zaczniesz przygotowywać potrawę. Dlaczego? To proste, każde danie powinniśmy sfotografować nie później niż 5 minut od przygotowania, bo wtedy wygląda po prostu dobrze i świeżo. Oczywiście wyjątkiem są choćby ciasta, które fotografujemy jak już wystygną itd. Ale wyobraź sobie że masz sfotografować zimne już lekko podsuszałe naleśniki, no raczej to nie będzie udane zdjęcie. Dlatego zawsze przed sesją fotograficzną zastanów(...)zastanawiam się jakich propsów użyć do danej sesji, jeśli np. wiem, że nie mam zbyt dużo czasu to zazwyczaj wybieram kompozycję zamkniętą i wybieram prostą formą, jak np. zdjęcie śliwek do mięsa w rondlu (kompilacja powyższych zdjęć, zdjęcie dolny prawy róg). Wybrałam ciemne tło, starą deskę, którą znalazłam na strychu u mamy (uwielbiam ją) i emaliowany rondel (kupiony na allegro
SMYKWKUCHNIbyły moczone śliwki, mieszamy Wykonanie: zimny biszkopt przecinamy , tworząc dwa blaty pierwszy blat nasączamy ponczem , następnie wykładamy na niego całą masę czekoladowo-śliwkową, którą przykrawamy drugim blatem ,który również nasączamy naparem z kawy z wódką, smarujemy go ubitą śmietaną, na wierzch ściemy na tarce czekoladę, schładzamy w lodówce autor sugeruje aby godzinę przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki
Słodkie zapomnienieherbatników typu „digestive” (mogą być oblane czekoladą)4 łyżki dżemu truskawkowego, marmolady lub powideł śliwkowych50 g roztopionego masła5 łyżek wódki lub alkoholu o smaku orzechowym½ szklanki ulubionych bakalii (rodzynek, śliwek suszonych, daktyli itp.)½ szklanki ulubionych orzechów, pokrojonych bardzo drobno lub zblendowanych w malakserze (na drobne kawałki, nie na mączkę)3 łyżki kakao¼ szklanki mleka4 łyżki kremu orzechowego typu Nutellaaromat orzechowy(...)najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski.Jeśli używacie rodzynek, najlepiej namoczyć je wcześniej w ciepłej wodzie. Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje.Formujemy z masy okrągłe kuleczki, następie schładzamy w lodówce przez około 20 minut.W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Orzechy wysypujemy
Mania Gotowaniatartej (jeśli wykorzystujemy np. truskawki lub śliwki) 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek Kruszonka: 1/2 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 60 g roztopionego masła cukier waniliowy Przesianą mąkę wymieszać z suchymi drożdżami lub z przygotowanym rozczynem z drożdży świeżych. Dodać resztę składników (zostawiając masło) i wrobić ciasto, a na koniec dodać roztopiony tłuszcz. Wyrobić
talerz przyjemnościteż pierogi z jabłkami, jagodami, truskawkami i śliwkami. Do pierogów z kaszą manną mam jednak szczególny sentyment. Na blaszanej miseczce babcia wstawiała je do piecyka, żeby ciepłe czekały aż przyjdziemy. Dzisiaj ich smak przenosi mnie w tamte dawne, dobre czasy. Pierogi z kaszą manną łączą lekko słodki smak farszu, ze słonym smakiem ciasta pierogowego. Ciasto przygotowuje się tak samo
Trzeci talerzW tym roku,dzieki wyjatkowej operacji slonecznej owoce sa niezwykle smaczne, slodkie i aromatyczne.Korzystajmy zatem z ich dobrodziejstw,bo lato jest takie krotkie.Kupilam dzis koszyczek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj zapraszam na pyszne, banalne w wykonaniu ciasto, idealnie nadające się na Święta. Do przygotowania nawet na ostatnią chwilę :) Na cieście tworzy się chrupiąca skórka, a
My Culinary ArtDzisiaj zapraszam na pyszne, banalne w wykonaniu ciasto, idealnie nadające się na Święta. Do przygotowania nawet na ostatnią chwilę :) Na cieście tworzy się chrupiąca skórka, a
My Culinary ArtPrawdę mówiąc to ciasto robiłam jakiś czas temu...ale zapomniałam wstawić przepis...Pyszne było..szybko zrobione i szybko zjedzone...u mnie wszystko na szybko...nawet nie obejrzałam się i zleciało 4 lata blogowania...i całkiem o tym zapomniałam..co roku był jakiś konkurs z tej okazji..a w tym roku ..nie ma..w sumie to konkurs na blogu jest(...)łyżeczka proszku do pieczenia szczypta dowolnego barwnika lub kilku barwników 500 ml śmietanki kremówki 3 -4 łyżki żelatyny 125 ml gorącej wody 3 łyżki cukru pudru suszone śliwki, daktyle , rodzynki Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem
Moje domowe kucharzeniequindi un nuovo anno ricco di felicità, prosperità, amore, nella speranza che tutti i vostri sogni potranno presto avverarsi!!! **** Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limone e limoncello) **** Ciasto czekoladowo-kokosowe (Torta di cioccolato e cocco) **** Jabłkowe babeczki z ricottą i rodzynkami (Muffin di mele con ricotta e uvetta) **** Pieczone roladki z piersi z kurczaka z jabłkami i suszonymi(...)crema di zucca, champignon e noci) **** Pieczone pulpeciki z cukinii i ricotty (Polpettine di zucchine e ricotta al forno) **** Kluseczki z ricotty (Gnocchi di ricotta) **** Owsiane ciasteczka z suszonymi śliwkami, bez cukru i masła (Biscotti con prugne secche e fiocchi d'avena, senza zucchero e burro) **** Placki ziemniaczane z kukurydzą, bekonem i serem cheddar (Frittelle di patate con mais, bacon
La grande e la piccola cuocaprzed świętami, a smaruje ok 3 dni przed więc siłą rzeczy nie jestem w stanie Wam zaprezentować mojego piernika tegorocznego. W tamtym roku smarowałam 3 różnymi dżemami śliwka, truskawka i dynia z imbirem, a w tym roku jeszcze nie wiem. A czy Wy pieczecie piernik na święta staropolski czy jakiś szybki? Składniki: 500 g miodu naturalnego wielokwiatowy(...)doprowadzimy do wrzenia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru i studzimy. Do zimnej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy dokładnie i przekładamy do szklanej misy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 5 tygodni. Pieczenie: Po tym czasie ciasto lekko podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość
Życie zaczyna się w kuchnigotować, aż śliwki wchłoną cały płyn i zmiękną; po tym zblendować je na masę i ostudzić). W osobnym naczyniu połączyć starte buraki, jajko, olej, mleko i ocet – wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych, zmiksować do połączenia (masa będzie stosunkowo gęsta). Formę na babeczki wyłożyć papilotkami lub przygotować papierowe foremki. Do każdej nakładać po łyżce masy, na ciasto nakładać po łyżeczce
Even Better Foodpomarańczowe - 2 łyżki żelatyny w proszku - 500 ml wrzątku - 100 ml zalewy słodko kwaśnej ze słoika , w którym pływały kulki dyniowe Składniki na wierzch: - galaretka krystaliczna -kilka „czarnych śliwek” - dyniowe kulki Składniki na spód bez pieczenia: - 2 łyżki masła - ok. 20 ciateczek Oreo Składniki na spód pieczony: Wykorzystałam jeden cienki blat z tego biszkopta stracciatella, który zawsze(...)żelatyny szybciej się ścina. Jeśli chcesz mieć upieczony spód makowo-biszkoptowy to wykonaj biszkopt z przepisu, który podałam wyżej i ukrój cienki blat. Pozostałe blaty możesz wykorzystać do innego ciasta. Połóż blat na dno tortownicy. Jeśli nie chcesz bawić się w pieczenie i chcesz, aby sernik powstał bardzo szybko, wykorzystaj ciasteczka oreo. Ubij je porządnie wałkiem w woreczku strunowym
Z Kuchni Do Kuchnipieczarkami Pierogi z gęsiną i śliwkami Pierogi z mięsem Pierogi z czerwoną soczewicą Pełnoziarniste pierogi z truskawkami Pierogi ze szpinakiem Pierogi z botwiną i fetą Składniki: 2 pęczki botwiny (najlepiej jeśli buraki będą bardzo małe) 100g sera feta 1 ząbek czosnku 1 szalotka (lub nieduża cebula) sól pieprz olej do smażenia ciasto: 2 szklanki mąki + do podsypywania 2/3 szklanki
Obiad gotowyświątecznych pierników i wielu innych ciast jest dostępny w sklepie internetowym Kuchnie Świata Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny - składniki 1 cały kurczak zagrodowy 1 kg szpondra wołowego 1 pęczek włoszczyzny 3 cebule białe 5 liście zwykłej białej kapusty 1 mała limonka 1 laska cynamonu (około 3 cm) 2-3 śliwki suszone lubczyk, sól, pieprz czarny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata