ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:277/376)

Miodownik bałajski - kuchnia podkarpacka 115

Miodownik bałajski – kuchnia podkarpacka Miodownik bałajski to skrzyżowanie typowego ciasta na miodzie, piernika i keksa. Ciasto proste, ale pełne aromatu dzięki korzennym przyprawom i bakaliom. Ładny złoto-brązowy kolor miodownik zawdzięcza składnikom, z których jest przygotowany, a które pod wpływem temperatury zmieniają kolor ciasta – miód, skarmelizowany cukier oraz soda oczyszczona. Swoją nazwę miodownik zawdzięcza miejscowości Bałaje położonej niedaleko Lubaczowa(...)25x35 cm): 2 szklanki cukru (szklanka na karmel i szklanka do piany ubitej z białek) 60 ml wody (1/4 szklanki) 6 jajek 250 g miodu wielokwiatowego lubaczowskiego bakalie, m.in. śliwki suszone, orzechy laskowe, rodzynki 200 g masła 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka śmietany 18% 4,5 szklanki mąki pszennej przyprawa do piernika Zaczynamy od zrobienia karmelu. Do niewielkiego

Trzeci talerz
KEKS PEŁEN BAKALII 176

suszonej żurawiny, 50 g suszonych śliwek, 50 g rodzynek, 50 g migdałów, 50 g daktyli) 200 g dowolnych orzechów      Przygotowanie:   Suszone figi, morele i śliwki drobno pokrój, rodzynki namocz w wodzie, a następnie odcedź, orzechy i migdały drobno posiekaj. Nagrzej piekarnik do temperatury 150°C. Formę do keksu wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mąkę(...)Domieszaj wszystkie bakalie i posiekane orzechy i migdały. W osobnym naczyniu ubij trzepaczką jajka, domieszaj ekstrakt waniliowy. Wlej do przygotowanej mieszaniny z mąką i bakaliami. Dokładnie wymieszaj całość. Ilość ciasta w porównaniu z resztą składników jest niewielka, to normalne! Wlej przygotowaną masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy do keksu. Piecz około 1 godz. 15 minut, jeśli ciasto zacznie szybko

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Makowe święta, czyli... 221

Boże Narodzenie ma swoje, właściwe tylko dla tego czasu smaki i zapachy. Mnie kojarzy się przede wszystkim z pysznymi pierogami, barszczem z uszkami i makiełkami. Ta

Ratunku obiad
Mazurki z malinami i białą czekoladą 107

proszku do pieczenia Nadzienie: 300g malin – mogą być mrożone 100g białej czekolady 4 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu Do ozdoby: suszone owoce (żurawina, morele, śliwki,…), płatki migdałowe, słonecznik, orzechy, itp.       *** W pierwszej kolejności przygotowujemy nadzienie: maliny wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy *** *** Maliny gotujemy na małym ogniu przez około(...)mieszamy, aby czekolada w całości się rozpuściła *** *** Dodajemy maliny, mieszamy. Mus studzimy i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki aby zgęstniał *** *** W międzyczasie pieczemy mazurki: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem na jednolitą masę *** *** Ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość ok 0,5 cm *** *** Z rozwałkowanego ciasta wycinamy owalne kształty mazurków. Ja wcześniej wydrukowałam sobie kształt jaja *** *** Wycięte ciasto układamy

Blog z Apetytem
Domowy chleb na drożdżach 117

pokrojonych suszonych śliwek itp. 1,5 łyżki soli 1 łyżeczka cukru W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, sól, otręby oraz ziarna. Jeżeli do chleba dodajemy suszone owoce (na przykład żurawinę) na razie nie dodajemy ich do mieszanki. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Płyn wlewamy do miski z mąką i wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto odstawiamy, żeby trochę

Gotujemy i jemy
Prosty, smaczny i tani placek ze śliwkami 122

pieczenia.  Na cieście ułożyć śliwki wcześniej wydrążone z pestek i przekrojone na połowę. Posypać kruszonką przygotowaną według przepisu : 2 łyżki masła, 3 łyżki cukru Mąki tyle, co dość. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 45 minut. Smacznego!!! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Poniżej klikając w Pobierz można pobrać przepis Prosty-smaczny-tani-placek-ze-sliwkami Pobierz

Przepisy Babci
Pleśniak ze śliwkami i budyniem 188

Składniki 0,5 kg mąki, pół na pół tortowa i krupczatka 1 kostka margaryny 4 jaja 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka kakao 1

czarrna od kuchni
Schmandtorte. Niby sernik na kwaśnej śmietanie. 151

robiłam to ciasto kiedyś z jednym budyniem, ale małż powiedział, że z 2 torebek jest lepsze. Gorący budyń przenieście do miski i delikatnie miksujcie, dodajcie porcjami śmietanę i miksujcie do połączenia składników. Ja dodaję jeszcze dodatkowo płynną wanilię i inne cuda. Tak przygotowaną masę wykładamy na blachę i wyrównujemy. Na wierzch kładziemy owoce – maliny i borówki, śliwki, ananas

Szybko Tanio Smacznie
Sernik wiedeński z żurawiną i wiśnią 142

Oczywiście te ciasto koniecznie znajdzie się na święta u mnie, bo bardzo nam posmakowało.😍 Wszystkie składniki zimne muszą być w temperaturze pokojowej. Składniki na formę 20 cm: -500 g twarogu chudego 3-krotnie zmielonego lub gotowego z wiaderka -3 jajka -60 g masła -pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) -2 garście suszonych owoców (żurawina, śliwka, rodzynki-wedle uznania

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pieczona owsianka z gruszką 151

środku ciasto owsiane. Nie zapomnijcie, aby użyć najlepszych składników, jajka mają tutaj znaczenie. Moja owsianka pieczona była z jajkiem prosto ze wsi, dzięki temu uzyskałam piękny kolor śniadania!  To nie pierwsza owsianka pieczona z owocami , sprawdźcie inne przepisy: Pieczona owsianka z czekoladą Pieczona owsianka pomarańczowa Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem Pieczona

Moja smaczna kuchnia
Domowe przetwory: powidła śliwkowe 140

płyn odparuje, śliwki się rozpadną i całość zgęstnieje to dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Chwilę jeszcze gotujemy a następnie przekładamy do słoiczków. Przed zamknięciem do każdego słoiczka wkładamy kawałek kory cynamonu i zamykamy. Tak przygotowane powidła mają niesamowity aromat i smak dzięki pomarańczy i cynamonowi więc będą idealny dodatkiem nie tylko do kanapek ale także do ciast w czasie zimowych

Kuchenne Wariacje
Torcik z masą z kaszy manny 310

też inne przepisy z tego okresu: ciasto bez pieczenia na ciastkach i sernik bez pieczenia, czyli Domek Baby Jagi . Torcik z kakaową masą z kaszy manny to deser / ciasto mojego dzieciństwa, które przypadło właśnie na lata PRL. Ten torcik potrafiła wykonać każda dziewczyna z mojej klasy w podstawówce. Polecam, zrobiłam w nim trochę modyfikacji, gdyż dodałam do masy trochę Ballantin(...)wtedy radziłyśmy sobie dodając skórkę pomarańczową kandyzowaną domowym sposobem (moja Babcia, w okresie Bożego Narodzenia gromadziła skórkę z pomarańczy, które tylko wtedy były dostępne w sklepach), rodzynki, czy suszone śliwki. A zamiast migdałów były wykorzystywane orzechy. Smacznego! Składniki na foremkę 23 x 23 cm: 3/4 szklanki kaszy manny 1/4 szklanki wody 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Biszkopt z bezą i masą budyniową 91

Biszkopt z bezą i masą budyniową to kolejna odsłona świątecznego ciasta. Tym razem naszpikowanego bakaliami i orzechami. Czas przełamać trochę schemat pierników, makowców i serników (na te dwa ostatnie już niedługo pojawi się przepis). Jeśli chcecie jakiegoś urozmaicenia to koniecznie wybierzcie to ciacho! Biszkopt z bezą i masą budyniową Składniki: Biszkopt: 7 jajek 7 łyżek cukru 16 g cukru wanilinowego(...)cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 100 g orzechów (u mnie firmy Helio ) około 300 g suszonych owoców (u mnie mieszanka firmy Helio : jabłka, gruszki, śliwki, daktyle, morele) Masa budyniowa: 500 ml mleka 16 g cukru wanilinowego 5 żółtek 125 g cukru 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła 1-2 łyżki alkoholu (można pominąć) Polewa

PatiGotuje

Proponowane wyszukiwania