Zazwyczaj każdy z nas lubi serniki. Ten jest delikatny w smaku, ale za to prezentuje się fantastycznie. Do dekoracji można wykorzystać inne owoce, ważne żeby było
Passions hobbies lifeprzez 1 godzinę. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Galaretkę zalać wrzątkiem, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić, a następnie wstawić do lodówki, aż galaretka zacznie tężeć. Na upieczony spód wyłożyć maliny, zalać tężejącą galaretką(jeśli tortwonica nie jest zupełnie szczelna, owinąć ją najpierw z zewnątrz folią aluminiową). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Kremówkę ubić z mascarpone, cukrem pudrem(...)jasną masę, niezbyt długo, żeby masa się nie zważyła. Wyłożyć na całkowicie stężoną galaretkę, przykryć bezą. Schłodzić przed podaniem. Smacznego! Dzisiaj znów kupiłam pół kilo malin w bardzo przystępnej (na duńskie warunki) cenie i już się zastanawiam, co z nimi zrobić. Najchętniej w duecie z truskawkami, bo te również mnie zauroczyły, i nie potrafiłam się oprzeć. W siatce przywędrował
Pożeraczka, czyli raz adobrzepassatę i posypujemy dowolnym serem. Pieczemy ok. 40-50 minut w 180 st. C. Truskawkowe babeczki równie proste, choć przy nich jest więcej zabawy. Truskawki kroimy drobno, układamy w foremkach i zalewamy truskawkową galaretką. Gdy galaretka stężeje przygotowujemy drugą, ale w o połowę mniejszej ilości wody, a następnie mieszamy ją z naturalnym serkiem homogenizowanym. Im bardziej napowietrzymy masę, tym delikatniejsza(...)Sposób przygotowania Mieszamy osobno suche i mokre składniki. Łączymy w zwartą masę, ale nie mieszamy zbyt długo. Plastrami szynki wykładamy formę do mufiinek. Do środka wkładamy po solidnej łyżce ciasta. Pieczemy 20-25 minut
KucharzycaEgzotyczna panna cotta z musem z mango to wyjątkowo prosty i pyszny deser na zimno, który podbije Wasze serca i podniebienia. Składniki 750 ml mleka 2
Wasze PrzepisyDziś przepis co prawda mało aktualny jak na porę roku, ale bez problemu można wykorzystać do jego powstania mrożone truskawki. Zapewne wielu z Was (ja też
Gotuję TestujęLato inspiruje, inspiruje i zachęca do przygotowywania owocowych ciast i deserów. To najlepsza pora roku, obfitująca w świeże owoce. Czy patrząc na jędrne maliny, błyszczące niczym klejnoty porzeczki i aromatyczne jagody nie macie od razu myśli: "one idealnie sprawdzą się w ... ". Kocham lato, kocham letnie owoce i kocham lekkie, letnie desery. UWAGA KONKURS Jeśli i Wy pałacie tak wielką(...)galaretek. Galaretka deserowa to galaretka bez żelatyny, która gęstniej już w godzinę. Na bazie takiej galaretki przygotujecie szybkie owocowe desery. I to właśnie galaretka deserowa zainspirowała mnie do stworzenia lekkiego, letniego deseru z owocami. Soczyście owocowa galaretka, jogurtowy pudding chia oraz aromatyczne maliny - prawda że brzmi kusząco ? PRZEPIS NA OWOCOWY DESER Z GALARETKĄ I CHIA Składniki: 1 galaretka deserowa
kolorowotorcikowonajprostszych deserów tego typu. Aby powstała pyszna masa serowa, która nie wymaga dodatkowego zakwaszania wystarczy podgrzać mleczko kokosowe z agarem, wymieszać z pokrojonymi truskawkami i wegańskim jogurtem naturalnym. Wegańskie mini serniki z truskawkami Składniki (na 12 mini serników): 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka kakao szczypta soli(...)wanilii lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią* 1/2 szkl cukru lub ksylitolu 250 g truskawek + kilka do ozdoby szczypta soli himalajskiej Przygotowanie: W misce dokładnie wymieszaj mąkę kokosową z olejem kokosowym, syropem, kakao oraz szczyptą soli. Masę na spód ciasta przełóż do lodówki na czas robienia masy serowej. Pokrój truskawki na drobne kawałki. Z mleka
wegujemyprosicie, że nie miałam wyjścia i wstawiam od razu. Melba to przepyszne ciasto na które przepis mam od mojej babci. W rodzinie pieczemy je często, najczęściej z truskawkami, próbowałam też z brzoskwiniami a teraz nadeszła kolej na maliny. Można by rzec, że z wyglądu to zwyczajny sernik na zimno. Jednak ser, z którego powstało przełożenie robimy sami na bazie(...)Uwaga- pracę nad tym tortem najlepiej rozłożyć na dwa dni: jednego dnia upiec biszkopt żeby ładnie się przekroił i ugotować ser a drugiego dnia ukręcić krem i przełożyć ciasto. Najlepiej przechowywać je w lodówce ale przed podaniem wyjąć godzinę wcześniej, lepiej smakuje trochę odgrzane. *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaoliwek. Przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, wanilia, sok z cytryny, koperek, zielona pietruszka, cynamon, kminek . Dodatki - kasze (manna, jaglana, jęczmienna, kuskus), ryż, drobny makaron. Słodycze - cukier, miód, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki, wafle. Napoje - słaba herbata, rumianek, mięta, kawa zbożowa, kompot (z dozwolonych owoców). Potrawy mogą być gotowane, parowane, pieczone (w tym w folii), duszone (bez obsmażania i dodatku(...)świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta piaskowe, czekolada, batony, tłuste ciasta z dodatkiem
Codzienne Gotowanieatrakcyjnie, ale uwierzcie mi, że mam ich sporo i te szklane półki dają radę Spokojnie mogę rozplanować na nich duże zakupy, pozostawiając jeszcze miejsce na pyszne desery czy ciasta. A propos zakupów! Jeśli macie takie większe w planach, to lodówka ma możliwość szybkiego chłodzenia. Wystarczy na pasku ustawień przycisnąć ikonę wózka zakupowego na ok 5 godzin przed(...)pewno będą robione nie raz, zwłaszcza że kawy i orzechów laskowych mam pod dostatkiem (tylko nie ma komu ich łupić). Fit deserki truskawkowe: 250g mrożonych truskawek 30g drobnego cukru 2 łyżki zimnej wody 35g galaretki truskawkowej 100g serka mascarpone 170g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru pudru 5-6 sztuk ciastek zbożowych (ok 35g) 8 kostek gorzkiej czekolady 10 orzechów
Kuchnia w czekoladziebardzo apetyczną propozycję, a do tego szybką do zrobienia. Lekki i rozpływający się w ustach przekładany sernik krówkowy z truskawkową polewą #lowicz #dzem #konfitura #truskawki. Przepis podaję na blachę o wymiarach 25x25 cm. Ciasto ciemne: - 6 dużych jaj - 20 dag cukru - 12 dag mąki pszennej - 12 dag mąki ziemniaczanej - 3 łyżki naturalnego kakao - 1 łyżka kwaśnej śmietany - 4 łyżki oleju(...)gorącej wodzie, a następnie odstawiamy ją aby przestygła. Ser miksujemy z kajmakiem do połączenia składników, a potem dodajemy przestudzoną żelatynę. Masą przekładamy ciasto w dwóch poziomach. Dodatkowo: - 1 słoik dżemu lub konfitury truskawkowej Łowicz - 1 galaretka truskawkowa - 1/3 szklanka wody 1. Dżem łączymy z wodą i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy suchą galaretkę, mieszamy do jej rozpuszczenia i studzimy. Gdy zacznie
Apetyczna babeczkaCzas czytania: 3 min Nalewka z pigwy jest to bardzo smaczny alkoholowy trunek domowej produkcji. Oczywiście można kupić buteleczkę nalewki w sklepie, ale nigdy nie ma
SprawdzonaKuchnia.plCześć :D Jakieś 10 lat temu dostałam od koleżanki przepis na sernik na zimno. Przepis to może za duże słowo :D Robię go bardzo często a
Pieprzyć z Fantazjąprzełożyć masę i piec biszkopt w nagrzanym piekarniku (180 stopni) przez 25minut. Najlepiej jednak ciasto sprawdzać patyczkiem ponieważ piekarniki różnie pieką. Kroić/przekrawać na blaty po całkowitym wystudzeniu najlepiej jednak robić, to na drugi dzień. Dodatkowo: domowa konfitura truskawkowa oraz owoce u mnie truskawki Do nasączenia: sok z jednej cytryny z cukrem i letnią wodą około ¾ szklanki. Masa(...)truskawki. Wymieszać łyżką, sok lekko zabarwi śmietanę. Przygotowanie: Biszkopt przeciąć na trzy blaty. Pierwszy blat ułożyć na paterze ( zawsze układam górną część biszkoptu jako pierwszy „skórką” do dołu) nasączyć biszkopt i posmarować cienką warstwą konfitury. Na to wyłożyć połowę śmietany z truskawkami, przykryć drugim blatem i powtórzyć czynność. Czyli nasączyć, posmarować konfiturą na nią nałożyć resztę masy z truskawkami. Ostatni
W garach u Gosiprzełożyć masę i piec biszkopt w nagrzanym piekarniku (180 stopni) przez 25minut. Najlepiej jednak ciasto sprawdzać patyczkiem ponieważ piekarniki różnie pieką. Kroić/przekrawać na blaty po całkowitym wystudzeniu najlepiej jednak robić, to na drugi dzień. Dodatkowo: domowa konfitura truskawkowa oraz owoce u mnie truskawki Do nasączenia: sok z jednej cytryny z cukrem i letnią wodą około ¾ szklanki. Masa(...)truskawki. Wymieszać łyżką, sok lekko zabarwi śmietanę. Przygotowanie: Biszkopt przeciąć na trzy blaty. Pierwszy blat ułożyć na paterze ( zawsze układam górną część biszkoptu jako pierwszy „skórką” do dołu) nasączyć biszkopt i posmarować cienką warstwą konfitury. Na to wyłożyć połowę śmietany z truskawkami, przykryć drugim blatem i powtórzyć czynność. Czyli nasączyć, posmarować konfiturą na nią nałożyć resztę masy z truskawkami. Ostatni
W garach u Gosi