kefirze bez proszku do pieczenia i bez sody, to strata czasu. Naszym zdaniem dodatek sody lub proszku do pieczenia nigdy nie pozwoli na wyrośnięcie ciasta w takim stopniu jak drożdże. Poza tym racuszki z ciasta drożdżowego doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. W przeciwieństwie do tych na sodzie, które po wystudzeniu stają się gąbczaste i wyraźnie zaczyna(...)się podczas smażenia. Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy jabłka w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Układamy na cieście w sposób widoczny na zdjęciu. Zawijamy ciasto, tworząc roladę. Przy pomocy ostrego noża kroimy ciasto na ok. 3 cm plastry. Na patelni rozgrzewamy dość sporo oleju. Racuszki smażymy z obu stron na średniej mocy palnika, pamiętając
Kuchnia Na Wypasiejabłka zapewniają dobre zdrowie, pokój i miłość, gruszki – długowieczność, a wędzone śliwki odpędzają złe moce. Jak jest naprawdę? Dlaczego warto pić kompot z suszu nie tylko od święta? Tradycyjny kompot przygotowujemy na bazie trzech owoców: jabłka, gruszki oraz ususzanej i wędzonej w całości śliwki. Pity podczas jedzenia z całą pewnością łagodzi skutki obżarstwa. Jest niezwykle bogaty(...)jabłko, śliwka wędzona i ćwiartki suszonej gruszki. W moim kompocie znajdziemy również daktyle suszone i żurawinę suszoną ciętą ze sklepu ze zdrową żywnością https://www.bee.pl/ . Żadnych z tych składników nie mierzyłam, nie ważyłam, są dodawane garściami, od serca. Dodałam też laskę cynamonu i kilka goździków. Dla mnie istotna jest słodycz ,która pochodzi z daktyli i żurawiny, oraz wędzona śliwka, która
Z Kuchni Do KuchniKasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kluseczki z semoliny z sosem Knedle ze śliwkami Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron(...)kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią
Moja smaczna kuchniabowiem cały wachlarz makaronów, wegetariańskich bulionów (których używam codziennie), przypraw oraz mieszanek do przygotowania falafeli. Na deser super zdrowe snacki z dmuchanych zbóż, zamienniki cukru do przygotowywania deserów i ciast, konfitury i miody, a na kolację - strączki i zdrowe oleje. Można więc zaopatrzyć się w żywność na cały tydzień... lub dwa :) Osoby na diecie bezglutenowej, a także diabetycy i weganie(...)próbowałam: * kuleczki z dmuchanych zbóż w czterech smakach (anans, porzeczka, żurawina i banan z kokosem); * bezglutenową mąkę do wypieku chałki, * kalifornijskie pistacje (duże i wszystkie z otwartą skorupką), * suszone śliwki (miękkie, soczyste i aromatyczne), * mieszankę do falafeli, * zestaw orzechów przyprawionych papryką i curry, * wspomnianą już mieszankę mąk z tapioki i maranty, * sok z gravioli (na który polowałam od dawna); * oliwę
Poranek na słodkopierwszych wypuszczanych bąbelków powietrza :) A jaka radość z pierwszego upieczonego chleba! Coś wspaniałego! Kto nie piekł ogromnie zachęcam, aby spróbował! Choć raz! A z pewnością wpadnie jak śliwka w kompot i pierwszy raz nie będzie ostatnim ;) Mam cały folder przepisów na chleby, które chce upiec. Na pierwszy ogień poszedł chleb z Bourke Street Bakery. Przepis znaleziony na blogu(...)posypujemy solą i miksujemy na wolnym biegu przez 1 minutę, następnie zwiększamy na średni-mocny bieg i miksujemy jeszcze kolejne 6 minut. Miskę należy posmarować olejem, włożyć do niej ciasto, przykryć folią i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy lekko odgazować na lekko omączonym blacie - ciasto delikatnie rozpłaszczamy na prostokąt, złożyć na trzy jak list, obrócić
Plate of Joyszczypiorek, wiśnia, czereśnia, śliwka, grzyb morelowy, świeże białe szparagi, sałata, liczi, melon, nektarynka, młody ziemniak i pokrzywa. Czerwiec: morela, figi, cukinia, słodka cebula, malina, perilla czerwona, sałata nagietkowa, brzoskwinia wodna, gruszka, papryka zielona i pomidor gruszkowy. Lipiec: borówki, bakłażan, czerwona cebula, śliwka mirabelka, kwiat cukinii, brzoskwinia paragwajska, kantalupa, ziemniak, gruszka, papryka i pomidor koktajlowy. Sierpień: śliwka, agrest, opuncja, sałata rzymska(...)uwagę. Owoce dają nam ogromne możliwości, jeśli chodzi o śniadania, przekąski i desery: soki, smoothie, domowe lody, sałatki owocowe lub wypieki zawierające te pyszne składniki, takie jak owocowe naleśniki, ciasta lub ciasteczka. Jeśli chodzi o warzywa, istnieje jeszcze więcej możliwych kombinacji, aby stworzyć pyszne dania: kremy i przeciery, ratatouille, tempura warzywna, warzywa z grilla, warzywa pieczone, lub gazpacho. Artykuł Dlaczego
ProstePesto.plopakowania budyni czekoladowych 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 1 - 2 łyżki ciemnego kakao 1 olejek spirytusowy rumowy Dodatkowo: 0,5 słoika powideł że śliwki 6 kostek czekolady gorzkiej mini perełki srebrne i perłowe Przygotowanie: Biszkopt orzechowy - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski(...)momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać kakao i olejek spirytusowy rumowy. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować cienką warstwę powideł śliwkowych i wyłożyć 2/3 masy kakaowej. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, rozsmarować cienką warstwę powideł śliwkowych i rozsmarować
Ciastka - domowe słodkościlepiej odparowała i przeszła jej smakiem. Do wystudzonej kapusty dodajemy biały ser pokruszony widelcem. Nadzienie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mąki i pozostałych składników wyrabiamy luźne ciasto, rozwałkowujemy je i wykrawamy krążki. Na krążki nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Odkładamy na posypaną mąką deskę. Pierogi gotujemy po 10-12 sztuk we wrzącej osolonej wodzie. Ugotowane pierogi przelewamy(...)ruskie Pierogi z kiszoną kapustą Pierogi z soczewicą i boczkiem Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem Pierogi z soczewicą i grzybami Pierogi z kaszą manną Pierogi wigilijne ze śliwką i orzechami Pierogi "Szwaby wiejskie
Trzeci talerzsezonie. Zrobiłam z nich pyszny chutney oraz pizzę. Zestawienie smaków może się wydać nieco dziwne, ale zapewniam że smakowało wybornie. Strzałem w 10 było użycie sosu z podwędzanych śliwek, który się świetnie skomponował z pozostałymi skłanikami. Składniki na pizzę: 250 g mąki 2 łyżki oliwy 150 g wody 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru(...)cieplą wodą i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, zeby zaczęły pracować. Na stolnice wysypać makę, sól wlać w srodek olej i zaczyn drożdzowy. Zagniatając wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć sciereczką i odstawić na 15-20 minut. Ciasto podzielić na 2 porcje i rozwałkować lekko podsypując mąką. Posmarować sosem śliwkowym, ułożyć plasterki fig, szynki i pokruszoną mozarellę. Posypać
Gosia gotujeBył u mnie już przepis na knedle z truskawkami i śliwkami. Dzisiaj zaproponuję knedle z brzoskwiniami. Do ich przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników jak ziemniaki, mąka, jajka i brzoskwinie z puszki. Przy robieniu knedli, bardzo ważny jest wybór odpowiednich ziemniaków. Najlepiej nadają się ziemniaki mączyste, zawierające więcej skrobi, łatwo rozpadające się, o jasnym i sypkim miąższu. Zaliczają(...)połówkę pokroić na 4 części. Jedną połówkę odłożyć na później, do ułożenia na wierzchu ugotowanych knedli. Do dużej miski przełożyć ziemniaki, wsypać mąkę, dodać jajka i zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli ciasto bardzo nam się klei, można dodać trochę więcej mąki, ale trzeba pamiętać, że im mniej mąki, tym knedle są delikatniejsze, bardziej miękkie. Z przygotowanego ciasta formować kulki wielkości
Świat Domowej Kuchniczasie.. To po prostu trzeba zobaczyć, bo widok ten daje porządnie do myślenia! Wracając do jedzenia.. świeżość owoców morza i soczystość owoców (nawet tych naszych jak śliwki, jabłka, czy gruszki), sprawiała wrażenie, jakby miało się do czynienia z zupełnie innym wymiarem ich smaku. Ich spożywanie to prawdziwa rozkosz… Jednakże, jesteśmy tu w Polsce i grzech nie skorzystać(...)suche składniki: mąki, migdały, proszek, sodę, sól i cukier. W 2 miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy mleko oraz olej. Morele kroimy w kostkę i wraz z malinami dodajemy do ciasta, bardzo delikatnie mieszając. Mokre składniki łączymy z suchymi. Papilotkami wypełniamy blachę na muffinki. Mokrą łyżką nakładamy ciasto to 3/4 wysokości papilotek i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy 25 minut i studzimy
Be Fit Be StrongŁatwa w przygotowaniu, mięciutka wątróbka drobiowa duszona z cebulką, z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny. Idealna propozycja na szybki obiad z prostych składników. Jak usmażyć wątróbkę drobiową, żeby była miękka? Poznaj kilka naszych porad. Najlepszy przepis na wątróbkę drobiową, to przepis nie tylko prosty, ale również skuteczny. Jest kilka sztuczek, dzięki którym wątróbka drobiowa zawsze będzie miękka i aromatyczna: Namocz(...)dobrą wątróbkę drobiową z cebulką? Zapraszamy na nasz sprawdzony przepis! Wątróbka drobiowa z cebulką Składniki: wątróbka drobiowa: 1 kg cebula: 2 – 3 szt. suszona żurawina: 1 łyżka suszone śliwki: 4 – 5 szt. tłuszcz do smażenia sól i pieprz do smaku mąka pszenna opcjonalnie mleko do moczenia wątróbki Wątróbka drobiowa z cebulką Przygotowanie: Wątróbkę dokładnie czyścimy i płuczemy. Większe
Kuchnia Na Wypasiepomysł na ten mazurek natychmiast musiałam go zrobić. Mazurek jest bez pieczenia, bez cukru, bez glutenu, bez laktozy. O matko! I smaczny! I zdrowy! Spód: daktyle 1 garść suszone śliwki 1 garść orzechy pekan 1 garść morele suszone niesiarkowane 1 garść mielone siemię lniane 2 łyżki żurawina 1 garść płatki owsiane bezglutenowe 3/4 szklanki migdały 1 garść(...)stężał. Opakowanie mrożonych wiśni zacznij podgrzewać z 2 łyżkami ksylitolu, następnie zblenduj i odparuj aż masa będzie bardzo gęsta o konsystencji powideł. Wystudź. Kiedy ostygnie rozsmaruj na wierzchu ciasta. Udekoruj pekanami oraz gorzką czekoladą
AZgotuj!Knedle - smaczne, proste, słodkie. Idealny słodki podwieczorek albo obiad. Danie godne prawdziwego łasucha. Zazwyczaj robię je na jesieni ze śliwkami węgierkami i słodką śmietanką, ale przecież można podawać je różnymi dodatkami. Tym razem postawiłam na truskawki,czekoladę i mały eksperyment. Nie zawsze knedle wychodzą mi tak miękkie jakbym tego chciała, więc tym razem do ziemniaków dodałam biały ser. Do tego(...)przeciskamy przez praskę do ziemniaków (ewentualnie mielimy w maszynce). To samo robimy z serem. Łączymy ziemniaki i ser oraz jajko,mąkę (sypałam trochę "na oko") i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciast formujemy w dłoniach kulkę, którą następnie rozpłaszczamy. Na środku każdego placka układamy truskawkę oraz mały kawałek czekolady. Zwijamy i tworzymy kulkę. Knedle gotujemy w lekko osolonej
Bon appetit mon amieLipiec zawsze kojarzy się mi z owocami. Mnóstwem owoców. Maliny, porzeczki, wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie, śliwki, papierówki... Jagody w tym roku nie obrodziły tak, jak bym chciała. Niedzielny prawie trzygodzinny spacer po lesie zaowocował zaledwie 2 litrami uzbieranych jagód. Zdecydowanie za mało, ale wystarczyło na pierogi, jagodzianki i dwa słoiczki dżemu:) Co można napisać o jagodziankach? Że są mięciutkie(...)posmarowania Mleko podgrzać, wymieszać z drożdżami, łyżeczką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Jajko i żółtka roztrzepać z cukrem, dodać wanilię, wyrośnięte drożdże, przesianą mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto wyrabiać ok 10 minut, aż zacznie odstawać od rąk i miski, w trakcie wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Ciasto powinno być miękkie, delikatnie klejące. Jeśli ciasto po wyrobieniu jednak będzie mocno
Obiad gotowy