upiec i cieszyć się pysznym, domowym pieczywem. Jest to sprawdzony przepis na awaryjny chleb, kiedy w domu nie ma drożdży, albo zwyczajnie nie chce wam się czekać, aż ciasto wyrośnie. Jeśli chcecie, aby chleb zachował świeżość na dłużej, zawińcie go w bawełnianą ściereczkę. Wtedy dobry jest również na drugi dzień. Może nawet na trzeci, ale nigdy tak długo(...)ocet i mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól oraz ziarna. Całość mieszamy łyżką. Mleko wlewamy do mąki i ręką krótko wyrabiamy ciasto. Będzie dość luźne i lepkie. Ciasto przekładamy do keksówki (moja ma wymiary 10,5 na 25 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 min. Można piec z funkcją
e-PrzepisyKulinarneJaglane crumble z gruszkami to propozycja na jeszcze zimne o tej porze roku wieczory, kiedy ma się ochotę na słodki i rozgrzewający deser. Ponieważ kruszonkę zrobiliśmy
niecodziennikparyryżu. Są wśród nich takie, które smakują także wyśmienicie na słodko. Kasza jaglana Dzięki swojej delikatności doskonale nadaje się do deserów. Możesz z niej przygotować budyń jaglany, krem do ciasta, a także jaglane bounty. Nie musisz jednak szukać wydumanych przepisów. Czasami wystarczy po prostu ugotować kaszę na mleku lub napoju roślinnym i dodać do niej ulubione owoce oraz orzechy. Polecam(...)słodkiej wg mnie może być kasza gryczana palona. Ma ona specyficzny posmak gryki. Wystarczy go zamaskować kakao i dodać do niej dżem lub świeże owoce. Szczególnie polecam duszone śliwki z odrobiną cynamonu. Jeżeli nie lubisz tego palonego smaku wypróbuj jej wersję niepaloną. Zarówno jedna, jak i druga, pasuje do różnych warzyw i mięs/tofu, a także gulaszy. Moim odkryciem
Fabryka pomysłówBardzo lubię keks, chociaż na białkach robiłam pierwszy raz i muszę przyznać, że wyszedł delikatnie wilgotny i smaczny mimo, że trochę za długo piekłam. Ja dodałam dużo śliwek suszonych i rodzynek, dlatego jest mało kolorowy, ale oczywiście można dodać bakalie, które się najbardziej lubi. Przepis podpatrzyłam tutaj i kiedyś na pewno jeszcze do niego wrócę. Składniki: (duża(...)szklanki dowolnych bakalii lub gotowa mieszanka keksowa Przygotować bakalie, jeśli to konieczne pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z mąką ziemniaczaną, aby nie spadły na samo dno ciasta. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubijać ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie powoli dodawać cukier i cały czas ubijając, aż powstanie gęsta i lśniąca piana
talerz przyjemnościłyżka soku z cytryny 50g czekolady białej Wykonanie. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać masło i posiekać. Dodać cukier, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.Z części ciasta zrobić ozdobne wałeczki.Wywałkować prostokąt i przełożyć do foremki. Ułożyć wokół wałeczki. Nakłuć i piec w temp.180stop.15min.Pilnować,aby nie spalić. Na upieczony spód wyłożyć czarną porzeczkę. Rodzynki i żurawinę sparzyć(...)250g mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka jogurtu Wierzch. 100g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 7 śliwek świeżych lub mrożonych 1 łyżka cukru 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich orzechy włoskie orzechy laskowe migdały Wykonanie. Masło stopić, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się roztopi. Śliwki rozgotować
Kulinarny karnet ChristopheraDobrodziejstwa lata powoli się już kończą, dlatego zaczynam sięgać już po dobra jakie przynosi nam jesień. Kiedy łapie mnie ochota na słodkie, a nie mam czasu przyrządzić ciasta lub innych słodkości zabieram się za przygotowanie sałatki owocowej. W końcu możemy w niej umieścić owoce jakie tylko chcemy i jakie mamy pod ręką. Warzyw i owoców w domu każdego(...)kcal, B: 2,6g, T: 0,6g, W: 38,3g. Składniki na 4 porcje: – 1 pomelo (+ 2 łyżki soku wyciśniętego z owocu) – 3 nektarynki – 3 śliwki – 1 granat – 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego/z agawy – listki mięty Pomelo obieramy ze skórki i filetujemy (wycinamy cząstki owocu bez białych błonek), z reszty owocu wyciskamy
Be Fit Be Strongswoim smakiem. Wrzuciłam do niego dość sporą ilość bakalii i aromat cytrynowy co daję wyśmienite świąteczne połączenie. Zapraszam do wypieków świątecznych razem ze mną :) Następnym razem bierzemy się za śliwkę w czekoladzie. Przepis już niebawem :) Forma keksówka Czas pieczenia : ok. 1 godz. Temp. pieczenia 180 C Składniki: 40 dag bakalii ( orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowane owoce - wiśnie, skórka(...)mąki. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając kolejno 4 żółtka. Następnie łączymy z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z bakaliami i ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 C. Smacznego
Różne smaki w kuchniPierogi z kapustą Pierogi z makiem 10. Groch Przepisy na: Groch z kapustą Grochówka z suszonymi śliwkami Grochówka ze śledziem Suszone owoce Główną rolę w kompocie odgrywają śliwki, które miały odpędzać złe moce, zapewniając pomyślność i szczęście. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 11. Kompot z suszu Przepis na: Kompot z suszu Ziarna zbóż, mak, bakalie i miód. Ziarna zbóż są symbolem(...)symbolizowały płodność mądrość i pieniądze. 12. Na słodko Przepisy na: SERNIKI Bakaliowy deser z makiem Ekspresowy makowiec Strucla drożdżowa z makiem Makowiec z jabłkami Makowiec z samych białek Ciasto wigilijne z orzechów i makaronu Świąteczne podkówki orzechowe Krajanka piernikowa Piernik z otrębami Piernik marchewkowy Piernik z chałwą Inne przepisy na Wigilię i Święta znajdziecie TUTAJ Fanpage: Wigilia i Święta
Tradycyjna Kuchniadylemat, stojąc przed listą z deklaracjami kulinarnymi. Co zrobić, żeby nie było nudno i żeby nie skończyć z dwunastoma sałatkami? Oczywiście są klasyki. Bill przygotowuje ciasto marchewkowe i już tradycją jest komentowanie, że "w tym roku to mu dobre wyszło- (słodsze/ bardziej wytrawne/ delikatniejsze/ ostrzejsze/ wilgotniejsze/ bardziej puszyste)*." Kasia z sekcji germańskiej zawsze przynosi zdrowe smakołyki bez cukru. Pani Prezes(...)nasze, swojskie chapsiki. Tak mówiła moja prabacia, kiedy kroiła sobie kanapkę na kawałki wielkości jednego gryza. Jakie chapsiki układam na desce? Koniecznie tortillę z cukinią . Jakiś suszony owoc (morela, śliwka, daktyl) zawinięty w suszoną szynkę lub boczuś (jeśli to daktyle, to uwielbiam je podpiec). Czasem koreczki, coś z francuza lub coś serowego. Tegoroczne winogrona w gorgonzoli, obtoczone w podprażonych pekanach
les mirabellesłyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki goździków mielonych szczypta kolendry mielonej szczypta kminku mielonego szczypta pieprzu szczypta ziela angielskiego szczypta kardamonu około 400 g dżemu lub powidła śliwkowego 100 g suszonych śliwek bez pestek 50 ml soku pomarańczowego 2 gwiazdki anyżu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Piernik z bakaliami Przygotowanie(...)połączenia się składników. Po jajkach dodaję miód, śmietanę i nadal miksuję. Na koniec dodaję stopniowo mąkę i miksuję do połączenia się składników. Następnie ubijam białka na sztywną pianę. Do ciasta dodaję bakalie, ubite białka i powoli mieszam łyżką, tak aby składniki się połączyły. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę wyrównuję. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego
Uwaga Babcia Gotujepamiętam kiedy miało tyle śliwek, ale chyba 10 kg śliwek zebranych (a ile jeszcze na drzewie zostało 😄). Nie wiem kto i kiedy to przerobi. Ale dzisiaj nie o śliwkach tylko powrót do niedzielnych tradycji. Placuszki to to co Młoda lubi najbardziej, a że nie było jogurtu to spróbowałam na śmietanie :) I wyszły przepyszne, pulchne, puszyste i bardzo smaczne. Oczywiście najlepiej(...)łyżeczki sody olej lub masło do smażenia Przygotowanie: jajko rozbełtać z cukrem dodać do niego śmietanę i dokładnie wymieszać dodać suche składniki i wymieszać - konsystencja gęstego ciasta odstawić dosłownie na chwilę kiedy będziemy rozgrzewać patelnię :) smażyć na złoty kolor z obu stron na odrobinie masła lub oleju Na Thermomix - wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i miksować
Gotowanie z pasjąsmakowi :) Udało mi się też kupić chyba już ostatnie świeże maliny i borówki więc automatycznie trafiły do placuszków. Do oładek można użyć też innych owoców np.: drobno pokrojonych jabłek, śliwek, gruszek, jagód, czereśni, wiśni czy truskawek. Placki mają dużą szansę stać się przysmakiem dzieci i rodzinnym hitem śniadaniowym jednocześnie :) Składniki (na ok. 20 szt. placków): 1 1/2 szklanki mąki pszennej(...)ewentualnych szypułek, w razie potrzeby kroimy na mniejsze części. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia, jajka. Mieszamy. Nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo zsiadłe mleko lub kefir. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (w razie potrzeby możemy dosypać trochę mąki). Na koniec do ciasta wrzucamy owoce i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie łyżką nakładamy porcje ciasta
MyCookBook.plcynamonowe. Kiedy tylko zobaczyłam przepis, wiedziałam, że muszę je zrobić. KonQbek zajął się stroną logistyczną i zdobył drożdże, cukier puder i smalec (dieta...). Śliweczki mieliśmy własne, zrobione tego lata. Śliwki w słoik zaklęte:) Potrzebne 30g świeżych drożdży trochę ciepłego mleka lub wody, mąki i cukru na przygotowanie zaczynu 500g mąki 1 jajko 200ml mleka 50g masła 40g cukru(...)miejsce, najlepiej pod przykryciem. Masło rozpuszczamy. Kiedy zaczyn zwiększy objętość, dodajemy go do przesianej mąki, razem z mlekiem, jajkiem, cukrem i solą. Mieszamy, dodajemy rozpuszczone masło i rum. Otrzymane ciasto stawiamy w ciepłym, spokojnym miejscu pod ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość (nie zaglądamy zbyt często, żeby nie opadło:)). Kiedy ciasto urośnie, wylewamy je na stolnicę i wyrabiamy
les mirabelles(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy bigos to bardzo popularne i tradycyjne danie, które gości na stołach podczas świąt i innych większych uroczystości. Jego przygotowanie jest dosyć czasochłonne
Przepiski.plDziczyzna jest pyszna! Ostatnio jest bardzo modna więc mamy okazję spróbować ją w różnych restauracjach ale również możemy kupić ją w dobrych
Niezły MłynekFlorenynki (http://weganskiewesele.blogspot.com/2013/10/florentynki.html) Blog Zegarynka5 za Domowe Krówki Ciągutki (http://zegarynka5.blox.pl/2013/10/Krowki-Ciagutki.html Lista wszystkich przepisów: Drożdżówki ślimaczki z kajmakiem autorka: bernika | blog: Moj kulinarny pamiętnik Serniczki kajmakowe ze śliwkami autorka: Pyza | blog: Smaczna Pyza Szyszki z kajmakiem autorka: Agiatis | blog: Moja kulinarna przygoda Placki dyniowe z flambirowanym bananem i sosem kajmakowym autorka: gukinga | blog: Pyszny blog kulinarny Ciasteczka czekoladowe(...)shiral | blog: Polish Country House Kitchen Krówkowo - bananowe muffinki autorka: bosko-bo-wlosko | blog: bosko-bo-wlosko Tartaletki z kremem kajmakowym (krówkowym) autorka: maartynciaa | blog: Apetyczny. Aromatyczny, Kulinarny - BLOG! CIASTO BANANOWE Z KARMELEM I ŚMIETANĄ (BEZ PIECZENIA ) autorka: Mariola | blog: Kulinarne fantazje Marioli Babeczki dyniowe z kremem karmelowym autorka: kamilagro | blog: Vegazone Szybkie Bułeczki czekoladowe z żurawiną i sosem kajmakowym
Mania GotowaniaKolejna nowość na rynku słodkości! W Biedronce dostępne są batoniki bakaliowe w trzech ciekawych smakach. Na pierwszy rzut oka wyglądają fit i zdrowo ale czy na
Candy PandasPrzepis na pyszne nadziewane jabłka z grilla Grillowane jabłka nadziewane bakaliami lubimy wszyscy. A że pogoda dopisuje, to jabłka z grilla przygotowujemy w różnych wersjach dość
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWarstwa słodkiej i aromatycznej panna cotty w połączeniu z lekko kwaśnym musem śliwkowym to idealne połączenie. Deser robi się w krótką chwilę, a efekt końcowy jest
AleTorcikMuffinki doskonałe. Mięciutkie, aromatyczne, pełne owoców. Ciężko zachować umiar przy ich jedzeniu:) Razem z jagodowymi i czakoladowymi te zdecydowanie należą do moich ulubionych. SKŁADNIKI 1
DefinicjaSmaku