ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:287/376)

Mazurek z orzechową bezą 54

inne przepisy na mazurki:   Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą Mazurek Chopina Mazurek orzechowy  Mazurki pomarańczowo-czekoladowy i kajmakowo-bakaliowy Mini mazurki na prezent lub do koszyczka Mazurek "śliwka w czekoladzie" Mazurek z pomadą czekoladową i słonym karmelem   Mazurek z orzechową bezą Składniki : 120g masła 2/3 szklanki mąki 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 op. cukru waniliowego 1 żółtko(...)200g gęstej konfitury porzeczkowej (najlepiej domowej, niezbyt słodkiej) 40g rodzynków  40g żurawiny 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa: 100g gorzkiej czekolady do dekoracji: płatki migdałowe, czekoladowe jajeczka, bakalie Ciasto: obie mąki przesiać, wymieszać z solą i cukrem, posiekać z masłem, dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć od lodówki na 2 godziny

Obiad gotowy
KOKOSEK Z KREMEM 95

mleka Masa kakaowa: 2 opakowania budyni czekoladowych 0,5 l mleka 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 1 łyżka kakao 1 olejek spirytusowy arakowy Dodatkowo: 0,5 słoika śliwek węgierek z kakao (ok. 200g) posypka waflowa koloru żółtego Przygotowanie: Biszkopt kokosowy - margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Do miski przesiać mąkę pszenną z  proszkiem do pieczenia. Dodać wiórki kokosowe(...)momentu zbielenia. Dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać mleko i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi - delikatnie wymieszać za pomocą różdżki lub łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. 137

Panosząca się jesień w ogrodzie sprzyja parzeniu herbaty, pieczeniu ciast i zbieraniu liści z trawnika. Łapię ostatnie promienie słońca, zalegając w ogrodzie, czytając książki i piekąc kolejne drożdżowe. I tylko trochę przeszkadzają liście wciąż spadające na książkę...Wtedy ją odrzucam w bok i barykaduję się w kuchni z piekarnikiem. Składniki: 500 gram mąki pszennej typ 500 20 gram świeżych drożdży(...)żółtka 100 gram cukru szczypta soli 200 ml mleka 100 gram masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego + dwie garści śliwek Czytaj więcej

U Fiolki
Sakiewki z jabłkami 135

Sakiewki z jabłkami to świetny pomysł na pyszne ciasteczka. Jabłka możemy zastąpić innymi owocami, np. śliwkami. Składniki: 200 ml mleka 0,5 kg mąki 2 łyżki cukru 80 g drożdży jabłka 1 cytryna  250 g margaryny czekolada Z rozdrobnionych drożdży, cukru,  100 ml letniego mleka i 2 łyżek mąki robimy rozczyn.  Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy pozostałe mleko, dokładamy szczyptę soli, rozczyn, 1 łyżeczkę skórki z cytryny, 2 żółtka oraz starty tłuszcz,  zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na płat  o grubości ok. 3 mm, po czym kroimy na kwadraty  o wymiarach 8x8 cm. Po czym na każdy kwadrat kładziemy kawałek jabłka i kawałek czekolady. Rogi

Pyszności Słodkości
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. 139

Panosząca się jesień w ogrodzie sprzyja parzeniu herbaty, pieczeniu ciast i zbieraniu liści z trawnika. Łapię ostatnie promienie słońca, zalegając w ogrodzie, czytając książki i piekąc kolejne drożdżowe. I tylko trochę przeszkadzają liście wciąż spadające na książkę...Wtedy ją odrzucam w bok i barykaduję się w kuchni z piekarnikiem. Składniki: 500 gram mąki pszennej typ 500 20 gram świeżych drożdży(...)żółtka 100 gram cukru szczypta soli 200 ml mleka 100 gram masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego + dwie garści śliwek Czytaj więcej

Fiolka w kuchni
ZAPIEKANA KASZA MANNA 129

Mawiają, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Szczególnie, kiedy żyje się szybko i jada w ciągłym biegu, warto znaleźć czas rano, aby zjeść coś porządnego. Najlepiej

W kuchni Karmel-itki
Babeczki z masłem orzechowym 128

Jesień - bardzo lubię tę porę roku. Poza owocami: jabłkami, gruszkami i śliwkami; warzywami: marchwią i dynią, z jesienią zawsze kojarzą mi się orzechy i bakalie. Mogę powiedzieć, że na jesień zamieniam się w wiewiórkę, która zbiera orzeszki, by potem je schrupać. Tym razem przedstawiam Wam przepis z orzechami ziemnymi. W przepisie jest samodzielnie zrobione przeze mnie masło orzechowe , ale oczywiście(...)możecie użyć też sklepowego. Z przepisu otrzymamy ok. 15-20 muffinek w zależności od wielkości papilotek i blaszki, jaką posiadacie. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody czyszczonej pół szklanki cukru brązowego lub 3/4 białego 3/4 szklanki masła orzechowego 2 jajka ok. 300ml mleka łyżeczka ekstraktu waniliowego 100g rozpuszczonego masła Składniki

Mania Wypiekania
Kluski lane na mleku 201

takie lane kluski na mleku. Dzisiaj ja robię je swoim dzieciom i mam nadzieję, że kiedyś też tak będą wspominać. Są potrawy, które są miłym wspomnieniem np knedle ze śliwkami mojej babci czy wspaniałe sosy do mięs, które robił mój tato. Zupa jest mało fotogeniczna i nie wygląda rewelacyjnie, ale jej smak wynagradza, a może ktoś z Was będzie też(...)jajka 3 łyżki z czubkiem mąki pszennej szczypta soli cukier do smaku Wykonanie: Mleko zagotować z cukrem. Do kubeczka wybić jajka, wsypać mąkę i wszystko wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt gęste dodajemy odrobinę wody. Na gotujące się mleko lać przez lejek ciasto i od czasu do czasu przemieszać łyżką. Kluseczki są gotowe jak tylko wypłyną na powierzchnię mleka

O kuchni z uczuciem
Ostatnie tchnienie lata: tarta z malinami i morelami 193

stonowana, która pozwoli pomału się przestawić. Jest szaro, buro i deszczowo, a gdy rano na termometrze zobaczyłam siedem stopni powyżej zera, odruchowo szczelniej otuliłam się szalem. W sklepach królują śliwki, gruszki i dynie, a pierwszym, co z niemal pietyzmem włożyłam do koszyka, było opakowanie świeżych, soczyście fioletowych fig. I tak, to zdecydowanie są moje smaki, niecierpliwie przecież czekam na pierwsze(...)tego roku tym wszystkim nacieszyć; pogoda nie dopisała, owocom zabrakło słodyczy, a ja czuję tak wielki niedosyt, że ciężko mi się z obecnym stanem rzeczy pogodzić. Co robić...? Upiec ciasto! Mam dla Was jeszcze letnią tartę, z malinami, morelami i boskim kremem budyniowym, pod którym ukryłam cienką warstwę obłędnej masy orzechowej. A wszystko to zapiekłam na cudownie kruchym cieście. Prosta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wegańskie babeczki z pieczonych buraków bez glutenu i bez cukru 90

pieczonych buraków. Babeczki można wykonać również w wersji bez słodzidła. W tym celu należy dodać wcześniej namoczone i odsączone i zmiksowane na mus suszone owoce typu: rodzynki, daktyle, morele, śliwki. U mnie wystarczyło 75 g, ale oczywiście możecie dodać więcej. Zamiast mąki z ciecierzycy możecie użyć jaglanej lub gryczanej. Składniki na 8 dużych babeczek: 300 g upieczonych buraków, zmielonych(...)buraka wymieszać z mlekiem, ekstraktem z wanilii. Do mokrych składników stopniowo dodać suche cały czas mieszając drewnianą łyżką. W małej miseczce wymieszać ocet i sodę. Dodać do surowego ciasta, delikatnie wymieszać. W przypadku gdy macie blender wysokoobrotowy wówczas wszystkie składniki, oprócz sody, octu i rodzynek, umieścić w blenderze, najpierw mokre później suche: mleko, buraki, ekstrakt, ziarno słonecznika, simię, ciecierzycę, płatki

moj przepis na
Wegańskie babeczki z pieczonych buraków bez glutenu i bez cukru 202

pieczonych buraków. Babeczki można wykonać również w wersji bez słodzidła. W tym celu należy dodać wcześniej namoczone i odsączone i zmiksowane na mus suszone owoce typu: rodzynki, daktyle, morele, śliwki. U mnie wystarczyło 75 g, ale oczywiście możecie dodać więcej. Zamiast mąki z ciecierzycy możecie użyć jaglanej lub gryczanej. Składniki na 8 dużych babeczek: 300 g upieczonych buraków, zmielonych(...)buraka wymieszać z mlekiem, ekstraktem z wanilii. Do mokrych składników stopniowo dodać suche cały czas mieszając drewnianą łyżką. W małej miseczce wymieszać ocet i sodę. Dodać do surowego ciasta, delikatnie wymieszać. W przypadku gdy macie blender wysokoobrotowy wówczas wszystkie składniki, oprócz sody, octu i rodzynek, umieścić w blenderze, najpierw mokre później suche: mleko, buraki, ekstrakt, ziarno słonecznika, simię, ciecierzycę, płatki

moj przepis na
FitMuffiny z czerwonej fasoli bez mąki 124

Bardzo łatwe Liczba porcji: 10 małych muffinków, lub 5 dużych Muffiny bez mąki W Niedzielnym Kucharzu co do zasady zajmujemy się gotowaniem. Od wielkiego dzwona decydujemy się zrobić jakieś ciasto , acz niechętnie, gdyż nie potrafimy, nie lubimy słodkich wypieków i nie przepadamy za słodkościami. Jeśli już pieczemy to wtedy, gdy wpadnie nam w ręce jakiś łatwy przepis. Tak było(...)blogu Ambitiouskitchen.com . W stosunku do oryginału drastycznie ograniczyliśmy ilość słodzika: 2 łyżki miodu zamiast połowy szklanki syropu klonowego. Zrezygnowaliśmy też z czekolady. Tylko na wierzch każdej babeczki położyliśmy posiekane śliwki w czekoladzie. Składniki: Puszka czerwonej fasoli 400 ml 3 jajka ½ szklanki kakao 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego 2 łyżki miodu 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie) 1 łyżeczka ekstraktu

Niedzielny kucharz
Cztery pory roku na Polanie Smaków – Andrzej Polan 57

Mazowsze. Już na wstępie jest kwieciście i pachnąco – syrop z kwiatów czarnego bzu, syrop z lilaka oraz z pędów sosny. Na deser kruche z czekoladą i rabarbarem oraz ciasto z truskawkami. Wiosną na straganach króluje młodość: sałata masłowa, rzodkiewki, młoda kapusta, szparagi, botwinka czy młody szczaw. Dla kucharza to istny raj, więc przygotujemy zupę z sałaty masłowej, wiosenny bigos(...)chrzanu. Lato , czyli czas relaksu i podróży, tym razem kamperem. Co proponuje na Polan na polanie? Rosół z ogniska, łososia marynowanego w soku z rabarbaru, tuńczyka z pomidorami i śliwkami, dorsza w maśle z fasolką i solirodem.   Jesień . Złota polska jesień, czas wyjątkowy, radosny, a jednocześnie nostalgiczny. Ta pora roku to dynie, grzyby, kiszona kapusta czy kiszone ogórki. Przygotujemy

Tajemnice Smaku
Słodkie ciastka ravioli ze śliwkami 116

Jeśli przypadkiem ktoś z Was spędził tydzień na myciu słoików, szorowaniu rąk kwaskiem cytrynowym i usuwaniu plamek z owocowych soków...a w kuchni ciągle jeszcze leżą

dolcevitainmykitchen
Tarta z masą kisielową i owocami 151

cytrynowej, Dodatkowo: 300g owoców sezonowych PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto : Mąkę łączę z margaryną i pokruszonymi drożdżami. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto.  2. Przygotowane ciasto rozwałkowuję i wykładam na foremkę na tartę. Spód nakłuwam widelcem. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa kisielowa: Z wody odlewam 1/2 szklanki. Pozostałą wodę zagotowuję(...)gotuję 2 minuty. Do gorącego kisielu wsypuję galaretkę. Dokładnie mieszam. Chwilę studzę. Masę wykładam na upieczony krucho- drożdżowy spód. Wyrównuję. 4. Na masie kisielowej układam ulubione owoce (ja użyłam śliwek i borówek amerykańskich). Gotową tartę wstawiam na godzinę do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi