ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:268/376)

Lato zamknięte w słoikach 158

czym  odparowywałam w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Śliwki były tak słodkie, że nie trzeba było dosładzać. Udały się znakomicie!! Podobnie zrobiłam marmoladkę brzoskwoniową. W tym roku po raz pierwszy zaowocowały moje jasne winogrona bezpestkowe. Ponieważ były bardzo słodkie wysuszyłam je w piekarniku. No i mam całkiem smaczne rodzynki  do ciasta

Gotuj Sam!
Rabarbar pod owsianą kokosową kruszonką 135

Kruszonka a pod nią owoce, to deser znakomity. W sezonie letnim, różnych kruszonek powstaje u nas wiele i czy są pod nią truskawki, wiśnie czy śliwki

Moje Małe Czarowanie
Zielona zupa cukiniowa 184

Wielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śliwkowa nutella z orzechami 353

uwielbia.  Jest doskonała do naleśników, deserów i ciast. Od razu proponuję zrobić z większej ilości bo gwarantuję, że wyjadana wprost ze słoiczka szybko będzie ubywać ze spiżarki ;) 2,5 kg węgierek 1 kg cukru 15 dag kakao 20 dag orzechów włoskich mielonych ew. ziarenka z 1 laski wanilii Wypestkowane śliwki zemleć w maszynce do mięsa, dodać cukier i smażyć

Smakołyki Asi
Gofrowy torcik alla brownie z konfiturą pomarańczową i śliwką w czekoladzie. 171

odrobiną  oliwy, nakładać porcje ciasta, piec około 7 minut , czas pieczenia zależy od waszej gofrownicy,gofry z wierzchu mają  być chrupkie a w środku  lekko wilgotne tak jak brauni.    Na paterę układamy pierwszą warstwę gofrów i smarujemy  konfiturą pomarańczową, następnie przykrywamy  drugą warstwą gofrów i smarujemy śliwką w czekoladzie i tak do wykończenia

Sama słodycz i szczypta chili
Na jesienne wieczory 142

wiem jeszcze jak, ważne, że razem :) Przygotowałam już nawet ciasto z tej okazji, ale jeszcze tężeje w lodówce. Aby mimo wszystko podzielić się z Wami nowym przepisem, pochwalę się dzisiejszym deserem. Bez dodatku cukru, więc jak najbardziej OK. Polecam dla smakoszy jesiennych smaków."Składniki:kiść winogronmus z 0,5 kg śliwek (mogą być węgierki)400 ml śmietanki 30%crunchy

Słodkie Przyjemności
Puszyste maślane bułeczki z lukrem 136

masła szklanka suszonych owoców ( morele, rodzynki, śliwki ) 1/4 szklanki cukru jajko   Lukier: 10 łyżek cukru pudru łyżka wrzątku łyżka soku z cytryny   Sposób wykonania: Wymieszać mleko, cukier i drożdże. Kiedy zaczną rosnąć dosypać mąkę , cynamon i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać jajko i posiekane owoce suszone. Wyrobić ciasto ( można robotem kuchennym ). Przykryć ciasto ściereczką i odstawić

Słodkości i nie tylko
Tartaletki z jagodami 149

śliwki, gruszki lub jabłka Tartaletki z jagodami Składniki na 5 tartaletek: 350 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 115 ml bardzo zimnej wody łyżka octu winnego 235 g zimnego masła + jagody + 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 50 g erytrolu Sposób przygotowania: Do miski przesiej mąkę, następnie dodaj cukier puder, sól oraz masło pokrojone na małe kawałki. Zagniataj ciasto

365 dni dookoła kuchni
Keks pomarańczowy na mące migdałowej (z oliwą, bez cukru) 136

ciasta. Ja kupuję dżem dla dzieci słodzony sokiem jabłkowym, więc nie rujnuje on bezcukrowości mojego wypieku. Zawsze możecie jego dodatek pominąć i po prostu ułożyć dekorację bezpośrednio na cieście. ➤ Spróbuj również innych deserów bez cukru: biscotti , marokańskie trufle daktylowe lub baklava w syropie miodowym . Keks pomarańczowy na mące migdałowej (z oliwą, bez cukru) Składniki (na okrągłą formę o średnicy(...)mąki migdałowej (czyli mielonych migdałów) 100 g orzechów włoskich, posiekanych 600 g mieszanych suszonych owoców, ew. skórki pomarańczowej, np. suszone figi, daktyle, morele, żurawina, rodzynki, śliwki, pokrojonych na mniejsze kawałki 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (lub rozbitego w moździerzu na proszek) 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomarańczowe muffiny z truskawkami 157

innych. Tak naprawdę to najbardziej lubię z truskawek dżem. Robić. Bo mój ulubiony dżem to jagodowy oraz powidła śliwkowe. :) No ale jak tu nie zrobić dla ukochanego czy rodziny ciasta z truskawkami, muffinek, czy panny cotty z musem z tych ślicznych owoców, nawet jeśli samej się nie szaleje..? Po prostu trzeba, tym bardziej, jeżeli prowadzi się bloga. Bo mimo wszystko(...)blogowiczów kulinarnych oraz wszystkich innych gotująco-piekących. Truskawek w kuchni nie może zabraknąć w truskawkowym sezonie. I w mojej też jeszcze będą. :) Bazowałam na przepisie na muffinki ze śliwkami . Składniki na  12 muffinek: 300 g truskawek  250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego lub kilka kropel pomarańczowego aromatu 2 łyżki otartej

Kuchnia Prezydentowej
Najlepsza tarta z rabarbarem 157

nucie. Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się da. Za chwilę oszalejemy na punkcie truskawek, malin, jagód, porzeczek, wiśni, żeby ze strachem zauważyć, że na straganach już tylko jabłka, śliwki i gruszki. Potem(...)wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Wyłożyć ciastem formę, formując brzegi. Nakłuć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Baba muślinowa z bakaliami i szafranem 89

wytwornej baby. Przepisów na ten pyszny i charakterystyczny dla świąt Wielkiej Nocy wypiek jest mnóstwo i z pewnością każdy ma swój ulubiony, z którego co roku pieczołowicie przygotowuje to ciasto. Jednak być może zachęcę Was do wypróbowania czegoś nowego :) Przepis na tę babkę znalazłam w jednym z numerów magazynu „Kuchnia”. Upiekłam na spróbowanie i muszę przyznać, że na pewno zrobię(...)białka szczypta soli 1 szklanka i 1 łyżka mąki pszennej 160 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g masła 150 g bakalii (rodzynki, morele, suszone śliwki, żurawina) gotowa polewa czekoladowa Wykonanie: Szafran moczymy w letnim mleku. Jajka, żółtka i cukier ubijamy na puszystą, jasną masę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy

MyCookBook.pl
Drożdżówki ze śliwkami, brzoskwiniami i cynamonową kruszonką 107

Drożdżówki ze śliwkami, brzoskwiniami i cynamonową kruszonką wyciągnięte z pieca 10 minut przed zrobieniem zdjęć! 🥰 Wiecie jak pachnie w całym domu? Obłędnie! Pakuję je do pojemnika i jadę się relaksować na działkę, a Wam zostawiam przepis na te pyszności (już oczywiście jedną, jeszcze ciepłą zjadłam) 🤤🤭 Składniki na 8 bardzo dużych drożdżówek: 100g mąki pszennej (lub orkiszowej) pełnoziarnistej 400 g mąki(...)reszta to może być erytrol) ok. 400 g śliwek i brzoskwiń (w dowolnym stosunku) Cynamonowa kruszonka: 1 łyżeczka cynamonu 25 g zimnego masła 30 g mąki pszennej lub pszennej pełnoziarnistej (lub orkiszowej) 15 g cukru/erytrolu + żółtko na wierzch Przygotowanie: Z dwóch mąk, drożdży, mleka, oleju, jajka, białek i cukru/erytrolu zagniatamy elastyczne ciasto - powinno być gładkie, elastyczne, miękkie. W razie potrzeby

Czarnawisienka
Pyszny makowiec na kruchym cieście 135

rodzynek (pokrojonych kilka pokrojonych suszonych moreli i śliwek 50 g roztopionego i przestudzonego masła otarta skóra z cytryny i pomarańczy około 5 łyżek miodu kilka kropli aromatu migdałowego można użyć maku mielonego w domu lub gotowej masy makowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Makowiec na kruchym cieście Przygotowanie:  Najpierw przygotuję ciasto: Na blat wysypuję mąkę

Uwaga Babcia Gotuje
7 koktajli na 7 dni tygodnia. Czy warto jeść mrożone owoce? 140

zapasy własnych owoców, które później używam do koktajli, ciast oraz jako dodatek do śniadań. To świetny sposób na urozmaicenie codziennej owsianki, budyniów jaglanych czy kolorowych smoothie bowl. Zbliża się pora, kiedy co raz częściej będziemy sięgać do zamrażalnika. A wrzesień to doskonały czas, żeby jeszcze przygotować zapas malin, jeżyn, brzoskwiń czy śliwek. W przypadku tych ostatnich przed zamrożeniem należy usunąć

Fitsweet.me