ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:270/376)

Fotografia kulinarna - jak zacząć robić ładne zdjęcia na bloga kulinarnego? 130

zaczniesz przygotowywać potrawę. Dlaczego? To proste, każde danie powinniśmy sfotografować nie później niż 5 minut od przygotowania, bo wtedy wygląda po prostu dobrze i świeżo. Oczywiście wyjątkiem są choćby ciasta, które fotografujemy jak już wystygną itd. Ale wyobraź sobie że masz sfotografować zimne już lekko podsuszałe naleśniki, no raczej to nie będzie udane zdjęcie. Dlatego zawsze przed sesją fotograficzną zastanów(...)zastanawiam się jakich propsów użyć do danej sesji, jeśli np. wiem, że nie mam zbyt dużo czasu to zazwyczaj wybieram kompozycję zamkniętą i wybieram prostą formą, jak np. zdjęcie śliwek do mięsa w rondlu (kompilacja powyższych zdjęć, zdjęcie dolny prawy róg). Wybrałam ciemne tło, starą deskę, którą znalazłam na strychu u mamy (uwielbiam ją) i emaliowany rondel (kupiony na allegro

SMYKWKUCHNI
CIASTO PIJANA ŚLIWKA 144

były moczone śliwki, mieszamy Wykonanie: zimny biszkopt przecinamy , tworząc dwa blaty pierwszy blat nasączamy   ponczem , następnie wykładamy na niego całą masę czekoladowo-śliwkową, którą przykrawamy drugim blatem ,który również nasączamy naparem z kawy z wódką, smarujemy   go ubitą śmietaną, na wierzch ściemy na tarce czekoladę, schładzamy w lodówce autor sugeruje aby godzinę przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki

Słodkie zapomnienie
Bajaderki orzechowe z Nutellą 368

herbatników typu „digestive” (mogą być oblane czekoladą)4 łyżki dżemu truskawkowego, marmolady lub powideł śliwkowych50 g roztopionego masła5 łyżek wódki lub alkoholu o smaku orzechowym½ szklanki ulubionych bakalii (rodzynek, śliwek suszonych, daktyli itp.)½ szklanki ulubionych orzechów, pokrojonych bardzo drobno lub zblendowanych w malakserze (na drobne kawałki, nie na mączkę)3 łyżki kakao¼ szklanki mleka4 łyżki kremu orzechowego typu Nutellaaromat orzechowy(...)najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski.Jeśli używacie rodzynek, najlepiej namoczyć je wcześniej w ciepłej wodzie. Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje.Formujemy z masy okrągłe kuleczki, następie schładzamy w lodówce przez około 20 minut.W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Orzechy wysypujemy

Mania Gotowania
Drożdżówki z malinami i kruszonką 202

tartej (jeśli wykorzystujemy np. truskawki lub śliwki) 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek Kruszonka: 1/2 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 60 g roztopionego masła cukier waniliowy Przesianą mąkę wymieszać z suchymi drożdżami lub z przygotowanym rozczynem z drożdży świeżych. Dodać resztę składników (zostawiając masło) i  wrobić ciasto, a na koniec dodać roztopiony tłuszcz. Wyrobić

talerz przyjemności
Pierogi z kaszą manną – kuchnia podkarpacka 177

też pierogi z jabłkami, jagodami, truskawkami i śliwkami. Do pierogów z kaszą manną mam jednak szczególny sentyment. Na blaszanej miseczce babcia wstawiała je do piecyka, żeby ciepłe czekały aż przyjdziemy. Dzisiaj ich smak przenosi mnie w tamte dawne, dobre czasy. Pierogi z kaszą manną łączą lekko słodki smak farszu, ze słonym smakiem ciasta pierogowego. Ciasto przygotowuje się tak samo

Trzeci talerz
Placek ze śliwkami - Zwetschgen-Pie 518

W tym roku,dzieki wyjatkowej operacji slonecznej owoce sa niezwykle smaczne,  slodkie i aromatyczne.Korzystajmy zatem z ich dobrodziejstw,bo lato jest takie krotkie.Kupilam dzis koszyczek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Proste ciasto z przyprawą piernikową i owocami suszonymi 151

Dzisiaj zapraszam na pyszne, banalne w wykonaniu ciasto, idealnie nadające się na Święta. Do przygotowania nawet na ostatnią chwilę :) Na cieście tworzy się chrupiąca skórka, a

My Culinary Art
Proste ciasto z przyprawą piernikową i owocami suszonymi 158

Dzisiaj zapraszam na pyszne, banalne w wykonaniu ciasto, idealnie nadające się na Święta. Do przygotowania nawet na ostatnią chwilę :) Na cieście tworzy się chrupiąca skórka, a

My Culinary Art
Torcik i 4 urodziny bloga 125

Prawdę mówiąc to ciasto robiłam jakiś czas temu...ale zapomniałam wstawić przepis...Pyszne było..szybko zrobione i szybko zjedzone...u mnie wszystko na szybko...nawet nie obejrzałam się i zleciało 4 lata blogowania...i całkiem o tym zapomniałam..co roku był jakiś konkurs z tej okazji..a w tym roku ..nie ma..w sumie to konkurs na blogu jest(...)łyżeczka proszku do pieczenia szczypta dowolnego barwnika lub kilku barwników 500 ml śmietanki kremówki  3 -4 łyżki żelatyny 125 ml gorącej wody  3 łyżki cukru pudru suszone śliwki, daktyle , rodzynki Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem

Moje domowe kucharzenie
Najpopularniejsze przepisy 2017 roku (Le ricette più popolari del 2017) 307

quindi un nuovo anno ricco di felicità, prosperità, amore, nella speranza che tutti i vostri sogni potranno presto avverarsi!!!  **** Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limone e limoncello) **** Ciasto czekoladowo-kokosowe (Torta di cioccolato e cocco) **** Jabłkowe babeczki z ricottą i rodzynkami (Muffin di mele con ricotta e uvetta) **** Pieczone roladki z piersi z kurczaka z jabłkami i suszonymi(...)crema di zucca, champignon e noci) **** Pieczone pulpeciki z cukinii i ricotty (Polpettine di zucchine e ricotta al forno) **** Kluseczki z ricotty (Gnocchi di ricotta) **** Owsiane ciasteczka z suszonymi śliwkami, bez cukru i masła (Biscotti con prugne secche e fiocchi d'avena, senza zucchero e burro) **** Placki ziemniaczane z kukurydzą, bekonem i serem cheddar (Frittelle di patate con mais, bacon

La grande e la piccola cuoca
Piernik staropolski - pieczenie 171

przed świętami,  a smaruje ok 3 dni przed więc siłą rzeczy nie jestem w stanie Wam zaprezentować mojego piernika tegorocznego. W tamtym roku smarowałam 3 różnymi dżemami śliwka, truskawka  i dynia z imbirem, a w tym roku jeszcze nie wiem. A czy Wy pieczecie piernik na święta staropolski czy jakiś szybki? Składniki: 500 g miodu naturalnego wielokwiatowy(...)doprowadzimy do wrzenia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru i studzimy. Do zimnej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka,  sól i przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy dokładnie i przekładamy do szklanej misy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 5 tygodni. Pieczenie: Po tym czasie ciasto lekko podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość

Życie zaczyna się w kuchni
Buraczane babeczki korzenne z powidłami i karobem 127

gotować, aż śliwki wchłoną cały płyn i zmiękną; po tym zblendować je na masę i ostudzić). W osobnym naczyniu połączyć starte buraki, jajko, olej, mleko i ocet – wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych, zmiksować do połączenia (masa będzie stosunkowo gęsta). Formę na babeczki wyłożyć papilotkami lub przygotować papierowe foremki. Do każdej nakładać po łyżce masy, na ciasto nakładać po łyżeczce

Even Better Food
Sernik dyniowo imbirowy bez pieczenia 67

pomarańczowe - 2 łyżki żelatyny w proszku - 500 ml wrzątku - 100 ml zalewy słodko kwaśnej ze słoika , w którym pływały kulki dyniowe   Składniki na wierzch: - galaretka krystaliczna -kilka „czarnych śliwek” - dyniowe kulki   Składniki na spód bez pieczenia: - 2 łyżki masła - ok. 20 ciateczek Oreo   Składniki na spód pieczony: Wykorzystałam jeden cienki blat z tego biszkopta stracciatella, który zawsze(...)żelatyny szybciej się ścina. Jeśli chcesz mieć upieczony spód makowo-biszkoptowy to wykonaj biszkopt z przepisu, który podałam wyżej i ukrój cienki blat. Pozostałe blaty możesz wykorzystać do innego ciasta. Połóż blat na dno tortownicy. Jeśli nie chcesz bawić się w pieczenie i chcesz, aby sernik powstał bardzo szybko, wykorzystaj ciasteczka oreo. Ubij je porządnie wałkiem w woreczku strunowym

Z Kuchni Do Kuchni
Pierogi z botwiną i fetą 102

pieczarkami Pierogi z gęsiną i śliwkami Pierogi z mięsem Pierogi z czerwoną soczewicą Pełnoziarniste pierogi z truskawkami Pierogi ze szpinakiem  Pierogi z botwiną i fetą Składniki: 2 pęczki botwiny (najlepiej jeśli buraki będą bardzo małe) 100g sera feta 1 ząbek czosnku 1 szalotka (lub nieduża cebula) sól pieprz olej do smażenia ciasto: 2 szklanki mąki + do podsypywania 2/3 szklanki

Obiad gotowy
Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny 109

świątecznych pierników i wielu innych ciast jest dostępny w sklepie internetowym Kuchnie Świata Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny  - składniki 1 cały kurczak zagrodowy 1 kg szpondra wołowego 1 pęczek włoszczyzny 3 cebule białe 5 liście zwykłej białej kapusty 1 mała limonka 1 laska cynamonu (około 3 cm) 2-3 śliwki suszone  lubczyk, sól,  pieprz czarny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata