Ciasto zrobiła moja Mama na imieniny Taty. Jest troszkę pracochłonne, ale warto poświęcić na nie swój czas. Składniki: Biszkopt: jajka 4 sztuki cukier kryształ 1 szklanka mąka krupczatka 4 łyżki mąka ziemniaczana 4 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka Masa truskawkowa: 1 kostka margaryny (250g) 3/4 szklanki cukru pudru ok. 15 dkg dojrzałych i miękkich truskawek Masa śmietanowa(...)litr śmietany 22% 1 opakowanie żelatyny 1 szklanka cukru pudru 2 cukry waniliowe 4 galaretki: jagodowa, cytrynowa, pomarańczowa oraz agrestowa 100g rodzynek Wierzch: ok. 80 dkg nie za dużych truskawek 2 galaretki agrestowe 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Galaretki, które potrzebujemy do masy śmietanowej rozpuszczamy- każdą w jednej szklance gorącej wody. Rozpuszczone wylewamy na wyłożone folią spożywczą salaterki
Kuchnia w czekoladziesezonie można zamienić na świeże brzoskwinie lub inne owoce np. truskawki Przygotowanie: Rozpuścić 1 galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu odejmując 50 ml wody. Na dno tortownicy 26 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na spód pokruszyć herbatniki. Herbatniki polać lekko galaretką. Resztę galaretki odstawić. Mleko gotujemy, odstawiamy z ognia. Rozpuszczamy w mleku żelatynę, mieszając(...)lekko stężał. Na tyle by można było wylać na wierzch cienką warstwę galaretki (przestudzonej). Wstawiamy sernik znów do lodówki w między czasie przygotowujemy drugą galaretkę (znów o 50 ml mniej wody niż na opakowaniu), studzimy ją. Przestudzoną wylewamy na nasz sernik (delikatnie). Gdy całość ładnie stężeje kroimy ciasto. Aby sernik ładnie wyszedł z formy warto wokół przejechać nożem. Smacznego
Słodkie okruszkimiałam ochotę na ciasto z truskawkami więc postanowiłam zrobić ciasto podobne do 3-bita, zamiast masy toffi dodałam mus truskawkowy. Składniki: Masa budyniowa: 1 litr mleka 1 szklanka mąki krupczatki ¼ szklanki cukru 1 masło roślinne 1 cukier waniliowy Masa truskawkowa: 0,5 kilograma truskawek 2 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowe Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30% 4 łyżki cukru
Bajeczna Kuchniawyciągnąć jej za późno. 3. Banana i truskawki kroimy w plasterki, pomarańczę w drobną kostkę. Układamy wedle pomysłu- u mnie były to kwiaty. 4. Galaretki rozpuszczamy tak jak na opakowaniu- każdą w 0.5l gorącej wody i przestudzonymi zalewamy cisto. Po wylaniu pierwszej galaretki dobrze jest wstawić ciasto do lodówki, wtedy szybciej stężeje i będzie można wylać drugi
Kuchnia w czekoladzieciasto :) Może nie jest jakieś nie wiadomo jak pomysłowe, ale na prawdę warto spróbować, tym bardziej, że nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu :) Składniki : Biszkopt : 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 1/2 kg sera na sernik lub jakiegoś innego kremowego 2 galaretki cytrynowe(...)szkl. cukru Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe ok. 1/2 szkl cukru kostka margaryny Mus truskawkowy: truskawki + cukier (ja co roku robię mus, miksuję truskawki z cukrem i zamrażam, ale można też zrobić to te świeżych) galaretka (u mnie wiśniowa) 1 łyżka żelatyny dodatkowo : okrągłe biszkopty Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, po czym dodać obie mąki
charlotte gotujedeser to nieco zmieniona wersja "sernika jaglanego z borówkami" . Jest lekki i słodko-kwaskowaty. Fakt, wymaga trochę pracy, ale naprawdę warto. Składniki na wegańskie kruche ciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej + kilka łyżek mąki pszennej 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki(...)jaglanej ulubione mleko (do gotowania kaszy) sok z 1-2 cytryn 1 opakowanie kremu kokosowego ksylitol (ewentualnie cukier puder lub inne sypkie słodziwo - dowolna ilość) 2 szklanki truskawek + do dekoracji opcjonalnie: 1 galaretka truskawkowa 2 tabliczki białej czekolady na polewę Ugotuj kaszę na mleku (może być lekko rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol i pokrojony na kawałki krem kokosowy. Wszystko
Qlinarnie i Qlinarniedopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem truskawkowy Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotujemy przez 2-3 minuty i zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do gorących truskawek. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Chłodzimy w lodówce do momentu, aż truskawki będą miały konsystencję gęstego(...)kisielu. Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i łączymy delikatnie z ubitą śmietaną oraz truskawkami. Mus truskawkowy Truskawki blendujemy na gładki mus, dodajemy cukier i podgrzewamy. Doprowadzamy mus do wrzenia, zdejmujemy z palnika i dodajemy galaretkę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i odstawiamy do wystudzenia. Chłodzimy w lodówce do momentu, aż mus będzie miał konsystencję
Wędrówki po kuchnipodobno to jeszcze nie ten smak, więc będę próbować dalej. A ciasto pyszne, słodkawa pianka budyniowa w dwóch smakach, nasączone galaretką biszkopty i owoce idealny deser na upały i na zbliżający się Dzień Dziecka. Więc spróbujcie koniecznie. Składniki: biszkopty (u mnie wystarczyło jedno opakowanie) 2 opakowania galaretki truskawkowej 1,5 szklanki mleka (375 ml) 5 żółtek 1 opakowanie budyniu(...)śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 200 g masła, w temperaturze pokojowej 1 łyżka kakao owoce (ja dodałam truskawki, ale mogą być np. maliny lub jagody ) Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i odstawiamy do wystudzenia. Szklankę mleka zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem od uzyskania jasnej puszystej masy, następnie dodajemy budyń, mąkę i mleko i całość mieszamy
Cynamonowe szczęścieciasta. W tej wersji wystarczy zmieszać składniki wstawić do lodówki, a po chwili chłodzenia można rozkoszować się smakiem pysznego sernika. Konsystencja jest idealna, delikatna i kremowa i nie przypomina on serników z serka homogenizowanego z dużą ilością żelatyny lub galaretki. Ten sernik jest bardziej jak mus delikatny i rozpływający się w ustach, polecam! Print Sernik na zimno z truskawkami .wprm
SprawdzonaKuchnia.plWitam dziś zapraszam na przepyszny deser inspirowany angielskim trifle. Składa się z galaretki z truskawkami, kremowego budyniu oraz bitej śmietany. Idealnie nada się
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuTruskawki pomału już znikają z krzaczków..i trza korzystać jeszcze póki można.Taki deser można zrobić z dowolnymi owocami lub i z owocami i dodatkowo z
Moje domowe kucharzenieskładniki * paczka podłużnych biszkoptów * 500 ml śmietany kremówki * 1 szklanka adwokata * 2 opakowania bitej śmietany w proszku * 6 łyżeczek żelatyny * likier truskawkowy lub malinowy * truskawki * galaretka
Mix smakuCiasto bananowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie musimy do jego przygotowania wykorzystywać miksera, składniki mieszamy przy pomocy łyżki. Jest to ciasto, które zawsze się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciasto robi się bardzo łatwo i szybko, każdy sobie z nim poradzi. Smakuje rewelacyjnie, jest idealne na gorące, letnie dni. Zapraszam Zapraszam Was również na film i mój kanał YouTube :) SKŁADNIKI *blaszka 24x24cm MASA BUDYNIOWA -750ml mleka -200g masła -0,5 szkl cukru -1 cukier waniliowy -3 żółtka -3/4 szkl mąki pszennej tortowej GALARETKA -2 galaretki(...)Następnie do miski dajemy 2 galaretki malinowe, 750 ml gorącej wody-mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej galaretki dajemy 300g malin, mieszamy i odkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Galaretka ma zacząć lekko gęstnieć. Taką galaretkę z malinami wykładamy na ostudzone ciasto. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, jest stabilne, kremowe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasta, desery bez pieczenia: – Sernik z truskawkami i bezami – Eton Mess z truskawkami – Eton mess z owocami – Sernik bez pieczenia z truskawkami – Torcik jogurtowy z truskawkami – Najlepszy sernik na zimno – Truskawki z bitą śmietaną – Truskawkowy zawrót głowy. Deser truskawkowy – Torcik z bitą śmietaną i truskawkami – Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną (deser) – Deser jogurtowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię