml śmietany kremówki 150 g białej czekolady ziarenka z 1 granatu galaretka: 500 ml cydru 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto biszkoptowe z budyniem i owocami to świetna, słodka przekąska. Smaczne, delikatne idealne do kawki i nie tylko, polecam. BISZKOPT 5 dużych jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej ( 150 g ) 1/2 szklanka oleju 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukru 4 łyżki cukru 3/4 kostki masła + 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO : 2 galaretki truskawkowe kubek słodkiej herbaty z cytryną 1 słoiczek dżemu truskawkowego 300 g świeżych truskawek 3 banany
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 1 kg sera z wiaderka 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 1/2 kg świeżych truskawek Sposób wykonania
Prosto i Smacznie z Anetą