ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:270/376)

Kulicz cruffin 234

śliwki) 150ml rumu Bakalie zalać rumem, odstawić na kilka dni. Mleko mocno podgrzać, wsypać 2/3 szklanki mąki i szybko wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić. Dodać drożdże, łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Żółtka rozetrzeć z pozostałym cukrem, ziarenkami wanilii i skórką  z cytryny. Mąkę przesiać, dodać zaczyn i żółtka, wyrobić ciasto. Ciasto będzie

Obiad gotowy
Brownie z buraczkami... 191

20cm; gotowe ciasto daje się spokojnie pokroić na 16 porcji) 150g masła lub margaryny do pieczenia 200g ciemnej czekolady (50 %), posiekanej, lub groszków czekoladowych do pieczenia 2 duże jajka, plus 1 duże żółtko 200g jasno-brazowego, miałkiego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100g mąki 100g ugotowanych, obranych buraczków, startych na tarce o dużych oczkach 50 g śliwek kalifornijskich, grubo

Lejdi of the house
Odchudzony keks 172

suszone, śliwki suszone, wiśnie suszone 100 ml mleka kokosowego Jabłka i marchew obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach i odstaw na ok. 15 minut. W tym czasie w misce wymieszja mąkę orkiszową, gryczaną oraz proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Następnie dodaj posiekane bakalie oraz jabłko i marchew oraz mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto przełóż

365 dni dookoła kuchni
Ciastka "Żabie mordki" z Sielca 235

cieście krążki. Na połowie każdego krążka położyć plaster jabłka skórką na zewnątrz i przykryć drugą połową krążka, zlepiając boki ciastka. Tak uzyskane żabie mordki układać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni C (pieczenie góra-dół) przez 30 minut (drugą turę 25 minut).  ----- Podobne: Pasteis de nata Kanelbullar Wiatraczki ze śliwkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Wianuszek z owocowym nadzieniem 103

owocowym nadzieniem jest po prostu pyszny i tyle. A na kolorowe, wiosenne wypieki przyjdzie jeszcze czas Składniki: 2 ¼ szklanki mąki 20 dag ulubionych suszonych owoców (u mnie są to śliwki i wiśnie) 2 duże jabłka 1 jajko 15 dag mielonych orzechów ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 4 łyżki rumu(...)wyrośnięcia. W tym czasie kroję drobno suszone owoce. Myję jabłka, kroję w kostkę (środki jabłek usuwam) i dodaję razem z orzechami do suszonych owoców. Mieszam, a następnie skrapiam rumem. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20-25 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Żeby nie mieć problemów z przełożeniem całości na blaszkę, proponuję rozwałkować ciasto na papierze

Słodki sentyment
Świąteczny keks angielski / Christmas Fruitcake 174

Wychodzi na to, że niczym Święty Mikołaj albo jakaś "Gwiazdka z nieba" spełniam świąteczne życzenia :) Ten keks też jest takim życzeniem mojego męża na tegoroczne święta

Delicious Titbits
Melba z truskawkami 569

Melba z truskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz(...)można zrobić ją z dowolnymi owocami (tu w wersji z malinami), a do masy dodać bakalie i inne dodatki np. suszone śliwki, rodzynki czy smażoną skórkę pomarańczową. Przepis z niezastąpionego zeszytu babci. Składniki: 1 litr mleka (najlepiej 2% lub 3,2%) 0,5 litra śmietany kremówki 30% 4 jajka 1 niepełna szklanka drobnego cukru 2 łyżki cukru z wanilią

Poezja smaku
APPLE PIE Z DAKTYLOWO-OWSIANĄ KRUSZONKĄ 170

Składniki (tortownica o średnicy 18 cm): 100g kaszy jaglanej  1/2 banana (około 100g) 1 łyżka wiórków kokosowych 2 łyżki mleka roślinnego 4 kwaśne jabłka  4 śliwki 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego 3 łyżki zmielonych na mąkę płatków owsianych lub mąki owsianej  garść suszonych daktyli Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Przestudzić, a następnie  wsypać do miski(...)natomiast śliwki pokroić w mniejsze kawałki. Do garnka przełożyć przygotowane owoce, dodać cynamon i całość chwilę pogotować (około 5 minut) często mieszając. Na podpieczony spód wyłożyć mus owocowy. Następnie do wysokiego naczynia wsyp garść daktyli, dodać 2-3 łyżki przegotowanej wody i zblendować na gładki krem , wsypać 3 łyzki zmielonych płatków owsianych (lub mąki), dobrze wymieszać. Z powstałego "ciasta" odrywać

Banana Smiles
Różowe muffiny z kisielem, bakaliami i bitą śmietaną 153

śliwki , berberys , morwa i miechunka - Helio) Bita śmietana: 200 ml śmietanki 30-36% 1-2 łyżeczki cukru pudru różowy barwnik (opcjonalnie) W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kisiel, w drugiej - jajko, olej oraz mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)   Na samym końcu do ciasta

Di gotuje
Dzień kawy kawusi 144

śliwką , to już wiecie, że można jej zaufać:) KAWOWO- ORZECHOWE SZORTBREDY 200g mąki 2 łyżki świeżo zmielonej kawy 90g cukru pudru 160g zimnego masła 55g zmielonych orzechów laskowych Mąkę przesiewamy i mieszamy z kawą i cukrem pudrem. Masło kroimy w kostkę i wyrabiamy z suchymi składnikami do otrzymania kruszonki. Dodajemy orzechy i szybko wyrabiamy do otrzymania jednolitego ciasta. Formujemy

les mirabelles
Babka bakaliowa 157

mleka-4 łyżki cukru-2 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego-4 jajka oraz jedno do smarowania-10 dkg masła lub margaryny-aromat śmietankowy-bakalie ( rodzynki, żurawina, suszone morele, suszone śliwki, orzechy włoskie,   płatki migdałowe )   Bakalie kroimy na mniejsze cząstki.Część orzechów i płatków migdałowych zostawiamy     a wszystko mieszamy i oprószamy mąką(...)dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, szczyptę soli, dodajemy pozostałe mleko, rozczyn,4 jajka, aromat i wyrabiamy ciasto.   Połowę ciasta odkładamy i dodajemy 2 łyżki mąki, wyrabiamy, wlewamy połowę stopionego masła lub margaryny i wyrabiamy, aż tłuszcz się wchłonie.Dodajemy bakalie i mieszamy.Odstawiamy do wyrośnięcia

Maminek kulinarny
Francuski klasyk: galette 209

wychodzić. Pogoda, póki co ( odpukać! ), zdecydowanie do takich eskapad zachęca; choć nie jest już tak ciepło, wcale nie czuję złowrogiego oddechu października na karku. Lekko zamglone słońce, babie lato, śliwki spadające na głowę... I ciągle jeszcze tylko lekki płaszcz. W dużym parku wybraliśmy najbardziej okrężną z dróg, czym Ptysię wprawiliśmy w nieukrywany zachwyt. Biegała, skakała, poszczekiwała pełna szczęścia(...)znowu długo, bo po jeżynowej tarcie nie ma już śladu!). Myślałam długo, ale w głowie pustka. Usiadłam więc przed laptopkiem; on zna odpowiedzi na najdziwniejsze pytania,  ciasto z jeżynami  to dla niego chleb powszedni. Po kilku kliknięciach, rozważaniach, czy to aby na pewno jest  to , moim oczom ukazała się tarta... Ale nie taka zwykła, a  galette

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bigos staropolski 198

Kolejna odsłona bigosu, tym razem w wersji bardziej zbliżonej do tradycyjnej polskiej kuchni. Składniki  2,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wiewiórka 150

szklanka oleju 6 jaj 1 łyżeczka cynamonu- można ominąć 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki cukru waniliowego 6  jabłek  3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 6 suszonych śliwek drobno pokrojonych 3 łyżki żurawiny lub rodzynek drobno pokrojonych Wykonanie: Jabłka obieram ze skórki, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę ok. 1 cm x 1 cm. Całe jaja ubijam(...)oraz przesianą przez sito mąkę sodę i cynamon. Całość miksuję na niewielkich obrotach, na koniec dodaję jabłka i bakalie, teraz mieszam zwykłą drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przekładam do blachy 26x36 wyłożonej papierem do pieczenia, równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekę przez ok 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiam

Kubki smaku
Potrawy na stół wielkanocny – tradycyjne śniadanie i obiad 734

postaciach oraz wiele potraw (szczególnie mięsnych), których spożywanie było ograniczone w czasie Wielkiego Postu. Jakie dania powinny znaleźć się na wielkanocnym stole? Co podać na świąteczny obiad i jakimi ciastami ugościć rodzinę? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjne śniadanie wielkanocne Podstawą śniadania wielkanocnego jest oczywiście święconka, w której obowiązkowo powinny znaleźć się produkty o określonej symbolice. I tak, w tradycyjnej święconce(...)samych dań. Obiad wielkanocny jest bardzo wystawny – po 40-dniowym poście przychodzi czas na ucztę. Stąd główny posiłek dnia obfituje w szczególności w wytrawne dania mięsne: pieczony schab ze śliwką , pieczeń rzymska, szynka wielkanocna, pieczona kaczka, indyk lub nawet gęś – to tylko niektóre z propozycji. Nierzadko przygotowujemy także pieczone pasztety i rolady wielkanocne. Na każdym stole można znaleźć także sałatki

Kulinarne Przeboje