Róbmy sobie do pracy na pierwsze śniadanie taką owsiankę, nie gotowaną, daje dużo energii, jest pyszna, zapewnia doskonały humor, a jej zaletą jest to, że wieczorem
kgwjanczewoSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czym Wam się kojarzy dzieciństwo? Mi z knedlami domowej roboty. Mama wkładała najczęściej do knedli śliwki lub truskawki. Knedle polewałam dużą ilością jogurtu lub śmietany i obsypywałam cynamonem. Dom pachniał przepięknie korzenną przyprawą, słodkimi owocami i ziemniakami. Knedle w tym wydaniu są delikatne w smaku i nie rozpadają się przy gotowaniu. Składniki: 500 g ziemniaków koszyczek malin 250 g mąki(...)mąki ziemniaczanej 2 jajka sól cukier puder Ziemniaki ugotować w łupinach. Następnie obrać i rozgnieść dokładnie. Do ziemniaków dodać jajka, sól oraz mąki. Wymieszać dokładnie. Z tak przygotowanego ciasta należy odrywać kawałki ciasta, formować z nich mini placuszki. Na każdy placuszek posypać małą ilością cukru pudru a następnie położyć maliny. Zlepić ciasto tak aby powstały kule. Dokładnie zlepić brzegi ciasta
Kuchnia w oparachpołowę wyciśniętego soku z pomarańczy i gotujemy aż sos zgęstnieje. Naleśniki: W czasie kiedy przygotowujemy nadzienie możemy zacząć smażyć naleśniki, dlatego z mleka, mąki, jajek, soli i oleju przygotowujemy ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany. Z powyższych proporcji wyjdzie około 10 naleśników. Na połowę każdego z naleśników nakładamy nadzienie i składamy w trójkąty. Na każdy tak złożony naleśnik nakładamy keks kwaśnej(...)ciepło jak i na zimno. Smacznego Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Naleśniki z jabłkami i karmelem – przepis Knedle ze śliwkami – sprawdzony przepis Racuchy drożdżowe z jabłkami Artykuł Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakugodzina 5 godzin/y Składniki 100 g suszonych jabłek 3 suszone gruszki garść suszonych moreli 100 g suszonych śliwek 100 g żurawiny cukier do smaku kilka sztuk wędzonych jabłek i śliwek 1,5 l wody laska cynamonu, 5 goździków Sposób przygotowania owoce bez gruszek zalewamy wodą na 4h i odstawiamy. Gruszki zalewamy wodą osobno i również odstawiamy na 4h. Gruszki gotujemy osobno(...)koniec gotowania dolewamy wywar z gruszek. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/boze-narodzenie/kompot-wigilijny-suszu/ MieszamWGarnku Artykuł Kompot wigilijny z suszu – suszonych owoców pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuzielony koktajl 3. Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z ryżem jaśminowym 4. Kasza gryczana z 2 jajkami w koszulce i warzywami 5. Ciasteczka proteinowe 5 1. Pieczona owsianka ze śliwkami i migdałami 2. Kurczak z ryżem i warzywami 3. Jajko sadzone z batatami 4. Wafle ryżowe z twarożkiem, syropem z agawy i cynamonem 5. Naleśniki razowe z serem feta(...)Krewetki w ciescie ryżowym🍤 fasolka szparagowa 4. Owsianka z maslem orzechowym 5. Burgery z czerwonej fasoli 7 A czasem mój dzień wygląda tak...: 1. Ciasto z ciecierzycy 2 posilek: ryż, kurczak, warzywa, olej sezamowy 3 posilek (po treningu): dorsz, kasza gryczana, ogorki 4 posilek: ryż, kurczak, warzywa, olej sezamowy 5 posilek: ryż, kurczak, warzywa, olej
CzarnawisienkaStaram się robić różnorodne desery, raz orzeźwiające i mało kaloryczne, a czasem pełne kalorii i bardzo słodkie . Taki właśnie jest ten deser. 🙂 Twarogowy, z przebijającym się
AleTorcikJak przystało na osobę, która promuje zdrowe odżywianie jestem zmuszona przedstawić Wam pomysł mało popularny. Mianowicie, przetwory z owoców bez cukru. Kto będzie chciał
IzaGotujekarpie, śledzie, dynię, cebulę, pory, seler, suszone owoce. Niemcy ogólnie nie przepadają za zupami. Lecz są wyjątki i chętnie konsumują zupę piwną, zupę z knedlami i krupnik z suszonymi śliwkami. A także gulasz stanowiący danie jednogarnkowe popularne ostatnio w tym kraju i nie tylko w tym. Jednym z podstawowych artykułów spożywczych w Niemczech jest chleb. Istnieje około 300 różnych gatunków(...)Austrii jest także niejednolita, gdyż łączy w sobie wpływy niemieckie, węgierskie, francuskie, czeskie, włoskie. Lecz najwięcej ma wspólnego z kuchnią niemiecką. W kuchni Austrii dominują potrawy mięsne i ciasta. Do najbardziej popularnych dań tej kuchni należy sznycel wiedeński, czyli kawałek mięsa w panierce usmażony na maśle i serwowany z sałatką ziemniaczaną. Daniem typowo narodowym jest suflet przyrządzany z białek, lane
ProstePesto.plrozwałkować i przenieść na formę. Ponownie schłodzić około 30 minut. Schłodzone ciasto posypać mielonymi migdałami i wyłożyć na to papier do pieczenia a następnie ceramiczne kulki, które obciążą ciasto, aby nie wyrosło (możecie użyć ryżu lub fasoli). Piec w nagrzanym piekarniku -200 stopni Celsjusza około 15 minut. Następnie zdjąć obciążenie i dopiec jeszcze na złoty kolor - około 7 minut(...)drobnego brązowego cukru kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki mąki pszennej Starty marcepan połączcie z resztą produktów i zmiksujcie na gładką masę. Będziecie jeszcze potrzebowali 7 dużych śliwek 3 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki orzechów Wykonanie Na upieczoną tartę wyłóżcie całą masę marcepanową. Poukładajcie śliwki rozcięciami do góry, posypcie migdałami i orzechami. Pieczcie w temperaturze
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpowidła. Gotować ok 1 godziny .a następnie przy pomocy blendera miksujemy je na gładką masę. Ponownie gotujemy, ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając tak żeby śliwki nie przywarły do garnka. Pod koniec gotowania dodajemy kakao i opcjonalnie połamaną na kostki czekoladę, cały czas energicznie mieszamy. Kakao sprawi, że masa mocno zgęstnieje, więc przez ostatnie(...)utrwalenia można jeszcze pasteryzować 10 minut. Pychotka , polecam za równo dzieci jak i dorośli będą zachwyceni :) Nutellę taką używa m zazwyczaj do naleśników , w zimie do ciasta drożdżowego czy bułeczek drożdżowych , albo po prostu na kanapkę z białym serkiem
Aromatyczne PodróżeMyślę ,że każdy uwielbia pączki,czy te kupne ,czy upieczone przez nasze babcie czy mamy.Pamiętam jak moja mama zarabiała ciasto w dzieży,a potem wykrawała paczki i je smażyła w olbrzymim rondlu , gdyz było nas aż pięcioro!. Ich zapach roznosił się po całej kuchni , a za oknami sypał cudowny,magiczny śnieg.W piecu trzaskał raźno ogień(...)masła 10 dag.cukru 1 op.drożdży 1 jajko 6 żółtek 2 szkl.słodkiej śmietanki kremówki 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 1/4 szkl.alkoholu konfitura z róży lub że śliwek sól Lukier: ~~~~~~~~~~~~ 1 szkl.cukru pudru sok wyciągnięty z 1 cytryny 1 kg.smalcu do smażenia pączków ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Na początku przygotować sobie wszystkie składniki ,które będą nam potrzebne do zrobienia pączków,włącznie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMakowiec jest obowiązkowym elementem świątecznego stołu. Ten przepis jest łatwy i można zrobić go na ostatnią chwilkę. Jest to przepis nawet dla tych osób, które, tak
Kocham Czekoladęrozpuszczonej margaryny 75 g cukru trzcinowego 2 jajka 1,5 płaskie łyżeczki sody szczypta soli 1 łyżka (czubata) przyprawy do pierników 1 łyżeczka kakao 50 g suszonych śliwek lub rodzynek 1 łyżki kandyzowanej pomarańczowej skórki kilka łyżek powideł śliwkowych Przygotowanie: Bakalie bardzo drobno pokroić. Miód podgrzać na małym ogniu z olejkiem rumowym do momentu zagotowania. Do miski przesiać mąkę pszenną(...)Wlać rozpuszczone masło i jeszcze chwilę miksować, dodać miód zmiksować. Następnie do jajek stopniowo dodawać sypkie produkty i za pomocą łyżki wymieszać. Dodać pokrojone bakalie i zagnieść na elastyczne ciasto. Odstawiamy na pól godziny, aby odpoczęło w chłodnym miejscu lub do lodówki. Ciasto cienko wałkujemy na grubości ok.3 mm podsypując troszkę mąki. Kroimy ciasto nożem lub radełkiem na paski
Ciastka - domowe słodkości